Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Zeleni most

#21576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zeleni most »

Image

Uz dionice Buna – Počitelj, dužine 7,2 kilometra, gdje su radovi u samom završetku, i Počitelj – Zvirovići, dugoj 11 kilometara, gdje se gradi punom parom, uskoro će na jugu naše zemlje, na izgradnji autoceste na Koridoru VC, biti otvoreno još jedno gradilište.

Radi se o dionici Mostar jug – Buna, koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar jug – tunel ”Kvanj” i tunel ”Kvanj” – Buna. Tako će najprije početi izgradnja poddionice tunel ”Kvanj” – Buna, dužine 5,2 kilometra.

Na toj dionici najznačajniji je objekt dvocijevni tunel ”Kvanj”, čija je desna cijev dužine 2.645, a lijeva 2.720 metara.

Denis Lasić, federalni ministar prometa, kazao je za Avaz da uskoro očekuje "signal" iz JP "Autoceste FBiH" za potpisivanje ugovora za izgradnju tunela. On je, također, izrazio nadu kako će uslijediti neophodne aktivnosti i pripremne radnje za izgradnju ostalih dionica u Hercegovini.

"Završili smo financijsku konstrukciju i potpisali mandatna pisma za najveće projekte, kao što je tunel ”Prenj”, koji je izrazito zahtjevan, zapravo najzahtjevniji objekt na Koridoru Vc. Procijenjeno je već da će gradnja tog tunela, dugog 10 kilometara, trajati šest godina. Stoga, taj projekt i generalno dionice Mostar – jug – Mostar – sjever moramo što prije "napasti", kazao je Lasić.

Federalni ministar prometa je ustvrdio kako je, prema njegovim procjenama, koje nisu ni optimistične ni pesimistične, realno da BiH dobije završenu autocestu na Koridoru Vc u dužini od 335 kilometara, od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, najkasnije do 2028. godine.
drug_profi

#21578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

A vidi što to brzo raste. Kišna godina.
Concord

#21579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Concord »

Ja bi samo da pitam gdje su Kinezi i Azeri na izgradnji ovog mosta???
tec

#21580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Concord wrote: 16/04/2021 11:42 Ja bi samo da pitam gdje su Kinezi i Azeri na izgradnji ovog mosta???
Preskupi :gunjastajl:
prdimahovina

#21581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prdimahovina »

Concord wrote: 16/04/2021 11:42 Ja bi samo da pitam gdje su Kinezi i Azeri na izgradnji ovog mosta???
Uzeli domaće firme da rade posao. Nedavno najavili da će rok biti probijen za cca. pola godine, navodno zbog korone.

Toliko o priči "dajte Kinezima nek prave koliko god da košta, oni bi sve za godinu-dvije uradili"
toooka

#21582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by toooka »

prdimahovina wrote: 16/04/2021 15:37
Uzeli domaće firme da rade posao. Nedavno najavili da će rok biti probijen za cca. pola godine, navodno zbog korone.

Toliko o priči "dajte Kinezima nek prave koliko god da košta, oni bi sve za godinu-dvije uradili"
Skontali i kinezi da nas mogu levatit kako hoće bez ikakvih sankcija
RJ57

#21583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

evo još dvije sa počitelja

Image

Image

prva je cool, a ova druga totalno nejasna .... šta će im bazen kad je neretva odma pored :? :D
jednonogi_Jack

#21584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jednonogi_Jack »

Pa biće skokovi i sa ovog mosta. :D
drug_profi

#21585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

jednonogi_Jack wrote: 16/04/2021 21:18 Pa biće skokovi i sa ovog mosta. :D
:mrgreen:

Al jebatevrag kolika je to stopa... mozes salu za mali fudbal staviti.
zilog

#21586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zilog »

Zeleni most wrote: 14/04/2021 00:09 Image

Izgledat će moćno kada se završi ..
Gdje je ovo?
Sigma90

#21587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Sigma90 »

zilog wrote: 17/04/2021 07:08
Zeleni most wrote: 14/04/2021 00:09 Image

Izgledat će moćno kada se završi ..
Gdje je ovo?
Iz pravca Zenice prema Doboju. Nastavak na (ne)otvorenu Zenicku zaobilaznicu.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#21588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Lakse je reci Vranduk. I nije iz smijera Zenice, vec Doboja/Zepca/Nemile :D
So What!

#21589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

toooka wrote: 16/04/2021 19:29Skontali i kinezi da nas mogu levatit kako hoće bez ikakvih sankcija
Levate Kinezi koga stignu, evo Crnu Goru i zvanično baciše u dužničko ropstvo, nakon što je EU odbila da otplaćuje lihvarski kredit koji su dali našem južnom susjedu.

