Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Novak20

#6026 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Petrus+ wrote: 09/06/2021 22:26
Novak20 wrote: 09/06/2021 22:19
Petrus+ wrote: 09/06/2021 22:15
Pravni stručnjače, za presuđeni UZP postoje samo pojedinačne, osobne tužbe.
Što ne tužiš?
Jbg, kada nisu tužili RS i Srbiju zašto bi onda tužili RH ?
Ako misliš na državu Bih ili B. komponentu, ne može se tužiti RH jer joj nije niti suđeno (naravno niti je osuđena).
Moguće su osobne tužbe lokalnim sudovima prema pojedincima.
Kakve se ovdje pravne igre zamišljaju, za nepovjrovati.
Bilo bi dobro da probaju sa osobnim tužbama.

Da se riješe dileme i da vidimo tko će od odvjetnika zgrnuti pare.
Login77777

#6027 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Login77777 »

Black swan wrote: 09/06/2021 22:22
Bossona wrote: 09/06/2021 21:49
Petrus+ wrote: 09/06/2021 21:42
Citiraj tekst presude Republici Hrvatskoj.
Hrvatska nije tužena ali je presudom rukovodstvu velikohrvatske paratvorevine tzv. HZHB dokazna agresije RH na RBiH i ko je za to odgovoran, na osnovu presude može se podići tužba protiv Hrvatske. ;-)
A ko ce dignut ruke za to
Bas me zanima hoce li dodo pokrenuti opet vitalni pa dobiti jos jedan most
I kakva je procedura za to podizanje
Fakat ne znam objasnite
Da ga Skupstina opet mora pozdravljati sa „bok predsjednice“. Mile rvatina 🇭🇷
Petrus+

#6028 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Petrus+ »

Novak20 wrote: 09/06/2021 22:29
Novak20 wrote: 09/06/2021 22:19

Jbg, kada nisu tužili RS i Srbiju zašto bi onda tužili RH ?
Ako misliš na državu Bih ili B. komponentu, ne može se tužiti RH jer joj nije niti suđeno (naravno niti je osuđena).

Kolega,
niti postoje dileme niti postoje pare.
Pojednostavljeno:
MM iz Bih tuži II iz RH, recimo Šibenik, Županijskom sudu u Šibeniku Za učestvovanje za agresiju i UZP.
U RH ne postoji pravna definicija za UZP.
Odbačena tužba-kraj.
Bossona

#6029 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Bossona »

Petrus+ wrote: 09/06/2021 22:29
Bossona wrote: 09/06/2021 22:26
Što ne tužiš?
Postoje pojedinačne, zajedničke (grupne) i državne tužbe, ratni zločini ne zastarjevaju!
Molim te podrobnije mi to objasni, zlu ne trebalo :lol:
Edit:
Imam se potrebu objasniti.
Svaki ratni zločin je potrebno osuditi i kazniti!
Znam za dobijene presude po tužbama za silovanja i logore protiv Srbije i Karadžićeve tvorevine, nisam u toku u vezi tužbi protiv Hrvatske od strane logoraša žrtava UZP-a

Petrus+

#6030 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Petrus+ »

Bossona wrote: 09/06/2021 22:45
Postoje pojedinačne, zajedničke (grupne) i državne tužbe, ratni zločini ne zastarjevaju!
Edit:
Znam za dobijene presude po tužbama za silovanja i logore protiv Srbije i Karadžićeve tvorevine, nisam u toku u vezi tužbi protiv Hrvatske od strane logoraša žrtava UZP-a

Evo da ti pomognem, ljudski i iskreno. Ratni zločinci su najgora gamad na zemlji.
Ne postoji mogućnost tužbe protiv RH. Naravno da postoji mogućnost podnošenja tužbe.
Svi bi trebali kritički prihvačati vijesti od masovnih medija koji uglavnom oblikuju mišljenje a ne izvještavaju.
Lug

