Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Kikibombona

#51601 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

doff wrote: 07/06/2021 13:35
Kikibombona wrote: 07/06/2021 13:02 Zanimljivo je kako se SDA sekta hinjski slepa uz Celik jer vode 'rat' sa Fudom. Hinjski se podvlace. A upravo su oni unistili Celik i ne pada im na pamet da sa kantonalnog nivoa uplate 1KM za Celik.

Nece Robijasi nasjesti na SDA prljavu strategiju niti ce SDA sekta profitirati na racun Celika.
Nasjeli su na Fudinu prljavu kampanju o evropskom Čeliku, Salyveni redovno o Čeliku pisao. Sad saliveni piše da se npr uz račun za vodu ko hoće da vrši uplatu za Čelik, nešto kao taksa za tv, da se vidi koliko ima za Čelik. Pa jel to podanicka politika lažnajka, inače jedan od admina je i saam Uzunović, levat se saam ocinkao
Taj Saliven ima korist od Fude i novcnik mu je vazniji od Celika. Davno sam napisao da je taj profil slika i prilika zenickog primitivizma.

Al' pogledaj svega ti kako seljacki SDA profil Carsija Zenica dijeli objave Robijasa. Mnogi ljudi ce odustati od podrske Celiku jer ce pomisliti da iza cijeli price stoji SDA.

Ja bih zato, da se nesto pitam kod Robijasa, objavio da je SDA najvece zlo Zenice i da Fudo nastavlja istim stazama.
skoronikako

#51602 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

_BataZiv_0809 wrote: 07/06/2021 13:43 Boga ti, pa sto onda ovo izjavi :cry:

Zato sto je post prije tog bio nesto "zatucani, a jos ne govore ni dobar dan...". :-)

Robijasi su svoje iskazali 2016. Tu su pokazali protiv koga su. Tada je Fuad "podijelio" status Robijasa. Sada to rade SDAovci.
Ja_Ja

#51603 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Kikibombona wrote: 07/06/2021 07:56
Mozes objasniti lako - geografija. Gradovi u Vojvodini su dosta razvijeniji od gradova u južnoj Srbiji. To nema veze sa nacelnicima. Mozes sve nacelnike sa juga prebaciti na sjever i opet ce biti manje-više isto.

Ili raspala Slavonija koja iz objektivnih razloga ne moze biti kao Istra, bez obzira na nacelnika. Ne moze Karlovac biti kao Pula taman da BOG licno vodi grad.

Ili mrtva istocna Bosna koja nikad ne moze biti kao Banjaluka i Prijedor.

...

Nacelnik je, manje-više, kozmetika, sminka, kao sto vec rekoh. Ako Federacija BiH ojaca zenicki budzet do 100 miliona moci ce se uraditi puno vise.

Sa ovim budzetom ne mozemo srediti Zenicu za 100 godina da bude kao Maribor.
Ne mogu da se slozim s tobom sad nikako. Pa Amerika je puna gradova i primjera utrka gradova gdje ta tvoja teorija ne stoji. Slazem se da su za veci napredak potrebna bolja okvirna rijesenja na visim nivoima ali tvrdim da i sa nasih mizernih 60 miliona godisnje, geografsku poziciju koju imamo i boljim/inovavativnim/progresivnim vodstvom mi mozemo biti bar 10 puta bolja sredina nego sto smo sada.

Pazi za implementaciju trenutnih okolisnih zakona i za rad eko inspektora nam ne trebaju bolja zakonska rijesenja visih instanci. Da li bi bolja rijesenja pomogla? Sigurno, ali nisu podmoranje trenutno da bi se stanje poboljsalo. I unutar postojecih zakonskih okvira mi mozemo napraviti od Zenice cist grad.

Budzetskom prioritizacijom se mogu odvojiti sredstva za subvencije ili olaksice novim firmama pod odredjenim uslovima, tako da se na taj nacin mogu privuci investitori koji bi inace otisli u druge sredine.

Kreiranjem 15-20 godisnjeg plana rekonstrukcija ulica se moze uredovat obnavljanje asfaltnih povrsina u gradu i sa ovim budzetom bez da se trazi vise para ili boljih rijesenja sa viseg nivoa. Isto vazi i za sve komunalne usluge.

