Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
Hank Paldum

#601 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Hank Paldum »

KatarinaKosaca wrote: 09/04/2021 13:49
joint union wrote: 09/04/2021 13:46
KatarinaKosaca wrote: 09/04/2021 13:42

Kao prvo pionir botova internet djelovanja je SDP. Naravno, sad imaju i sve ostale stranke. Ako je gradonačelnica izabrana jednoglasno, dakle uz ruke SDa po čemu i zog čega SDA šalje botove? Ili je zabranjeno išta reći na trojkine kandidate? Samo kolektivno divljenje. :D
Pa ovo sto se govori i cime se na nju napada je vala za povracanje.
Je li i koje je vjere i nacije, prodaje li diplome u Travniku, babo uhapsen, prepisivala...
Nije napad ako se kaže, a to jesam ja rekla da papir sve trpi i da općenito političari moraju imati dokaz napisanog u cv. Bilo koje stranke, bilo koje funkcije. Ne znači ako nije Skaka ili Osmica da je tačno sve u cv. Za brojanje krvnih zrnaca se slažem da je degutantno, ali tek sam ovdje vidjela da se nekad jeste drugačije izjasnila. Onda kao i ostali koji mjenjaju nacionalnost po potrebi. Mada, što se mene tiče, sa njenom izjavom da je ostali, tako je treba tretirati.
Treba li onda isto Harisa Plehu i Rasima Smajića tretirati kao Srbe?
Ima razlog zašto je se o njima govorilo o Srbima na sarkastičan način a npr. kod Bogićevića i pokojnog Divjaka nije.
Djevojka je isto uradila samo sto je ljepša, ima kvalifikacije, žensko je i od toga bi mogao grad imati koristi pa joj se prašta ali kao Bošnjakinja ne bi imala šanse da postane gradonačelnica, bar u ovom mandatu.
Ovo je ustvari skandal i diskriminacija da se jedna pametna i uspješna Bošnjakinja mora izjasniti kao Ostali da bi bila gradonačelnica u sopstvenom gradu.
joint union

#602 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by joint union »

KatarinaKosaca wrote: 09/04/2021 13:42

Kao prvo pionir botova internet djelovanja je SDP. Naravno, sad imaju i sve ostale stranke. Ako je gradonačelnica izabrana jednoglasno, dakle uz ruke SDa po čemu i zog čega SDA šalje botove? Ili je zabranjeno išta reći na trojkine kandidate? Samo kolektivno divljenje. :D
Je li i koje je vjere i nacije, prodaje li diplome u Travniku, babo uhapsen, prepisivala...
Nije napad ako se kaže, a to jesam ja rekla da papir sve trpi i da općenito političari moraju imati dokaz napisanog u cv. Bilo koje stranke, bilo koje funkcije. Ne znači ako nije Skaka ili Osmica da je tačno sve u cv. Za brojanje krvnih zrnaca se slažem da je degutantno, ali tek sam ovdje vidjela da se nekad jeste drugačije izjasnila. Onda kao i ostali koji mjenjaju nacionalnost po potrebi. Mada, što se mene tiče, sa njenom izjavom da je ostali, tako je treba tretirati.
Nije napad nego je mucki napad :)
Naravno da bi trebalo sve provjeriti, pogotovo ono sto stoji u CV-u, ne samo za nju, vec za svakog nosioca javne funkcije.
Pogotovo dijelove koji se konkretno traze na datom poslu-funkciji.
Medjutim, trazili su na vijecu ministara BiH da se provjere diplome uposlenicima u javnom sektoru, ovi odbijaju vec po ko zna koji put jer se to, karikiram, "kosi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka".
Kako mislis da se provjeri govori li tecno strani jezik, da dovedemo nekog da je ispita? Ili je dovoljna neka diploma?
Ovo za promjenu nacionalnosti i vjere je cirkus, svako treba imati pravo da se izjasni kako hoce i kada hoce, glupost je sto se to uopste uzima u bilo kakav obzir, no zakon nam je takav, nakaradan. Zato i imamo ovo sto imamo.
uglavnomja

#603 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by uglavnomja »

Hank Paldum wrote: 09/04/2021 14:06
Ovo je ustvari skandal i diskriminacija da se jedna pametna i uspješna Bošnjakinja mora izjasniti kao Ostali da bi bila gradonačelnica u sopstvenom gradu.

