Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Škobo Habu

#20976 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

MorningStar wrote: 22/05/2021 10:33

Ne nije:
The Basic Laws of Israel (Hebrew: חוקי היסוד‎‎, romanized: χuke ha-yesod) are thirteen constitutional laws of the State of Israel, and some of them can only be changed by a supermajority vote in the Knesset (with varying requirements for different Basic Laws and sections). Many of these laws are based on the individual liberties that were outlined in the Israeli Declaration of Independence. The Basic Laws deal with the formation and role of the principal institutions of the state, and with the relations between the state's authorities. They also protect the country's civil rights, although some of these rights were earlier protected at common law by the Supreme Court of Israel.The Basic Law: Human Dignity and Liberty enjoys super-legal status, giving the Supreme Court the authority to disqualify any law contradicting it, as well as protection from Emergency Regulation
Content of the Basic Law

The Basic Law comprises eleven clauses, as follows:

1 — Basic Principles

A. The land of Israel is the historical homeland of the Jewish people, in which the State of Israel was established.

B. The State of Israel is the national home of the Jewish people, in which it fulfills its natural, cultural, religious, and historical right to self-determination.

C. The right to exercise national self-determination in the State of Israel is unique to the Jewish people.

2 — Symbols of the State

A. The name of the state is "Israel".

B. The state flag is white, with two blue stripes near the edges and a blue Star of David in the center.

C. The state emblem is a seven-branched menorah with olive leaves on both sides and the word "Israel" beneath it.

D. The state anthem is "Hatikvah".

E. Details regarding state symbols will be determined by the law.

3 — Capital of the State

Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel.

4 — Language

A. The state's language is Hebrew.

B. The Arabic language has a special status in the state; Regulating the use of Arabic in state institutions or by them will be set in law.

C. This clause does not harm the status given to the Arabic language before this law came into effect.

5 — Ingathering of the Exiles

The state will be open for Jewish immigration and the ingathering of exiles.

6 — Connection to the Jewish people

A. The state will strive to ensure the safety of the members of the Jewish people and of its citizens in trouble or in captivity due to the fact of their Jewishness or their citizenship.

B. The state shall act within the Diaspora to strengthen the affinity between the state and members of the Jewish people.

C. The state shall act to preserve the cultural, historical, and religious heritage of the Jewish people among Jews in the Diaspora.

7 — Jewish Settlement

A. The state views the development of Jewish settlement as a national value and will act to encourage and promote its establishment and consolidation.

8 — Official Calendar

The Hebrew calendar is the official calendar of the state and alongside it the Gregorian calendar will be used as an official calendar. Use of the Hebrew calendar and the Gregorian calendar will be determined by law.

9 — Independence Day and Memorial Days

A. Independence Day is the official national holiday of the state.

B. Memorial Day for the Fallen in Israel's Wars and Holocaust and Heroism Remembrance Day are official memorial days of the State.

10 — Days of Rest and Sabbath

The Sabbath and the festivals of Israel are the established days of rest in the state; Non-Jews have a right to maintain days of rest on their Sabbaths and festivals; Details of this issue will be determined by law.

11 — Immutability

This Basic Law shall not be amended, unless by another Basic Law passed by a majority of Knesset members
.
MorningStar

#20977 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

I sta je teokratsko tu ?
p206

#20978 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by p206 »

ukratko u rangu sa Sjevernom Korejom u mnogim stvarima, au nekim i radikalno bolesnim
to nije vidjelo demokratije
salik79

#20979 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

Samo da ponovimo, cisto da se zna zasto se ovo desilo - ovo je jedan od intervjuiranih, "domacin" iz/sa Long Islanda, koji je zaposjeo tudju kucu u palestinskoj cetvrti Sejh Dzerrah (izbacivanje vlasnika kuca iz njihovog posjeda se posebno intenziviralo u ramazanu):

Pitanje, da li je lik izbjeglica iz SAD, pa mu moraju osigurati neki smjestaj?
Sta bi se desilo da je ovako nesto izveo (pokusao izvesti) na Long Islandu? Ono, koliko dugo bi izdrzao s metkom u celu?

