NON PAPER

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1076 Re: NON PAPER

Post by pici »

TEKBIIIRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!
Jovana1996

#1077 Re: NON PAPER

Post by Jovana1996 »

musicman80 wrote: 19/04/2021 13:52

Ne zagovaram ja raspad zemlje, ali nam ovo sve treba biti “zvono za uzbunu” da krenemo da razgovaramo o tome kako ova nasa BIH treba da izgleda, a bez da nas na to tjera bilo ko. Politicke stranke ovdje od rata zastupaju iste stavove i niko nije spreman na razgovor i kompromis. Na kraju, kada gradjani dobiju priliku da glasaju i nesto mijenjaju, oni opet izaberu iste, i krug se nikada ne zatvara.
Zemlje i carstva su se raspadale i raspadaće se. Nije to nikakvo svjetsko čudo ili ekskluzivitet. Stoga i ne treba posmatrati kao tabu, ma koliko svaka vrsta te mogućnosti djelovala kao sajens fikšn ili noćna mora za prosječnog poznavaoca geostratetških i političkih prilika.
BiH je eksperiment međunarodne zajednice.
O njegovoj kvalitativnoj vrijednosti zaključke može iznijeti svako ponaosob. Jednako tako i želje. Suština je da tri naroda ne žele da žive zajedno. A da su u zajednici samo i isključivo iz razloga što stranci tako žele. Neki će reći krojači života i sudbina.
Sve drugo je populizam satkan od jeftinih emocija i još jeftinijeg patriotizma. Uglavnom onih koji žive hiljadama kilometara daleko od zemlje u kojoj za 13 mjeseci nije kupljena ni jedna jedina vakcina. O fuš respiratorima i nekakvom cirkuskom pokretnom čudu da i ne govorimo.

Očekivati od političkih opcija da zastupaju kontra stavove većinskom stavu (blago rečeno) sopstvenog naroda je iluzorno. Pogubno.

U toj igri je nemoguće doći do konsenzusa. Samim time i bilo kakvog koraka naprijed.

Te fraze o građanima i vječitim lekcijama su dojadile i strancima. Evidentno je da su i oni svjesni da nisu uložili maksimum, ali i da godine nisu učinile da prevlada zaborav i dođe do lajt stavova.

Činjenica da mladi odlaze i napuštaju BiH, a da ostaju penzioneri koji su i najbolje upamtili ratne sukobe je svojevrstan šlag na tortu tmurne i ništa manje teške sudbine postDejtonske BiH. Da li i do kada će trajati to mučenje, opet, odlučiće stranci. Bez da pitaju bilo koga ovdje šta i kako.
155_mm

#1078 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

pa poznato je da je ideja o gradjanskoj BiH starija od načertanija.
Jovana1996

#1079 Re: NON PAPER

Post by Jovana1996 »

155_mm wrote: 19/04/2021 14:03 pa poznato je da je ideja o gradjanskoj BiH starija od načertanija.
Suština mog posta nije u tome. Već u činjenici da se ovdje očekuje da politički lideri nacionalnih stranaka provode građansku politiku.A to je nemoguće, upravog zbog očekivanja najvećeg dijela njihovog biračkog tijela. :izet:
Milenkov buraz

#1080 Re: NON PAPER

Post by Milenkov buraz »

Jovana1996 wrote: 19/04/2021 13:59

Ne zagovaram ja raspad zemlje, ali nam ovo sve treba biti “zvono za uzbunu” da krenemo da razgovaramo o tome kako ova nasa BIH treba da izgleda, a bez da nas na to tjera bilo ko. Politicke stranke ovdje od rata zastupaju iste stavove i niko nije spreman na razgovor i kompromis. Na kraju, kada gradjani dobiju priliku da glasaju i nesto mijenjaju, oni opet izaberu iste, i krug se nikada ne zatvara.
Zemlje i carstva su se raspadale i raspadaće se. Nije to nikakvo svjetsko čudo ili ekskluzivitet. Stoga i ne treba posmatrati kao tabu, ma koliko svaka vrsta te mogućnosti djelovala kao sajens fikšn ili noćna mora za prosječnog poznavaoca geostratetških i političkih prilika.
O njegovoj kvalitativnoj vrijednosti zaključke može iznijeti svako ponaosob. Jednako tako i želje. Suština je da tri naroda ne žele da žive zajedno. A da su u zajednici samo i isključivo iz razloga što stranci tako žele. Neki će reći krojači života i sudbina.
Sve drugo je populizam satkan od jeftinih emocija i još jeftinijeg patriotizma. Uglavnom onih koji žive hiljadama kilometara daleko od zemlje u kojoj za 13 mjeseci nije kupljena ni jedna jedina vakcina. O fuš respiratorima i nekakvom cirkuskom pokretnom čudu da i ne govorimo.