I lista stvari koje se mogu popraviti da bi se poboljsao svakodnevni zivot gradjana ide u nadogled i sa ovim i ovakvim uredjenjem na visim nivoima.

Po meni kada bi svi radili samo ono za sto su nadlezni i istinski se “domacinski” odnosili prema tom radu nama bi bilo 1000 puta bolje nego sada kroz 3-4 godine i sa ovakvim federalnim/drzavnim uredjenjem.
Ja_Ja

#51604 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Kikibombona wrote: 07/06/2021 14:24
Taj Saliven ima korist od Fude i novcnik mu je vazniji od Celika. Davno sam napisao da je taj profil slika i prilika zenickog primitivizma.

Al' pogledaj svega ti kako seljacki SDA profil Carsija Zenica dijeli objave Robijasa. Mnogi ljudi ce odustati od podrske Celiku jer ce pomisliti da iza cijeli price stoji SDA.

Ja bih zato, da se nesto pitam kod Robijasa, objavio da je SDA najvece zlo Zenice i da Fudo nastavlja istim stazama.
Robijasi su kumovali gotovom nestanku SDA i njihovom sigurnom porazu 2016 godine. Samim tim su jasno iskazali svoj stav prema toj krimogenoj skupini. Sta sad trebaju da reaguju na svaku objavu svakog laznog profila na facebooku?!

Mislim da su i u klubu i u navijackoj grupi vise nego glasni i jasni o tome gdje stoje i sta traze, sve ostalo su samo spinovi.

Na kraju krajeva ne moze se zabraniti ni Salivenima ni Carsijama da seruckaju po facebooku kao sto ne mogu ni nama licno da zabrane da iznosimo svoja misljenja. Sad samo zato sto oni lazu i petljaju non stop mi ne trebamo na to stalno da reagujemo.
veliki_ah

#51605 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Ako se krene demantovati sve redom, onda ce se citav rad svoditi samo na to i uvijek ce se naci neko ko nije demantovan pa ce ispasti da si njihov. Uostalom, floskula da pripadaju sda uopste ne drzi vodu i to zna svako ko zna sabrati 2 i 2. Oni koji ne znaju, nece ih razuvjeriti ni 100 demanta.

Cinjenica je da se traze pare od poslovnih prostora u stadionu. I nista vise. To treba da je svima jasno. Tu nema nista stranacko niti sumnjivo. Te pare od poslovnih prostora je gradonacelnik potpisao da ce dati. Dakle, to sto je obecao nije ni bitno, nego je potpisao. Pored toga, laze oko izdavanja stadiona, vrijedja predstavnike kluba i navijace.

Ovo sve pisem da bude jasno da on to vrlo lako moze sve zaustaviti. Sa pisljivih 200k, koje svakako grad i nije trebao da ima. I to nema nikakve veze sa sda, cak evo i da duboko razmisljam ne mogu da skontam kakvu vezu i uticaj tu sda moze imati, pogotovo jer sa drugih nivoa ne daju ni jednu marku.
skoronikako

#51606 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Sam FK otkriva sve, samo to ovi nece da vide. Prvo se pita zasto kanton ne daje klubu nista, a onda optuzi Celik da saradjuju sa SDA. Koja je to logika? Nema je, ali Smaji Doglodu i slicnim i ne treba logika.

@Ja_ja Mozemo li se porediti sa gradom tipa Bihać? Ljudi su, pored migranata, tri puta uredjeniji nego mi. Daleko od toga da je to idealno, ali su za ovakvu Zenicu pojam. Da ne bude zabune, govorim o ekologiji i opstoj cistoci grada. Hajmo ocistiti grad, urediti parkove i kruzne tokove, srediti korito rijeke po kojoj se zove nasa drzava, uraditi stvari koje mozemo, i onda cemo se zaliti na SDA. Po meni je to posteno.
Ja_Ja

#51607 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Mi nismo u poslijednje 4 godine napravili niti jedan napredak i u onim sferama za koje smo direktno odgovorni, pa shodno tome nemamo o cemu da pricamo kako nas neko opstruise ili kako nam trebaju rijesenja sa visih nivoa. Mozemo se mi porediti i sa Bihacem, i sa Cazinom i nekim drugim mjestima kod nas, mnoga ta mjesta su bolja od nas.

