Sebija All about

Post Reply
laik1981

#11176 Re: Sebija All about

Post by laik1981 »

JThomas wrote: 05/04/2021 16:46 znam i ja zašto čeka, ali ne može niko drugi uraditi ono što treba. nema drugog rješenja, a naročito to nije ono što je ona na pressu predložila kao "rješenje". nego je to spin i manipulacija. šta god da je rekao forto, takav njegov "potpis" ne može imati nikakvu ulogu ni snagu. ni pravno ni moralno. samo bi bilo evo vidi šta rade, ekonomista traži da isključimo respiratore, miješa se doktorima u posao, igra se sa životima - ali mi ćemo nadljudskim naporima nastaviti da ih spašavamo. ispao bi on sve ono što ona radi u stvarnosti.
Znaci jedino rjesenje je cekati tuzilastvo i pustiti te ljude koji umiru niz vodu? Ja apsolutno nikavu krivicu ne prebacujem na Fortu, osim te brzopletosti. Imam osjecaj da branis Foru od mene. Vjeruj da nema potrebe. Ja sam od 2008. glasac Nase Stranke. Samo ja sam po prirodi samokritican i uvijek vise preispitujem sebe i svoje od onih koji su dalje od mene.
JThomas

#11177 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

može nešto i inspekcija. ali opet ako zvečarka hoće baš da tjera inat - u krajnjoj liniji samo tužilaštvo.
statixx

#11178 Re: Sebija All about

Post by statixx »

palermo wrote: 05/04/2021 16:20
a u pravu.......pa da je ovo pokušaj isfabrikovane afere od strane određenih krugova.....( a avaz je već dugo vremena dio tih krugova)

ostaje mi nejasno, zašto Forto u ovo ulijeće....
Razumijem averziju prema Avazu, ali ako uposlenici napisu da vec godinu dana niko ne reaguje na njihove dopise i kada napisu donji citat, onda ne vidim kakvu ona pobjedu slavi.
Ističemo da ne prihvatamo nikakvu odgovornost za ishode liječenja pacijenata u ovakvim uslovima rada trenutne organizacije, velikog nedostatka osoblja i neadekvatne tehničke podrške. A sama činjenica da nas se konstano ne konsultuje je sama po sebi alarmantna i izuzetno zabrinjavajuća”.
Drugim rijecima, pored nedostatka osoblja sad nam je naredjeno da koristimo neadekvatne respiratore.
costacurta

#11179 Re: Sebija All about

Post by costacurta »

palermo wrote: 05/04/2021 16:29
costacurta wrote: 05/04/2021 16:23
Pa jel postoji pismo? Jel poznat i njegov sadržaj? Jel i ona sama potvrdila? Šta ima veze što je Avaz objavio? Koliko mi to bgti mefija imamo pa da možemo reći ovaj respektabilan oni treš i žuta štampa? Face, Žurnal, Klix, Avaz i lokalni portali. Jedino oni nešto pišu, kenjaju ali i talasaju, ovi državni mediji služe samim sebi i da ubiru pretplatu.
Lakopo tebra. Do oktobra 2022. i izbora svaki mjesec otkrivati neku aferu, lagano
Pa reci ti meni, al probaj hladne glave, jel joj bio dobar nastup.....jeste, volio ti ili ne volio...

ne možeš se oslanjati na ono što čpiše avaz...a još manje smiješ vući političke poteze oslonjene na pisanje avaza..

i na kraju krajeva, ako zanemariš političke strane, jel ti stvarno vjeruješ da su doktori nammjerno ubijali ljude gore....
Pa ako su išta naučili za 25 godina u politici je da kenjaju, lažu i dobro vaze.
Ona Sigurna da sistem stoji iza nje, niti jedna afera nije dovedena do kraja, niko procesuiran, jedino Zukićevi konji stradali na ranču za 25 godina, naspram ljudi koji su se uhvatili u borbu sa troglavom aždaHom. Nisu sjajni, niti idealni ali meni dovoljno to što su im se suprotstavili
Last edited by costacurta on 05/04/2021 16:58, edited 1 time in total.
JThomas