Politico: EU odbio pomoći Crnoj Gori u otplati kineskog kredita
I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana, rekao je portparol EU-a.

Image
Uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoputa, prva otplata kredita dospijeva u julu (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore)

Evropska unija odbila je molbu Crne Gore za pomoć u otplati kineskog kredita za nedovršeni autoput u iznosu od milijardu dolara koji je tu zemlju uvalio u dužničku krizu, piše briselski portal Politico.

Politico navodi da su visoki crnogorski zvaničnici proteklih sedmica tražili od EU-a pomoć za vraćanje zajmakredita, koji iznosi četvrtinu ukupnog duga zemlje i baca svjetlo na uticaj Kine na Zapadnom Balkanu ali je Brisel u ponedjeljak odbio taj zahtjev.

„EU je već najveći pružalac finansijske pomoći Crnoj Gori, najveći investitor i najveći trgovinski partner”, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na redovnom brifingu za novinare, prenijela je Beta.

“I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana”, dodao je.

Stano je rekao da “EU brine zbog socioekonomskih i finansijskih učinaka nekih kineskih ulaganja ili duga koji neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji jer postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke zavisnosti”.

Crnogorsko zemljište kao garancija

Politico piše da odluka Brisela rizikuje otvaranje vrata kineskom državnom zajmodavcu, Izvozno-uvoznoj banci Kine da kontroliše imovinu u vlasništvu Crne Gore.

Portal podsjeća i na kritike da je prethodna vlada Crne Gore donijela lošu odluku kada je 2014., suprotno savjetu iz EU-a, prihvatila kineski zajam, koji pokriva 85 posto troškova za kontroverzni projekat autoputa koji još nije dovršen.

Dodaje se da su i druge zemlje poput Šri Lanke, Pakistana i Džibutija koje su prihvatile atraktivne ponude zajmova u okviru kineske inicijative Pojas i put, sada pod finansijskim pritiskom da ih vrate, što otvara rizik njihovog izlaganja kineskom uticaju.

Kina drži četvrtinu crnogorskog duga, a uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoputa, prva otplata dospijeva u julu.

Ako bi Crna Gora zatajila, odredbe ugovora daju Kini pravo na pristup crnogorskom zemljištu kao garanciji.
Aljazeera Balkans
costacurta

#21590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

So What! wrote: 18/04/2021 10:59
Levate Kinezi koga stignu, evo Crnu Goru i zvanično baciše u dužničko ropstvo, nakon što je EU odbila da otplaćuje lihvarski kredit koji su dali našem južnom susjedu.
Nikog Kinezi nisu izlevatili niti ih gurnuli u ropstvo, ako nisu ispoštovali nešto od ugovornih obaveza, mijenjali jednostrano ugovor na štetu druge strane onda DA. Ovdje je CG zavalio Milo i korumpirana vlast. Znam na šta aludiraš, nas čeka i gori scenario a niđe Kineza. Koliko mi lijardi smo mi već dužni a zaršetak autoputa nije ni na vi di ku! A tražimo nove investicije tj u tom traženju partnera učestvuju hohštapleri i kriminalci koji gledaju samo kako da zaebu pa samim time i nailaze na hohštaplere ali mnooooogo zaebanije, prefriganije, beskurpuloznije koji ne žale i gaze sve pred sobom.
Na žalost, ko što je Milo svalio sve na pleća građana CG i zaboli ga hašim za dugove tako isto će se izvući inaši ovi jazavci i gamad prokleta, jer ne postoji institucija koja ima muda da ih nadzire, kontroliše i sankcioniše/kažnjava.
Kako Kinezi rade ima milion pozitivnih primjera ali kao i svak' drugi, koliko mu dopustiš toliko će da fušeri i mulja.
costacurta

#21591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

I još nešto
U tromjesečnom razdoblju na autocesti je prometovalo 2.492.570 vozila i ostvaren je ukupan prihod od 8.687.159,16 KM, što je apsolutni rekord prvog kvartala otkada postoji naplata na A1. 
Na 100km autoputa imaš van sezone i u jeku pandemije, ekonomske krize naplatu od skoro 10M KM.
Da imamo 300km to bi bilo 30M. Za godinu dana nekih 120M KM ali da ne računamo ljetnu sezonu, tranzit za jug Hrvatske, našu dijasporu, robni transport cifra je sigurno veća.
55000 ACC TAGova prodazo?! Jbte, to je za ovako nakaradno stanje autoputa i više nego impozantna brojka. Zamisli da je spojen jug i sjever koji bi broj prodatih TAGova bio? Ja sa TK, bez metra autoputa, bih ga prvi uzeo.
A Koliko smo samo izgubili za npr 10godina?! :roll:
Kolika smo gofna nepismena to je prestrašno.
emirolini

#21592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by emirolini »

Imam ideju, da preuzmemo Crnogorski kredit u zamjenu za Sutorinu? Nama ti krediti ionako ne znace nista, mozemo ih do besvijesti dizati, jer kada dodje na otplatu, jednostavno dignemo novi kredit...
So What!

