Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dr Arsla

#21551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

mk ultra wrote: 11/04/2021 14:23
Dr Arsla wrote: 11/04/2021 13:34
mk ultra wrote: 11/04/2021 10:21 Eto ostatak ima neki autoput...
Bogami KS, ZE-DO i HNK imaju i te kako AP.
Samo najmnogoljudniji kanton nema i ne treba nikad ni da ima. Bitno je sarajlicama obezbjediti brzi dolazak do mora i do rudne grude u Istocnoj Bosni kopajuci rupu Hranjen koju Bog otac ne nahrani finansijama.
A sadi opletite kako smo mi ljubomorni na Seher, kako imamo komplexe itd, kao sto ste navikli
Slažem se da postoji konekcija Sa Ze koja u mnogome pomaze posebno ljudima npr iz Breze, Visokog, Kaknja koji MORAJU u Zenicu.

Šta neko iz Mostara ima od autoceste iz Zvirića do Ljubuskog? Kad ionako nece tim putem sigurno, i taj put uglavnom kamioni koriste.

Od Zenice do granice je karina tako da do zenice jeste OK sto ima AC ali problem nije riješen ni trećinu

Od Sarajeva do Mostara i dalje, jednaka glupost

Od Sarajeva do istočne granice jednaka glupost

Od Sarajeva do recimo Livna, Bihaća, jednaka glupost, jedina prednost je ta dionica do Zenice.

Od Sarajeva do Tuzle da ne govorim.
Tako da gdje god si posao iz Sarajeva osim u Zenicu neces se nesto narocito provesti u voznji, stres, sporo, razna bjezanja od budala i sl.

Reci mi onda šta je to u Sarajevu obezbjeđeno onda? Gdje god da si pošao, a poslom u 90% slucajeva ljudi iz sarajeva idu Tuzlu, Mostar, BL ili na Bos Brod na granicu, šta je to više obezbjeđeno nego ostalima. Mi nemamo autocestu kako god okrenes, i evo ova tema je ovdje 10 godina i slabo se šta promijenilo i ne vidim da će se promijeniti narednih 10 godina.
Iz KS kad idete na jug sve prema HNK je AP. Sad kad zavrse tunel Ivan 100% je AP, do SBK takodje imate konekciju AP i do ZE-DO kantona isto. Sad se radi Hranjen tako da se KS uvezuje i sa BPK. I nek je nek se radi i treba. Sve je to nasa lijepa BIH. Al boli činjenica da u Tk niti ima niti se trenutno radi ni metar AP gdje god da podjete. Bilo prema glavnom gradu, prema Zenici, Doboju, Brckom, Bijeljini ili Zvorniku su magistralne ceste koje su u ocajnom stanju
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Dr Arsla wrote: 11/04/2021 15:37
mk ultra wrote: 11/04/2021 14:23
Dr Arsla wrote: 11/04/2021 13:34
Bogami KS, ZE-DO i HNK imaju i te kako AP.
Samo najmnogoljudniji kanton nema i ne treba nikad ni da ima. Bitno je sarajlicama obezbjediti brzi dolazak do mora i do rudne grude u Istocnoj Bosni kopajuci rupu Hranjen koju Bog otac ne nahrani finansijama.
A sadi opletite kako smo mi ljubomorni na Seher, kako imamo komplexe itd, kao sto ste navikli
Slažem se da postoji konekcija Sa Ze koja u mnogome pomaze posebno ljudima npr iz Breze, Visokog, Kaknja koji MORAJU u Zenicu.

Šta neko iz Mostara ima od autoceste iz Zvirića do Ljubuskog? Kad ionako nece tim putem sigurno, i taj put uglavnom kamioni koriste.

Od Zenice do granice je karina tako da do zenice jeste OK sto ima AC ali problem nije riješen ni trećinu

Od Sarajeva do Mostara i dalje, jednaka glupost

Od Sarajeva do istočne granice jednaka glupost

Od Sarajeva do recimo Livna, Bihaća, jednaka glupost, jedina prednost je ta dionica do Zenice.

Od Sarajeva do Tuzle da ne govorim.
Tako da gdje god si posao iz Sarajeva osim u Zenicu neces se nesto narocito provesti u voznji, stres, sporo, razna bjezanja od budala i sl.