Očekivati od političkih opcija da zastupaju kontra stavove većinskom stavu (blago rečeno) sopstvenog naroda je iluzorno. Pogubno.

U toj igri je nemoguće doći do konsenzusa. Samim time i bilo kakvog koraka naprijed.

Te fraze o građanima i vječitim lekcijama su dojadile i strancima. Evidentno je da su i oni svjesni da nisu uložili maksimum, ali i da godine nisu učinile da prevlada zaborav i dođe do lajt stavova.

Činjenica da mladi odlaze i napuštaju BiH, a da ostaju penzioneri koji su i najbolje upamtili ratne sukobe je svojevrstan šlag na tortu tmurne i ništa manje teške sudbine postDejtonske BiH. Da li i do kada će trajati to mučenje, opet, odlučiće stranci. Bez da pitaju bilo koga ovdje šta i kako.
Neko je pristao na taj "eksperiment" pa neki bili svjedoci i garantovali što-šta u tom dokumentu...itd. Dakle nije to tek tako. U kontekstu istorije naravno da su države nastajale i nestajale, proširivale se sužavale...itd. Meni je sasvim ok ako neko ne želi da živi sa nekim, evo ne želim ni ja da živim sa ljudima koji štuju Dražu Mihajlovića, ali već tu odmah dolazimo do problema jer ovi bi da nose dio zemlje sa sobom i da je pripajaju drugim zemljama i tu dolazimo do kuršlusa jer i ta vizija "neživljenja zajedno" je dijametralno različita. Naravno, ja bih da oni u miru i dostojanstveno napuste BiH i žive u miru sa svojom porodicom i do kraja života nastave štovati koga žele, sve u miru i "toleranciji" ali daleko od mene. Mislim da bi svima bilo mnogo laše.
Last edited by Milenkov buraz on 19/04/2021 14:12, edited 1 time in total.
oruzana_pobuna

#1081 Re: NON PAPER

Post by oruzana_pobuna »

pici wrote: 19/04/2021 13:58

ne vidim u ovom nista lose.... ovo je cak i sjajno...nek EU vidi sta je ceka ukoliko nas zakuca za zid i ne rasciste sa vladajucom oligarhijom olosa i seoskih varalica ako nas po hitnoj proceduri ne uvrste u eutoatlanske integracije i NATO.... i jos nesto.... nek racuna da medju ovim cvakama ima likova koji su se podobro prekalili u ratu...pa eto bujrum.... na kraju krajeva, na kakav takav mozebit i rigidan nacin su protestovali ali su barem iskazali nezadovoljstvo -koje smo trebali pokazati mi...(svi ostali kao normalni)..
Last edited by oruzana_pobuna on 19/04/2021 14:14, edited 1 time in total.
155_mm

#1082 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

Jovana1996 wrote: 19/04/2021 14:07
155_mm wrote: 19/04/2021 14:03 pa poznato je da je ideja o gradjanskoj BiH starija od načertanija.
Suština mog posta nije u tome. Već u činjenici da se ovdje očekuje da politički lideri nacionalnih stranaka provode građansku politiku.A to je nemoguće, upravog zbog očekivanja najvećeg dijela njihovog biračkog tijela. :izet:
ma sustina sve jednog tvog posta na ovom forumu ne potrebuje nikakvo pojasnjenje.
GAU8

#1083 Re: NON PAPER

Post by GAU8 »

Mogli bismo malo da razbucamo i Srbiju, sta mislis botino...
Sandzak za pocetak recimo pripojimo novoj BiH. A mislim da ni drug Orban ne bi odbio dio Vojvodine, kao ni braca Kroati...
Franco Baresi

#1084 Re: NON PAPER

Post by Franco Baresi »

Novak20 wrote: 19/04/2021 11:23
155_mm wrote: 19/04/2021 11:02 a sta je sa politickim interesom dva od tri naroda za unistenjem ove drzave koji vodi korijene u sporazumu cvetkovic-macek?
Duboki su korijeni bh problema i političkih odnosa između etnija, naroda, nacija, religija. Puno dublji od sporazuma C-M koji je samo jedna od kraćih epizoda u turbulentnoj prošlosti BiH.

Dva od tri naroda su potpisala DMS koji uz najmoćnije države svijeta garantira opstojnost BiH u ovim granicama, a ne njeno uništenje.

