Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-
PM72
#701 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
To si u pravu,kao kad bi neko rekao da je Marijin dvor najljepše mjesto za življenje a on živi u barakama iza SCC-a.
- benzapen
#702 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Za ovu temu nema 100% ispravnog i objektivnog odgovora. Kad si dijete vrlo ti je važno da ti je škola blizu i da imaš raje dosta. Sad to može biti Hrasnica i Hadžići isto kao Vratnik i Grbavica. Kad je vrijeme da izlaziš bitno je i najbolje mjesto za život (barem je tako u moje vrijeme bilo), da si blizu grada i prevoza do mjesta za izlazak. Sad kad sam ja s porodicom bitna mi je blizina vrtića, škole, prevoza i da ima parking mjesta kao i da je relativno blizu ovo malo gradskog prevoza što je radilo prije zabrane. Najbolja mi je sad zona Otoka-Marindvor. Varijacije na temu su sad Malta, Čvila, Otoka, Grbavica itd. A ako Bog da pa djeca odrastu i dočeka se penzija, nekako mi se Tarčin i okolica čini kao najbolji dio kantona.
-
El_comadante
#703 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-
u-pet-deka
#704 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Nekad davno u SFRJ. Svi se otimali ako je ko prodavao komad zemlje na Stupu, od Stupske do Kasindolske. Ljudi su ranih 80-ih za 500m2 izdvajali po 120 - 150 hiljada DM. Od kako imaju TIBRE mislim da je dno dna postao taj dio grada.
Danas. Iskreno, ne vidim kvarta da vrijedi novaca. Zašto je brojna dijaspora (iz Sarajeva) prodala sve svoje u gradu? Ako ko onda su oni imali uslove održavati svoje. Prave Sarajlije danas žive po svijetu. Jedan mali dio na Jadranu ostatak je po svjetskim metropolama. Sve koje sam znao prije rata, koji su držali do svog obraza i ugleda su napustili ga.
Da navedem deset primjera iz kruga koje sa kojim sam tada imao kontakt, a tako isto dan danas imam.
Saint Tropez (prije Stup 2), Monte-Carlo (Stup 2), Priz (Čengić vila), Montreux (Stupsko brdo), Kopenhagen (Hrasno), Stokholm (Stup 2), San Francisco (Dolac Malta), Oxford (Marijin Dvor), Oslo (Višnjik), Manhattan (Vojničko).
Nisu bili u Sarajevu ima najmanje pet godina.
Danas. Iskreno, ne vidim kvarta da vrijedi novaca. Zašto je brojna dijaspora (iz Sarajeva) prodala sve svoje u gradu? Ako ko onda su oni imali uslove održavati svoje. Prave Sarajlije danas žive po svijetu. Jedan mali dio na Jadranu ostatak je po svjetskim metropolama. Sve koje sam znao prije rata, koji su držali do svog obraza i ugleda su napustili ga.
Da navedem deset primjera iz kruga koje sa kojim sam tada imao kontakt, a tako isto dan danas imam.
Saint Tropez (prije Stup 2), Monte-Carlo (Stup 2), Priz (Čengić vila), Montreux (Stupsko brdo), Kopenhagen (Hrasno), Stokholm (Stup 2), San Francisco (Dolac Malta), Oxford (Marijin Dvor), Oslo (Višnjik), Manhattan (Vojničko).
-
moonca
#705 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Prvi put citam da je Stup bio pozeljan.... u tim godinama je bila 'nedodjija'.
Poznajem nekoliko sarajlija.. imaju imovinu na podrucju opstine centar.. i nisu prodali . Neki rijetko dolaze, ali ne prodaju ono sto imaju.. vecinom naslijedili od roditelja.
Meni se svidja ulica .. Mehmeda Spahe...
Poznajem nekoliko sarajlija.. imaju imovinu na podrucju opstine centar.. i nisu prodali . Neki rijetko dolaze, ali ne prodaju ono sto imaju.. vecinom naslijedili od roditelja.