Reci mi onda šta je to u Sarajevu obezbjeđeno onda? Gdje god da si pošao, a poslom u 90% slucajeva ljudi iz sarajeva idu Tuzlu, Mostar, BL ili na Bos Brod na granicu, šta je to više obezbjeđeno nego ostalima. Mi nemamo autocestu kako god okrenes, i evo ova tema je ovdje 10 godina i slabo se šta promijenilo i ne vidim da će se promijeniti narednih 10 godina.
Iz KS kad idete na jug sve prema HNK je AP. Sad kad zavrse tunel Ivan 100% je AP, do SBK takodje imate konekciju AP i do ZE-DO kantona isto. Sad se radi Hranjen tako da se KS uvezuje i sa BPK. I nek je nek se radi i treba. Sve je to nasa lijepa BIH. Al boli činjenica da u Tk niti ima niti se trenutno radi ni metar AP gdje god da podjete. Bilo prema glavnom gradu, prema Zenici, Doboju, Brckom, Bijeljini ili Zvorniku su magistralne ceste koje su u ocajnom stanju
To stoji, ali od tog autoputa od vlakova do tarcina imas vrlo malo neke koristi kad nema dalje... to ti je isto kao da imas na postojecoj infrastrukturi komad autoputa od Gračanice do Lukavca koji negdje okolo ide...

Nije mi se jednom desilo da se zajebem sto sam krenuo tu, jer redovno jedna traka bude zatvorena na tunelima...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#21553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hame_ »

alen_alenovski wrote: 11/04/2021 13:57 Image
Sigma90 wrote: 11/04/2021 14:00 Kakva je to kuca na cesti? :lol:

TAG naplatna kuća ko izlazi na Modrac :mrgreen:
spree

#21554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

Razumijem frustraciju ljudi iz tk, ali Vc je paneuropski koridor. Da ne bi evropljana qrko bi mi i ovo imali. E sad sto se poceli graditi oko Sarajeva je do političara, ali svejedno gdje se gradilo nikakve veze nema sa tk. Hrnjen je glupost i realno je trebalo raditi nesto drugo. Uglavnom nije do "sarajlijica" nego je do evropljana i naših nesposobnjakovica, a posebno nesposobnih političara iz tk, pa i iz usk. Da se mene pita puno bi mi vise odgovarala modernizacija ceste sa-tz nego hranjen.
drug_profi

#21555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma SA-TZ je po svakom kriteriju prioritetni pravac, ali kleptomanska vlast ne zeli da gradi trece trake na usponima, da gradi obilaznice.
Zato ce rado u Hranjen strpati novac koji bi bio dovoljan i za Prenj.
Mislim da je vec skoro 200 miliona odvojeno.
tec

#21556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drug_profi wrote: 11/04/2021 18:49 Ma SA-TZ je po svakom kriteriju prioritetni pravac, ali kleptomanska vlast ne zeli da gradi trece trake na usponima, da gradi obilaznice.
Žrtva nacionalno/političkih prepucavanja.
Rmandic

#21557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Rmandic »

TK jeste zapostavljen ali ne zbog Sarajeva ili Goražda nego Hercegovine južno od Mostara. Ta autocesta Zvirović-Bijača je trebala biti rađena posljednja jer se tu skoro niko ne vozi,takođe ovo sto rade Počitelj-Zvirovici i Buna- Počitelj je lobi HDZ-a,a daleko je najmanje potrebno graditi to sada,,,,,,Trebalo je prvo izgraditi od Ivana do Mostara,da sve bude spojeno do 2024. Zepče-Mostar,,jer je to 100 puta frekventnije od ovih HDZ dionica....Prenj je trebalo bar prije 3-4 godine počet graditi,,,mada normalna drzava ne bi zaobisla Jablanicu po cijenu svega,,,,Hranjen treba da se gradi jer Gorazde i BPK bi iscurili bez te trase,a Drina i taj kraj je strateski vazan
p206