#21593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

costacurta wrote: 18/04/2021 11:36Nikog Kinezi nisu izlevatili niti ih gurnuli u ropstvo, ako nisu ispoštovali nešto od ugovornih obaveza, mijenjali jednostrano ugovor na štetu druge strane onda DA. Ovdje je CG zavalio Milo i korumpirana vlast. Znam na šta aludiraš, nas čeka i gori scenario a niđe Kineza. Koliko mi lijardi smo mi već dužni a zaršetak autoputa nije ni na vi di ku! A tražimo nove investicije tj u tom traženju partnera učestvuju hohštapleri i kriminalci koji gledaju samo kako da zaebu pa samim time i nailaze na hohštaplere ali mnooooogo zaebanije, prefriganije, beskurpuloznije koji ne žale i gaze sve pred sobom.
Na žalost, ko što je Milo svalio sve na pleća građana CG i zaboli ga hašim za dugove tako isto će se izvući inaši ovi jazavci i gamad prokleta, jer ne postoji institucija koja ima muda da ih nadzire, kontroliše i sankcioniše/kažnjava.
Kako Kinezi rade ima milion pozitivnih primjera ali kao i svak' drugi, koliko mu dopustiš toliko će da fušeri i mulja.
Naravno da su u cijelom procesu učestovali crnogorski kvislinzi, koji su pristali na ovo, ali treba imati u vidu da su Kinezi jedan od najnehumanijih globalnih sila, koji ne biraju sredstva da dođu do cilja. U Crnoj Gori im se otvorio prostor, dali su im kredit koji su znali da Crnogorci ne mogu vratiti i obavezali su Crnogorce da 80% radne snage mora biti iz Kine, a njihova građevinska kompanija kasni evo već dvije godine i tek ove godine bi trebali ugledati taj famozni autoput u Crnoj Gori.

Uvijek volim da dodam da su u Crnoj Gori, poginula četiri kineska radnika tokom izgradnje autoputa za nepunih pet godina, u odvojenim nesrećama. Tim ljudima ljudski život ništa ne znači, a neke standarde poštuju samo tamo gdje moraju. U Hrvatskoj na izgradnji Pelješkog mosta za sada su se pokazali, ali znajući da ih cijela EU posmatra.

Vanjski dug Bosne i Hercegovine je smiješan u poređenju sa zemljama u okruženju, 8 milijardi KM je iznosio sredinom 2020. godine. Za kredite koje dobijemo za autoputeve, imamo pokriće i uredno ih servisiramo. Niko nikada nam nije dao kredit koji nismo mogli vratiti, a zaduživali smo se uglavnom kod kredibilnih institucija EIB-a, EBRD-a, WB-a, OFID-a, KFAED-a, od čega je dosta kredita bilo gotovo humanitarne prirode. U regiji najviše koristime europske grantove i bespovratna sredstva za izgradnju, tako da niko nas nije bacio u dužničko ropstvo, niti može.

Toliko smo malo zaduženi, da je čelnik MMF-a za BiH, Andrew Jewell rekao: "Želim jasno i glasno reći da mi od njih ne tražimo da štede, mi želimo da oni troše više. Obično kada dođemo u neku zemlju, mi tražimo stezanje kaiša, da smanje penzije, potrošnju, plate, itd. To uopšte ne tražimo od vas. Mi želimo da podržite preduzeća i domaćinstva".
Alfons Kauders

#21594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ne znam zašto su Kina i CG uopšte na ovoj temi, ali nema veze. Uglavnom, naša i njihova zaduženost se ne mogu porediti, kako je pojasnio kolega iznad. Pored toga, naši izvori finansiranja autoputa se još manje mogu porediti.
costacurta