Meni se svidja ulica .. Mehmeda Spahe...
- tvojkomsija
#706 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Meni je Dobrinja sasvim ok, ispunjava skoro sve kriterije. Puno mladih bracnih parova sa djecom ,parkova i zelenih povrsina dosta vise nego u ostalim naseljima...
Nema nacickane novogradnje i urbicida kao npr. na Stupu.
U grad odem kad izadjem vikendom ili kad trebam otici po nesto bas specificno.
Nedostaci su, veci kriminal zbog blizine entitetske granice...i nocni zivot, fali mi neki pravi Pub
Btw. ja se nikad ne bih mogao zamisliti u naseljima u starom Gradu, ono uzbrdo nacickana kuca na kucu...ne volim mahale
Nema nacickane novogradnje i urbicida kao npr. na Stupu.
U grad odem kad izadjem vikendom ili kad trebam otici po nesto bas specificno.
Nedostaci su, veci kriminal zbog blizine entitetske granice...i nocni zivot, fali mi neki pravi Pub
Btw. ja se nikad ne bih mogao zamisliti u naseljima u starom Gradu, ono uzbrdo nacickana kuca na kucu...ne volim mahale
- dječak sa šibicama
#707 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Iz vukojebine su najpametniji otisli
- Edin H.
#708 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Nema ni jedan forumaš da živi na Poljinama? 
-
Sociolog
#709 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ma kupuje dijaspora iz ruralnih dijelova.u-pet-deka wrote: ↑28/05/2021 23:05 Nekad davno u SFRJ. Svi se otimali ako je ko prodavao komad zemlje na Stupu, od Stupske do Kasindolske. Ljudi su ranih 80-ih za 500m2 izdvajali po 120 - 150 hiljada DM. Od kako imaju TIBRE mislim da je dno dna postao taj dio grada.
Evo napravise zgradu na vrh Svrakina III od 10 stanova, vec 8 prodano.
Ne bih djabe da mi dadne neko tu.
Pitam onu raju, ko su kupci, skoro sve dijaspora.
U ulici imam tipa, kupio kucu on u Belgiji, iz Bos.Novog jedva ostao ziv u ratu, zjapi prazna, on dodje samo na 3 sedmice.
Onda ona fina nova zelena zgrada preko puta specijalne skole Vladimir Nazor, dosta stanova pokupovala dijaspora.
Vjerovatno ima jos masu drugih primjera.
Fino naselje su obje Chwile i Staro Hrasno, mada se pojavilo masa klošara i narkomana.
- dječak sa šibicama
#710 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ma kupuju stanove i lokalni lovatori, kod mene u zgradi je sigurno sest sedam stanova u vlasnistvu "ko zna koga" a svi manje vise znaju, sve lokalni "biznismeni" ili politicari. Iznajmljuju stanove jer je dobra lokacija, uvijek imaju uglavnom studente a nerijetko i strance, nekad iznajmljuju na dan preko ljeta mislim, ko ima para kupuje nekretnine to je najpametnije ulaganje.
Dijaspora se uvaljuje uglavnom u novogradnju, rekao bih jeftiniju. Sta ce njima stan koji kosta par milja po kvadratu, kad dodju jednom godisnje, eventualno ce u penziji preseliti.
Dijaspora se uvaljuje uglavnom u novogradnju, rekao bih jeftiniju. Sta ce njima stan koji kosta par milja po kvadratu, kad dodju jednom godisnje, eventualno ce u penziji preseliti.
-
u-pet-deka
#711 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Sociolog wrote: ↑29/05/2021 13:43Ma kupuje dijaspora iz ruralnih dijelova.u-pet-deka wrote: ↑28/05/2021 23:05 Nekad davno u SFRJ. Svi se otimali ako je ko prodavao komad zemlje na Stupu, od Stupske do Kasindolske. Ljudi su ranih 80-ih za 500m2 izdvajali po 120 - 150 hiljada DM. Od kako imaju TIBRE mislim da je dno dna postao taj dio grada.
