Klauzula znači da bi drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova. To znači da bi kandidat koji osvoji najviše glasova u Sarajevskom, Tuzlanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu ispao iz utrke u kantonima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.Ajatolah_ wrote: ↑04/07/2021 20:45Na primjeru Općih izbora 2018., ukupni rezultati su bili:uglavnomja wrote: ↑04/07/2021 20:06 merel' neko smisleno objasniti sta ovo znaci?
Podrazumijevao je da ovaj entitet ostane jedna izborna jedinica uz klauzulu pozitivne diskriminacije koja postoji npr. u Belgiji.
Klauzula znači da bi drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova. To znači da bi kandidat koji osvoji najviše glasova u Sarajevskom, Tuzlanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu ispao iz utrke u kantonima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.
1. Željko Komšić 225.500
2. Šefik Džaferović 212.581
3. Denis Bećirović 194.688
4. Dragan Čović 154.819
... Ovim, Željko Komšić je definitivno član Predsjedništva.
Na osnovu ove mape, Komšić je bio pobjednik u USK i KS. Ponovo se računaju glasovi s isključenim ovim kantonima, tj. drugi član Predsjedništva je onaj s najvećim brojem glasova iz ZDK, BPK, TK, HNK, K10, PK, ZHK, SBK, a da nije Komšić.
Ili nije tako?![]()
Novi Izborni zakon BiH
- nosara
#1726 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
channel10
#1727 Re: Novi Izborni zakon BiH
vee-jay wrote: ↑04/07/2021 20:59 Ono sto mene bukvalno uvijek zapanjuje je to neko generalno misljenje da je SDA neki branitelj normalne (ili kako se to danas populano naziva "gradjanske") Bosne i Hercegovine. SDA je nacionalna bosnjacka stranka koja tezi tome da sto duze ostane na vlasti. Ona nije bosanska stranka i njeno ocuvanje na vlasti ne zavisi od Bosanaca, nego od Bosnjaka. Sutra neka se dogovori treci, SDA ne da nebi bila protiv toga -- nego bi to njoj naprotiv odgovaralo. SDA odgovara plemenska BiH. Naravno, SDA u medijima govori i o "gradjanskoj" jer to Bosnjaci zele da cuju, ali iza zatvornih vrata njhovo rjesenje nije "drzava po mjeri covjeka" nego "kako da ostanem(o) duze na vlasti". A to "kako" nije "normalno".
I upravo je to i razlog zasto od 90 pa do danas - i sutra - ce SDA uvijek prije izabrati HDZ i SNSD nego SDP i NS.
I upravo to je razlog zasto se ta moc izbora mora izbaciti iz ruku SDA.
To se upravo danas i vidjelo. Truni necovjek zadnja dva mjeseca kako ne zeli da pristane na ucjene HDZ-a i kako ne zeli vise sa njima pregovarati i danas iza zatvorenih vrata pristane na sve to
Ovakvog lopova, manipulatora i nadasve morona mati samo jednom radja.
I sad koga je zajebao? Pa sebe naravno... Bolje mu je da se ispali iz zemlje dok ga nisu uhapsili za more lopovluka koje je napravio on i stranku mu..
- seoBIH
#1728 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sta ako u Sarajevu pobijedi covic?
-
gubljenje_vremena
#1729 Re: Novi Izborni zakon BiH
NI ja bas dobro ne razumijem, ali ne spominje se vecinko i manjinsko staovnistvo, niti se nigdje ne spominju Hrvati i Bosnjaci. Ako prvi clan predsjednistva dobije najvise glasova u Sarajevskom, Zapadnohercegovaskom, Gorazdanskom itd. onda se od preostalih pravi druga izborna jedinica. I jesam li dobro razumio da je omjer 7:3, a ne 3:7. Moze se desiti da Sarajevo i Tuzla budu u dvije izborne jedinice.nosara wrote: ↑04/07/2021 21:01Klauzula znači da bi drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova. To znači da bi kandidat koji osvoji najviše glasova u Sarajevskom, Tuzlanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu ispao iz utrke u kantonima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.Ajatolah_ wrote: ↑04/07/2021 20:45
Na primjeru Općih izbora 2018., ukupni rezultati su bili:
1. Željko Komšić 225.500
2. Šefik Džaferović 212.581
3. Denis Bećirović 194.688
4. Dragan Čović 154.819
... Ovim, Željko Komšić je definitivno član Predsjedništva.
Na osnovu ove mape, Komšić je bio pobjednik u USK i KS. Ponovo se računaju glasovi s isključenim ovim kantonima, tj. drugi član Predsjedništva je onaj s najvećim brojem glasova iz ZDK, BPK, TK, HNK, K10, PK, ZHK, SBK, a da nije Komšić.
Ili nije tako?![]()
Nije ovo lose rjesenje, moze se prijaviti ko hoce (i Sejdic i Finci). nema unaprijed zcrtanih kantona. Mozda je ovaj omjer malo bezveze.
