Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
p206

#1776 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by p206 »

SaraFina wrote: 04/07/2021 22:47
p206 wrote: 04/07/2021 22:44

da se to intersranje nešto pita ne bi stranci bili tu, realno..
bez priče o rješavanju domova naroda ne treba ni pričati o predsjedništvu
Realno libo i strance ako Kirba je spreman prodati. A spreman jeste. Hoce ga ko sprijeciti? To je bolje pitanje. Stranci nece a opozicija?
koliko sam ja rahljavog Bakira skontao on neće asimetriju, sto je loše ako Srbi hoce da ostane kako jest
i druga stvar neće dati mijenjanje zakona za predsjedništvo dok se domovi naroda ne redukuju na nivo kao u genocidnoj.. to ponavlja par puta već.. i to je meni prihvatljivo
zato kažem bez potpisa za dom naroda ja ne bi ni pričao o predsjedništvu.. ili sve u paketu ili ništa
gubljenje_vremena

#1777 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by gubljenje_vremena »

sehohari wrote: 04/07/2021 22:52

Realno libo i strance ako Kirba je spreman prodati. A spreman jeste. Hoce ga ko sprijeciti? To je bolje pitanje. Stranci nece a opozicija?
Ali po čemu sada ovdje treba dvotrećinska većina? Ako se radi o izbornom ZAKONU, zar onda nije nadpolovićni broj zastupnika dovoljan?

Nemojte mi zamjeriti što ovo ponovo pitam, ali stvarno ne shvatam na osnovu čega bi za ovo trebalo 2/3 parlamenta.
Zato sto je neophodna izmjena ustava a za izmjenu ustava trebaju dvije trecine.
SaraFina

#1778 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

Ali po čemu sada ovdje treba dvotrećinska većina? Ako se radi o izbornom ZAKONU, zar onda nije nadpolovićni broj zastupnika dovoljan?

Nemojte mi zamjeriti što ovo ponovo pitam, ali stvarno ne shvatam na osnovu čega bi za ovo trebalo 2/3 parlamenta.

Ima na ovoj temi grafikon. Postavljao je forumaš Testa E. ja mislim. Izmjena ustava je nuzna.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1779 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

SaraFina wrote: 04/07/2021 22:56

Ima na ovoj temi grafikon. Postavljao je forumaš Testa E. ja mislim. Izmjena ustava je nuzna.
Hvala :thumbup:
SaraFina

#1780 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je putem Facebook stranice organizirala proslavu 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

U svome obraćanju američki veleposlanik Eric Nelson je istaknuo da je današnji praznik prilika da se u Bosni i Hercegovini proslavi i 25 godina partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine te dodao da se ove godine obilježava važan trenutak u odnosima dviju zemalja – 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) počela pružati pomoć BiH.

Podsjetio je da je u prvim godinama poslije rata ta pomoć bila usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje gospodarstva. Naglasio je da već 25 godina ulažu u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona.

“Dok obilježavamo ovu godišnjicu USAID-a svakog tjedna putem društvenih mreža promoviramo heroje BiH. Ti heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID-a za izgradnju jače, prosperitetnije demokracije u Bosni i Hercegovini”, naglasio je veleposlanik Nelson, prenosi N1.

Dodao je kako njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i povjerenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugog podsjećaju na napredak koji je postignut.

