VW Golf all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
foxlife

#2026 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

konektovan wrote: 24/04/2021 14:53 Ako ovi iz "Fojnice" ne znaju, kako onda provale sve zivo sto ovi iz "fabrike" sastave, sto se tice softwera...?!
:mrgreen:
Obrnuti inzenjering
Ljudi provale sve i svasta al to goran ne shvata nego konta da je boga za jaja povukao pa misli ako je pametniji od dragona i drustva da je najpametniji na svijetu i jos pokusava kao nesto da podjebava a nema pojma uopste o cemu se prica

Evo uzmi primjer hudinija
Onaj vlasnik zna bolje od svih ovlastenih servisera u gradu oko brava a covjek privatnik
Onaj eldin za renoe je bio doktor a privatnik
Mujo elektronicar u donjim velesicima takodjer
Za softvere i sl kod nas raja ako zna to znanje prodaje vani a ne da mu panetuje goran i sl da nema pojma

Ko god bolje zna ili je vec znanje stekao prije ovlastenog ili je u ovlastenom naucio osnovno a poslije toga usavrsio i prestigao znanjem ovlasteni
Rockefeller

#2027 Re: VW Golf all about

Post by Rockefeller »

Ne diraj mi na Fojnicu :mrgreen:
tempuser

#2028 Re: VW Golf all about

Post by tempuser »

sime_cipol wrote: 24/04/2021 16:54 Ja se vodim onom, nahrani kerove i nista ne diraj.
Teraj u Englesku, tamo su profesionalci! :D
STARx

#2029 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

foxlife wrote: 24/04/2021 17:28
Obrnuti inzenjering
Ljudi provale sve i svasta al to goran ne shvata nego konta da je boga za jaja povukao pa misli ako je pametniji od dragona i drustva da je najpametniji na svijetu i jos pokusava kao nesto da podjebava a nema pojma uopste o cemu se prica

Onaj vlasnik zna bolje od svih ovlastenih servisera u gradu oko brava a covjek privatnik
Za softvere i sl kod nas raja ako zna to znanje prodaje vani a ne da mu panetuje goran i sl da nema pojma

Ko god bolje zna ili je vec znanje stekao prije ovlastenog ili je u ovlastenom naucio osnovno a poslije toga usavrsio i prestigao znanjem ovlasteni
Ne pisi nebuloze..
skafiskafsnjak

#2030 Re: VW Golf all about

Post by skafiskafsnjak »

STARx wrote: 24/04/2021 21:53
Obrnuti inzenjering

Ne pisi nebuloze..
Imas li ti sta pametno kontra reci?
STARx

#2031 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

skafiskafsnjak wrote: 24/04/2021 21:56

Imas li ti sta pametno kontra reci?
Sta god napises, on ostaje pri svom.

Licenca jace grupacije godisnje kosta izmedju 10-20.000km. Svake godine. Ko god misli da privatnim obdom moze imati veci pristup, bolju analizu, bazu podataka, programiranje, pojma nema. A tu ti pise sve. Koji je kvar, sta je uzrok kvara, sta dodatno pogledati, sta je osteceno, sta je potrebno azurirati, sta ne daje parametarne vrijednosti u okviru optimalnih, zasto dolazi do pada istih, procenat protoka, smetnje u radu itd.. Sve ti to vidis u video formatu, tekstu. Zamjenu, koja vrsta vijka ide, koja din norma, koja zastita, koja tvrdoca-mehkoca. Sta se desi ako se koristi tvrdji, sta ako meksi. Stezni moment, ugaoni moment. Zasto se odredjeni popratni dijelovi moraju mijenjati iako su novi. E tim i jos vecim, mnogo vecim, podatcima privatnik nema pristupa, a ne moze nikad ni imati. Sav potreban alat, specijalizovani alat, mjerni instrumenti, radionicka hemija. Zadnje generacije i kvalitete. Konstantni seminari, dodatno ucenje, pristup najnovijim modelima "iznutra".. Svi sto odlaze iz ovlastenog u privatluk je iz razloga vece zarade. Bit ce konkurentan godinu, a cim krenu izlaziti noviji modeli zaostajat ce. Ni jedan privatnik se ne moze mjeriti s ovlastenim, a pod uslovom da taj ovlasteni ima nekog stalnog mehanicara. Tu ne racunam bunjo grupaciju, to je smijesna firma.. Nedavno sam pregledavao lezaj tocka na starijem mercedesu kojeg je radio privatnik. Imao lufta, a luft se nije mogao osjetiti pod rukom. Nije izmjeren komparatorom, hod veci od 0.08mm. Smatra se neispravnom instalacijom i kao takva ne moze ispuniti vrijednosti koju proizvodjac daje.
foxlife