Treći narod je potpisao isto što i druga dva ali sa figama u džepu i već dvadeset pet godina aktivno radi na mirnodopskom izigravanju DMS i političkoj marginalizaciji najmanjeg od tri bh naroda uz pomoć dijela MZ što opet neće riješiti bh probleme. Naprotiv.

Vidi se to po ovim stvarnim i izmišljenim papiJerima RH, Komšića i Av-Av AID-a.
Šta kaže Čovke europejac za prekrajanje granica?
Inače ti ovdje trubis da je Čovke za suverenu državu Al ge jebe IZ.
horkesh

#1085 Re: NON PAPER

Post by horkesh »

Ih, kako je Jovani malo trebalo. Doduše, bilo je sve jasno već kad je na samom početku svog forumskog staža spomenula da je "protiv male Jugoslavije", ali sad su tu već i teze o Bosni i Hercegovini kao rezultatu međunarodnog eksperimenta, kako je ovakvo stanje nemoguće, kako narodi ne žele da žive jedni s drugima, i tako dalje, i tako bliže.

Samo treba da se rastanemo i da ovdje, konačno, nastupi viševjekovni mir i blagostanje, a mladi će prestati da odlaze :thumbup:
GAU8

#1086 Re: NON PAPER

Post by GAU8 »

oruzana_pobuna wrote: 19/04/2021 14:12

ne vidim u ovom nista lose.... ovo je cak i sjajno...nek EU vidi sta je ceka ukoliko nas zakuca za zid i ne rasciste sa vladajucom oligarhijom olosa i seoskih varalica ako nas po hitnoj proceduri ne uvrste u eutoatlanske integracije i NATO.... i jos nesto.... nek racuna da medju ovim cvakama ima likova koji su se podobro prekalili u ratu...pa eto bujrum.... na kraju krajeva, na kakav takav mozebit i rigidan nacin su protestovali ali su barem iskazali nezadovoljstvo -koje smo trebali pokazati mi.....
Jadan ne bio, svi nesretnici sto su se kalili u ratu, su sad ili pod zemljom ili grobaru na lopati....
Ne laprdaj!
oruzana_pobuna

#1087 Re: NON PAPER

Post by oruzana_pobuna »

jesi ogranicen.....al ajd :run:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1088 Re: NON PAPER

Post by KatarinaKosaca »

Upravo je Vulin izjavio da ne vidi razloga zašto ne primijeniti non paper i ujediniti sve Srbe u jednu državu. Tačno sam znala da oduvijek skreće pažnju sa malina respiratora...... KOLIKO je SDA pogubna za naš svakodnevni život, toliko su pogubni vještački pacifisti "pusti to, odvraćaju pažnju od stvarnih problema", "Neće nas nitko" "To je SDA maslo" itd. Radi tih i takvih dežurnih filozofa smo rat dočekali bez oružja jer je "JNA štitila"
Jovana1996

#1089 Re: NON PAPER

Post by Jovana1996 »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2021 14:11
Neko je pristao na taj "eksperiment" pa neki bili svjedoci i garantovali što-šta u tom dokumentu...itd. Dakle nije to tek tako. U kontekstu istorije naravno da su države nastajale i nestajale, proširivale se sužavale...itd. Meni je sasvim ok ako neko ne želi da živi sa nekim, evo ne želim ni ja da živim sa ljudima koji štuju Dražu Mihajlovića, ali već tu odmah dolazimo do problema jer ovi bi da nose dio zemlje sa sobom i da je pripajaju drugim zemljama i tu dolazimo do kuršlusa jer i ta vizija "neživljenja zajedno" je dijametralno različita. Naravno, ja bih da oni u miru i dostojanstveno napuste BiH i žive u miru sa svojom porodicom i do kraja života nastave štovati koga žele, sv eu miru i toleranciji ali daleko od mene. Mislim da bi svima bilo mnogo laše.
Pristali su politički predstavnici. Da li je to u datom trenutku bio način ili "manje zlo", ne mogu tvrditi jer sam rođena nakon rata i nakon potpisivanja DMS-a.

Čitajući o tome u raznim izvorima i analizirajući literaturu, evidentno je da međunarodni faktor je želio za sopstvene interese formirati mini verziju male Jugoslavije. Tu se dolazi do pitanja zašto?
Ruku na srce BiH je od svog postojanja bila multikulturalna, ali činjenično nikada nacionalna država. Cijenim da u tome leži dio odgovora, a drugi bi se mogao podvesti pod svojevrsno eksperimentisanje velikih za neke buduće izazove iste prirode na nekim drugim teritorijama.