Da bogdom imamo svjesne ljude koji imaju znanje ili makar zelju da neke stvari odrade sistematski mi bi bili ko na konju. Mali milion stvari u gradu koje se mogu uraditi sitnim parama a da imaju velik efekt.
Kikibombona

#51608 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Ja_Ja wrote: 07/06/2021 14:45Ne mogu da se slozim s tobom sad nikako. Pa Amerika je puna gradova i primjera utrka gradova gdje ta tvoja teorija ne stoji. Slazem se da su za veci napredak potrebna bolja okvirna rijesenja na visim nivoima ali tvrdim da i sa nasih mizernih 60 miliona godisnje, geografsku poziciju koju imamo i boljim/inovavativnim/progresivnim vodstvom mi mozemo biti bar 10 puta bolja sredina nego sto smo sada.

Pazi za implementaciju trenutnih okolisnih zakona i za rad eko inspektora nam ne trebaju bolja zakonska rijesenja visih instanci. Da li bi bolja rijesenja pomogla? Sigurno, ali nisu podmoranje trenutno da bi se stanje poboljsalo. I unutar postojecih zakonskih okvira mi mozemo napraviti od Zenice cist grad.

Budzetskom prioritizacijom se mogu odvojiti sredstva za subvencije ili olaksice novim firmama pod odredjenim uslovima, tako da se na taj nacin mogu privuci investitori koji bi inace otisli u druge sredine.

Kreiranjem 15-20 godisnjeg plana rekonstrukcija ulica se moze uredovat obnavljanje asfaltnih povrsina u gradu i sa ovim budzetom bez da se trazi vise para ili boljih rijesenja sa viseg nivoa. Isto vazi i za sve komunalne usluge.

I lista stvari koje se mogu popraviti da bi se poboljsao svakodnevni zivot gradjana ide u nadogled i sa ovim i ovakvim uredjenjem na visim nivoima.

Po meni kada bi svi radili samo ono za sto su nadlezni i istinski se “domacinski” odnosili prema tom radu nama bi bilo 1000 puta bolje nego sada kroz 3-4 godine i sa ovakvim federalnim/drzavnim uredjenjem.
Na koje gradove u Americi mislis? Ti gradovi su napredni bez obzira na gradonacelnicka, na uspjeh Njujorka ili San Franciska utjece citav niz faktora. Mozes u Detroit boga staviti da vodi grad i opet nece moci parirati Njujorku. Karte su davno podijeljene i lokalni lider ne moze puno promijeniti kada je u pitanju ekonomija i privreda grada.

Uzmi kao primjer Njemacku, zasto je svaki grad u Bavariji bogatiji od gradova u istocnoj Njemackoj? Da li mislis da je to tako jer bavarski gradovi imaju bolje nacelnike od Lajpciga, Kotbusa, Rostoka?

Isto tako, Nis ne moze nikad biti uspjesniji od Novog Sada, kao sto ne moze ni Osijek od Rijeke. To nijedan gradonacelnik ne moze promijeniti. Mogu ti naci ovakvih primjera milion u svakoj drzavi.

...

Kada govorimo o tih 60 miliona, sa koliko gradonacelnik moze efektivno raspolagati? Zna li iko? 5 ili 10 miliona? To su smijesne pare za bilo sta.
veliki_ah

#51609 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Gradonacelnik sa svojim timom pravi budzet za tih 60 mil. Dakle, indirektno raspolaze sa svim iznosima.

Ti dakle hoces da kazes da smo mi Nis i istocna njemacka, a ostali gradovi u bih su bavarija?

Ta logika o podijeljenim kartama ima samo djelomicnog smisla. U BiH nema i za zenicu nema. Zenici su odlicno podijeljene karte, sigurno bolje nego vecina gradova u BiH, ali to nije znala iskoristiti ni SDA, a ni sada fudo. Lokalni nacelnici su krivi za to, a ne federacija i drzava.
Kikibombona

#51610 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

veliki_ah wrote: 07/06/2021 17:18 Gradonacelnik sa svojim timom pravi budzet za tih 60 mil. Dakle, indirektno raspolaze sa svim iznosima.

Ti dakle hoces da kazes da smo mi Nis i istocna njemacka, a ostali gradovi u bih su bavarija?