#2032 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

Obrnuti inzenjering

Ne pisi nebuloze..
hoces da kazes da ovo nije tacno?
STARx

#2033 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

A i evo ti jos jedan primjer. Forumas Aldin koji je specijalizovan, a i skolovan, za ovjes automobila radi privatno. Nek nam kaze je li lahko zamijeniti desni nosac motora na fejslift verzijama mercedesa. Znam da nije tema mercedes nego vw. Ja znam da ne zna, a da se zainati i skine pola auta mozda bi uspio. Znam da gornju maticu ne moze dohvatiti, a i da je dohvati nema pristup da je odvrne jer je stegnuta na 60nm. Meni treba 15minuta da skinem nosac, bez zurbe. Mozda nekad provali fazon, a kako noviji modelii idu sve se mijenja..
foxlife

#2034 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

STARx wrote: 24/04/2021 22:31 A i evo ti jos jedan primjer. Forumas Aldin koji je specijalizovan, a i skolovan, za ovjes automobila radi privatno. Nek nam kaze je li lahko zamijeniti desni nosac motora na fejslift verzijama mercedesa. Znam da nije tema mercedes nego vw. Ja znam da ne zna, a da se zainati i skine pola auta mozda bi uspio. Znam da gornju maticu ne moze dohvatiti, a i da je dohvati nema pristup da je odvrne jer je stegnuta na 60nm. Meni treba 15minuta da skinem nosac, bez zurbe. Mozda nekad provali fazon, a kako noviji modelii idu sve se mijenja..
a evo tebi jedan primjer
mozda neki drugi majstor zna to isto skinuti za 10 minuta je li moguce da neko provali taj fazon osim tebe kao sto sebe predstavljas
mozda je neko provalio jos neki fazon za jos lakse skidanje

da li je suplja ili je istinita prica ne znam
majstor neki za citroene u banja luci cini mi se prije rata je skontao kako da nesto skine i to je radio brze nego fabrika
kad im je pokazao kako sta usteda je bila 50% vremena a njemu su opremili garazu sve najsavremenije u tadasnje doba

ovo je cini mi se neko pominjao i na ovom forumu
tempuser

#2035 Re: VW Golf all about

Post by tempuser »

STARx wrote: 24/04/2021 22:31 A i evo ti jos jedan primjer. Forumas Aldin koji je specijalizovan, a i skolovan, za ovjes automobila radi privatno. Nek nam kaze je li lahko zamijeniti desni nosac motora na fejslift verzijama mercedesa. Znam da nije tema mercedes nego vw. Ja znam da ne zna, a da se zainati i skine pola auta mozda bi uspio. Znam da gornju maticu ne moze dohvatiti, a i da je dohvati nema pristup da je odvrne jer je stegnuta na 60nm. Meni treba 15minuta da skinem nosac, bez zurbe. Mozda nekad provali fazon, a kako noviji modelii idu sve se mijenja..
Mene više brine kad pokupuju piratske softvere i dijagnostiku pa krenu da prčkaju po set-up da šta ne zajebu, a čuo sam da se ovim našim stručnjacima to počesto dešava kad otkučljavaju i ukidaju opcije.
STARx

