Evo guglam sve neki kilometarski clanci islamskih portala koji demantuju to znacenje u Kur'anu. Ne da mi se citati to sad. Uglavnom, nije tema.ProgramskiJezik wrote: ↑27/05/2021 10:40kako ja vidim "Zemlja" valikim slovom aludira na planetu? Al nebitno, nije ovo tema rasprave.
Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
-
soha96
#76 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
- Tesla Edison
#77 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Da, ali za to ima ajeta gdje se eksplicitno navodi da je Zemlja sferična.ProgramskiJezik wrote: ↑27/05/2021 10:36Objasni mi onda ovo:Tesla Edison wrote: ↑27/05/2021 10:24Netačno.ProgramskiJezik wrote: ↑27/05/2021 10:23 Koliko smo mi u Bosni cudno drustvo je da u svaku Jeb*** temu uplicemo Islam. Dosta vas je sa Islamom ljudi.. Ne mora citav svijet kroz vjeru se objasnjavati. Dosta kontradiktornih stvari ima i u Islamu kao i u drugim religijama.
Zasto odmah neko pomisli "joj vanzemaljci postoje, sta mi Kur'an kaze idem da provjerim jer ako tamo ne pise, odmah je nemoguce" Fun fact - U Kur'anu pise da je zemlja ravna pa eto.. sta cemo oko toga?
"On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju." (Sura Ar-Ra'd, 3.ajet)
Nekada su ljudi vjerovali da je Zemlja ravna ploča. Vjekovima su se bojali putovati predaleko iz straha da ne padnu sa ivice. Francis Drake je prvi čovjek koji je dokazao da je Zemlja okrugla, nakon što je proputovao Zemlju 1597. godine.
Imaš sljedeći kur’anski ajet:
َلَمْ تَرَ أَنَّ اللهَ يُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَيُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي إِلَى أَجَلٍ مُّسَمًّى وَأَنَّ اللهَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ
Kako ne vidiš da Allah uvodi noć u dan i uvodi dan u noć, i da je podčinio Sunce i Mjesec – svako se kreće do roka određenog – i da Allah dobro zna ono što radite? (Lukman, 29)
Riječ uvodi koja se spominje u ajetu, označava spor i postepen prelazak noći u dan. Ovaj fenomen se može dogoditi jedino ako Zemlja ima oblik lopte! Da je Zemlja u obliku ploče, smjene dana i noći bi bile jako brze, a ne postepene. Sljedeći ajet, također, ukazuje na Zemljin loptasti oblik:
خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ بِالْحَقِّ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى أَلاَ هُوَ الْعَزِيزُ الْغَفَّارُ
Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; On noću zavija dan i danom zavija noć, On je Sunce i Mjesec podčinio, svako se kreće do roka određenog. On je Silni, On mnogo prašta! (Ez-Zumer, 3)
Arapska riječ, koja se koristi u ajetu, kevere znači obavijati, namotati, kao što se obmotava turban na glavi. Međusobno obavijanje dana i noći moguće je samo ako Zemlja ima oblik lopte. Planeta Zemlja nema čisto loptast oblik, već geosferičan – malo je spljoštena na polovima, a izdužena na ekvatoru. Sljedeći kur’anski ajet nam daje opis Zemljinog oblika:
وَالأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا
Poslije toga je Zemlji dao oblik jajeta. (En-Nazi’at, 30)
Arapska riječ koja se koristi u ovom ajetu je dehaha, koja znači nojevo jaje. Oblik nojevog jajeta precizno upućuje na oblik Zemljine lopte, tj. elipse.
Kur’an je došao sa opisom geosferične Zemlje još onda kad se vjerovalo da je Zemlja ravna ploča.
A taj ajet koji ti navodiš, opisuje da je zemlja ravna, komotna, nastanjiva, a ne da je ravna ploča. To što je Zemlja napisano velikim slovom, to je do prevodioca. On je preveo onako kako je pročitao, bukvalno, bez ulaženja u tumačenje i suštinu. Dakle čisto jezički, koliko je to uopšte i moguće zbog razlike u bogastvu jezika. Primjer je riječ Ihlas se kod nas prevodi kao iskrenost. Također Siddik znači iskrenost. Ilhas i Siddik u arapskom jeziku suštinski nisu ni slični pojmovi, iako kad se prevedu na naš jezik zvuče isto.
Zato kada se pristupa Kur'anu, nije dovoljno samo pročitati, već je potrebno shvatiti i kontekst.
Last edited by Tesla Edison on 27/05/2021 10:51, edited 3 times in total.