Ta logika o podijeljenim kartama ima samo djelomicnog smisla. U BiH nema i za zenicu nema. Zenici su odlicno podijeljene karte, sigurno bolje nego vecina gradova u BiH, ali to nije znala iskoristiti ni SDA, a ni sada fudo. Lokalni nacelnici su krivi za to, a ne federacija i drzava.
Ne raspolaze. Ne moze on odluciti da ne daje platu radnicima i te pare preusmjeri na sanaciju gradskih ulica.

Mrsko mi sada traziti budzet, ali pretpostavljam da je 45 miliona unaprijed otpisano za plate, redovne troskove koje ima grad, kredite itd.

Ostalih 15 miliona gradonacelnik koristi kako misli da treba. Nesto ide za sport i kulturu, nesto za poljoprivrednike, nesto za socijalne slucajeva.

Ne vjerujem da ima puno vise od 5, maksimalno 10 miliona, za infrastrukturna ulaganja. To su smijesne pare i sa tim se ne moze nista uraditi.

...

Dok ne zaposlimo 10 000 ljudi, dok plate ne budu vece, mozemo kurcu svirati i ovako se mrcvariti. Kada budzet Zenice bude 100 ili 150 miliona, tek tada ces moci napucati gradsku infrastrukturu.

Pogledaj primjer Kragujevca u kojem vlada Srbije radi kanalizacionu mrezu i fabriku za tretman otpadnih voda. Taj projekat je tezak 300 miliona eura. Pa Zenica to sa ovim budzetom ne bi mogla uraditi za 1000 godina.
skoronikako

#51611 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Koliki je budzet Bihaca? Koliki je budzet Tuzle? Zasto su ovi gradovi uredjeniji ako im je budzet priblizno isti? I ovi gradovi imaju SDA na visim nivoima pa su uredjeniji.
kuglanje_ze

#51612 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Hajde se lijepo dogovorite da se ne možete dogovoriti.

Evo jedan pjesmuljak koji spjevah našem kradonačelniku

Kasumoviću Fudo
Ne ponašaj se ludo,
Kasumoviću Fudo
Ne postoji čudo.

Kasumoviću Fudo
Moraš zauvijek znati
Ne može se Bilino
Bez Čelika dati❗

I nemoj da se furaš
Da si bitan ti
Crkoše ti od smijeha
Robijaši svi.

Ho ho ho ho ho ho ho
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🖤❤️😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kikibombona

#51613 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

skoronikako wrote: 07/06/2021 17:43 Koliki je budzet Bihaca? Koliki je budzet Tuzle? Zasto su ovi gradovi uredjeniji ako im je budzet priblizno isti? I ovi gradovi imaju SDA na visim nivoima pa su uredjeniji.
Mozda je razlog u tome sto u Tuzli nikad nije vladala SDA?

Zenica je jedan od zelenijih gradova u BiH od rata naovamo a Tuzla je sve suprotno tome.
belfy

#51614 Re: Zeničani

Post by belfy »

Kikibombona wrote: 07/06/2021 17:35
veliki_ah wrote: 07/06/2021 17:18 Gradonacelnik sa svojim timom pravi budzet za tih 60 mil. Dakle, indirektno raspolaze sa svim iznosima.

Ne raspolaze. Ne moze on odluciti da ne daje platu radnicima i te pare preusmjeri na sanaciju gradskih ulica.

Mrsko mi sada traziti budzet, ali pretpostavljam da je 45 miliona unaprijed otpisano za plate, redovne troskove koje ima grad, kredite itd.

Ostalih 15 miliona gradonacelnik koristi kako misli da treba. Nesto ide za sport i kulturu, nesto za poljoprivrednike, nesto za socijalne slucajeva.

Ne vjerujem da ima puno vise od 5, maksimalno 10 miliona, za infrastrukturna ulaganja. To su smijesne pare i sa tim se ne moze nista uraditi.

...

Dok ne zaposlimo 10 000 ljudi, dok plate ne budu vece, mozemo kurcu svirati i ovako se mrcvariti. Kada budzet Zenice bude 100 ili 150 miliona, tek tada ces moci napucati gradsku infrastrukturu.