sva nakaradnost zemlje se ogleda u tome da nacionalno izjasnjavanje uslovljava funkciju!

nidje coj'ka nii strucnjaka, ni starosjedioca, ni odlikasa, ni najboljeg studenta, ni poliglote, ni najboljeg privrednika-privatniak ... ni lika sa certifikatom iiz mense ...

samo konstitutvni

a u takvim krdima su uvijek na prvim linijama najbrzi, najagresivniji ili najposlusniji, i najglasniji, nikad najpametniji
nosara

#604 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nosara »

Ima razlog zašto je se o njima govorilo o Srbima na sarkastičan način a npr. kod Bogićevića i pokojnog Divjaka nije.
Djevojka je isto uradila samo sto je ljepša, ima kvalifikacije, žensko je i od toga bi mogao grad imati koristi pa joj se prašta ali kao Bošnjakinja ne bi imala šanse da postane gradonačelnica, bar u ovom mandatu.
Nema dovoljno muda za promjenu statuta (a ovako je i "papirni" imidz grada bolji :D) pa mora. Sto je bljak.
Last edited by nosara on 09/04/2021 14:16, edited 1 time in total.
joint union

#605 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by joint union »

Naravno da treba, ljudi se tako izjasnili. Ko si ti da nekom govoris sta je i ko je? Da je drugacije, ti bi se jos uvijek molio Perunu ispred kipica.
breuer

#606 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by breuer »

kod nas je pitanje nacionalnog izjašnjavanja jedan od temelja države koliko god da je nakaradan u smislu modernih država i naravno da je moguće osjećati se te jednim te drugim, ali se postavlja pitanje etičnosti takvih odluka...

uostalom i Amerika se hvali prvim muslimankism sudijom, Njemačka prvim poslanikom migrantom, London prvim gradonačelnikom muslimanom...ta tema i globalno nije uopšte zanemarena već naprotiv...
nosara

#607 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nosara »

breuer wrote: 09/04/2021 14:16 kod nas je pitanje nacionalnog izjašnjavanja jedan od temelja države koliko god da je nakaradan u smislu modernih država i naravno da je moguće osjećati se te jednim te drugim, ali se postavlja pitanje etičnosti takvih odluka...

uostalom i Amerika se hvali prvim muslimankism sudijom, Njemačka prvim poslanikom migrantom, London prvim gradonačelnikom muslimanom...ta tema i globalno nije uopšte zanemarena već naprotiv...
Naravno. I niko od pobrojanih se nije "izjasnio" zbog funkcije, nego je to sto je. Samo ovi jedni 'vamo saraju po potrebi... :D
uglavnomja

#608 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by uglavnomja »

breuer wrote: 09/04/2021 14:16 kod nas je pitanje nacionalnog izjašnjavanja jedan od temelja države koliko god da je nakaradan u smislu modernih država i naravno da je moguće osjećati se te jednim te drugim, ali se postavlja pitanje etičnosti takvih odluka...

pobrkao si loncice

muslimanu, pigmeju, eskimu ... u engleskoj, usa, itd. sa drzavljanstvom, nikad nije onemoguceno da se kandiduje

bosanac u bosni se ne moze kandidivati za predsjednika, a nema sansi ni dobiti neku jacu funkciju je bosanci u bosni su ostali, imaju 2% mjesta u vlasti
Hank Paldum

#609 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Hank Paldum »

joint union wrote: 09/04/2021 14:15

Naravno da treba, ljudi se tako izjasnili. Ko si ti da nekom govoris sta je i ko je? Da je drugacije, ti bi se jos uvijek molio Perunu ispred kipica.
Svi se smiju Harisu Srbinu, čak su i njih dvojica na kraju priznali da su se tako izjasnili da dokažu svu nakaradnost države, samo ti braniš neodbranivo jer želiš da u diskusiji budeš u pravu gdje je nemoguće biti u pravu.
nadezdakov

#610 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nadezdakov »

Razgovarala sam s jednom kolegicom iz Travnika kojoj je upravo prof. Karić predavala i čula pregršt pohvala.
Kaže da joj je ona u divnom sjećanju ostala, da je mila, susretljiva, puna suosjećanja i razumijevanja, te da zaista posjeduje znanje iz oblasti u kojoj je stručna. Iskreno, nemam razloga sumnjati u njenu priču, a i meni gospođa gradonačelnica tako djeluje. Nije još zrela za ove pozicije, ali mislim da će joj ovo biti vatreno krštenje u smislu da vidi koje je njeno mjesto i ima li uopće mjesta za nju u tom moru polupismenih i nepismenih idiota.