Što se tiče simpatija, to je relativna stvar, činjenično je da ne postoji zajednički okvir djelovanja i da praktično jedina zajednička stvar sva tri naroda jeste korupcija i bezvlašće. Sve ostalo ne potpada pod zajedničko. I vjerovatno teško da će ikada. U toj konstalaciji političke neracionalnosti ispaštaju generacije.

Da se ne ponavljam, suština je ono što sam napisala, nemoguće je očekivati od nacionalnih stranaka građansku politiku. Jednako tako je nemoguć konsenzus po ključnim pitanjima. I to se vidjelo. Očekivanja prosječnog glasača su usko vezana za nacionalni interes, a kada je tako, neminovno je da će on svako veće odstupanje vlastitog izbora smatrati izdajom. Stoga, prilično je razumljivo zašto i zbog čega nacionalne stranke djeluju kako djeluju i zašto toliko dugo traju. S druge strane, ne postoji izvorna ljevica ili građanski pokret koji bi napravio otklon od nacionalne politike. U takvom miksu svega i svačega gdje je desni centar najbliža karakteristika, nemoguće je očekivati deradikalizacuju političke scene, tokova i priče o budućnosti.
Point.

#1090 Re: NON PAPER

Post by Point. »

dust71000 wrote: 19/04/2021 09:52
Point. wrote: 19/04/2021 09:34
dust71000 wrote: 19/04/2021 09:05
Shvatio si da si navaljao gomilu gluposti pa se sada hvataš sasvim druge teze. Nisam ni rekao da je SDA tvorac non papera nego da mu napumpavaju značaj kao distrakciju od stvarnih problema.
Hah, vidi ga sto okrece plocu. Prvo je bilo ovo je SDA maslo pa sad ko biva nije SDA tvorac ali napumpavaju u medijima. Kako bolan nebio, kako napumpavaju, pa komentare daju svi regionalni cimbenici i kurci palci u svim medijima. Ili mislis da sve njih kontrolise SDA? Kazem ja, gubis se.
Ti jedini okrećeš ploču. Te velika je opasnost, osvanut će granica na Dobrinji, te nije opasnost ja se šalio.
Kako napumpavaju jasno je bilo kome ko prati medije, pogledaj izjave u zadnjih par dana. Da ti po 50-i put na temi nacrtam i obojim vodenim bojama ti bi opet pitao 'ma kako to', a onda napisao neku desetu tvrdnju tipa ' sda nije napisala ovaj dokument'. I onda sve ponovo.
Ti ne znas zapravo sta zelis da kazes. Zapetljao se ko siluk kod nespretnog ribara. I ti nekome nesto crtati :D

Haj zadnj put, mozda sta i udje. Opasnost je svako crtanje i prekrajanje novih granica na Balkanu. To nas istorija uci. To pod jedan. Pod dva, granica na Dobrinji je metafora za to nojevsko razmisljanje ma nece se to desiti blabla. Pod tri, da izjave daju samo kurci palci iz samo SDA onda bi povjerovao da hajcaju medije. Ali kada na taj non paper reaguju svi kurci palci od Vardara pa do Triglava, na koji nacin je to SDAovo pumpanje atmosfere?
oruzana_pobuna

#1091 Re: NON PAPER

Post by oruzana_pobuna »

samo da se zna....bez vjesala za profitersko seosku zgadiju na pocetku ne racunajte na pokret otpora....
Jovana1996

#1092 Re: NON PAPER

Post by Jovana1996 »

GAU8 wrote: 19/04/2021 14:13
Sandzak za pocetak recimo pripojimo novoj BiH. A mislim da ni drug Orban ne bi odbio dio Vojvodine, kao ni braca Kroati...
Ne vidim čemu te etikete? Da li je to posljedica nedostatka argumenata na datu temu ili tek čin frustracije?

Što se ostalog tiče, da li sam ja negdje tvrdila kako su sve ostale države trajne i kako one nemaju skoro pa identičnu problematiku političkog nejedinstva? Od Srbije do Britanije? Nisam.
GAU8

#1093 Re: NON PAPER

Post by GAU8 »

Jovana1996 wrote: 19/04/2021 14:23
GAU8 wrote: 19/04/2021 14:13
Ne vidim čemu te etikete? Da li je to posljedica nedostatka argumenata na datu temu ili tek čin frustracije?

