Jovana1996 wrote: ↑19/04/2021 15:51
Milenkov buraz wrote: ↑19/04/2021 15:34
Potpisivanjem DMS-a se tražilo zaustavljanje sukoba i rata i to se postiglo. Ako si istraživala, čitala i iz nedavno objavljenih CIA dokumenata se jasno vidi da ni Amerikanci jedno vrijeme nisu zna šta napraviti dok se određene stvari nisu pokrenule i DMS-om zausavljen rat. Istina DMS je uspostavljen kao privremeno rješenje da se okonča krvavi sukob uz teške kompromise. Nikakava mini Jugoslavija im nije bila na pameti to je siguran sam jedina konstanta.
Svjesna sam činjenice da je morao biti trenutak za kraj rata i da je morao biti potpisan neki od sporazuma. To je što kažu bila neminovnost.
Međutim, način na koji je to izvedeno je prilično zbunjujući sa aspekta činjeničnog stanja a koji se tiče tih sukoba u BiH. Sukob na nivou Srbi/Muslimani, Muslimani/Hrvati, Hrvati/Srbi. I na sve to iz sebi znanih razloga ljudi sastave tri zaraćene strane. Jednostavno ne prihvatam da to nije svojevrsno političko eksperimentisanje čiji je ishod upitan u kontekstu budućnosti, prvenstveno, kada govorimo o budućnosti odnosa tri strane. Uzgred, evidentan uzrok svake posljedice već 25 godina nakon rata.
Naravno kada si veliki (najveće sile) možeš se igrati sa sudbinama i životima tamo nekih žrtvenih jagnjadi... Ameri su to radili i nad vlastitim stanovništvom za neke eksperimente. Jer u tim krugovim ljudski život je bezvrijedan, jedino važno je konačni cilj.
Da ne dužim, kao neko ko se ne može "pohvaliti" ratnim iskustvom, a ujedno neko ko voli saslušati drugačiji stav, prosto mi je fascinatna ta potreba da se na ovim prostorima nikada nije pronašlo racionalno riješenje, već se svjesno ili nesvjesno svi vode logikom "stavi pod tepih"... To stavljanje pod tepih koštalo je generacije.
Pri tome sve ove godine se forsirala ta politika zavisništva. Do te mjere da su stranci vješto i manipulativno, gotovo po difoltu, favorizovali sve one koji su, makar i formalno, pokušavali provoditi tezu "nije do nas".
Ja ne znam na koje ti sukobe mislis, Jovana. Ako si uopce Jovana.
Srbi vs muslimani (koji muslimani? Iz Irana, Bosne ili Malezije?).
Nekad, u srednjevjekovnoj Bosni, postojali su sukobi izmedju Bosnjaka/Bosanaca katolika i pripadnika Bosanske crkve jer je Srednji vjek bio poznat po sukobima na vjerskoj razini, pa se moze tako zvati i taj unutarbosanski sukob.
Danas su to ratovi na razini nacije ili etnicke pripadnosti pa zato ne znam odakle ti muslimani isplivase?
A eto mi u BiH smo to htjeli zavrsiti sa sukobima jer glasasmo za drzavu svih njenih ravnopravnih gradjana, ali se desi jugoslavenska agresija i onda se to stavi opet pod tepih.