I, finalno pitanje, na koji nacin da se domicilni stanovnici suprotstave ovome, mimo oruzanog otpora?! Hvala na odgovorima.
MorningStar

#20980 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

p206 wrote: 22/05/2021 10:49 ukratko u rangu sa Sjevernom Korejom u mnogim stvarima, au nekim i radikalno bolesnim
Da , nacionalisticki zakoni ne teokratski.
salik79

#20981 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

e__ wrote: 22/05/2021 02:26
salik79 wrote: 22/05/2021 01:36 Iz danasnjeg obracanja Abu Hamze, komandanta Palestinskog islamskog dzihada iz Gaze, izdvojio bih sljedece:

Citam Vase postove jako cesto (posebno na ovoj temi) i morao bih samo reci da bih se neki postovi koje pisete na ovoj temi (a i slicnim) mogli interpretirati kao velicanje terorizma, ili podsticanje na vjersku ili nacionalnu mrznju, te netrpeljivost.

Ne znam ni ko ste, ni sta ste sve prosli kroz zivot, ili kroz sta prolazite trenutno. Ali, naravno, morate biti svjesni da sve sto pisete na Internetu moze biti koristeno protiv Vas.

Rijetko koji korisnik cije postove ovdje pratim pise o svojim misljenjima otvoreno koliko Vi pisete.

Sjecam se jednog od Vasih postova od prije nekoliko dana. I ako se dobro sjecam, izjednacavali ste situaciju tokom agresije na RBiH, te ste stavili ARBiH u isti kos sa Hamas-om.

Bitno je napomenuti da je ARBiH bila legitimna, te sto se citavog svijeta tice, de jure i de facto: Hamas je oznacen kao teroristicka grupa, te otvoreno poziva na napade protiv Jevrejskih vojnika, a i civila.

Palestinian Islamic Jihad / Al-Quds Brigades je takodjer oznacena kao teroristicka grupa, te se nikada ne bi smjela porediti sa onim koji se brane zato sto moraju (doslovice, jer su problemi pravne prirode nesto sasvim drugo)

Postoji jako velika razlika izmedju ratovanja (i branjenja svoje zemlje) i napadanja civila, i poziva na nasumicne napade na iste.

Ne mrzim Vas, i ne zelim Vam zlo, samo trebate znati da se neki od Vasih postova mogu interpretirati jako negativno.

Ne znam jeste li mislili nekoga uvrijediti sa takvim postovima, ili ako ne mislite da su neka od Vasih misljenja jako uvrijedljiva, tako da necu grijesiti dusu i reci da su bili maliciozne prirode, ali gledajuci po svemu, i nadam se da sam neke od Vasih postova pogresno interpretirao, jer ispada da ste veoma ekstremno nastrojeni jer pokazujete odredjenu naklonost grupama koje su oznacene kao teroristicke, i koje su pozivale (ili i dalje pozivaju) na nasumicne napade na pripadnike druge vjere, ili nacije.

U svakom slucaju, tema je jako teska, i situacija koju oni prozivljavaju tamo je neuporediva, i nadam se da ce pronaci zajednicki govor, makar onoliko da se okrenu ka bliskoj buducnosti, a ne snovima.
Cekaj, stani malo, kako ne znas ko sam ja?! Pa, neki dan si mi "provalio" identitet! :oops: :skoljka: :run: :mrgreen:
Palmalma

#20982 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

MorningStar wrote: 22/05/2021 10:54
p206 wrote: 22/05/2021 10:49 ukratko u rangu sa Sjevernom Korejom u mnogim stvarima, au nekim i radikalno bolesnim

Ma, ja.
Što se ne smije prodavati svinjetina u Iranu - to je zbog teokratske države; a što ne smije u Izraelu - to je zbog nacionalističke države.
vatrogasac

#20983 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vatrogasac »

Nekada gledajući kaubojske filmove pokušali su mi kauboje prikazati kao pozitivce, a indijance kao divljake i negativce. Gledajući ratne filmove u Vijetnamu režiser te radnjom vuče da navijam sa američkog vojnika protiv vijetnamskog. Mediji me pokušavaju uvjeriti kako mirni i nikome krivi Jevreji trpe teror Arapa. Možda su svi oni u pravu, ali ja nekako volim to sve posmatrati svojim očima.
p206