“Njihove priče su utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji vrijede u euroatlantskoj zajednici. Kroz pružanje naše pomoći mi nastavljamo ulagati u buduće generacije”, rekao je Nelson.
gubljenje_vremena

#1781 Re: Novi Izborni zakon BiH

Milenkov buraz wrote: 04/07/2021 22:12
gubljenje_vremena wrote: 04/07/2021 22:06

Mislim da je malo drugaciji prinicip, ali nisam bas siguran Prvi clan predsjednitva iz FBIH je onaj koji je dobio najvise po prinicipu jedan covjek-jedan glas ("gradjanski princip). Onda se iskljucuju kantoni gdje je prvi clan dobio najvise glasova (tu je malo zavrzlama je li se misli na apsolutni broj ili procenat) i pravi se druga izborna jedinica od presotalih kantona i opet onaj koji je dobio najvise glasova (opet "gradjanski" princip) je drugi clan predsjednistva. Dakle nijgdje nije unaprijed zacrtano koji ce kantoni biti iskljuceni i od kojih kantona ce se formirati ta druga izborna jedinica.
Ja kako sam shvatio drugi se bira iz većinski "hrvatskih" kantona.
Izgleda da ovaj prijedog nije bio javan, barem se na moze nigdje naci. Ali ako je po ovom tesktu https://hayat.ba/neodlucni-dragan-covic ... iti/49480/ upravo to je bio predmet sporenja.
U originalu ne ostoje "hrvatski" kantoni, vec oni u kojima je prvi clan dobio manje glasova, a Dragan C. je trazio da se kantoni "fiksiraju".
SaraFina

#1782 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

Čim „fiksira“ fiksira i izbornu jedinicu dva. I to je treci entitet. Ovo HDZ- u nije prihvatljivo. HDZ-u je bitniji DN. Jer on im osiguranja vlast. Za člana presjednistva manje vise. Zato te dvije stavke uvjek vezu. E ne moze im mulac iz SDA potpisati promjenu ustava koja je nuznost za zelje u vezi doma naroda. Tu je caka. Inace bi debil Bakir to sutra uradio.
Jedan član Predsjedništva BiH bi bio kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova u Federaciji BiH, dok bi drugi bio onaj čiji se izbor uvjetuje i vezuje za podršku u onim kantonima u kojima prvi nije imao većinsku podršku.

Taj prijedlog su prihvatile gotovo sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a BiH, odnosno predsjednika te stranke Dragana Čovića. Zanimljivo je da bi upravo on, da je taj model prihvaćen, danas vjerovatno bio član Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a je tražio još veće garancije, odnosno “fiksiranje” kantona u kojima njegova stranka ima najveću podršku kao onih u kojima se bira član Predsjedništva BiH.
Füleov model” je podrazumijevao uvođenje kluba predstavnika “Ostalih”, koji bi brojao tri delegata, jednog iz entiteta RS i jednog iz FBiH. Međutim, iz HDZ-a BiH je zahtijevano da se ugradi norma da se sve odluke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH donose većinom delegata u svakom od klubova konstitutivnih naroda, što bi u praksi značilo dodatni prostor za blokade.

Odluke Evropskog suda za ljudska prava, naročito one u predmetu “Sejdić i Finci”, ne mogu se provesti samim izmjenama Izbornog zakona BiH, već provedba te odluka podrazumijeva i potrebu izmjena Ustava BiH, što znači potrebu stvaranja šireg konsenzusa parlamentarnih stranaka.
ako te pitaju

#1783 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Uglavnom..... I EU zvaničnici kao i U. S.A....daju prijedloge koji nemaju veze sa građanskom državom nego zaštitom prava naroda na legitimno predstavljanje.

Sad će Komšić imat priliku da postane recimo predstavnik Bošnjaka, a Sejdić i Finci imaju pravo da biraju i da budu birani.

Što prije kad shvatite da od namećanja predstavnika narodu nema ništa tj. Promašene politika, a Komšić vam je pokazao koja je papčina, tad će da stvari krenu na bolje. Tad će narodi da biraju predstavnike koji će graditi državu. Dokle god ima mogućnost da nam se nameće Komšić, pričat ćemo o Komšiću a lopovi će krasti.