Pogledaj primjer Kragujevca u kojem vlada Srbije radi kanalizacionu mrezu i fabriku za tretman otpadnih voda. Taj projekat je tezak 300 miliona eura. Pa Zenica to sa ovim budzetom ne bi mogla uraditi za 1000 godina.
apsolutno je netacno da je 5-10 miliona nedovoljno za ulaganja koja bi stimulisala zaposlenje kroz otvaranje novih fabrika ili cak poljoprivredu, ali naravno ako se koriste namjenski i pravilno. koliko se sjecam otvaranje jednog radnog mjesta kod nas kosta do 100k KM. sada da uzmemo za primjer poljoprivredu. cini mi se su Italijani pravili studiju, ali da se provjeriti, da jedno radno mjesto u sektoru proizvodnje mlijeka povlaci razvoj 5 radnih mjesta na proizvodnji, prodaji i distribuciji mlijecnih preradjevina i proizivoda od mlijeka. mislim da je i Mittal u nekom tu omjeru. da na jednog direktno zaposlenog ima oko 5 indirektno vezanih za sebe. dakle, ako uzmemo da se za 5 miliona godisnje moze zaposliti 50 direktno + 250 indirektno prve godine, onda bi to druge godine iznosilo vise zbog vecih prihoda, recimo, 60 + 300, zatim trece 80 + 400... onda bi cifra za 5 godina takvog rada bila oko 3k zaposlenih, a takav razvoj bi zasigurno privukao i vise investicija, pa bi ta brojka bila i veca...

nije 5 milki malo, a ako bi uzeli racunicu da se ide sa 10 onda vec govorimo o 5k-7k novozaposlenih u 5 godina... mozda ovo jeste preoptimisticna procjena iz vise razloga, ali zelim samo ukazati da 5 miliona nije malo ako se te pare usmjere i iskoriste kako treba...
Kikibombona

#51615 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

belfy wrote: 07/06/2021 18:38apsolutno je netacno da je 5-10 miliona nedovoljno za ulaganja koja bi stimulisala zaposlenje kroz otvaranje novih fabrika ili cak poljoprivredu, ali naravno ako se koriste namjenski i pravilno. koliko se sjecam otvaranje jednog radnog mjesta kod nas kosta do 100k KM. sada da uzmemo za primjer poljoprivredu. cini mi se su Italijani pravili studiju, ali da se provjeriti, da jedno radno mjesto u sektoru proizvodnje mlijeka povlaci razvoj 5 radnih mjesta na proizvodnji, prodaji i distribuciji mlijecnih preradjevina i proizivoda od mlijeka. mislim da je i Mittal u nekom tu omjeru. da na jednog direktno zaposlenog ima oko 5 indirektno vezanih za sebe. dakle, ako uzmemo da se za 5 miliona godisnje moze zaposliti 50 direktno + 250 indirektno prve godine, onda bi to druge godine iznosilo vise zbog vecih prihoda, recimo, 60 + 300, zatim trece 80 + 400... onda bi cifra za 5 godina takvog rada bila oko 3k zaposlenih, a takav razvoj bi zasigurno privukao i vise investicija, pa bi ta brojka bila i veca...

nije 5 milki malo, a ako bi uzeli racunicu da se ide sa 10 onda vec govorimo o 5k-7k novozaposlenih u 5 godina... mozda ovo jeste preoptimisticna procjena iz vise razloga, ali zelim samo ukazati da 5 miliona nije malo ako se te pare usmjere i iskoriste kako treba...
To je tako ako bi racunali da ce sve firme i poslovi opstati, a znamo da to nije moguce. Ako se ne varam, u Americi prvih pet godina prezivi samo 30% firmi. Dakle, sanse da ces propasti u kratkom periodu su velike.

Kod nas u kalkulaciju moras uracunati prevare, jer smo postali takav narod, necemo raditi a hocemo ukrasti.

Bez jakog sistema i besprijekorne organizacije to bi bile bacene pare.

...

Sto se tice subvencija, sjecam se da sam na N1 gledao da je Vlada Srbije svakog zaposlenog u Henkelu platila 150 000 eura.

Grad ne moze subvencionirati nijednu jacu firmu koja bi zaposlila par stotina ljudi. To mora uraditi Vlada FBiH.

...

I na kraju, vise Fudo voli za 5 miliona napraviti asfalt za 10k ljudi nego zaposliti 50. Tako se kod nas izbori ne dobijaju.
Casual's

#51616 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Kikibombona wrote: 07/06/2021 19:21
I na kraju, vise Fudo voli za 5 miliona napraviti asfalt za 10k ljudi nego zaposliti 50. Tako se kod nas izbori ne dobijaju.
Što ne napravi?
Kikibombona

#51617 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Casual's wrote: 07/06/2021 19:23
Što ne napravi?
Pa hvali se da sada svako selo ima asfalt.