#20984 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by p206 »

https://m.youtube.com/watch?v=yHRuULJ97vQ

zadivljujući nivo bahatosti, bezobrazluka da ne kažem zlobe najvećeg nivoa..
gledajući ove odgovore ne vidi se razlika između ovog sad i onog Hitlerovog.. čak je i opasnije, jer dolazi od običnih ljudi, pozivaju se na to da im je Bog obećao tu zemlju i to je opravdanje za sve... ovo je za nekog dobrog naučnog rada ta psiha i sve to

sutra da ih je milijarda kao Kineza mogu reći cijeli svijet je naš i to je to.. ostali moraju da se sklone
MorningStar

#20985 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Palmalma wrote: 22/05/2021 11:16

Ma, ja.
Što se ne smije prodavati svinjetina u Iranu - to je zbog teokratske države; a što ne smije u Izraelu - to je zbog nacionalističke države.
Odkud ti to da se ne smije prodavati svinjetina u Izraelu ? Dosta izraelaca iz porijeklom iz rusije sopa svinjetinu :D

broj dva

#20986 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by broj dva »

Palmalma wrote: 22/05/2021 09:17
turgut wrote: 22/05/2021 09:05 Ne moze a da se ne primijeti da neki ovdje zale sto u Gazi nije bilo bar 2-3 hiljade mrtvih od čega najmanje 4-5 stotina djece kao 2014.
Od kada postoji taj sukob, za jednog ubijenog Židova ubija se 20 Arapa. Inače, Židovi, pozivajući se na svoje svete zapise, sve nežidove smatraju nedostojnim ljudskog roda.

Nije Dror Segev. Njega ti spominjem jer je jedini zidov izraelac sa kim sam se druzio.Istina nije volio arape previse no ne volimo ih ni mi...
Tako da sad znas da ti je tvrdnja netacna i da ima zidova koji na nezidove gledaju maltene normalno.
smijesni_ste

#20987 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by smijesni_ste »

"Braća" u rasejanju čine medvjedju uslugu Palestincima ovakvim postupcimaa, a da su popili koji metak bilo bi kmečanja na sve strane :-)

https://nj1015.com/teaneck-nj-family-in ... -with-gun/
Palmalma

#20988 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

MorningStar wrote: 22/05/2021 11:30

Ma, ja.
Odkud ti to da se ne smije prodavati svinjetina u Izraelu ? Dosta izraelaca iz porijeklom iz rusije sopa svinjetinu :D

Uzgoj svinjetine u Izraelu je zabranjen.
Trgovina sa svinjskim mesom dozvoljena je samo onoj grupi kršćana na sjeveru Izraela, koji za to imaju ugovor sa državom i tačno znaju kome prodaju. To su arapski kršćani i skup onih nevjernika sa K.... ih nekako zovu. Inače, u Izraelu, kao i u Iranu sto je dozvoljeno zoroastrijancima, Armencima...) za uzgoj i trgovinu svinjskim mesom bez saglasbosti visokog vjerskog vijeća (Mulle u Iranu - Rabbinat u Izraelu) rizikujes kaznu.

Valjda si bio u Izraelu i vidio sam.
LBVIEW

#20989 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by LBVIEW »

salik79 wrote: 22/05/2021 10:50 Samo da ponovimo, cisto da se zna zasto se ovo desilo - ovo je jedan od intervjuiranih, "domacin" iz/sa Long Islanda, koji je zaposjeo tudju kucu u palestinskoj cetvrti Sejh Dzerrah (izbacivanje vlasnika kuca iz njihovog posjeda se posebno intenziviralo u ramazanu):

Sta bi se desilo da je ovako nesto izveo (pokusao izvesti) na Long Islandu? Ono, koliko dugo bi izdrzao s metkom u celu?

I, finalno pitanje, na koji nacin da se domicilni stanovnici suprotstave ovome, mimo oruzanog otpora?! Hvala na odgovorima.
:thumbup:
"Obecana" zemlja.
Juliuscezar

#20990 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Juliuscezar »

LBVIEW wrote: 22/05/2021 12:14
salik79 wrote: 22/05/2021 10:50 Samo da ponovimo, cisto da se zna zasto se ovo desilo - ovo je jedan od intervjuiranih, "domacin" iz/sa Long Islanda, koji je zaposjeo tudju kucu u palestinskoj cetvrti Sejh Dzerrah (izbacivanje vlasnika kuca iz njihovog posjeda se posebno intenziviralo u ramazanu):

:thumbup:
"Obecana" zemlja.
Što je najgore kod ovoga kretena se još možete primjetiti da se bori da za sebe racionalizuje ovako kriminalno-teroristički potez, oni zadrtiji bi rekli nama je ovo obećano u Tori i to je to.
MorningStar

#20991 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Palmalma wrote: 22/05/2021 12:08
MorningStar wrote: 22/05/2021 11:30

Ma, ja.