Nakon izbornog zakona... Na red dolazi pravosuđe
gubljenje_vremena

#1784 Re: Novi Izborni zakon BiH

SaraFina wrote: 04/07/2021 23:15 Čim „fiksira“ fiksira i izbornu jedinicu dva. I to je treci entitet. Ovo HDZ- u nije prihvatljivo. HDZ-u je bitniji DN. Jer on im osiguranja vlast. Za člana presjednistva manje vise. Zato te dvije stavke uvjek vezu. E ne moze im mulac iz SDA potpisati promjenu ustava koja je nuznost za zelje u vezi doma naroda. Tu je caka. Inace bi debil Bakir to sutra uradio.
Jedan član Predsjedništva BiH bi bio kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova u Federaciji BiH, dok bi drugi bio onaj čiji se izbor uvjetuje i vezuje za podršku u onim kantonima u kojima prvi nije imao većinsku podršku.

Taj prijedlog su prihvatile gotovo sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a BiH, odnosno predsjednika te stranke Dragana Čovića. Zanimljivo je da bi upravo on, da je taj model prihvaćen, danas vjerovatno bio član Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a je tražio još veće garancije, odnosno “fiksiranje” kantona u kojima njegova stranka ima najveću podršku kao onih u kojima se bira član Predsjedništva BiH.
Füleov model” je podrazumijevao uvođenje kluba predstavnika “Ostalih”, koji bi brojao tri delegata, jednog iz entiteta RS i jednog iz FBiH. Međutim, iz HDZ-a BiH je zahtijevano da se ugradi norma da se sve odluke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH donose većinom delegata u svakom od klubova konstitutivnih naroda, što bi u praksi značilo dodatni prostor za blokade.

Odluke Evropskog suda za ljudska prava, naročito one u predmetu “Sejdić i Finci”, ne mogu se provesti samim izmjenama Izbornog zakona BiH, već provedba te odluka podrazumijeva i potrebu izmjena Ustava BiH, što znači potrebu stvaranja šireg konsenzusa parlamentarnih stranaka.
Ako sam po ovome dobro razumio https://www.klix.ba/vijesti/bakir-izetb ... /210623128 Bakir I nece podrzati nista sto ne podrzi opozicija a cini mi se da i sam postavlja pitanje ovlasti doma nardoa FBiH. Naravno ne iz razloga sto voli opoziciju ili zbog te dvije trecine, vec sto zna da ako pomakne jedan zarez u izbornom zakonu, bice oznacen kao "izdajnik", a sto ce se opet odraziti na rezultat sljedecih izbora.

Nazalost, opet u javnosti imamo hajku, nerealno gledanje na stvari i nerealna ocekivanja. Ne postoji racionalna politika koja trazi rjesenja i nuzne KOMPROMISE. Umjesto toga, politika se iskljucivo svela na "kako dobiti sto vise glasova na sljedecim izborima" i "kako satanizirati politickog protivnika".
General War

#1785 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 00:00 Uglavnom..... I EU zvaničnici kao i U. S.A....daju prijedloge koji nemaju veze sa građanskom državom nego zaštitom prava naroda na legitimno predstavljanje.

Sad će Komšić imat priliku da postane recimo predstavnik Bošnjaka, a Sejdić i Finci imaju pravo da biraju i da budu birani.

Što prije kad shvatite da od namećanja predstavnika narodu nema ništa tj. Promašene politika, a Komšić vam je pokazao koja je papčina, tad će da stvari krenu na bolje. Tad će narodi da biraju predstavnike koji će graditi državu. Dokle god ima mogućnost da nam se nameće Komšić, pričat ćemo o Komšiću a lopovi će krasti.

PA nije se vas Dragan nesto proslavio, radi za interese hrvatske i to mu je domet, a ostali na jadran na rad po kaficima...jeste se vala bas usrecili.
Novak20

#1786 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH/F BiH mogu omogućiti reformu i pravac kojim će društveni procesi u BiH ići.

Suprotno tome, ako nema izmjena IZ, nema ni reformi. Ako nema reformi, društveni procesi rastaču BiH.