#6031 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Lug »

Što ne tužiš?
Edit:
pa kakva je onda tuzba bila pred Međunarodnim sudom pravde gdje je prvi put u šezdesetogodišnjoj praksi suda jedna država, Bosna i Hercegovina, optužila drugu državu, tadašnju SRJ?!
Petrus+

#6032 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Petrus+ »

Lug wrote: 09/06/2021 23:19
Edit:
pa kakva je onda tuzba bila pred Međunarodnim sudom pravde gdje je prvi put u šezdesetogodišnjoj praksi suda jedna država, Bosna i Hercegovina, optužila drugu državu, tadašnju SRJ?!
To je stvar folklora tj. korištenje procesa prema unutra a ne prema van.
Ne mogu biti siguran ali kada se pogleda kako je tužba vođena vidi se da krajnji cilj i nije bio potvrđivanje formalne tužbe.

Ne znam je li ti poznato ali i RH je tužila RS za "nesprečavanje genocida".
Ta tema se otvarala pred svake izbore zajedno sa plaćanjem odštete i sl. U jednom trenutku je postojeća vlast bila primorana i pokrenuti tužbu.
Ubrzo je uslijedila i protutužba RS. Još manje smislena. Isto zbog unutrašnjih potreba.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6033 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Truba »

kad već smarate o tužbama a ne znam što više pisati o batonu

još jedan neprocesuiran zločin

https://www.vitez.info/uz-tuznu-obljetn ... -u-vitezu/

Za smrt osmero djece iz Viteza koja su sredinom 1993. poginula u eksploziji granate, do danas nitko nije odgovarao. Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.
Novak20

#6034 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Black swan wrote: 10/06/2021 10:40 kad već smarate o tužbama a ne znam što više pisati o batonu

još jedan neprocesuiran zločin

https://www.vitez.info/uz-tuznu-obljetn ... -u-vitezu/

Za smrt osmero djece iz Viteza koja su sredinom 1993. poginula u eksploziji granate, do danas nitko nije odgovarao. Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.
Imaš temu "Da se nikada ne zaboravi..."

Ovaj post pripada tamo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6035 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Truba »

a ne idem u te rubrike niti devedesete pokušavam izbjegavti evo i zaboravio sam da se ovo dogodilo a prije sam se sjećao
međutim iskoči mi na fejsu pa me podsjeti... bio sam nedavno hodao vitezom ali sam zaboravio pronaći osmice
Milenkov buraz

#6036 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Milenkov buraz »

Petrus+ wrote: 09/06/2021 22:38

Kolega,
Pojednostavljeno:
MM iz Bih tuži II iz RH, recimo Šibenik, Županijskom sudu u Šibeniku Za učestvovanje za agresiju i UZP.
Odbačena tužba-kraj.
Onda se ide na višu instancu u HR pa i oni odbace pa onda na kraju dođeš do suda u Strasburu pa ljudi pogledaju sve argumente za i protiv i presude. To je naravno dug proces ali to je taj mogući put.
Petrus+

#6037 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Petrus+ »

Milenkov buraz wrote: 10/06/2021 12:04

Kolega,
Pojednostavljeno:
Odbačena tužba-kraj.
Onda se ide na višu instancu u HR pa i oni odbace pa onda na kraju dođeš do suda u Strasburu pa ljudi pogledaju sve argumente za i protiv i presude. To je naravno dug proces ali to je taj mogući put.
Kolega,
podijeli sa nama potrebnu proceduru za dug proces pa da svi masovno krenemo sa tužbama.

Pa zar ti stvarno misliš da je pravni poredak RH neusklađen sa pravnom stečevinom EU?
Milenkov buraz

#6038 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Milenkov buraz »

Petrus+ wrote: 10/06/2021 12:11
Kolega,
Pojednostavljeno:
Odbačena tužba-kraj.
Kolega,
podijeli sa nama potrebnu proceduru za dug proces pa da svi masovno krenemo sa tužbama.