#21558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by p206 »

neće li ovu Zenicu više zaobići
studeni76

#21559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Rmandic wrote: 12/04/2021 14:43 TK jeste zapostavljen ali ne zbog Sarajeva ili Goražda nego Hercegovine južno od Mostara. Ta autocesta Zvirović-Bijača je trebala biti rađena posljednja jer se tu skoro niko ne vozi,takođe ovo sto rade Počitelj-Zvirovici i Buna- Počitelj je lobi HDZ-a,a daleko je najmanje potrebno graditi to sada,,,,,,Trebalo je prvo izgraditi od Ivana do Mostara,da sve bude spojeno do 2024. Zepče-Mostar,,jer je to 100 puta frekventnije od ovih HDZ dionica....Prenj je trebalo bar prije 3-4 godine počet graditi,,,mada normalna drzava ne bi zaobisla Jablanicu po cijenu svega,,,,Hranjen treba da se gradi jer Gorazde i BPK bi iscurili bez te trase,a Drina i taj kraj je strateski vazan
TK je gotovo pa iskljucivo zapostavljen zbog stava nasih prrdstavnika u vlasti! Predju Karaulu i ne zanima ih rodna gruda. Samo licni interes
drug_profi

#21560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Da ti kazem drug, ima nesto u toj Karauli spooky
Ja kad sa ove strane predjem Karaulu najednom mi Tuzla simpaticna i imam razumjevanja za Tuzlake....
_Reds_

#21561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _Reds_ »

Rmandic wrote: 12/04/2021 14:43 TK jeste zapostavljen ali ne zbog Sarajeva ili Goražda nego Hercegovine južno od Mostara. Ta autocesta Zvirović-Bijača je trebala biti rađena posljednja jer se tu skoro niko ne vozi,takođe ovo sto rade Počitelj-Zvirovici i Buna- Počitelj je lobi HDZ-a,a daleko je najmanje potrebno graditi to sada,,,,,,Trebalo je prvo izgraditi od Ivana do Mostara,da sve bude spojeno do 2024. Zepče-Mostar,,jer je to 100 puta frekventnije od ovih HDZ dionica....Prenj je trebalo bar prije 3-4 godine počet graditi,,,mada normalna drzava ne bi zaobisla Jablanicu po cijenu svega,,,,Hranjen treba da se gradi jer Gorazde i BPK bi iscurili bez te trase,a Drina i taj kraj je strateski vazan
Vazno je razvijat Pale, sve su to lobiji. A nije vazno da je neka brza vesta isla preko Trnova, Ustikoline za Gorazde
high_volume

#21562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

_Reds_ wrote: 12/04/2021 23:16 Vazno je razvijat Pale, sve su to lobiji. A nije vazno da je neka brza vesta isla preko Trnova, Ustikoline za Gorazde
Nije na temu Autoputevi..., ali mogu referirati... Izgradnjom ceste Brod na Drini-GP Hum, sav saobraćaj m/v, naročito teretnih, iz Crne Gore prema središnjem i sjevernom dijelu BiH, gdje je promet roba i najizraženiji, ili prema Zapadnoj Evropi, morat će se odvijati cestom preko Miljevine i Trnova, Sarajeva, pa dalje. Ta cesta preko Rogoja, sada je puna rupa i drugih oštećenja, i mora se cijela rekonstruisati, s tim da bi trebalo prokopati tunel ispod Rogoja, i smanjiti je za više od pola sata.

Izuzev na kraćem dijelu oko Plužina, Crnogorci imaju prostora za dogradnju po jednu kolovoznu traku s obje strane, da je pretvore u brzu cestu. To znači da bi i BiH strana morala učiniti isto sa svojom stranom, od granice sve do Sarajeva, odakle bi saobraćaj dalje preuzeo autoput.
mk ultra

#21563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

high_volume wrote: 12/04/2021 23:28
_Reds_ wrote: 12/04/2021 23:16 Vazno je razvijat Pale, sve su to lobiji. A nije vazno da je neka brza vesta isla preko Trnova, Ustikoline za Gorazde
Nije na temu Autoputevi..., ali mogu referirati... Izgradnjom ceste Brod na Drini-GP Hum, sav saobraćaj m/v, naročito teretnih, iz Crne Gore prema središnjem i sjevernom dijelu BiH, gdje je promet roba i najizraženiji, ili prema Zapadnoj Evropi, morat će se odvijati cestom preko Miljevine i Trnova, Sarajeva, pa dalje. Ta cesta preko Rogoja, sada je puna rupa i drugih oštećenja, i mora se cijela rekonstruisati, s tim da bi trebalo prokopati tunel ispod Rogoja, i smanjiti je za više od pola sata.