#2036 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

foxlife wrote: 24/04/2021 22:24
Obrnuti inzenjering

Ne pisi nebuloze..
hoces da kazes da ovo nije tacno?
Naravno da nije.. Kakav ovlasteni serviser za brave.. Sta lupetas.. Eldin moze bit dobar privatnik jer reno ovlasteni nema konstantnog majstora, a ista situacija je i u bunjo grupaciji.. komplet.. Smijesne su to firme.. Ne ide se u ovlasteni iz razloga sto je besparica. Sto vecina nas vozimo auto manjeg cjenovnog ranga, a satnica ovlastenog je velika. Sto ti privatnik "uradi" za 20km, a ovlasteni kosta vise. Svi iole bolji majstori dolaze iz ovlastenog servira, a tu se nisu mogli zadrzati jer je pohlepa za parama velika. Pa su savjetovali musterije koje dodju u ovlasteni da im se obrate privatno, poslije posla se iznosi alat itd.. I po cemo to ti znas da je neki privatnik bolji od ovlastenog, a nema ni alata, ni pristupa informacijama, ni podrsku, nista.. Ima ih dobrih, a da su "tate" ovlastenim je smijesno..
STARx

#2037 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

foxlife wrote: 24/04/2021 22:58

a evo tebi jedan primjer
mozda neki drugi majstor zna to isto skinuti za 10 minuta je li moguce da neko provali taj fazon osim tebe kao sto sebe predstavljas

majstor neki za citroene u banja luci cini mi se prije rata je skontao kako da nesto skine i to je radio brze nego fabrika
kad im je pokazao kako sta usteda je bila 50% vremena a njemu su opremili garazu sve najsavremenije u tadasnje doba

Ne moze ga skinut za 10minuta jer brzi nacin ne postoji.. I da provali fazon "sutra" izlazi novi model gdje cu ja dobiti uputstvo kako se radi opet u najbrzem vremenu, a privatnik ce morati dobro kontati..
nepass1

#2038 Re: VW Golf all about

Post by nepass1 »

Ako respo i tempuser pisu na istoj stranici i jos se kvotaju treba na forumu da ima neka skripta da im se udjeli ban bar sedmicu.
tempuser

#2039 Re: VW Golf all about

Post by tempuser »

Ako se pod Eldina misli na rah. Edvina, on je i zanat i mušterije ispekao kod Bunje, a Benjo kod njega... Po ovoj engleskoj teoriji evolucije Benjo je trebao bolji nego što je Edvina...
foxlife

#2040 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

STARx wrote: 24/04/2021 23:06
foxlife wrote: 24/04/2021 22:58

a evo tebi jedan primjer

Ne moze ga skinut za 10minuta jer brzi nacin ne postoji.. I da provali fazon "sutra" izlazi novi model gdje cu ja dobiti uputstvo kako se radi opet u najbrzem vremenu, a privatnik ce morati dobro kontati..
kako mozes tvrditi da se ne moze skinuti ako i ti skidas po sablonu?
hoces da kazes da taj odredjeni privatnik je glup i ne moze skontati?

vidite sta je kod nas problem svi mjere svijet po sebi

ja nesto cime se bavim privatno i jedan problem koji sam imao je rijesio decko koji nema dodirnih tacaka sa tom strukom i biznisom da kazem
hipoteticki kuhar je rijesio problem u gradjevini

ja i dalje tvrdim da imas privatnika koji bolje rade od ovlastenih majstora bez obzira sto ovi imaju sav pristup fabrickim resursima
evo jos jedan primjer kako su fabricke dijagnostike izasle da ih koriste obicni korisnici?
STARx

#2041 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

tempuser wrote: 24/04/2021 23:02

Mene više brine kad pokupuju piratske softvere i dijagnostiku pa krenu da prčkaju po set-up da šta ne zajebu, a čuo sam da se ovim našim stručnjacima to počesto dešava kad otkučljavaju i ukidaju opcije.
Znaju je ukinut trajno.. :lol: Te jeftine, a i ove malo skuplje, dijagnostike pokazu 10-20 parametara, a xentry 300+. Da bi se bavio reprogramiranjem, podesavanjem odredjenih parametara mimo propisanih od strane proizvodjaca, moras ipak biti skolovan i certificiran od strane ovlastenog lica.. Ovo na divljaka sto se radi, sve do jednom..
foxlife

#2042 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

to sto se ti vi nasli te dijagnosticare na piku je vas problem
danas svako glumi da zna servisirati kreciti struju razvoditi itd itd
zato i jesmo u kurcu
STARx