Uzgoj svinjetine u Izraelu je zabranjen.
Trgovina sa svinjskim mesom dozvoljena je samo onoj grupi kršćana na sjeveru Izraela, koji za to imaju ugovor sa državom i tačno znaju kome prodaju. To su arapski kršćani i skup onih nevjernika sa K.... ih nekako zovu. Inače, u Izraelu, kao i u Iranu sto je dozvoljeno zoroastrijancima, Armencima...) za uzgoj i trgovinu svinjskim mesom bez saglasbosti visokog vjerskog vijeća (Mulle u Iranu - Rabbinat u Izraelu) rizikujes kaznu.

Valjda si bio u Izraelu i vidio sam.
Pa evo ti video u kojem hodaju jedu svinjetinu po izraelu (restoranima) nit ko sta pita niti trazi... Opey ne znam odakle ti ideja da je jevreju ako on hoce zabranjeno otici i kupiti svinjetinu eto opet video.

Dalje iran saudija itd imaju zakone koji obuhvacaju svo stanovnistvo - moze li zena hodati bez marame u saudijskoj arabiji ili iranu ? Nebitno jel krscanska jevrejka itd ?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#20992 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bobi »

U UAE svinjetine po prodavnicama koliko hoces :D, nisam vjerovao dok mi lik nije slikao racun :D.
HarTar

#20993 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

Koliko mogu primjetiti drugi svjetski rat će biti mačiji kašalj za idući veliki sukob koji slijedi...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#20994 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bobi »

salik79 wrote: 22/05/2021 10:55 Cekaj, stani malo, kako ne znas ko sam ja?! Pa, neki dan si mi "provalio" identitet!
:lol: nisi jedini i Bloo su provalili idnt. :mrgreen: ... fincukasta neka mala :D.
MorningStar

#20995 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Bobi wrote: 22/05/2021 12:52 U UAE svinjetine po prodavnicama koliko hoces :D, nisam vjerovao dok mi lik nije slikao racun :D.
Ima u svakom marketu skoro sekcija sa svinjetinom , alkohola na sve strane, prostitucija naspram koje amsterdam lici na zabaceni bordel, kocka, zene hodaju kako hoce ... UAE su pametni , samo ti donesi pare sve ima nemoj samo da se eksponira previse radi imidza :mrgreen:

Saudijcima i saudijkama je to glavna destinacija dje se bace u zivot , mada i u saudiji imas po privatnim vilama svega i svacega :D
MorningStar

#20996 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

HarTar wrote: 22/05/2021 12:52 Koliko mogu primjetiti drugi svjetski rat će biti mačiji kašalj za idući veliki sukob koji slijedi...
Nema treceg svjetskog rata , moze samo bit kraj civilizacije.Ajnstajn je fino rekao , ne znam kojim ce se oruzjem treci sv.rat voditi ali cetvrti ce kamenjem i motkama :D
HarTar

#20997 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

MorningStar wrote: 22/05/2021 13:01
HarTar wrote: 22/05/2021 12:52 Koliko mogu primjetiti drugi svjetski rat će biti mačiji kašalj za idući veliki sukob koji slijedi...
Nema treceg svjetskog rata , moze samo bit kraj civilizacije.Ajnstajn je fino rekao , ne znam kojim ce se oruzjem treci sv.rat voditi ali cetvrti ce kamenjem i motkama :D
Tako će i biti, nažalost...
Škobo Habu

#20998 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

:lol:

Na osnovu čega Židovi polažu pravo na Izrael?

Nacionalnih mitova ili Tore?
MorningStar

#20999 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Škobo Habu wrote: 22/05/2021 13:21

:lol:

Na osnovu čega Židovi polažu pravo na Izrael?

Nacionalnih mitova ili Tore?
Kakve to veze ima sa ustrojem zemlje i njenim zakonima ?

Pola drzava na svijetu tvrdi da ih je Bog tu smjestio dje se nalaze :D
Nadzornik

#21000 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Nadzornik »

U Sarajevu veliki skup podrške Palestincima: Samo trebaš biti čovjek da ustaneš za Gazu... :thumbup:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /210522029
Locked