- Sanjarko
#78 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Sve su to vjestice na metli koje lete tako na njima. 
- Tananarive
#79 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
braća prave inventar svega što treba popraviti nakon što se mi samoistrijebimo
- Bullet Tooth Tony
#80 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ovo je dobar podcast gdje pilot, koji je bio u misiji kad je ovaj snimak nastao, prica o tome
-
soha96
#81 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Postoje jos stotine pilota koji su prijavljivali sve i svasta, obicno ih proglase ludim i zeljnim paznje. Moguce.. ali ove sad ne mogu proglasiti.Bullet Tooth Tony wrote: ↑27/05/2021 10:59 Ovo je dobar podcast gdje pilot, koji je bio u misiji kad je ovaj snimak nastao, prica o tome
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#82 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Naučno je dokazano i iskustveno potvrđeno da je Zemlja okrugla i besmisleno je oko toga raspravljati.Nema kolizije između onoga što se kazuje u suri Er-R'ad o Zemlji i činjenice da je Zemlja okrugla, zapravo elipsastog oblika, što se u neku ruku i uklapa u kur'anski termin "medde" (u značenju produžiti, izdužiti) koji je upotrijebljen u ajetu. Upotrijebljeni termin: "meddel-erda" znači da je Zemlja učinjena prostrtom, prostranom, izduženom, kako svakako izgleda za one koji na njoj stanuju i njome hode. Prema tome, spomenuti kur'anski ajet ne negira elipsasti/okrugli oblik Zemlje kao nebeskog tijela. Da je zemlja okrugla ukazuje nam smjena dani i noći o kojoj Kur'an često govori, jer je to jedino moguće kada se zemlja okreće oko svoje ose.
-
DonieBrasco
#83 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Zasto mnogi imaju potrebu da sve ismijavaju i prave zayebanciju ?
- Raigor Stonehoof
#84 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
al kakvo preseravanje sa tumacenjima kurana, on od rijeci "uvodi" filozofiju napravi
ono kad nasilu hoces da nesto bude istina 
- Tesla Edison
#85 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ovi ateisti isto kakvi skakavci, svaku priliku hvataju da unište temu svojim "shvatanjima". Isto ko krpelji, ne može ih se čovjek riješiti.
Vjeruj u šta hoćeš, boli me briga, stipu me na rumi. Tema je NLO, a ne tvoje vjersko uvjerenje, koje me apsolutno ne zanima.
Vjeruj u šta hoćeš, boli me briga, stipu me na rumi. Tema je NLO, a ne tvoje vjersko uvjerenje, koje me apsolutno ne zanima.
-
DonieBrasco
#86 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ko je uopce i zasto zapoceo pricu o vjeri na ovoj temi ? Molim adiminstraciju da ga odstrani.
Tema je NLO, jedan mnogo zanimljiv fenomen koji veze i dodira nema sa vjerom.
Tema je NLO, jedan mnogo zanimljiv fenomen koji veze i dodira nema sa vjerom.
-
Blitz1
#87 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Samo sam jednom vidio NLO uživo.
- Raigor Stonehoof
#88 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Koji ga kurac onda "uvodis" na ovoj temiTesla Edison wrote: ↑27/05/2021 11:13 Ovi ateisti isto kakvi skakavci, svaku priliku hvataju da unište temu svojim "shvatanjima". Isto ko krpelji, ne može ih se čovjek riješiti.
kad bolje promislim, mozda je pijani pastir u arabiji fakat vidio NLO pa poceo halucinirat i zapisivat
- Tesla Edison
#89 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Suština rasprave sa vama. Vrijeđaj, ponižavaj,... Tipični staljinizam. Imate neki kompleks koji liječite na ovakav način.Raigor Stonehoof wrote: ↑27/05/2021 11:26Koji ga kurac onda "uvodis" na ovoj temiTesla Edison wrote: ↑27/05/2021 11:13 Ovi ateisti isto kakvi skakavci, svaku priliku hvataju da unište temu svojim "shvatanjima". Isto ko krpelji, ne može ih se čovjek riješiti.
Vjeruj u šta hoćeš, boli me briga, stipu me na rumi. Tema je NLO, a ne tvoje vjersko uvjerenje, koje me apsolutno ne zanima.![]()
kad bolje promislim, mozda je pijani pastir u arabiji fakat vidio NLO pa poceo halucinirat i zapisivat
-
DonieBrasco
#90 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Samo prestanite da uvodite elemenat vjere na ovu temu jer isit veze nema sa istom.
Kakve veze ima islam, sta pise u svetoj knjizi sa NLO ?
