Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Među putopisima o našoj zemlji nastalim tokom austrougarske okupacije posebno mjesto pripada putopisu Johanna von Asbotha (Janoš de Ašbot) Bosna i Hercegovina – putopisne slike i studije. Objavljen je najprije u Budimpešti 1887. godine na mađarskom, potom 1888. u Beču na njemačkom, te 1890. u Londonu na engleskom jeziku, da bi se njemačka verzija u reprintu pojavila i 2018. Trebale su proći 133 godine da ova nevjerovatna knjiga bude prevedena i na bosanski jezik, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet. Ovdje donosimo kratki zapis o ramazanu u Sarajevu 1886. godine.
...
Bliži li se, pak, zalazak sunca, tada svi s cigaretom u jednoj i žeravicom u drugoj ruci iščekuju pucanj topa kojim se daje znak da je dvanaest sati i da je post završen. Prema islamskom računanju vremena, pri zalasku Sunca uvijek je dvanaest. Ako se džepni sat ne poklapa s promjenjivim položajem sunca, onda je to krivica kaurskog urara. Nakon pucnja topa postači prvo povuku nekoliko dimova duhana, zatim slijedi čaša vode i tek onda svako hrli na iftar koji se obično sastoji od velikog obroka kod jednog ili drugog prijatelja.
skafiskafsnjak wrote: ↑28/04/2021 19:44
Ma haj ba, da je od 00 do 05, lik bi rekao , hocu setati naokon 00. Nekima je zivotna misija biti protiv necega ili nekoga
I kad nije policijski, slabo sam nakon 21h vani....
Joj ja sam jucer i prekjucer tezak bio.... Danas hvala Allahu super
Upravo tako , tako je i ovdje, sta god vlada predloži oni su antiprotivni
Zoya wrote: ↑30/04/2021 04:02 ovako ja.
Sinoć pojela tanjir supe i pola lubenice
Lubenicu racunaj da si popila
e to. Sad sam skontala da nešto moram manje pojesti da bi bilo mjesta za drugo. Sinoć je bila lubenica, noć prije trešnje (mada su nikakvog ukusa bile). Vidjećemo šta će mi večeras prahnuti.
Zoya wrote: ↑30/04/2021 04:02 ovako ja.
Sinoć pojela tanjir supe i pola lubenice
Lubenicu racunaj da si popila
e to. Sad sam skontala da nešto moram manje pojesti da bi bilo mjesta za drugo. Sinoć je bila lubenica, noć prije trešnje (mada su nikakvog ukusa bile). Vidjećemo šta će mi večeras prahnuti.
ovo sam definitivno ja.
prolama se frizider dakle stvarno ne moze igla stat' vise u njega, a samo navlacim (jedite gladne oci)
a pojedem... sinoc slovom i brojem - 4 japraka, frtalj male lepinje i 2 kasike tope.
immuno wrote: ↑01/05/2021 03:48
Prelijepa ova prica iz Tuzle
Hadzince jesil popila kafu ja drugu soljicu I drugu cigaru
Aimn da I danasnji dan hairli ispostimo.
Evo se cetvrti dan zaredom hrvem s glavoboljom
Doduse i vrijeme je promjenjivo...
borim se ljesnjak snitom, (na kuhanju - necu ovdje jer ljudi poste <3
@vatrogasac da joj Allah ukabuli sevap.
Tako je meni @wewa donosila u bolnicu korice za ramazan. Ja jela i plakala od ganuca. Malo je vecih sevapa. A On najbolje zna.