#21595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

Alfons Kauders wrote: 18/04/2021 14:50 Ne znam zašto su Kina i CG uopšte na ovoj temi, ali nema veze. Uglavnom, naša i njihova zaduženost se ne mogu porediti, kako je pojasnio kolega iznad. Pored toga, naši izvori finansiranja autoputa se još manje mogu porediti.
Kolega @So What je protiv uzimanja kredita, zaduživanja i uvođenja Kineza u posao izgradnje autoputeva, zato je postirao ono vijest.
Ja se slažem da su žešći papci ali samo ako im dozvoliš. Hrvati su dužni 45 milijardi €. I tu je oprano bruka novca ali brate povezana Slavonija sa Pločama, Istra komlet, Rijeka-Zagreb, Bregana. Ok. Onaj dio Bratstva-Jedinstva nemoj brojati, ovo što su izgradili i što trenutno rade je odlično, barem se vidi da se nešto uradilo.
De da vidim koliko zemalja u svijetu ne živi od kredita? Pa Ametika ima ukupni dug 14 triliona $, Englezi 5 triliona, Kinezi 3 triliona. Ono najjače ekonomske sile.
Ja sam zato da se treba zadužiti, napisao sam u prethodnom postu i zašto, koliko bi mogli imati prihode od ceste i ne samo AC VC, nego i povezivanjem i izgradnjom cesta Tz-Sa, Tz-Orašje, Tz-Bn, Bi-Ze-Sa itd.
I to ubrzati maksimalno brzo izgradnju jer sa prolasko ljetne sezone gubimo bruku para, a itekako je isplativ.
Uvedi mi na registraciju još 100KM poreza za izgradnju cesta neću imati ništa protiv ali kad vidim da se prave kružni tokovi u Livnu vrijedni milion KM pa ih onda uklanjaju ili da se asfaltira samo hercegovački krš onda dobijem.napad bijesa, ali ne zbog Hercegovaca već zbog "mojih" minderlija koji nisu stvoreni nizašta :twisted:
archi_a

#21596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Nije pitanje koliki je kredit, pitanje je kolika je rata koja dolazi na naplatu i možeš li je otplaćivati!
Kad rata prevazilazi mogućnosti, onda dolazi do reprogramiranja, novog zaduživanja i ulaziš u labirint dužničkog robstva. :wink:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

costacurta wrote: 18/04/2021 16:52
Alfons Kauders wrote: 18/04/2021 14:50 Ne znam zašto su Kina i CG uopšte na ovoj temi, ali nema veze. Uglavnom, naša i njihova zaduženost se ne mogu porediti, kako je pojasnio kolega iznad. Pored toga, naši izvori finansiranja autoputa se još manje mogu porediti.
Kolega @So What je protiv uzimanja kredita, zaduživanja i uvođenja Kineza u posao izgradnje autoputeva, zato je postirao ono vijest.
Ja se slažem da su žešći papci ali samo ako im dozvoliš. Hrvati su dužni 45 milijardi €. I tu je oprano bruka novca ali brate povezana Slavonija sa Pločama, Istra komlet, Rijeka-Zagreb, Bregana. Ok. Onaj dio Bratstva-Jedinstva nemoj brojati, ovo što su izgradili i što trenutno rade je odlično, barem se vidi da se nešto uradilo.
De da vidim koliko zemalja u svijetu ne živi od kredita? Pa Ametika ima ukupni dug 14 triliona $, Englezi 5 triliona, Kinezi 3 triliona. Ono najjače ekonomske sile.
Ja sam zato da se treba zadužiti, napisao sam u prethodnom postu i zašto, koliko bi mogli imati prihode od ceste i ne samo AC VC, nego i povezivanjem i izgradnjom cesta Tz-Sa, Tz-Orašje, Tz-Bn, Bi-Ze-Sa itd.
I to ubrzati maksimalno brzo izgradnju jer sa prolasko ljetne sezone gubimo bruku para, a itekako je isplativ.
Uvedi mi na registraciju još 100KM poreza za izgradnju cesta neću imati ništa protiv ali kad vidim da se prave kružni tokovi u Livnu vrijedni milion KM pa ih onda uklanjaju ili da se asfaltira samo hercegovački krš onda dobijem.napad bijesa, ali ne zbog Hercegovaca već zbog "mojih" minderlija koji nisu stvoreni nizašta :twisted:
Pa mi smo skoro pa najmanje zaduzeni, a isplativost autoceste je neizmjerna...
So What!

#21598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

costacurta wrote: 18/04/2021 16:52
Nisam protiv, ali ne zaduživati se kod svakoga. Autoputevi se sporo grade kod nas, jer naši kreditori ne dopuštaju političarima da kradu kroz ove tranše, nešto novca ugrabe, kada stranačka firma postane izvođač ili podizvođač, ali nedovoljno da bi bili zainteresovani da grade brže.

I ova izgradnja što je aktuelizirana u posljednje vrijeme, uvjeren sam da je zbog pritiska EU i stranaca, a političkim strukturama u FBiH uopšte ne smeta što nemamo autoputeve.
burekodsira

#21599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

ima li neko pregled koliko para ima spremnih za projekte a da naši nisu u stanju da otpočnu (iz njima samo poznatih razloga)
drug_profi

#21600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mislim da su dvije i kusur milijarde raspolozive
Post Reply