Evo napravise zgradu na vrh Svrakina III od 10 stanova, vec 8 prodano.
Ne bih djabe da mi dadne neko tu.
Pitam onu raju, ko su kupci, skoro sve dijaspora.
U ulici imam tipa, kupio kucu on u Belgiji, iz Bos.Novog jedva ostao ziv u ratu, zjapi prazna, on dodje samo na 3 sedmice.
Onda ona fina nova zelena zgrada preko puta specijalne skole Vladimir Nazor, dosta stanova pokupovala dijaspora.
Vjerovatno ima jos masu drugih primjera.
Fino naselje su obje Chwile i Staro Hrasno, mada se pojavilo masa klošara i narkomana.
Da dijaspora ali koja? Iz Trebinja, Gacka, Teslića, Nevesinja i sl. Ja govorim o dijaspori iz Sarajeva tj. pravim sarajlijama, koji su rođeni i generacijama boravili u istom. Njih nekoliko poznajem iz Danske koji su kupili u Sarajevu. I oni sebe danas nazivaju pravim sarajalijama a rodom su iz Kotor Varoša ili Šipova.
-
high_volume
#712 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Kakve samo budalaštine i dokone fantazije ti pišeš po ovom forumuu-pet-deka wrote: ↑28/05/2021 23:05 Prave Sarajlije danas žive po svijetu. Jedan mali dio na Jadranu ostatak je po svjetskim metropolama. Sve koje sam znao prije rata, koji su držali do svog obraza i ugleda su napustili ga...
-
u-pet-deka
#713 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Očito nismo dijelili istu grupu prijatelja i poznanika.high_volume wrote: ↑30/05/2021 01:03Kakve samo budalaštine i dokone fantazije ti pišeš po ovom forumuu-pet-deka wrote: ↑28/05/2021 23:05 Prave Sarajlije danas žive po svijetu. Jedan mali dio na Jadranu ostatak je po svjetskim metropolama. Sve koje sam znao prije rata, koji su držali do svog obraza i ugleda su napustili ga...
![]()
I trolaš skoro svaku temu, ono momački
![]()
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#714 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Vratio nam se Zviz iz ludnice 
-
u-pet-deka
#715 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ono kad čovjek ima pravo u svom izlaganju a suprotna strana kao jedini odgovor ima zviz u glavi.
Htjeli vjerovati ili ne ali pravih, pitomih, emancipovanih Sarajlija nema više u gradu. Oni su danas dijaspora koja isti taj grad zaobilazi u širokom luku odnosno zaobilaze BiH. To je surova istina koja boli, znam, ali tako je.
Koliko je samo onih Sarajlija koji su dali novo ime gradu, koji su ga promovirali po SRFJ, napustilo pred rat, tokom ili malo kasnije i nikada se nisu više vratili u isti.
Samo eto glup primjer ali Crvena Jabuka danas predstavlja Zagreb ne Sarajevo.
Željko Bebek u jeku pandemije 2020 pjeva na rivi u Makarskoj pred nekih 1.500 ljudi. A 2017 izjavio, da mu Sarajevo služi kao skrovište odnosno kao tavan ili podrum. A imao je i onu izjavu kako njemu Sarajevo nije mjesto u kojem želi praviti velike nastupe i koncerte.
Htjeli vjerovati ili ne ali pravih, pitomih, emancipovanih Sarajlija nema više u gradu. Oni su danas dijaspora koja isti taj grad zaobilazi u širokom luku odnosno zaobilaze BiH. To je surova istina koja boli, znam, ali tako je.
Koliko je samo onih Sarajlija koji su dali novo ime gradu, koji su ga promovirali po SRFJ, napustilo pred rat, tokom ili malo kasnije i nikada se nisu više vratili u isti.