- Ajatolah_
#1730 Re: Novi Izborni zakon BiH
Na drugo čitanje, sada mi ovo više zvuči da se iz svakog kantona ponaosob isključuju ukupno prvorangirani, i svi koji su ispod njega.gubljenje_vremena wrote: ↑04/07/2021 21:07NI ja bas dobro ne razumijem, ali ne spominje se vecinko i manjinsko staovnistvo, niti se nigdje ne spominju Hrvati i Bosnjaci. Ako prvi clan predsjednistva dobije najvise glasova u Sarajevskom, Zapadnohercegovaskom, Gorazdanskom itd. onda se od preostalih pravi druga izborna jedinica. I jesam li dobro razumio da je omjer 7:3, a ne 3:7. Moze se desiti da Sarajevo i Tuzla budu u dvije izborne jedinice.nosara wrote: ↑04/07/2021 21:01 Klauzula znači da bi drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova. To znači da bi kandidat koji osvoji najviše glasova u Sarajevskom, Tuzlanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu ispao iz utrke u kantonima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.
Nije ovo lose rjesenje, moze se prijaviti ko hoce (i Sejdic i Finci). nema unaprijed zcrtanih kantona. Mozda je ovaj omjer malo bezveze.
Drugim riječima, na primjeru 2018., ako je ukupni pobjednik bio Komšić, a npr. u Tuzlanskom kantonu poredak Bećirović, Komšić, Džaferović, mislim da bi se Džaferoviću oduzeli glasovi iz Tuzle, ali ne i Bećireviću.
- nosara
#1731 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ovo je pismeno i sveobuhvatno rjesenje. Svi u igri, Hrvati sigurni od diskriminacije, a HDZ nema garanciju.
- JohnnyS
#1732 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jedino što stvarno treba promijeniti u IZ je uvođenje mogućnosti prijevremenih izbora. Ostalo je sve nebitno
- General War
-
DonieBrasco
#1734 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nas ce stranci sahraniti ovim nakaradnim rjesenjima ne sveti trojac SDA, HZD, SNSD.
Velike demokrate europe i SAD.
Velike demokrate europe i SAD.
- General War
#1735 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nista nije nakaradno vec isplanirano, sto im to treba? Tesko je dokuciti...DonieBrasco wrote: ↑04/07/2021 21:26 Nas ce stranci sahraniti ovim nakaradnim rjesenjima ne sveti trojac SDA, HZD, SNSD.
Velike demokrate europe i SAD.![]()
- BHCluster
#1736 Re: Novi Izborni zakon BiH
A kako ce rijesiti presudu u predmetu Zornić, Pilav?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- p206
-
gubljenje_vremena
#1739 Re: Novi Izborni zakon BiH
To je bar lako. Promijeni se Ustav na nacim da se umjesto "srpski" clan predsjednistva bira "jedan" clan predsjednistva iz Republike Srpske
Last edited by gubljenje_vremena on 04/07/2021 21:52, edited 1 time in total.
- House
#1740 Re: Novi Izborni zakon BiH
samo laganini odjebati strance i njihove prijedloge
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1741 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
DonieBrasco
#1742 Re: Novi Izborni zakon BiH
U startu osuđena na propast opozcija nece se nista pitati kako god okrenes.
- House
#1743 Re: Novi Izborni zakon BiH
bez opozicije nemaju dovoljno ruku
- SaraFina
#1744 Re: Novi Izborni zakon BiH
Treba dignuti sve na noge. Ako je ovo gotova stvar u vezi IZ. Pojasniti do u detalje po FB i portalima šta je SDA uradila. Da svima, pa i onima kojih se ne tiče politička situacija, bude jasno koja su to izdajnička gamad.
- General War
-
gubljenje_vremena
#1746 Re: Novi Izborni zakon BiH
Mislim da je malo drugaciji prinicip, ali nisam bas siguran Prvi clan predsjednitva iz FBIH je onaj koji je dobio najvise po prinicipu jedan covjek-jedan glas ("gradjanski princip). Onda se iskljucuju kantoni gdje je prvi clan dobio najvise glasova (tu je malo zavrzlama je li se misli na apsolutni broj ili procenat) i pravi se druga izborna jedinica od presotalih kantona i opet onaj koji je dobio najvise glasova (opet "gradjanski" princip) je drugi clan predsjednistva. Dakle nijgdje nije unaprijed zacrtano koji ce kantoni biti iskljuceni i od kojih kantona ce se formirati ta druga izborna jedinica.Ajatolah_ wrote: ↑04/07/2021 21:13Na drugo čitanje, sada mi ovo više zvuči da se iz svakog kantona ponaosob isključuju ukupno prvorangirani, i svi koji su ispod njega.gubljenje_vremena wrote: ↑04/07/2021 21:07
NI ja bas dobro ne razumijem, ali ne spominje se vecinko i manjinsko staovnistvo, niti se nigdje ne spominju Hrvati i Bosnjaci. Ako prvi clan predsjednistva dobije najvise glasova u Sarajevskom, Zapadnohercegovaskom, Gorazdanskom itd. onda se od preostalih pravi druga izborna jedinica. I jesam li dobro razumio da je omjer 7:3, a ne 3:7. Moze se desiti da Sarajevo i Tuzla budu u dvije izborne jedinice.