S druge strane, jasno je da je ambiciozna, od osamaeste godine u stranci, slušala je preporuke, ali je i jako inteligentna o čemu govore priznanja koja je stekla. Brojni su u stranci, pa ništa nisu postigli.
Vjerojatno je i ona bila pragmatična, pa kada su joj ponudili mjesto na Univerzitetu u Travniku nije htjela odbiti iako je to zbilja ispod časti za djevojku takvih kapaciteta. Znajući kako se upošljavaju ljudi na UNSA, ona nije imala šanse, ni po babu, ni po stričevima, je li.

Iz istih pragmatičnih razloga izjašnjavala se kao Bošnjakinja, ima puno pravo na to.

Isto tako ima pravo izjasniti se i kao Ostali jer djevojka zaista dolazi iz tzv. miješanog braka (B/S), a vidjeli smo i da joj je baka sahranjena kao ''komunista'' što samo govori o jednom dubokom i istinskom višegeneracijskom uvjerenju i borbi za jednakost i prevazilaženje okvira sumanutih etno-nacionalnih podijela. Veliki bonus je i to što je svoj magistarski rad posvetila pravnom položaju Jevreja u BiH, a taj rad koji je kasnije prerastao u knjigu dobio je pohvale Taubera i Abramacove što znači da je jako kvalitetan. Vidjeli smo i da je jučer posjetila romsku zajednicu što je PREDIVNO.

Glupo je što se razvila priča o tome da je djevojka Jevrejka (a nije), i iskreno ta priča mi djeluje kao podmetnuta kako bi ju se danas ili sutra pljuvalo po toj osnovi.

Samim time što se izjasnila kao Ostali, poručila je da je sve u jednom - i Bosanka, i Bošnjakinja, i Srpkinja, i Hrvatica, i Jevrejka, i Romkinja, i Albanka, i Ukrajinka, i... nastavite niz proizvoljno.

Ja to vidim simbolički kao poruku da će biti glas svih onih čije postojanje se neprestano marginalizira.

Žalosno je što je jedna ovakva osoba bila prinuđena biti partijski član kako bi našla posao i uopće dobila prostor za djelovanje i promociju.

Promijenila sam mišljenje i zaista joj želim sreću. Jedino bih ju savjetovala da se udalji od onog ublehaša Čengića.
Last edited by nadezdakov on 09/04/2021 14:29, edited 1 time in total.
joint union

#611 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by joint union »

Naravno, eticnost i moralnost su jedino i upitni.
No ako neki kandidat, evo kao ovi samozvani Srbi iz BOSS-a, i dalje dobijaju glasove, iako su promjenom nacionalnosti pogazili eticke i moralne principe i to iskljucivo zarad dobijanja pozicija, onda to vise govori o njihovim biracima, nego o njima.
Isto vrijedi i za Benjaminu, mada ja jos uvijek ne vidjeh da se izjasnjavala ikako drugacije osim "ostala".
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#612 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by KatarinaKosaca »

joint union wrote: 09/04/2021 14:13 Nije napad nego je mucki napad :)
Naravno da bi trebalo sve provjeriti, pogotovo ono sto stoji u CV-u, ne samo za nju, vec za svakog nosioca javne funkcije.
Medjutim, trazili su na vijecu ministara BiH da se provjere diplome uposlenicima u javnom sektoru, ovi odbijaju vec po ko zna koji put jer se to, karikiram, "kosi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka".
Kako mislis da se provjeri govori li tecno strani jezik, da dovedemo nekog da je ispita? Ili je dovoljna neka diploma?
Ovo za promjenu nacionalnosti i vjere je cirkus, svako treba imati pravo da se izjasni kako hoce i kada hoce, glupost je sto se to uopste uzima u bilo kakav obzir, no zakon nam je takav, nakaradan. Zato i imamo ovo sto imamo.
kad sam ja šta napisala oko nacionalnosti? Čak sam reagovala na brojanje krvnih zrnaca. Njoj ili bilo kome. Čovjek je ono što kaže da jest. A glede jezika postoje certifikati od ovlaštenih škola jezika. Oni se prilažu. Kao u privatnoj firmi. Samo primjeniti princip tržišta.
joint union