#11180 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

a šta očekivati od federalne inspekcije kad je resorni ministar iz hdz-a u vrijeme "najveće krize i blokade" (navodnici su namjerni) potpisao sebijino reimenovanje. ništa drugo "ne može" (opet su navodnici namjerni) - ali to ne može da čeka. to je baš ono neka institucije rade svoj posao...
detroit-mercy

#11181 Re: Sebija All about

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote: 05/04/2021 16:15
laik1981 wrote: 05/04/2021 16:13
Mozda ce potpisati, vidjecemo. Po meni treba potpisati jer ima crno na bijelo da te respiratore proizvodjac nije namijenio za intenzivnu njegu. Samo nije to nimalo jednostavno potpisati u ovakvim okolnostima.
i šta će potpisati, da se ne smiju koristiti mimo uputstva proizvođača? :mrgreen: to stoji i bez ičijeg potpisa. pravo je pitanje je li to neko već prekršio. ili je "samo" lagao na sudu da jeste...
A sto jednostavno ne zavrse ovu trakavicu time sto ce angazovati nekog neutralnog (Austrija, Njemacka) da da svoj sud o respiratorima ako se vec loptica prebacuje na teren politickgo prepucavanja. To bar nije tesko.
JThomas

#11182 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

statixx wrote: 05/04/2021 16:56
a u pravu.......pa da je ovo pokušaj isfabrikovane afere od strane određenih krugova.....( a avaz je već dugo vremena dio tih krugova)

Razumijem averziju prema Avazu, ali ako uposlenici napisu da vec godinu dana niko ne reaguje na njihove dopise i kada napisu donji citat, onda ne vidim kakvu ona pobjedu slavi.
Ističemo da ne prihvatamo nikakvu odgovornost za ishode liječenja pacijenata u ovakvim uslovima rada trenutne organizacije, velikog nedostatka osoblja i neadekvatne tehničke podrške. A sama činjenica da nas se konstano ne konsultuje je sama po sebi alarmantna i izuzetno zabrinjavajuća”.
Drugim rijecima, pored nedostatka osoblja sad nam je naredjeno da koristimo neadekvatne respiratore.
vlast je pobjeda. igranje sa sudbinama je pobjeda. u kulturnoj varijanti treba pohvaliti nastup, a u nekulturnoj jebe sebija ne vadi. ali smisao obje varijante je potpuno isti.
meridiyan

#11183 Re: Sebija All about

Post by meridiyan »

Kada i ako se ova zavrzlama zavrsi a Sebija izadje kao pobjednik, potpisnici pisma mogu slobodno traziti novi posao ili ce zavrsiti u veseraju.
YouAreMyDestiny

#11184 Re: Sebija All about

Post by YouAreMyDestiny »

Je li kantonalno tužilaštvo otvorilo predmet? Je li se oglasila Sabina Sarajlija?
JThomas

#11185 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

detroit-mercy wrote: 05/04/2021 17:00
A sto jednostavno ne zavrse ovu trakavicu time sto ce angazovati nekog neutralnog (Austrija, Njemacka) da da svoj sud o respiratorima ako se vec loptica prebacuje na teren politickgo prepucavanja. To bar nije tesko.
za svrhe suda, svakako. tužilaštvo je čini mi se u uvodnom izlaganju navelo da ima i neki strani nalaz, ali ništa više nije došlo u javnost. međutim, ovdje je konkretno pitanje je li upotrebljeno suprotno specifikacijama proizvođača. one su "prošle", verifikovane takve kakve jesu - pitanje je radi li se u stvarnosti kontra toga.
mrgreen

#11186 Re: Sebija All about

Post by mrgreen »

Elena moze ljude da nakaci na auspuh, dobije papir od neke svoje firme da se auspuh zaista moze koristiti umjesto respiratora, a svi mi možemo da masemo usima i cekamo na njeno tuzilastvo. :sad:
Haris.ba

#11187 Re: Sebija All about

Post by Haris.ba »

Mrsko mi sada provjeravati, a sto federalno tuzilastvo preskoceno?

https://ft-fbih.pravosudje.ba/

Federalno tužilaštvo FBIH: Hitno formirati predmet i provjeriti navode iz medija
Sarajevo, 05.04.2021. godine - Federalno tužilaštvo FBIH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge problem u funkcionisanju COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u ovom predmetu.
Sf6

#11188 Re: Sebija All about

Post by Sf6 »