Željko Bebek u jeku pandemije 2020 pjeva na rivi u Makarskoj pred nekih 1.500 ljudi. A 2017 izjavio, da mu Sarajevo služi kao skrovište odnosno kao tavan ili podrum. A imao je i onu izjavu kako njemu Sarajevo nije mjesto u kojem želi praviti velike nastupe i koncerte.
- drndalo
#716 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Primjeri ti i jesu glupi.
Jabuka ne postoji od saobracajke u Jablanici. A Bebek otkad je otisao iz Dugmeta.
Pravih i emancipovanih Sarajlija jos ima u gradu iako se ozbiljno radi na tome da ih se proĆera. Pozdrav od jednog takvog (rece on skromno)...
Jabuka ne postoji od saobracajke u Jablanici. A Bebek otkad je otisao iz Dugmeta.
Pravih i emancipovanih Sarajlija jos ima u gradu iako se ozbiljno radi na tome da ih se proĆera. Pozdrav od jednog takvog (rece on skromno)...
- p206
#717 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
pravi Sarajlija mi je izraz u rangu pravi Njujorkćanin.. takvih nema. Pravi potomak iz nekog sela postoji, jer je starije od 200 g., ali u gradu su svi došlje. I to kaže neko kome su roditelji rođeni u Sarajevu.
- muha_sa
#718 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Pravi Sarajlija je svako ko ne pljuje i nos ne istresa kad hoda gradom, ko ne istresa na parkingu il semaforu pepeljaru iz aVta, ko smece baca u kontejner a ne kako mu cefne--nekad ostavi pored lifta nekad na medjuspratu (svojim ocima vidio kese sa smecem)
Pravi Sarajlija je onaj ko nasmijan hoda ovim gradom a ne nadrkan i smrknutog pogleda jedva cekajuci da nekom za vrat skoci
nastavite niz
možete o ponašanju u saobracaju a boMMe i parkiranju .............................................. 
Pravi Sarajlija je onaj ko nasmijan hoda ovim gradom a ne nadrkan i smrknutog pogleda jedva cekajuci da nekom za vrat skoci
-
BiBi911
#719 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Meni izraz "pravi Sarajlija" nije za nekoga ko je rodjen u Sarajevu vec neko ko ima dobre manire, neko kome je stalo do reda, rada, prijatelja, ko ko ne sere sa prozora na ostale bez razloga, neko koga boli tuki ko je koje vjere,boje, visine. Neko sa kime ces otici na pivu I popit kafu....
- muha_sa
#720 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
BiBi911 wrote: ↑30/05/2021 09:30Meni izraz "pravi Sarajlija" nije za nekoga ko je rodjen u Sarajevu vec neko ko ima dobre manire, neko kome je stalo do reda, rada, prijatelja, ko ko ne sere sa prozora na ostale bez razloga, neko koga boli tuki ko je koje vjere,boje, visine. Neko sa kime ces otici na pivu I popit kafu....