Ne znam da li je to istina, ali na njegovom profilu se vidi da stalno nesto asfaltira. I zato je valjda potukao SDA u svakom selu.
veliki_ah

#51618 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Kikibombona wrote: 07/06/2021 18:00
skoronikako wrote: 07/06/2021 17:43 Koliki je budzet Bihaca? Koliki je budzet Tuzle? Zasto su ovi gradovi uredjeniji ako im je budzet priblizno isti? I ovi gradovi imaju SDA na visim nivoima pa su uredjeniji.
Mozda je razlog u tome sto u Tuzli nikad nije vladala SDA?

Zenica je jedan od zelenijih gradova u BiH od rata naovamo a Tuzla je sve suprotno tome.
Cekaj, njih ne usporava globalna SDA? Jel to znaci da lokal ipak moze nesto uraditi?

I kad se prica o ciframa, zaboravljate da je to za jednu godinu. Cak nek je i tacno to za 15 miliona, to je za dosadasnjih 5 godina mandata 75 milki. Malo li je.

Takodjer, ovdje se ne odnosi samo na to sta ces uraditins budzetom, postoje mnogi drugi nacini da se stvori bolja poslovns i drustvena klima ili da se ganjaju razni fondovi. Ni tu nije kocnica SDA prije 10 godina ili SDA na kantonu.

Cinjenica je da ima nacina, on nece i ne zna. Vadiona na SDA je supljak.
Casual's

#51619 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Falio se i evropskim Čelikom, Aqua parkom, Shopping centrom Antena, uređenim trgom AI...

Autoceste urade, ovaj poslika i pohvali se.
belfy

#51620 Re: Zeničani

Post by belfy »

belfy wrote: 07/06/2021 18:38apsolutno je netacno da je 5-10 miliona nedovoljno za ulaganja koja bi stimulisala zaposlenje kroz otvaranje novih fabrika ili cak poljoprivredu, ali naravno ako se koriste namjenski i pravilno. koliko se sjecam otvaranje jednog radnog mjesta kod nas kosta do 100k KM. sada da uzmemo za primjer poljoprivredu. cini mi se su Italijani pravili studiju, ali da se provjeriti, da jedno radno mjesto u sektoru proizvodnje mlijeka povlaci razvoj 5 radnih mjesta na proizvodnji, prodaji i distribuciji mlijecnih preradjevina i proizivoda od mlijeka. mislim da je i Mittal u nekom tu omjeru. da na jednog direktno zaposlenog ima oko 5 indirektno vezanih za sebe. dakle, ako uzmemo da se za 5 miliona godisnje moze zaposliti 50 direktno + 250 indirektno prve godine, onda bi to druge godine iznosilo vise zbog vecih prihoda, recimo, 60 + 300, zatim trece 80 + 400... onda bi cifra za 5 godina takvog rada bila oko 3k zaposlenih, a takav razvoj bi zasigurno privukao i vise investicija, pa bi ta brojka bila i veca...

To je tako ako bi racunali da ce sve firme i poslovi opstati, a znamo da to nije moguce. Ako se ne varam, u Americi prvih pet godina prezivi samo 30% firmi. Dakle, sanse da ces propasti u kratkom periodu su velike.

Kod nas u kalkulaciju moras uracunati prevare, jer smo postali takav narod, necemo raditi a hocemo ukrasti.

Bez jakog sistema i besprijekorne organizacije to bi bile bacene pare.

...

Sto se tice subvencija, sjecam se da sam na N1 gledao da je Vlada Srbije svakog zaposlenog u Henkelu platila 150 000 eura.

Grad ne moze subvencionirati nijednu jacu firmu koja bi zaposlila par stotina ljudi. To mora uraditi Vlada FBiH.