Sve dok Sebija maše izvjesnim papirom na kojem, kako kaže, piše da se respiratori mogu koristiti na intenzivnoj njezi, ne vidim nikakvu krivicu na njoj.
JohnnyS

#11189 Re: Sebija All about

Post by JohnnyS »

JThomas wrote: 05/04/2021 16:11
laik1981 wrote: 05/04/2021 16:08
_BataZiv_0809 wrote: 05/04/2021 16:04 Pogledas obracanje Forte pa onda Elenu Causesku i sve ti je jasno. Ko i dalje ima dilemu izmedju to dvoje nek se dobro preispita.
Prebacila je loptu Forti i Vranicu. Forto kaze da te respiratore treba povuci, a ona da je zato potreban samo njegov potpis. Ovo pravosudje sve treba provjeriti i dati neki sud. Ne vjerujem da ce od ovoga ista biti..
a zašto, kako i po čemu bi trebao biti potreban njegov potpis. kanton ne može vidjeti šta se radi, ne može ući inspekcija, ali eto ako premijer potpiše mi ćemo povući :mrgreen: jašta će.

ovo na šta se sumnja je materijal samo za tužilaštvo da provjeri. jer je krivično djelo ako je tačno. sve drugo je šuplja i manipulacija.

Ni meni ovo nije jasno. Zar premijer odobrava upotrebu medicinske opreme?
palermo

#11190 Re: Sebija All about

Post by palermo »

Pa u suštini, ako se želi istrajati na ovom pitanju, onda bi vlada ili ko već trebali dovesti desetak potpisnika tog pisma da kažu svoju istinu. I onda bi stvari mogle izgledati drugačije. Ne može se govoriti o tome da to ljudi ne smiju, jer su oni već potpisom na ovo pismo dokazali da imaju hrabrost.

Bez toga je sve samo jedna priča čiji je izvor, što je najcrnje, avaz.
statixx

#11191 Re: Sebija All about

Post by statixx »

U pismu ljudi bukvalno govore da nece odgovarati i da ne zele vise koristiti te aparate.

A vjesticq danas mase s papirom pred novinarima i govori da ih nece povuci jer ima certifikat.
muha_sa

#11192 Re: Sebija All about

Post by muha_sa »

motachjointa wrote: 05/04/2021 12:54
Iker C wrote: 05/04/2021 12:10 Kad me pitaju zasto Sebija?
Ja im kazem ;
zato sto je porijeklom iz Sandzaka a svi znamo da su zene sa tog kraja cedne i postene...
zato sto je zavrsila medicinu a u taj vakat djevojke iz muslimanskih porodica su ugnjetavane od strane komunista.
zato sto se udala za Bakira a ne za nekog situiranog doktora.
zato sto je ovaj grad branila kad je bilo najteze.
zato sto je najbolji strucnjak iz oblasti ginekologije u regijonu a i sire.
zato sto je najbolji menadjer u historiji KCUSa.
zato sto je majka jedne uspjesne zene koja ima svoju firmu.
zato sto je politicki i vizionar i ideoloski stvoritelj SDA
i na kraju ono najvaznije, zato sto svoje voli, voli najvise i sto brani i lijeci nase najmilije.
tito te jebo nadam se da se zajbavaš :mrgreen: :lol:
Naravno da se zajebaje i to kvalitetno :thumbup: :lol:
JThomas

#11193 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

Haris.ba wrote: 05/04/2021 17:07 Mrsko mi sada provjeravati, a sto federalno tuzilastvo preskoceno?

https://ft-fbih.pravosudje.ba/

Federalno tužilaštvo FBIH: Hitno formirati predmet i provjeriti navode iz medija
Sarajevo, 05.04.2021. godine - Federalno tužilaštvo FBIH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge problem u funkcionisanju COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u ovom predmetu.
nema ono nikakvu "prvostepenu" nadležnost, samo nadzornu i korektivnu ako propuste nešto ili pogriješe. i sami kažu - ovo (kantonalno) je nadležno...

naravno, i njima isto kad se hoće...
Baba Jefimija

#11194 Re: Sebija All about

Post by Baba Jefimija »

Čim su zabranili turskim ljekarima da ne uđu na kliniku znalo se koliko je sati. Uplašilo su se da ti ljudi neće na prvu otkrit zulum koji se tamo odigrava
Styling