Drugim riječima, na primjeru 2018., ako je ukupni pobjednik bio Komšić, a npr. u Tuzlanskom kantonu poredak Bećirović, Komšić, Džaferović, mislim da bi se Džaferoviću oduzeli glasovi iz Tuzle, ali ne i Bećireviću.
- SaraFina
#1747 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa onda Čović i HDZ nisu ni na kakvom dobitku. Ne mogu vise od 120 k dobaciti i uz izborni inženjering. Ali mi to nema logike. Upravo je apalecija išla u tom smjeru.gubljenje_vremena wrote: ↑04/07/2021 22:06Mislim da je malo drugaciji prinicip, ali nisam bas siguran Prvi clan predsjednitva iz FBIH je onaj koji je dobio najvise po prinicipu jedan covjek-jedan glas ("gradjanski princip). Onda se iskljucuju kantoni gdje je prvi clan dobio najvise glasova (tu je malo zavrzlama je li se misli na apsolutni broj ili procenat) i pravi se druga izborna jedinica od presotalih kantona i opet onaj koji je dobio najvise glasova (opet "gradjanski" princip) je drugi clan predsjednistva. Dakle nijgdje nije unaprijed zacrtano koji ce kantoni biti iskljuceni i od kojih kantona ce se formirati ta druga izborna jedinica.Ajatolah_ wrote: ↑04/07/2021 21:13
Na drugo čitanje, sada mi ovo više zvuči da se iz svakog kantona ponaosob isključuju ukupno prvorangirani, i svi koji su ispod njega.
Mora biti podjela iz kojih kantona ide 1 i 2 član presjedništva (FBIH)
Last edited by SaraFina on 04/07/2021 22:11, edited 1 time in total.
- Hajvan
#1748 Re: Novi Izborni zakon BiH
vee-jay wrote: ↑04/07/2021 20:59 Ono sto mene bukvalno uvijek zapanjuje je to neko generalno misljenje da je SDA neki branitelj normalne (ili kako se to danas populano naziva "gradjanske") Bosne i Hercegovine. SDA je nacionalna bosnjacka stranka koja tezi tome da sto duze ostane na vlasti. Ona nije bosanska stranka i njeno ocuvanje na vlasti ne zavisi od Bosanaca, nego od Bosnjaka. Sutra neka se dogovori treci, SDA ne da nebi bila protiv toga -- nego bi to njoj naprotiv odgovaralo. SDA odgovara plemenska BiH. Naravno, SDA u medijima govori i o "gradjanskoj" jer to Bosnjaci zele da cuju, ali iza zatvornih vrata njhovo rjesenje nije "drzava po mjeri covjeka" nego "kako da ostanem(o) duze na vlasti". A to "kako" nije "normalno".
I upravo je to i razlog zasto od 90 pa do danas - i sutra - ce SDA uvijek prije izabrati HDZ i SNSD nego SDP i NS.
I upravo to je razlog zasto se ta moc izbora mora izbaciti iz ruku SDA.
-
Emiremir33
#1749 Re: Novi Izborni zakon BiH
Iz Sda se neoglašavaju..Sad da nije šta ranije dogovoreno ..a ovo samo paravan...Niko se od stranaka neoglašava..portali pišu ...al nedorečeno...
-
Milenkov buraz
#1750 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ja kako sam shvatio drugi se bira iz većinski "hrvatskih" kantona.gubljenje_vremena wrote: ↑04/07/2021 22:06Mislim da je malo drugaciji prinicip, ali nisam bas siguran Prvi clan predsjednitva iz FBIH je onaj koji je dobio najvise po prinicipu jedan covjek-jedan glas ("gradjanski princip). Onda se iskljucuju kantoni gdje je prvi clan dobio najvise glasova (tu je malo zavrzlama je li se misli na apsolutni broj ili procenat) i pravi se druga izborna jedinica od presotalih kantona i opet onaj koji je dobio najvise glasova (opet "gradjanski" princip) je drugi clan predsjednistva. Dakle nijgdje nije unaprijed zacrtano koji ce kantoni biti iskljuceni i od kojih kantona ce se formirati ta druga izborna jedinica.Ajatolah_ wrote: ↑04/07/2021 21:13
Na drugo čitanje, sada mi ovo više zvuči da se iz svakog kantona ponaosob isključuju ukupno prvorangirani, i svi koji su ispod njega.