Što se ostalog tiče, da li sam ja negdje tvrdila kako su sve ostale države trajne i kako one nemaju skoro pa identičnu problematiku političkog nejedinstva? Od Srbije do Britanije? Nisam.
Prijavljen si kao bot, iako znam da nema fajde ali samo da znas da si jos amater u tom poslu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1094 Re: NON PAPER

Post by pici »

oruzana_pobuna wrote: 19/04/2021 14:12

ne vidim u ovom nista lose.... ovo je cak i sjajno...nek EU vidi sta je ceka ukoliko nas zakuca za zid i ne rasciste sa vladajucom oligarhijom olosa i seoskih varalica ako nas po hitnoj proceduri ne uvrste u eutoatlanske integracije i NATO.... i jos nesto.... nek racuna da medju ovim cvakama ima likova koji su se podobro prekalili u ratu...pa eto bujrum.... na kraju krajeva, na kakav takav mozebit i rigidan nacin su protestovali ali su barem iskazali nezadovoljstvo -koje smo trebali pokazati mi...(svi ostali kao normalni)..
Image

teeeeekkbiiiiirrrrrrrrrrrrrr :thumbup:
LBVIEW

#1095 Re: NON PAPER

Post by LBVIEW »

Vlazni snovi prekodrinski su jedno, a stvarnost drugo - Ustav BiH je jasan po tom pitanju. :izet:
Da ne govorim kako ni Vojvodina, Sndzak i Presevo ne bi sa Srbijom. :wink:
155_mm

#1096 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

nemojte nam na Jovanu. ona je pravo osvEzenje u ovom mulju raznih "esdaša", "antiesdaša", "vakcinaša", ...
interesanto je da nisu imali nista bolje za poslati na ovaj forum. vidi se da su u vecem qrcu od nas.
oruzana_pobuna

#1097 Re: NON PAPER

Post by oruzana_pobuna »

pici wrote: 19/04/2021 14:32[/img]

teeeeekkbiiiiirrrrrrrrrrrrrr :thumbup:

evo jesam :mrgreen:

Image
Jovana1996

#1098 Re: NON PAPER

Post by Jovana1996 »

LBVIEW wrote: 19/04/2021 14:36
Vlazni snovi prekodrinski su jedno, a stvarnost drugo - Ustav BiH je jasan po tom pitanju. :izet:
Da ne govorim kako ni Vojvodina, Sndzak i Presevo ne bi sa Srbijom. :wink:
Snove imaju sva tri naroda u BiH. Nije to ekskluzivno pravo jednih.
Legitimno je.
Što se Srbije tiče, za Preševo si u pravu. Što se Vojvodine tiče, možda nekih 10% stanovništva je za nezavisnost. Teško i toliko.
A procenat nesrpskog stanovništva se u APV smanjuje iz dana u dan. Ako sumnjaš u moje riječi, pogledaš zvanične podatke. Pri tome, koliko pratim, jedan od najodanijih Vučićević političkih partnera na spoljnopolitičkoj sceni je upravo Orban. Isti onaj, koji nije baš toliko cijenjen u BiH.

Kako god, u cijelom svijetu postoje zemlje u kojima narodi žele osamostaljenje. I to nije nikakva novost i svjetsko čudo. Put do toga, u 99% slučajeva jeste odluka velikih igrača o preraspodijeli političke i svake druge moću, a u skladu, sa sopstvenim interesima, a ponekada i rezultat potkusurivanja po sistemu "meni ovo, tebi ovo, svi srećni".

Ono što svakako jeste specifičnost BiH je to što su maksimalistički snovi zanemarili realan politički okvir i sve što je preostalo jeste da se shvati da mir nema alternativu, a da se o sudbini zemlje neće odlučivati ni u Sarajevu, ni u Banjaluci, još manje Mostaru.

Za sve ovo što navedoh, ne treba biti posebno politički pismen, niti izigravati patriotu, dovoljno je pogledati kako i na koji način se krenulo u realizaciju novog svjetskog poretka.

Sve će to naravno poslužiti političkim elitama u da u ovoj zemlji običnom čovjeku još više ugroze egzistenciju i svojim globalističkim pristupom u potpunosti unište budućnost kroz uništavanje prirodnih potencijala. Demografiju su odavno uništili.
dustaban

#1099 Re: NON PAPER

Post by dustaban »

Rokada Tuzle i Banjaluke, koridor VC granica i to je to. Prosto ko pasulj...
155_mm

#1100 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

Jovana1996 wrote: 19/04/2021 14:45

Ono što svakako jeste specifičnost BiH je to što su maksimalistički snovi zanemarili realan politički okvir i sve što je preostalo jeste da se shvati da mir nema alternativu, a da se o sudbini zemlje neće odlučivati ni u Sarajevu, ni u Banjaluci, još manje Mostaru.
jovanče nemoj lagati. od kako je svijet postao mir je imao alternativu i zove se rat.
Post Reply