#11195 Re: Sebija All about

Post by Styling »

NediM17 wrote: 05/04/2021 16:18
Styling wrote: 05/04/2021 16:10
NediM17 wrote: 05/04/2021 15:52 Ispisala se po svima, mahnula Verlabovim papirom, prebacila lopticu Forti i Vranicu da zabrane respiratore.
Haj stisni majcin sine pa napisi sluzbeno da trazis da se povuku. :run:
Naravno da mozes povuci jer ih Kinez nije ni napravio za intenzivnu njegu. Ne mogu ti nista.
Ona mase papirom gdje kaze da su prvenstveno "stacionarni" pa tek onda portabilni. Ovi cim potpisu (ako imaju gram mozga to nece uraditi) da se povuku sutradan odmah pocinje "masovno umiranje" jer se pacijenti nemaju na sta prikopcati.
Sah mat.
Javi mi kad potpisu. :-)
A ko joj je to potpisao? Tacno se zna sta pise u instrukcijama proizvodjaca. Ne moze niti jedna lokalna institucija mijenjati namjenu respiratora jer je to u suprotnosti sa onim sto je napisao proizvodjac. I u suprotnosti sa zakonom.
the_stick

#11196 Re: Sebija All about

Post by the_stick »

JThomas wrote: 05/04/2021 16:38 a sva priča je ustvari pokušaj da se preplaćeno smeće za svrhe postupka prikaže kao da to nije. jer je ona pravi nalogodavac i te nabavke. iz toga proizlazi sve ostalo. pa i ako fahro šilji, materijal su mu dali oni sa tim. mahsuz objave snimak narandžastih mašina u covid odjelu, da se vidi da rade i da su najbolji - i čude se, kao da ga nisu oni stvorili i napravili upravo za takve operacije.

možda je snimak "samo" laž i konstrukcija za uticaj na postupak, a možda je i igranje sa životima. ali prvo treba vidjeti kako ti doktori smiju to da pišu i što se forto preciznije ne izražava. i pohvaliti nastup :thumbup:
Moja je pretpostavka da se ti respiratori koriste za ono za sto su i namijenjeni ili mozda cak za nesto jos jednostavnije - tipa za ljude kojima je potreban kisik, ali ne i respirator. Pretpostavljam (ili se nadam) da doktori ipak nisu toliko ludi da ih koriste kod teskih pacijenata, pogotovo jer broj ljudi na respiratorima nikada nije prevelik, a adekvatnih respiratora imaju od ranije.

Sad je druga stvar sto ona pokusava plasirati pricu o tome kako se oni koriste i ispravni su i usput mase verifikacijom verlaba. Vjesto izbjegava da kaze za sta se koriste, a jasno da je sva ta prica s ciljem da se u sudskom postupku odbrani njihova nabavka.

Otprilike dodje kao... kupili su golfa dvojku, kojeg su platili kao mercedesa. A sada brane nabavku tako sto golfa koriste kao konjska kola. Tako ja to nekako vidim. Bar se nadam da nisu dovoljno ludi da pokusavaju golfa koristiti kao mercedesa jer bi to u ovom slucaju doslovno bilo ubistvo.
black

#11197 Re: Sebija All about

Post by black »

Predstavnici Tužilaštva Kantona Sarajevo ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba. Kako saznajemo, nadležni tužilac je Sead Kreštalica koji je stigao na KCUS, što je zabilježila i kamera našeg reportera.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzioci ... /210405087
statixx

#11198 Re: Sebija All about

Post by statixx »

Palermo ljudi su potvrdili autenticnost na konferenciji, ukljucujuci seficu.
Anquilla

#11199 Re: Sebija All about

Post by Anquilla »

Novinari klix-a mora da su bili sa Sebijom na kafi poslije konferencije, pa prvi objaviše da su im navratili iz Tužilaštva :D
Osim_13

#11200 Re: Sebija All about

Post by Osim_13 »

black wrote: 05/04/2021 17:14
Predstavnici Tužilaštva Kantona Sarajevo ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba. Kako saznajemo, nadležni tužilac je Sead Kreštalica koji je stigao na KCUS, što je zabilježila i kamera našeg reportera.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzioci ... /210405087
Uranili, zoru prevarili.
Post Reply