...

pravis pogresno poredjenje. te firme u Americi nemaju nikakve subvencije niti davanja od drzave, nego su ubrojane samo one otvorene od strane pojedinca ili udruzene grupe. nije mjerilo ni za Evropu, a kamoli za nas nerazvijene.

sto se tice prevara i ostalog i to sam lijepo napisao u svom postu iznad, evo boldovao sam da vidis bolje.

mozda je za dovodjenje veceg investitora potrebno vise po zaposlenom, ali ce to onda ujedno dovesti do toga da ce taj zaposleni imati od starta vecu platu, a firma obezbijedjen plasman, tako da ce onda i dobit po zaposlenom biti veca. moja poenta nije bila da se sa 5 miliona moze dovesti Samsung ili Apple, nego da se i sa tim parama moze razvijati privredna aktivnost. ako ti ciljas da kupis avion koji bi te doveo brzo do cilja, a imas samo para za auto, onda je za ocekivati da ces morati planove prilagoditi tome da ces putovati duze, a povremeno imati i dodatne troskove. od tocenja goriva do popravke dijelova na tom autu tokom puta...

a ovo oko Vlade FBiH da treba uloziti je isto kao da ocekujes da ti neko kupi avion, iako i svi ostali gradovi hoce po jedan. onda necim trebas opravdati zasto bas tebi da kupe avion, a onda se opet vracamo na nivo Grada koji bi nesto takvo mogao zahtijevati samo ako je on sam ulozio mnogo i uspio privuci jednog takvog investitora...
doff

#51621 Re: Zeničani

Post by doff »

Kikibombona wrote: 07/06/2021 19:32

Ne znam da li je to istina, ali na njegovom profilu se vidi da stalno nesto asfaltira. I zato je valjda potukao SDA u svakom selu.
On se tri godine hvali da je riješio grijanje, smrzavali smo se i ovu zimu :D
Kikibombona

#51622 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

veliki_ah wrote: 07/06/2021 19:36Cekaj, njih ne usporava globalna SDA? Jel to znaci da lokal ipak moze nesto uraditi?

I kad se prica o ciframa, zaboravljate da je to za jednu godinu. Cak nek je i tacno to za 15 miliona, to je za dosadasnjih 5 godina mandata 75 milki. Malo li je.

Takodjer, ovdje se ne odnosi samo na to sta ces uraditins budzetom, postoje mnogi drugi nacini da se stvori bolja poslovns i drustvena klima ili da se ganjaju razni fondovi. Ni tu nije kocnica SDA prije 10 godina ili SDA na kantonu.

Cinjenica je da ima nacina, on nece i ne zna. Vadiona na SDA je supljak.
Ne vjerujem da ima 15 miliona za infrastrukturne projekte ali cim skupim volje bas cu pogledati budzet. Moja procjena je da nema vise od 10 miliona.

...

Naravno da se na lokalu moze nesto uraditi. Tuzla je bolja od Zenice jer u tom gradu nikad nisu vladala SDA gamad.

Medjutim, plate u Tuzli su iste kao u Zenici, nezaposlenost ogromna, mladi zele otici, totalno sivilo i besperspektivnost... a to su zasluge SDA zlocudnog tumora.

...

Nego, jarane, uvidjam da pojedini ovdje samo kritikuju Fudu a ne nude nikakvo rjesenje. Ja sam recimo otvoreni pristalica Nase stranke i mislim da su najbolja opcija pored svih mana.

Koga nam ti predlazes, SDP, NS, NiP?
Kikibombona

#51623 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

doff wrote: 07/06/2021 20:17
Kikibombona wrote: 07/06/2021 19:32

On se tri godine hvali da je riješio grijanje, smrzavali smo se i ovu zimu :D
Grijanje je rijeseno i krece od naredne godine.

Taj projekat je najbolji od kada postoji demokratska BiH, za nasa pluca i za nasu rijeku Bosnu. Mnogo otrova se ispustalo u zrak i rijeku, przeno je par stotina tona uglja dnevno. Nismo ni svjesni koliko je vazan iskorak napravljen.

Kamo srece da dovoljno ojacamo i kompletnu zeljezaru poravnamo a na tom mjestu dodje fabrika za proizvodnju električnih vozila ili nesto slicno sto je u korak sa modernim svijetom.
Zaitsev

#51624 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Za KF botove: Tri tačke optužnice. Možete laprdati o čemu hoćete, ovo vas čeka. Sve vas do jednoga!

Za SDA botove: ne likujte previše, neće FuJdo sam. Idete i vi za njim...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#51625 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nisu jos sve dozvole gotove i ne zna se kad ce biti. Opstrukcije su velike, a znamo i zasto. Info sam dobio od kolegice iz Mittala, pa posto kupio toliko prodao
Post Reply