-
carobnjak_N
#91 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Nemaš nikakve "leteće objekte sa tehnologijom kakvu ne možemo ni zamisliti" , nego imaš svijetleće tačke koje se čudno kreću na snimku.soha96 wrote: ↑27/05/2021 10:28Nisam ja nista stvorio, samo govorim o cinjenicama. Imamo letece objekte manevarskih sposobnosti i tehnologije kakvu ne mozemo ni zamisliti i to potvrdjenu od najjace vojne sile na svijetu. Sta god da je u pitanju, nije za "ma hajte molim vas pustite suplje tackice" pricu.carobnjak_N wrote: ↑27/05/2021 10:22Oh, izvini što ti barkam u uvjerenja .soha96 wrote: ↑27/05/2021 10:18
Te "tackice" nije snimio Husref iz Zabrdja vec americka vojska sa najmodernijom opremom na svijetu. I to tri potvrdjena snimka tri razlicita dogadjaja. Ko zna koliko ima onih koji ce tek biti potvrdjivani. Komentarisi na temama na kojima neces ostavljati dojam cimpanze sa iphone telefonom u rukama.
Već je neko rekao da ti snimci osim što su loši, mogu samo da potvrde da je neko s nečim letio u tuđoj zoni odgovornosti. I ništa više!
To što si ti sebi stvorio cijeli svijet u glavi od par minuta mutnog videa, je baška.
Te "svjetove" sam iznosio samo kao nagadjanja ako se radi o vanzemaljcima sto smo na pocetku i spominjali, a ne kao svoja neka cvrsta uvjerenja da to mora biti tako.
To su činjenice, a ne tvoje tumačenje koje od njih pravi supervozila.
-
broj dva
#92 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Mislim da bi definitivno potvrdjeno postojanje NLO bilo problematicno za teologe. Npr. da li je Isus umro i za njih ili imaju nekog svog Isusa ili su mozda politeisti ili agnostici..DonieBrasco wrote: ↑27/05/2021 11:33 Samo prestanite da uvodite elemenat vjere na ovu temu jer isit veze nema sa istom.
Ne sumnjam da bi teolozi nasli nacine da uklope postojanje vanzemaljaca u svoje teoloske okvire ali bi se isto tako ti okviri morali makar malo promjeniti. Ali ne treba zaboraviti da su mnoge religije veoma stare i imaju iskustva sa prilagodjavanjem novim socijalnim fenomenima.
Inteligentni i ako cemo vjerovati snimcima relativno komunikativni vanzemaljci koji se ne libe doci u goste bi trebali imati implikacije na skoro sve aspekte drustva, od ekonomije preko politike do teologije i nauke.
-
ProgramskiJezik
#93 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Tesla Edison wrote: ↑27/05/2021 10:24
Zato kada se pristupa Kur'anu, nije dovoljno samo pročitati, već je potrebno shvatiti i kontekst.
ovo za En-Nazi’at, 30, ima i drugih prevoda koje sam vidio od ucenjaka:
Muhammad Habib Shakir: And the earth, He expanded it after that.
Abdullah Yusuf Ali: And the earth, moreover, hath He extended (to a wide expanse);
M.Pickthall: And after that He spread the earth,
Amatul Rahmân Omer: And along with it He hurled the earth away (from a bigger mass) and spread it forth.
Maulana Mohammad Ali: He brought forth from it its water and its pasture.
Al mozemo mi sad raditi mentalne gimnastike tumacit kako hocemo jel.. al opet, nije to tema ovdje..
Ne raspravlja mi se fkt o ovome, nisam Ateista btw rodjen u islamu i zivim Islam mozda i vise od tebe, al nisam naporan kao ti, tako da popusti. Ovo je sve nevezano za temu. Malo izuci svoju vjeru i u sta vjerujes slijepo bolje ti je.
-
soha96
#94 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Jel se ti zayebavas ili sta? Stid me citati tvoje gluposti. Idi na teme kojima si dorastao.carobnjak_N wrote: ↑27/05/2021 12:03Nemaš nikakve "leteće objekte sa tehnologijom kakvu ne možemo ni zamisliti" , nego imaš svijetleće tačke koje se čudno kreću na snimku.soha96 wrote: ↑27/05/2021 10:28Nisam ja nista stvorio, samo govorim o cinjenicama. Imamo letece objekte manevarskih sposobnosti i tehnologije kakvu ne mozemo ni zamisliti i to potvrdjenu od najjace vojne sile na svijetu. Sta god da je u pitanju, nije za "ma hajte molim vas pustite suplje tackice" pricu.carobnjak_N wrote: ↑27/05/2021 10:22
Oh, izvini što ti barkam u uvjerenja .