Pa zar ti stvarno misliš da je pravni poredak RH neusklađen sa pravnom stečevinom EU?
Vidi kolega, nisam pravni ekspert pretpostavljam kao ni ti ali ako je rečeno da je RH počinila to što je počinila onda postoji put kojim se može doći do pravde. Ja nisam direktno oštećen ali hipotetički ovako razmišljam. Osoba X je recimo izgubila nekoga u tom sukobu, imovinu...itd. Na osnovu presude suda u Hagu da je RH počinila agresiju moguće je obratiti se sudovima (od županijskog pa do državnog) u HR pa ako oni odbace tužbu, uzmimo kao neosnovanu, onda se sa tim dokumentom o odbacivanjem tužbe kao neosnovane može obratiti sudu u Strasburu. Slično kao što je rađeno u BiH Sejdić/Finci ali i ostali. Sada da li će se to desiti zaista ne znam, ne kažem 100% da je tako i to je taj put ali iz dosadašnjih slučajeva u BiH i Strasburu mislim da bi to mogao biti jedan od puteva za one koji su oštećeni u tim sukobima tj. agresiji. Koliki tačan broj ima takvih zaista ne znam.
Petrus+

#6039 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Petrus+ »

Milenkov buraz wrote: 10/06/2021 12:19
Petrus+ wrote: 10/06/2021 12:11

Kolega,

Vidi kolega, nisam pravni ekspert pretpostavljam kao ni ti ali ako je rečeno da je RH počinila to što je počinila onda postoji put kojim se može doći do pravde. Ja nisam direktno oštećen ali hipotetički ovako razmišljam. Osoba X je recimo izgubila nekoga u tom sukobu, imovinu...itd. Na osnovu presude suda u Hagu da je RH počinila agresiju moguće je obratiti se sudovima u HR pa ako oni odbace tužbu, uzmimo kao neosnovanu, onda se sa tim dokumentom o odbacivanjem tužbe kao neosnovane može obratiti sudu u Strasburu. Slično kao što je rađeno u BiH Sejdić/Finci ali i ostali.
Kolega,
još ću ovo komentirati a onda uzimam odmor jer vidim da ovdje stvarno nema smisla nekome nešto dokazivati.
RH nikada nije osuđena za agresiju, UZP ili bilo šta slično-toga nema.
Ovo što ti navodiš je nekakva kafanska priča-to ne postoji.
Pročitaj 20-tak prijašnjih postova.
Iako te donekle i razumijem. Koliko si samo puta čuo od političara: Tužit ćemo, na sud, ako ne prestanu... i onda kao ma dobro, to ćemo riješiti.
Kolinda

#6040 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Samo da netko pojasni, kako će netko biti osuđen a nije optužen niti se imao pravo braniti?
mO k3

#6041 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by mO k3 »

Kolinda wrote: 10/06/2021 12:47 Samo da netko pojasni, kako će netko biti osuđen a nije optužen niti se imao pravo braniti?
Tvojom logikom ni hitler nije zločinac .... strašno , strašno
Kolinda

#6042 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

mO k3 wrote: 10/06/2021 12:57
Kolinda wrote: 10/06/2021 12:47 Samo da netko pojasni, kako će netko biti osuđen a nije optužen niti se imao pravo braniti?
Tvojom logikom ni hitler nije zločinac .... strašno , strašno
Valjda država postoji za razliku od nekog lika poput Hitlera....nisam se uopće referirao na pojedince nego na priču o HR.
moa

#6043 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by moa »

Kako želim da su Bošnjaci kao židovi pa da progone sve do jednog koji je učestvovao u UZP pa čak insistirati na ukidanje svih oblježja tzv HB. Ali jok "naši" nemaju muda ili što je još gore ne znaju a još onaj dole u Širokom ubije lika i pobjegne u Hr i to se šuti i niko ne reaguje. Dok je Hr hoda po ulici lik koji hladno izvadi utoku i puca na masu a vjerujem da su mnogi koji su dikretno učestvovali u UZP sad u Hrvatskoj.
Last edited by moa on 10/06/2021 15:59, edited 1 time in total.
Kolinda