-
foxlife
#721 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
glupost je uopste raspravljati sta je pravi sarajlija ili sarajlija
rodjeni sarajlija ili ako su mu roditelji rodjeni tu ili oni do koljena sedmog kako inace u rimu je "pravilo" da se vidi ko je pravi rimljanin
po meni su sarajlije oni koji su rodjeni i koji zive tu cak i oni koji samo zive preko 25 godina
ostalo se moze dijeliti na kulturno i nekulturno
dzaba tebi dedo s vratnika ako si ti papak i ponasas se kabadahijski kao sto ih ima a onaj koji je juce doselio u grad se ponasa gospodski
ja bih se mogao pohvaliti kako sam rodjen i kako ovdje zivimo preko 300 godina al ne vidim svrhu jer za mene je to ogranicenost na neki nacin
zato jer ja sebe vidim kao nekoga kome je sarajevo malo da bi rekao ovo je moje i moj grad jer volim i druge gradove
odoh ja u filozofiju jbt
rodjeni sarajlija ili ako su mu roditelji rodjeni tu ili oni do koljena sedmog kako inace u rimu je "pravilo" da se vidi ko je pravi rimljanin
po meni su sarajlije oni koji su rodjeni i koji zive tu cak i oni koji samo zive preko 25 godina
ostalo se moze dijeliti na kulturno i nekulturno
dzaba tebi dedo s vratnika ako si ti papak i ponasas se kabadahijski kao sto ih ima a onaj koji je juce doselio u grad se ponasa gospodski
ja bih se mogao pohvaliti kako sam rodjen i kako ovdje zivimo preko 300 godina al ne vidim svrhu jer za mene je to ogranicenost na neki nacin
zato jer ja sebe vidim kao nekoga kome je sarajevo malo da bi rekao ovo je moje i moj grad jer volim i druge gradove
odoh ja u filozofiju jbt
- necko_hz
#722 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Je*oga više i pravi Sarajlija, ispade fakat ko neko mitsko biće oko kojeg se raspravlja, koje je viđeno ili nije viđeno. Ovaj je pravi Sarajlija, ovo je pravo Sarajevo, ovo nije pravo Sarajevo, nema pravog Sarajeva, prave Sarajlije tamo negdje...
I svako sa svojom klasifikacijom šta je pravi Sarajlija i Sarajevo, a šta nije.
Sarajevo je Sarajevo, sa svim vrlinama i manama, kako nekad tako i sad.
I svako sa svojom klasifikacijom šta je pravi Sarajlija i Sarajevo, a šta nije.
Sarajevo je Sarajevo, sa svim vrlinama i manama, kako nekad tako i sad.
-
high_volume
#723 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ovako i slično razmišljaju osobe koje nemaju pojma ni o čemu, koje su zaustavljene u razvoju u tamo nekoj predratnoj godini, i svu životnu percepciju zasnivaju na toj osnovi. Porediti ljude po njihovom porijeklu, po mjestu rođenja ili življenja, gradirati njihov socijalni status i sl., je teški oblik primitivizma. U psihologiji postoji termin sociopatijau-pet-deka wrote: ↑30/05/2021 08:43 Ono kad čovjek ima pravo u svom izlaganju a suprotna strana kao jedini odgovor ima zviz u glavi.
-
u-pet-deka
#724 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
To nije porediti ljude po njihovom porijeklu nego pisati golu istinu, ili si htjeo napisati da Sarajlije su samo jedni a ne i ostali odnosno ostali su to mogli biti samo u doba SFRJ
Gdje je danas Goran Bregović primjerice? U Parizu 60 % verema a ostalih 40 % u Beogradu. Branko Đurić od kako je 1992. zamijenio prvo Sarajevo za Makarsku a potom za Ljubljanu samo naleti poslovno i to zadnjih godina a do tamo neke 2008. godine nikako ga gotovo nije bilo.
Last edited by u-pet-deka on 30/05/2021 11:32, edited 1 time in total.
- twonk
#725 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
BiBi911 wrote: ↑30/05/2021 09:30Meni izraz "pravi Sarajlija" nije za nekoga ko je rodjen u Sarajevu vec neko ko ima dobre manire, neko kome je stalo do reda, rada, prijatelja, ko ko ne sere sa prozora na ostale bez razloga, neko koga boli tuki ko je koje vjere,boje, visine. Neko sa kime ces otici na pivu I popit kafu....
Bas tako, inace ljudi koji se busaju da su "prave Sarajlije" su mi redovno ljudi kojih se najvise klonim. Meni su dedo i nana rodjeni u Sarajevu ali mi je ofirno to uvijek bilo pominjati u kontekstu mjerenja "sarajlizma". Puno vise znam "pravih Sarajlija" koji su dosljaci nego onih kojima je pradedo dva minuta od Sebilja zivio.