Nadzornik wrote: ↑22/05/2021 13:45
Niko ne velica pobjedu Hamasa nego pobjedu palestinskog naroda.
Cinjenice:
Izrael jeste unistio puno kuca i nanio ogromnu stetu stanovnistvu ali nije pobjedio palestinski otpor.
Izrael nije pobijedio ekonomiju Gaze jer u Gazi ne postoji nista sto bi se tako moglo nazvati.
Otpor je ostetio izraelsku ekonomsku,industrijsku,turisticku i energetsku infrastrukturu.
Otpor je pokazao da Gvozdena kupola nije ni izbliza toliko pouzdana koliko je Izrael pretpostavljao.
Otpor je pokazao da je sposoban lansirati rakete protiv Tel Aviva i cijele drzave Izrael.
Čisto sumnjam da "Hamas" predstavlja palestinski narod, i ja tu ne bih stavljao znak jednakosti. No to da je "Hamas" profitirao kao vojna organizacija koja je sva dešavanja u Jerusalemu skrenula na sebe i zavrijedila divljenje muslimana diljem svijeta radi suprostavljanja Izraelcima u očuvanju dostojanstva i svetosti Al Aqse - to stoji.
U konkretnom slučaju, na vanjsko-političkom planu, Iran je ostvario važnu pobjedu među velikim brojem Arapa, jer je jedini stao na stranu Palestinaca, dok im "bratske zemlje" ni po kojem osnovu nisu željele pomoći. 'Em je Iran neutralisao u mnogo čemu sve ono što je nekada predstavljala "Islamska Država", 'em se nametnuo, kao šiitska, odnosno "otpadnička sekta" za palestinske Arape jedini saveznik na tom prostoru na koga otvoreno mogu računati.
Bitna stvar jeste u tome da se nagli prekid izraelskih operacija može tumačiti kao još jedan promašaj u nizu cionističke države. Natanjahu je najavio žestoku osvetu za raketiranje izraelskih područja, najavio je beskompromisnu borbu u obezglavljivanju "Hamasa", no samo nakon par dana sve je to zaustavljeno. Mislim da je izraelsko rukovodstvo moralo to učiniti i zbog međunarodnog pritiska, jer sam bog zna šta se dešavalo iza kulisa
- sigurno da arapske vođe nisu mogle sve ono u Gazi gledati skrštenih ruku.
Poprilično sam siguran da će u budućnosti Izrael teško smjeti voditio ekspanzionističku politiku poput one koju je provodio u Libanu osamdesetih i pojasu Gaze i Zapadnoj Obali, devedesetih, prošlog stoljeća. Palestinski otpor je evoluirao - najveća greška koju su islamistički palestinski pokreti učinili u prošlosti jesu teroriostičke kampanje sa bombašima - samoubicama - tako su svoju borbu samo degradirali i sveli na islamsku fundamentalističku doktrinu o "svetom ratu".
Zadnja dešavanja su pokazala da je "Hamas" promjenio taktiku i da je time u mnogo čemu iznenadio Izrael.