Već je neko rekao da ti snimci osim što su loši, mogu samo da potvrde da je neko s nečim letio u tuđoj zoni odgovornosti. I ništa više!
To što si ti sebi stvorio cijeli svijet u glavi od par minuta mutnog videa, je baška.
Te "svjetove" sam iznosio samo kao nagadjanja ako se radi o vanzemaljcima sto smo na pocetku i spominjali, a ne kao svoja neka cvrsta uvjerenja da to mora biti tako.
To su činjenice, a ne tvoje tumačenje koje od njih pravi supervozila.
Probacu zadnji put napisati. Nije koje tumacenje o tome sta su ti objekti. To je fakt vojske i ostalih strucnjaka. Radi se o OBJEKTIMA koji su detektovani na toplotu kao i sve druge letjelice i koji su dugi po nekoliko metara. Ti objekti su redovna pojava vec decenijama i vidjeni su na milion mjesta sirom planete a sad su i potvrdjeni.
Last edited by soha96 on 27/05/2021 12:33, edited 1 time in total.
-
soha96
#95 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Dosta vise offtopica sa vjerom. Nije ovo tema, samo o vjeri raspravljate sta se god potegne.ProgramskiJezik wrote: ↑27/05/2021 12:26Tesla Edison wrote: ↑27/05/2021 10:24
ovo za En-Nazi’at, 30, ima i drugih prevoda koje sam vidio od ucenjaka:
Muhammad Habib Shakir: And the earth, He expanded it after that.
Abdullah Yusuf Ali: And the earth, moreover, hath He extended (to a wide expanse);
M.Pickthall: And after that He spread the earth,
Amatul Rahmân Omer: And along with it He hurled the earth away (from a bigger mass) and spread it forth.
Maulana Mohammad Ali: He brought forth from it its water and its pasture.
Al mozemo mi sad raditi mentalne gimnastike tumacit kako hocemo jel.. al opet, nije to tema ovdje..
Ne raspravlja mi se fkt o ovome, nisam Ateista btw rodjen u islamu i zivim Islam mozda i vise od tebe, al nisam naporan kao ti, tako da popusti. Ovo je sve nevezano za temu. Malo izuci svoju vjeru i u sta vjerujes slijepo bolje ti je.
- Tesla Edison
#96 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
broj dva wrote: ↑27/05/2021 12:23Mislim da bi definitivno potvrdjeno postojanje NLO bilo problematicno za teologe. Npr. da li je Isus umro i za njih ili imaju nekog svog Isusa ili su mozda politeisti ili agnostici..DonieBrasco wrote: ↑27/05/2021 11:33 Samo prestanite da uvodite elemenat vjere na ovu temu jer isit veze nema sa istom.
Ne sumnjam da bi teolozi nasli nacine da uklope postojanje vanzemaljaca u svoje teoloske okvire ali bi se isto tako ti okviri morali makar malo promjeniti. Ali ne treba zaboraviti da su mnoge religije veoma stare i imaju iskustva sa prilagodjavanjem novim socijalnim fenomenima.
Inteligentni i ako cemo vjerovati snimcima relativno komunikativni vanzemaljci koji se ne libe doci u goste bi trebali imati implikacije na skoro sve aspekte drustva, od ekonomije preko politike do teologije i nauke.
Ako ovo je ovo boldirano ipak moguće, onda sve ima smisla. Dok se crvotočine naučno ne potvrde i to u potpunosti (eksperimentom), od vanzemaljaca nema ništa. Zašto nema, objašnjeno je u ostatku teksta.E sad..
Ako zanemarimo crvotočine kao nedovoljno dokazanu hipotezu, a istovremeno prihvatimo Einsteinovu, dolazimo do nečega vrlo zanimljivog.
Naime, tehnologija unazad 60 godina toliko je uznapredovala da možemo preko radio talasa prenijeti sliku, zvuk, podatke i sl. Također imamo uređaje koji odašilju i koji detektuju te radio signale. Ako radio signali putuju brzinom svjetlosti (ne baš ali jako je blizu) onda dolazimo do zaključka da u radijusu od 60 svjetlosnih godina od Zemlje nema ništa jer nismo nikad primili nikakav signal za koji van razumne sumnje možemo reći da je umjetnog, odnosno, vanzemaljskog porijekla. Svake godine taj radijus se povećava za jednu svjetlosnu godinu. Ako je radijus Mliječnog puta 100 000 svjetlosnih godina, dakle ukoliko za 100 000 godina ne primimo nikakav signal, može se bez ikakve sumnje zaključiti da vanzemaljci ne postoje u našoj galaksiji.
