Nebitan je naš doživljaj ispravnosti, to su detalji, tvoj, moj, svejedno. Btw Milanović ima vjerojatno višu plaću od Vučića samo što to baš ništa ne govori. Isto tako doživljaj nadmenosti, bahatosti je subjektivan.¤ jelena ¤ wrote: ↑29/06/2021 04:51Očito je da su nam poimanja ispravnog potpuno oprečna, tako da nema mnogo svrhe to dalje objašnjavati.Cassius Longinus wrote: ↑28/06/2021 06:36Dobro, ovako kad si objasnila ima više smisla. Milanović je bahat, nadmen, čudljiv, granično lud. Za kandidirati se za poziciju predsjednika/premijera i sl svakako trebaš općenito biti sujetan, bahat i granično lud. Razlika je kako netko ispoljava ta svojstva.¤ jelena ¤ wrote: ↑27/06/2021 20:56
Naravmo da ih mogu porediti i po sličnosti i po suprotnosti ako mi se da jer su obojica na istoj funkciji u svojim državama, prije svega.
Druga stvar...i Milanovićeva bahatost kao i Vučićeva teatralnost posljedice su istog ''ego tripa'' i ničim potkrijepljenog osjećaja superiornosti u odnosu na one prema kojima se jedan tako olako javno bahati odnosno drugi obraća onako mučno, dramatično i patetično u namjeri da izazove naklonost i divljenje.
Razlika je u tome što bahatost sa pozicije predsjednika države nije pametan izbor za postizanje bilo kojeg konstruktivnog političkog cilja na duže staze, a teatralnost, patetika i populizam za uspješnu manipaliciju masama jeste.
Dakle, Milanović se gubi u svojoj nadmenosti - najljepše rečeno - za razliku od ovog drugog koji radi promišljeno u svoju korist, ide na sigurno i ništa ne prepušta slučaju.
Mislim da biti fan Alan Forda i biti alanfordovski lik u stvarnosti - isključuje jedno drugo.![]()
Lično, nemam ništa pozitivno reći ni za jednog, ni za drugog, a ni za ovu našu trojicu. Sanjam izuzetno inteligentne, elokventne, obrazovane i odgovorne mlade ljude, vođene univerzalnim moralnim vrijednostima - a ne sujetom, egocentrizmom i etnocentrizmom - na njihovim pozicijama u nekoj skorijoj budućnosti.
A ovu petoricu bi trebalo međusobno sučeljavati pred javnošću kroz transparentno medijski propraćene debate o svim aktuelnim temama i problemima na relaciji HR-BiH-SRB, van zone komfora i svog dvorišta za svakog od njih.
Međutim pozicija predsjednika Hrvatske i Srbije nipošto nisu sa usporedbu. Po meni, Milanović je svoju funkciju shvatio ispravno, u nas predsjednik ne može ama baš ništa, sva vlast je u rukama vlade i premijera. Predsjedniku je tu da govori, ukazuje, obilazi okolo i svađa se, tj da bude korektiv vladi RH. Milanović to radi dobro. Od 2016. nije predsjednik SDP-a a od 2020. više nije ni u stranci. Sa pola SDP-a je na pas-mater.
Vučić je istovremeno i vlada, i premijer i predsjednik i određuje ljudima koliko treba da rade a kad da se odmaraju, ima sve medije, vodi vanjsku i unutarnju politiku, ekonomiju, vlada Srbije je sasvim u njegovim rukama, on je istovremeno predsjednik države i predsjednik stranke koja je sastavila Vladu i koja nema opozicije (zar to nije dovoljno da usporedba izgubi smisao - ja mislim da jest).
Koliko je jedna državna funkcija, a ujedno i nečija radna pozicija, važna i odgovorna, govori i visina plate koju pojedinac na datoj funkciji prima svakog mjeseca. Plata jednog predsjednika nije dovoljno minimalna da bi potkrijepila taj minimalizam u doživljaju predsjedničke funkcije o kojoj gore pišeš.
Prema tome, prije će biti da su sposobnosti onog ko datu funkciju obavlja - minimalne.
Tome u prilog idu i sujeta i nadmenost i učestala bahatost - sve redom odrazi šupljine, intelektualne nemoći i primitivizma.
Ako je sve to ispravno, konstruktivno i dobro, onda - ništa...
Ja ti govorim da pravno i politološki ne možeš uspoređivati Vučića i Milanovića. Vučić je predsjednik SNS-a koji nema opoziciju, dakle mašinerija sa 500 000 članova, SNS sastavlja vladu(zajedno sa junior partnerima) i Vučić ima gotovo svu političku a onda i ekonomsku moć Srbije koncentriranu oko sebe. To su analize EK i drugih institucija.
Milanović ima svoj mali ured i ništa više. Nije član stranke, vladu sastavlja HDZ, dakle kohabitacija i shodno tome, njegove mogućnosti i uloga su sasvim reducirane i drugačije. I hvala bogu da je tako jer tako je po Ustavu RH i predviđeno. Uostalom ne možeš uspoređivati npr predsjednika Njemačke (ne kancelara) ili Italije sa predsjednikom Francuske ili SAD.