#2043 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

foxlife wrote: 24/04/2021 23:11

ja nesto cime se bavim privatno i jedan problem koji sam imao je rijesio decko koji nema dodirnih tacaka sa tom strukom i biznisom da kazem

ja i dalje tvrdim da imas privatnika koji bolje rade od ovlastenih majstora bez obzira sto ovi imaju sav pristup fabrickim resursima
evo jos jedan primjer kako su fabricke dijagnostike izasle da ih koriste obicni korisnici?
Jer je izinjer tako dizajniro da ne moze brze od njegovog.. Hocu da kazem da taj privatnik mora dobro ruke izudarat u jako uskom prostoru da skonta, a boga mi izvuci nosac jos ako je izduv vreo, dobro ce pamtit. :lol: Tvrdi do sutra, nema ih.. Svi su oni imali dodirne tacke s ovlastenim, tu im je pokazano, a oni se utripovali da vladaju materijom... Licencu za fabricku dijagnostiku, s punim pristupom, moze samo imati ovlasteni prodavac i niko drugi.
STARx

#2044 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

I da.. To su auta stara 10-15godina, a dan danas se muce oko dijela da skinu.. Meni je to pokazano prije 12-13godina.. A haj im sad dovedi zadnji model, da vidim koliko ce im tu trebati.. :-D
foxlife

#2045 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

STARx wrote: 24/04/2021 23:16
foxlife wrote: 24/04/2021 23:11

Jer je izinjer tako dizajniro da ne moze brze od njegovog.. Hocu da kazem da taj privatnik mora dobro ruke izudarat u jako uskom prostoru da skonta, a boga mi izvuci nosac jos ako je izduv vreo, dobro ce pamtit. :lol: Tvrdi do sutra, nema ih.. Svi su oni imali dodirne tacke s ovlastenim, tu im je pokazano, a oni se utripovali da vladaju materijom... Licencu za fabricku dijagnostiku, s punim pristupom, moze samo imati ovlasteni prodavac i niko drugi.
i ti mozes tvrditi da su majstori u ovlastenim jedini koji znaju ja ti kazem nisu
foxlife

#2046 Re: VW Golf all about

Post by foxlife »

STARx wrote: 24/04/2021 23:19 I da.. To su auta stara 10-15godina, a dan danas se muce oko dijela da skinu.. Meni je to pokazano prije 12-13godina.. A haj im sad dovedi zadnji model, da vidim koliko ce im tu trebati.. :-D
kako su ti pokazali prije 12-13 godina mirzete kad si eventualno poceo u servisu raditi u zadnjih koliko godina maksimalno 5-6
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#2047 Re: VW Golf all about

Post by Evolution_IV »

srecom ima i jednostavnijih auta....
tempuser

#2048 Re: VW Golf all about

Post by tempuser »

foxlife wrote: 24/04/2021 23:15 to sto se ti vi nasli te dijagnosticare na piku je vas problem
danas svako glumi da zna servisirati kreciti struju razvoditi itd itd
zato i jesmo u kurcu
Kaže čovjek kojem problem iz struke rješava neko ko nema veze sa strukom! :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2049 Re: VW Golf all about

Post by izvrsni direktor »

Kao npr golf 2.
Za svaciji ukus postoji pravi golf :-D
STARx

#2050 Re: VW Golf all about

Post by STARx »

foxlife wrote: 24/04/2021 23:22

i ti mozes tvrditi da su majstori u ovlastenim jedini koji znaju ja ti kazem nisu
A gdje ja tvrdim da je ovlasteni jedini koji zna? Ja tvrdim da ovlasteni zna bolje, a nigdje nisam rekao da privatnik ne zna nista. Ja tvrdim da ovlasteni ima uvijek up to date informacije, fizicki moze vidjeti kako sta izgleda razmontirano, crteze, klipove, uzivo, edukacija, seminar. Da su uredjaji za dijagnostiku, pa i sam alat, dominantniji od privatnika. Da ovlasteni ima otvorenu komunikaciju s distributerom. Da imas podrsku onog s vrha. Nisi ti hodo po ovlastenim, ne znas kakvi majstori tu rade. Problem je u parama. Treba to platiti. Privatnik je jeftiniji.
Locked