Izuzev na kraćem dijelu oko Plužina, Crnogorci imaju prostora za dogradnju po jednu kolovoznu traku s obje strane, da je pretvore u brzu cestu. To znači da bi i BiH strana morala učiniti isto sa svojom stranom, od granice sve do Sarajeva, odakle bi saobraćaj dalje preuzeo autoput.
samo sekundu

a hranjen? :mrgreen:
a neka cesta prema Višegradu i BG koja nema veze sa Hranjenom
pa onda to
pa onda grebak :mrgreen:
gr0ka

#21564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by gr0ka »

alen_alenovski wrote: 11/04/2021 13:57 A kad su vam napravili ovo cudo niste se zalili. Nezahvalni ste vi sa TK.
Image
De druže prođi sa autom od tuzle do lukavca, ne moram ti nista govoriti.... osjetit ces.
Capljina74

#21565 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Capljina74 »

drug_profi wrote: 11/04/2021 18:49 Ma SA-TZ je po svakom kriteriju prioritetni pravac, ali kleptomanska vlast ne zeli da gradi trece trake na usponima, da gradi obilaznice.
Pa zar po standardu autoput nema tri trake u jednom pravcu?

I mislim da griješiš, jer što je veće površine pod asfaltom to im je više haira.
So What!

#21566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Odakle ti cifra od 200 miliona?
drug_profi

#21567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

So What! wrote: 13/04/2021 11:49
Odakle ti cifra od 200 miliona?
2018 su izdvojili 70 miliona iz dobiti telekoma. 2019 su izdvojili čini mi se 60 iz budzeta. Imamo 1700 metara probijeno.
Ove godine slijedi nova injekcija slicne vrijednosti.
Rmandic

#21568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Rmandic »

Nije tačno da će magistralna cesta Prača-Hranjen-Goražde sluziti bas razvoju Pala nego ce bas biti prilika da se razvija Prača,a i cijeli BPK. Pa sad imamo opštinu Prača koja ima jedva 500 stalnih stanovnika, užasan put prema sjedišti BPK kome pripada, totalna besperspektivnost. Izgradnjom ceste prema Goraždu postat će super atraktivna za ulaganja, bit će na komunikaciji Goražde-Prača-Pale-Sarajevo i ne vidim razloga što u Prači u bliskoj budućnosti ne bi mogao da se desi ekonomski i demografski bum. I ja sam bio da se gradi tunal kroz Rogoj i da se Goražde i Ustikolina povežu sa Sarajevom i Koridorom VC,i sa Konjicem kvalitetnom magistralnom cestom. No,onda bi Prača nestala, ovako Goražde i Ustikolina dobivaju u oba slučaja. Ne znam kakva je cesta Goražde - Ustikolina,ako je loša treba to sanirati i dovesti u red. I Ustikolina treba da ima 4-5 hiljada ljudi a ne 1000 koliko sad ima.
mk ultra

#21569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

goražde ustikolina je OK cesta

ko će da živi u ustikolini? sama ustikolina nije ni 200m u dužinu, jedna kafana, most na Cvilin, općina, mlin slabo radi, tamo ona pilana zatvorena, a sela ima dosta ali niko u ta sela ne dolazi putem preko prače već se ide iz trnova i na grebak
Zeleni most

#21570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zeleni most »

Image

Izgledat će moćno kada se završi ..
So What!

#21571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: 13/04/2021 11:532018 su izdvojili 70 miliona iz dobiti telekoma. 2019 su izdvojili čini mi se 60 iz budzeta. Imamo 1700 metara probijeno. Ove godine slijedi nova injekcija slicne vrijednosti.
12. 12. 2018. - Federalna vlada usvojila je Program utroška uplaćenog dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" u iznosu od 153.000.000 KM utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2018. godinu. Ova sredstva će biti prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Putem ovog programa bit će finansirana izgradnja brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 tunel Hranjen - faza 1. – u dužini od 5.500 metara u iznosu od 65.000.000 KM (za građevinske radove 60.000.000 KM, a za nadzor izvođenja građevinskih radova 5.000.000 KM).