Gdje je puno baba, kilava su djeca. Tako da je "opoziciji" pametnije da se ne miješa.

U RS to kuže u F BiH još ne.
General War

#1787 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

gubljenje_vremena wrote: 05/07/2021 00:07
SaraFina wrote: 04/07/2021 23:15 Čim „fiksira“ fiksira i izbornu jedinicu dva. I to je treci entitet. Ovo HDZ- u nije prihvatljivo. HDZ-u je bitniji DN. Jer on im osiguranja vlast. Za člana presjednistva manje vise. Zato te dvije stavke uvjek vezu. E ne moze im mulac iz SDA potpisati promjenu ustava koja je nuznost za zelje u vezi doma naroda. Tu je caka. Inace bi debil Bakir to sutra uradio.

Ako sam po ovome dobro razumio https://www.klix.ba/vijesti/bakir-izetb ... /210623128 Bakir I nece podrzati nista sto ne podrzi opozicija a cini mi se da i sam postavlja pitanje ovlasti doma nardoa FBiH. Naravno ne iz razloga sto voli opoziciju ili zbog te dvije trecine, vec sto zna da ako pomakne jedan zarez u izbornom zakonu, bice oznacen kao "izdajnik", a sto ce se opet odraziti na rezultat sljedecih izbora.

Nazalost, opet u javnosti imamo hajku, nerealno gledanje na stvari i nerealna ocekivanja. Ne postoji racionalna politika koja trazi rjesenja i nuzne KOMPROMISE. Umjesto toga, politika se iskljucivo svela na "kako dobiti sto vise glasova na sljedecim izborima" i "kako satanizirati politickog protivnika".
Ako ti hoces da se zajedno bacimo sa balkona u ambis, a ja necu..sta je kompromis tu? da levitiramo? A ta opcija ne postoji...odnosno postoji od kako je Esdaun napustio poziciju VP, ali smo zato na dnu Evrope bez ikakvog pomaka.
ako te pitaju

#1788 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

General War wrote: 05/07/2021 00:08
ako te pitaju wrote: 05/07/2021 00:00 Uglavnom..... I EU zvaničnici kao i U. S.A....daju prijedloge koji nemaju veze sa građanskom državom nego zaštitom prava naroda na legitimno predstavljanje.

PA nije se vas Dragan nesto proslavio, radi za interese hrvatske i to mu je domet, a ostali na jadran na rad po kaficima...jeste se vala bas usrecili.
A vidi protu argument. Dragan........ Kakve veze on ima sa izbornim zakonom.

Dakle.... Pogledati istini u oči... I reći.... Kako nas je Komšić ložio......... Čuj građanska.... Jašta
General War

#1789 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

Novak20 wrote: 05/07/2021 00:11 Izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH/F BiH mogu omogućiti reformu i pravac kojim će društveni procesi u BiH ići.

Suprotno tome, ako nema izmjena IZ, nema ni reformi. Ako nema reformi, društveni procesi rastaču BiH.

Gdje je puno baba, kilava su djeca. Tako da je "opoziciji" pametnije da se ne miješa.

Sta kuze? Odnosno sta nece kuzit, mrtve ruke se ne dizu niti glasaju...interesantan pristup demokratiji.
Novak20

#1790 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

General War wrote: 05/07/2021 00:13
Novak20 wrote: 05/07/2021 00:11 Izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH/F BiH mogu omogućiti reformu i pravac kojim će društveni procesi u BiH ići.

Sta kuze? Odnosno sta nece kuzit, mrtve ruke se ne dizu niti glasaju...interesantan pristup demokratiji.
Kakve mrtve ruke ?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1791 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mk ultra »

Protjeranih i pobijenih.
SaraFina

#1792 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

gubljenje_vremena wrote: 05/07/2021 00:07

Da. Dobro si shvatio. Plus toga Bakir zeli da opozicija uruši pregovarački proces. Zato prebacuje loptu.
1.Ima on dilove sa Čovićem naravno i jako mu je vazno da ostane u tim kriminalnim procesima.
2.Zeli da se MZ i USA prikaze kao opcija u BiH sklonija kompromisima. A da opozicija odigra ulogu lošeg policajca.