#6044 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Evo ih ponovno, mlate praznu slamu....nije dovoljan sud koji je presudio 6 osoba nego bi sad oni sve Hrvate uzduž i poprijeko sudili za UZP....kad sve sagledaš država sa ovakvim političarima, tribunima po mrežama, raznoraznim delegatima po bespućima interneta nema velike šanse za ostanak u trenutnim granicama... BiH je moja, jedina i u srcu ali kako je jedna velika grupacija građana zamišlja bojim se da nije duga vijeka....
Point.

#6045 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Ne boj se ti ništa.
Project Ashe

#6046 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Project Ashe »

Kolinda wrote: 10/06/2021 15:16 Evo ih ponovno, mlate praznu slamu....nije dovoljan sud koji je presudio 6 osoba nego bi sad oni sve Hrvate uzduž i poprijeko sudili za UZP....kad sve sagledaš država sa ovakvim političarima, tribunima po mrežama, raznoraznim delegatima po bespućima interneta nema velike šanse za ostanak u trenutnim granicama... BiH je moja, jedina i u srcu ali kako je jedna velika grupacija građana zamišlja bojim se da nije duga vijeka....
Ma to ti samo izgleda da je velika grupacija, milion puta je dokazano da ovaj forum nije preslika društva u stvarnosti. Puno ovdje imaš i dijasporaca koji bi da ovdje opet ratujemo dok bi oni učestvovali kao logističari iz njemačke, austrije, i drugih zemalja. U stvari ovaj forum je pun nedojebanih likova koji ovdje dođu da prosipaju svoje frustracije.
Hajvan

#6047 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hajvan »

Kolinda wrote: 10/06/2021 15:16 Evo ih ponovno, mlate praznu slamu....nije dovoljan sud koji je presudio 6 osoba nego bi sad oni sve Hrvate uzduž i poprijeko sudili za UZP....kad sve sagledaš država sa ovakvim političarima, tribunima po mrežama, raznoraznim delegatima po bespućima interneta nema velike šanse za ostanak u trenutnim granicama... BiH je moja, jedina i u srcu ali kako je jedna velika grupacija građana zamišlja bojim se da nije duga vijeka....
naravno da nema.
bosna jos max 20 godina u ovim granicama, a time nama bosnjocima isto toliko vremna je preostalo do demorafskog sloma i nestanka
znam, znam... ostavit ce te nas par procenata- da ima tko cistiti hale, raditi na gradjevini, sve one poslove st okrvati ne zele....a i bolje je 2-3% nas muslica koiegovore tzv krvavckim, nego naki iz bangladesha, somalije ili moldavije..em su druge "boje", em ne znaju takozvanog prozborit. :lol:
moa

#6048 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by moa »

Nije dovoljno 6 ljudi osudit već sve do jednog koji je učesvotvovao u zločinu. Šta ti tu nije jasno? Opet ti o nekim granicama i opet prijetite kao nešto će se desit ako neko traži jebenu pravdu.
mO k3

#6049 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by mO k3 »

Sta je sa onima hrvatima koji u praljku i drugima vidi heroje ??

Nisma vidio da si se TI negdje ogradio od doticnih .....
Kolinda

#6050 Re: Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

moa wrote: 10/06/2021 16:04
Nije dovoljno 6 ljudi osudit već sve do jednog koji je učesvotvovao u zločinu. Šta ti tu nije jasno? Opet ti o nekim granicama i opet prijetite kao nešto će se desit ako neko traži jebenu pravdu.
Misliš na zločince odgovorne za masakr u Grabovici, Uzdolu, djecu ubijenu na igralištu u Vitezu...????
Locked