25. 02. 2021. - Vlada FBiH je danas donijela dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH utvrđenih ovogodišnjim Bedžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 miliona KM.

Od toga je 35 miliona KM namijenjeno za izgradnju brze ceste Prača - Goražde ( Lot1 i Lot2 tunel Hranjen - faza 1. u dužini od 5.500 metara) 30 miliona KM.

Elektroprivreda BiH je u februaru 2020. godine odbila da osigura 45 miliona KM iz dividende ovog preduzeća, pa je tako u 2021. godini, Vlada FBiH to osigurala iz budžeta.

Plan je bio da se izgradnja i pristupnih saobraćajnica finansira iz OFID-ovih kredita, tako da su dva kredita u ukupnoj vrijednosti od 75 miliona dolara bili u proceduri i onda su otkazani, što stoji i na njihovoj web stranici.
Sigma90

#21572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Sigma90 »

Realne procjene

Lasić je ustvrdio da je, prema njegovim procjenama, koje nisu ni optimistične ni pesimistične, realno da BiH dobije završenu autocestu na Koridoru 5C u dužini od 335 kilometara, od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, najkasnije do 2028. godine.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
drug_profi

#21573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sigma90 wrote: 14/04/2021 21:18 Realne procjene

Lasić je ustvrdio da je, prema njegovim procjenama, koje nisu ni optimistične ni pesimistične, realno da BiH dobije završenu autocestu na Koridoru 5C u dužini od 335 kilometara, od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, najkasnije do 2028. godine.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa da ujutro odmah pocnu Prenj kopati ne bi stigli do 2028.
drug_profi

#21574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

So What! wrote: 14/04/2021 05:18
drug_profi wrote: 13/04/2021 11:532018 su izdvojili 70 miliona iz dobiti telekoma. 2019 su izdvojili čini mi se 60 iz budzeta. Imamo 1700 metara probijeno. Ove godine slijedi nova injekcija slicne vrijednosti.
12. 12. 2018. - Federalna vlada usvojila je Program utroška uplaćenog dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" u iznosu od 153.000.000 KM utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2018. godinu. Ova sredstva će biti prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Putem ovog programa bit će finansirana izgradnja brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 tunel Hranjen - faza 1. – u dužini od 5.500 metara u iznosu od 65.000.000 KM (za građevinske radove 60.000.000 KM, a za nadzor izvođenja građevinskih radova 5.000.000 KM).

25. 02. 2021. - Vlada FBiH je danas donijela dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH utvrđenih ovogodišnjim Bedžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 miliona KM.

Od toga je 35 miliona KM namijenjeno za izgradnju brze ceste Prača - Goražde ( Lot1 i Lot2 tunel Hranjen - faza 1. u dužini od 5.500 metara) 30 miliona KM.

Elektroprivreda BiH je u februaru 2020. godine odbila da osigura 45 miliona KM iz dividende ovog preduzeća, pa je tako u 2021. godini, Vlada FBiH to osigurala iz budžeta.

Plan je bio da se izgradnja i pristupnih saobraćajnica finansira iz OFID-ovih kredita, tako da su dva kredita u ukupnoj vrijednosti od 75 miliona dolara bili u proceduri i onda su otkazani, što stoji i na njihovoj web stranici.
Dobro si pohvatao, trazio sam i ja malo, ali mi se nije dalo. Nasao sam za oko 150 miliona izvore. I bice sigurno potrebno jos za sami tunel, bez ceste prije i poslije.
So What!

#21575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: 15/04/2021 00:24Dobro si pohvatao, trazio sam i ja malo, ali mi se nije dalo. Nasao sam za oko 150 miliona izvore. I bice sigurno potrebno jos za sami tunel, bez ceste prije i poslije.
Prva procjena za dionicu od Pobjede do Hranjena, kroz tunel i do Prače je 108 miliona dolara prema OFID-u.

Sa dodatom dionicom od Pobjede do magistralne ceste M20, koja ukljucuje tunel Obarak od 1,7 kilometar, bice to sve skuplje.
Post Reply