#613 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by joint union »

Hank Paldum wrote: 09/04/2021 14:21
Svi se smiju Harisu Srbinu, čak su i njih dvojica na kraju priznali da su se tako izjasnili da dokažu svu nakaradnost države, samo ti braniš neodbranivo jer želiš da u diskusiji budeš u pravu gdje je nemoguće biti u pravu.
Dje se smiju, u Minhenu?
Oni su dokazali samo da ce covjek sve prodati za paru.
Uostalom, jedan od te dvojice je vama idol, jos uvijek se u tvojoj stranci dive kako je otresao Pedju od pod.
Sta ja to branim, pravo covjeka da se izjasni kako hoce? Da.
Stararaja

#614 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Stararaja »

Hank Paldum wrote: 09/04/2021 14:21
Uvazeni poslanik u GV Sarajeva - Jasmin Skorupan (SDP, Srbin)
Iker C

#615 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Iker C »

Benjamina je fina cura, bar je bila kada je studirala....
Mislim da nije dorasla funkciji gradonacelnika jer je ta pozicija za ljude kojima treba biti to kruna karijere a ne pocetna stanica.
joint union

#616 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by joint union »

KatarinaKosaca wrote: 09/04/2021 14:29
joint union wrote: 09/04/2021 14:13 Nije napad nego je mucki napad :)
kad sam ja šta napisala oko nacionalnosti? Čak sam reagovala na brojanje krvnih zrnaca. Njoj ili bilo kome. Čovjek je ono što kaže da jest. A glede jezika postoje certifikati od ovlaštenih škola jezika. Oni se prilažu. Kao u privatnoj firmi. Samo primjeniti princip tržišta.
Ma nisam tebi prebacio ovo oko nacionalnosti, dapace, slozio sam se sa tobom. No jezike covjek moze nauciti i boravkom u zemlji (evo recimo kao ovaj Hank u Njemackoj) ili Ademovic u Svici, i nece imati nikakav papir. A zna jezik. Takodje, papir nije bas najbolji dokaz da neko zna neki jezik, imas i tu Travnike i Kiseljake, pa cak i u ovlastenim skolama. Kad bi se svugdje u javnim ustanovama koristio "princip trzista", ova zemlja bi bila kud i kamo prosperitetnija, no tada se razne Skake, Salkici, Plehe, Osmice itd ne bi mogli tako lako uhljebljavati.
nosara

#617 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nosara »

Iker C wrote: 09/04/2021 14:32 Benjamina je fina cura, bar je bila kada je studirala....
Mislim da nije dorasla funkciji gradonacelnika jer je ta pozicija za ljude kojima treba biti to kruna karijere a ne pocetna stanica.
Neka radi. Rezultati ce je definisati. I neka je sa srecom. I malo da se opusti, oslobodi. Valja trpit sranja godinama jos.

Hajde lagano svi dajte maloj podrsku. Dosta gluposti.
88Sioux

#618 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by 88Sioux »

Benjamina je moderna ženska verzija Bendžamina Frenklina.
Billy The Pljuc

#619 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Billy The Pljuc »

pici wrote: 09/04/2021 13:20
Billy The Pljuc wrote: 09/04/2021 13:01
muha_sa wrote: 09/04/2021 07:18

Kontam da ce se ukazat svjetlo na kraju tunela-kad šipak :-) ostario a ne dodjoh pameti :(
Ništa bolji od tebe nisam, nije mi jednom rečeno da sam prava "naivčina" :D.
ne kaze se djaba dobar i budala jedno te isto... Budes dobar, naivan i posten, i onda te naprave budalom.
Šuti moj Pici, ne usudim se ni pomisliti koliko sam se puta "prosuo" u životu.
piupiu

#620 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by piupiu »

drag_gost wrote: 09/04/2021 12:54 Moja malino rumena.
:lol: :lol: :lol:

Dobro je. Čovjek se ovdje ponekad još uvijek može od srca nasmijati.
piupiu

#621 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by piupiu »

breuer wrote: 09/04/2021 09:37 Ja sam mislio da joj je mati Jevrejka jer se kod Jevreja to pitanje prenosi preko majke.
Što ti je pametan narod! :D
uglavnomja

#622 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by uglavnomja »

piupiu wrote: 09/04/2021 14:56
breuer wrote: 09/04/2021 09:37 Ja sam mislio da joj je mati Jevrejka jer se kod Jevreja to pitanje prenosi preko majke.
Što ti je pametan narod! :D

mislim do 4. koljena

tako je jedan jaran u ratu izasao iz sarajeva preko svoje zene kojoj je neka prapraprabaka bila jevrejka

inace oboje ateisti sa muslimanskim imenima
nadezdakov

#623 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nadezdakov »

uglavnomja wrote: 09/04/2021 14:58 mislim do 4. koljena

tako je jedan jaran u ratu izasao iz sarajeva preko svoje zene kojoj je neka prapraprabaka bila jevrejka

Nema to veze s koljenima. U judaizmu se pripadnost prenosi preko majke, dakle ako je konstantna ženska linija, možeš biti Jevrej 20+ koljena unazad, sve dok to možeš dokazati (postoje pravila kako se dokazuje).
Za preseljenje u Izrael nije bitno je li majka Jevrejka po halahičkim zakonima, može biti i samo otac npr., ali za sklapanje braka i štošta u Izraelu - jeste bitno.

Međutim, Rabinski sud u Izraelu je odavno počeo prakticirati pravilo pripadnosti zajednici, tj. je li osoba dio jevrejske zajednice, znaju li drugi Jevreji za nju, njeguje li tradiciju, običaje... Tako da se često dešava da i ljudi koji su Jevreji po majčinskoj liniji moraju raditi gijur/konverziju.

Što se tiče imena, Jevreji u svijetu najčešće daju imena u skladu sa sredinom u kojoj žive, tako u Jevrejskoj Opštini Sarajevo imaš od čisto hebrejskih imena do Gordana, Vladimira, Nađi, Elmi, Harisa, Lejli...
sinuhe

#624 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by sinuhe »

Po meni opcija Ostali nije za Bosnjake, Srbe, Hrvate ili one iz mijesanih brakova ili hipstere koji to zloupotrebljavaju. Zasto Komsic nije Ostali?
U Bosni su nekada stvarno i zivjeli Ostali dok se na popisu tek oko 200 ljudi izjasnilo Jevrejima.
Last edited by sinuhe on 09/04/2021 15:24, edited 1 time in total.
uglavnomja

#625 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by uglavnomja »

nadezdakov wrote: 09/04/2021 15:13
uglavnomja wrote: 09/04/2021 14:58 mislim do 4. koljena

Nema to veze s koljenima. U judaizmu se pripadnost prenosi preko majke, dakle ako je konstantna ženska linija, možeš biti Jevrej 20+ koljena unazad, sve dok to možeš dokazati (postoje pravila kako se dokazuje).
Za preseljenje u Izrael nije bitno je li majka Jevrejka po halahičkim zakonima, može biti i samo otac npr., ali za sklapanje braka i štošta u Izraelu - jeste bitno.

Međutim, Rabinski sud u Izraelu je odavno počeo prakticirati pravilo pripadnosti zajednici, tj. je li osoba dio jevrejske zajednice, znaju li drugi Jevreji za nju, njeguje li tradiciju, običaje... Tako da se često dešava da i ljudi koji su Jevreji po majčinskoj liniji moraju raditi gijur/konverziju.

Što se tiče imena, Jevreji u svijetu najčešće daju imena u skladu sa sredinom u kojoj žive, tako u Jevrejskoj Opštini Sarajevo imaš od čisto hebrejskih imena do Gordana, Vladimira, Nađi, Elmi, Harisa, Lejli...

ja pricam o konvojima jevreja koji su izlazili iz sarajeva u ratu. to je bilo tad pravilo, a vecina njih nije pomislila da ide u izrael i da fakat postane jevrej.
ko je bio u ratu zna o cemu pricam. bilo je bitno pobjeci od smrti, granata, snajpera, gladi, nosanja vode ...
Post Reply