Lužani su i meni odlični. Mnogo zelenila, prostora za rekreaciju, izlete, Aleja i VB, tramvaj, svi servisi koji ti mogu zatrebati, fakulteti, priključak na A1 blizu...
Od centralnih lokacija izdvojio bih
Ciglane. Zelenilo, parkovi, Betanija, Zoo vrt, fakulteti, srednje škole, gradski prevoz, tenis, golf, stadion, 1km od BBI... Zaista arhitektonski i urbanistički unikatno naselje usudio bih se reći na području bivše Juge o kojem se nažalost ne vodi računa. Grbavica i Dobrinja su također visoko na ljestvici.
Najgora su mi brdska naselja, razni Potoci, Sokolja, Švrakino...
Malo off...
twonk wrote: ↑30/05/2021 11:51
u-pet-deka wrote: ↑30/05/2021 11:42
Lužani i Pejton nisu Sarajevo. Mogao si komotno i Vogošća uvrstit.
Najgori su mi ovi sto im je u redu ovo "dejtonsko Sarajevo" od cetri opcine. Meni je Sarajevo citav kanton.
Istina, administrativno nisu. Ali ne zato jer je tako logično i jer tako treba biti. To
administrativno Sarajevo je uz Rijeku i Split vjerojatno najgore uređen grad, skresan na četiri općinice gdje pola grada ne spada u grad. I sami znamo koliko Grad Sarajevo kao institucija postoji i koliko je relevantno. Pogledaj im budžet i sve će ti se reći. Ukratko, administrativno Sarajevo nije isto što i naselje Sarajevo, funkcionalno Sarajevo.
Trebaš poći u:
a) Skoplje gdje sve u krugu od 20km spada u Grad Skoplje,
grad doslovno graniči sa Kosovom,
b) NS gdje je sve u krugu od 25km
Grad NS itd.
I onda imaš Sarajevo koje završava
osamnaestokatnicom na AP.
Jeben grad, ta Ilidža, imaju McDonalds (uz MO i SA jedni u BiH) X kilometara tramvajske pruge što nemaju mnogo veći gradovi Balkana poput Skoplja, Plovdiva, Ljubljane, zračnu luku, autocestu...
Naravno, ne ulazim u sociološki pregled pojedinačnih općina, samo promatram funkcionalno.
Logično,
realno i
funkcionalno Sarajevo jesu itekako, pa i ta Vogošća kao predgrađe koja je i nastala tu gdje je jer je Sarajevo. Da industrijska zona neće biti na MD? Uz industriju su išla i naselja/širenje postojećih. Evo slika našeg forumaša da bolje shvatiš što hoću da kažem. Znaš gdje počinje općina VG, a gdje Centar završava... Bez prekida izgrađene zone, servisa, do jučer i trolejbus koji se u 99% slučajeva koristi za gradski, a ne međugradski saobraćaj... Možda malo izolirana, ali to je opet zbog specifičnog sarajevskog reljefa koji se mora uzeti u obzir i zbog maratonskog probijanja
Prve. Nije Sarajevo k'o tepsija, a ni ko špajz u ćošku kotline.
A propos Tarčina, pa to je šire područje, majka mu stara. Preko A1 za tren... Svaki grad ima naselje, urbanu, izgrađenu i funkcionalnu
cjelinu (SG, Centar, NS, NG, IL, VG, INS i II) i šire područje koje mu gravitira i iz kojeg si obično za dvadesetak minuta u gradu matici (Kiseljak, Pale, Breza, Ilijaš, Hadžići).