Na kraju tvoj zakljucak i zadnja recenica stoji uvjek.
General War

#1793 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 00:12
General War wrote: 05/07/2021 00:08

A vidi protu argument. Dragan........ Kakve veze on ima sa izbornim zakonom.

Dakle.... Pogledati istini u oči... I reći.... Kako nas je Komšić ložio......... Čuj građanska.... Jašta
Kako nece imati, ko je bio na mjestu prije Komse, jel sta bilo bolje? Ja koliko se sjecam nije..ali tad je Dodik bio problem...znaci ustaljena matrica "generickih problema"...Ako ti nisi skuzio da je ovo opet samo ustaljena igra good guy-bad guy, samo uloge mjenjaju, dok u pozadini nevidjena pljacka se desava.
General War

#1794 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

Novak20 wrote: 05/07/2021 00:14
General War wrote: 05/07/2021 00:13
Kakve mrtve ruke ?
Pa kad zakopas glasace ili ih protjeras, a njihovi predstavnici se niti nebune, tj nista konkretno ne rade...naravno da neces nista dirat.
SaraFina

#1795 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

Sa HDZ-om i Čovićem graditi državu? Hajde…
Komšić jeste beskoristan, no sve dok HDZ ne dobije opoziciju biće odličan.
SaraFina

#1796 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

🤣
Novak20

#1797 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

mk ultra wrote: 05/07/2021 00:15 Protjeranih i pobijenih.
A tako.

Jesam li ih ja pobio pa da čitav život patim što se argumentacija političara na to svodi.

J.bu i mrtve i žive bez razlike. I pišaju po njima po potrebi.

Samo, za razliku od Đenerala od toga imaju koristi.
General War

#1798 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

SaraFina wrote: 04/07/2021 22:21
channel10 wrote: 04/07/2021 22:19

Pa ako hrvat prodje u bosni, onda biraju bosnjaka iz preostalih kantona. Zar nije tako?
Pa ne ide apelacija da prodje Hrvat kao izbor, nego HDZ-ovac. Isto vazi i za popunjavanje doma naroda. Nije cilj da Hrvat iz SDP uzme poziciju i Hrvat iz NS, nego HDZ-ovci.
Članica Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Snježana Novaković-Bursać izjavila je da je stav SNSD-a kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda jasan, te da Republika Srpska podrazumijeva jednu izbornu jedinicu i da nema potrebe da se nešto mijenja.
:thumbup: To je citava poenta.
SaraFina

#1799 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

General War wrote: 05/07/2021 00:19
SaraFina wrote: 04/07/2021 22:21

Pa ne ide apelacija da prodje Hrvat kao izbor, nego HDZ-ovac. Isto vazi i za popunjavanje doma naroda. Nije cilj da Hrvat iz SDP uzme poziciju i Hrvat iz NS, nego HDZ-ovci.

:thumbup: To je citava poenta.
Želja HDZ da “fiksira” kantone najbolje govori u prilog toj tezi.
Novak20

#1800 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

General War wrote: 05/07/2021 00:17
Novak20 wrote: 05/07/2021 00:14

Kakve mrtve ruke ?
Pa kad zakopas glasace ili ih protjeras, a njihovi predstavnici se niti nebune, tj nista konkretno ne rade...naravno da neces nista dirat.
Slušaj.

Iz poštovanja prema mrtvima neću psovatii ali zar ne misliš da ti je argumentacija jadna. Jesi li mogao što promijeniti tada ? Da li možeš išta mijenjati danas ?

Protjerano je iz moje općine 15 tisuća Hrvata. Ubijeno preko stotinu. Možeš li što promijeniti.
Post Reply