Ukoliko primimo neki signal za 10 000, godina ili 50 000 godina, ne možemo biti sigurni da li ti vanzemaljci i dalje postoje jer moglo je u međuvremenu (dok je signal putovao do nas) doći do izumiranja vanzemaljaca, samounišenja i sl. te samim tim male bi šanse bile da ćemo ih ikada sresti.
Ukoliko nema vanzemaljaca u našoj galaksiji, onda slijedeća galaksija je Messier 31 (M31 ili NGC 224), poznatija pod nazivom Andromeda, udaljena 2,5 milijuna svjetlosnih godina od nas. Ako bi vanzemaljci imali neki ekstremno velik teleskop koji bi gledao na Zemlju i ako bi ovog momenta gledali u istu, vidjeli bi dinosauruse budući da bi zbog ograničenja brzine svjetlosti, oni gledali 2.5 milijuna godina u prošlost. Ukoliko bi preventivno i poslali signal na Zemlju, isti bi primili tek za 2.5 milijuna godina a tada, ko zna šta će biti sa nama.
Hoću reći, ako vanzemaljci kao u filmovima i postoje, male, skoro nikakve šanse su da stupimo u kontakt sa njima. Razlog je jednostavan a to je veličina kosmosa. Situacija kao u Independence day-u je skoro pa i nemoguća.
Zbog svega navedenog i nekog logičkog razmišljanja, NLO smatram vrhunskom obmanom u cilju skretanja pažnje sa nekih zakulisnih radnji i projekata. Nešto ne viđam u starim spisima i historijskim knjigama da su ljudi često viđali NLO-e pogotovo kada se uzme u obzir da su se masovno počeli pojavljivati nakon WW2 i projekta Manhattan.
Šta vi mislite o ovome svemu, prvi put sam podijelio svoje neko razmišljanje i viđenje na ovu temu pa me baš zanima i vaše mišljenje o svemu ovome.
Ako crvotočine nisu moguće, mogu vanzemaljci biti napredni ne znam ti ni ja kako i koliko, ali barijeru brzine svjetlosti ne mogu probiti. Sva ta njihova tehnologija sa tim pada u vodu i beskorisna je kada govorimo o nekom kontaktu sa nama. Trenutno u balonu poluprečnika 60 svjetlosnih godina nema ništa, a taj balon se svake godine širi za jednu svjetlosnu godinu.
Ako bi nekad i "ulovili" neki "vanzemaljski Vojadžer", lansiran prije 3, 4 ,5 milijardi godina sa nepoznate galaksije i nepoznate civilizacije, možemo samo proučavati ko su ti (ne)ljudi bili, na osnovu onoga što smo "ulovili". Vjerovatno oni više ne bi ni postojali, a i da su preživjeli sve te godine, nikad nećemo moći stupiti u direktan kontakt sa njima.
Pričano o vanzemaljcima, a niko od nas nije uopšte svjestan veličine svemira.
-
ProgramskiJezik
- Haris.ba
#98 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
A zasto nlo ne moze imati veze sa vjerom?
Zasto je vjera na nlo temi off topic?
Cim se ovoliko vjera spominje, promatrati nlo bez vjere je gubitak jednog vaznog dijela shvatanja kako znacajan dio popilacije i a odnos prema nlo.
Zasto je vjera na nlo temi off topic?
Cim se ovoliko vjera spominje, promatrati nlo bez vjere je gubitak jednog vaznog dijela shvatanja kako znacajan dio popilacije i a odnos prema nlo.
Last edited by Haris.ba on 27/05/2021 12:38, edited 1 time in total.
-
splinter
#99 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Pa možete pogledati seriju Project Blue Book, uostalom bazirana je na istinim događajima a daje odgvoor na neka često postavljena pitanja iz jednog posebnog ugla i tako to ..
- irac300
#100 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Meni je najfascinantnije da prvi put u historiji SAD zvanicno priznaje NLO. Zasto tek sada, iako je zadnjih desetljeca uveliko vidjan isti fenomen, ne znam. Nisam od onih teoreticara zavjera niti sam u tom fazonu da vjerujem bas u sve. Sto rece onaj njihov kongresmen/senator (ne znam sta je), ne znam cije su to letjelice, ali me brine da te letjelice lete iznad americkih baza bez ikakvih problema.
Uglavnom, bit ce zanimljiv naredni period. U junu se treba zvanicni izvjestaj objaviti u vezi ovog fenomena.
Uglavnom, bit ce zanimljiv naredni period. U junu se treba zvanicni izvjestaj objaviti u vezi ovog fenomena.