Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
skafiskafsnjak

#5651 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Sociolog wrote: 05/04/2021 00:17
skafiskafsnjak wrote: 05/04/2021 00:15 Na stranu to...o.finansijskoj strani pricam..
Al et
Mene brine mnogo mnogo siročadi ostade.
Pa.pojedincima je ovdje ok da mnogo djece bez roditelja ostane...ali da kafane otvore....da se popravi finansijska situacija. Boze sacuvaj !!
BadBoy

#5652 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

mistek wrote: 04/04/2021 23:43 Kako ba neće biti posljedica? :D Pa ne pričam "biće", nego ih ima druže. Ima li u tvojoj okolini raje koja je ostala bez posla, u kojoj mjeri? Ima li ljudi s bebama, djecom generalno? U mojoj firmi nije niko, kod žene par ljudi, ništa strašno, ali manja firma. U porodici imam ljude koji rade u prilično stabilnim firmama. Al Jazeera otpustila desetine radnika. Hoteli (Malak recimo) otpustio preko 100 radnika. Eto najbliži primjeri oko mene. Prvi rođak imao privatnu firmu za obradu drveta, 8 radnika, ugasio proizvodnju, sviju poslao na biro. Kako ba nisu strašne posljedice? Sestra dobila dijete, muž joj dobio otkaz na početku korone, dok je bila trudna. Ko će mu ga sad dati? Ja fakat ne znam u kojem svijetu vi živite, pa da nema ovih slučajeva. Eto, najbanalnije, pošto ste na ovo osjetljivi. Ovo s obrazovanjem i sve drugo će se tek dugoročno osjetiti, ali sad je logika "samo da se zaštitimo".

I da, da ne bude da sam pao s Marsa, ljudi umiru. Prije 5 dana sam izgubio rodicu, 40 i koja, ostalo iza nje troje male djece. Prije 20 dana jaran izgubio majku. Da ne idem dalje :) Ali, posljedice ovih mjera su gore, a ne dobijamo NIŠTA njima. Kada izađu s analizom i pokažu da zaista ima smisla neka mjera, ja ću je podržati u svakom smislu. Dakle, ako je to da ne izlazimo iz kuće, a ima smisla, podržat ću. Ovako, narod je izgubio povjerenje. Ljudi idu na posao zaraženi, jer ne smiju ne ići, jer im je to lakše. Širi se korona na taj način. Ovako ljudi ne prihvataju zarazu. Je li prije godinu to bilo moguće? Nemojte ba zajebavati. Narod je tad vjerovao u mjere. Ko se zarazio prije 10-ak mjeseci, tri kruga ljudi oko njega su mirovali i išli 15 dana u karantin. Tokom ove godine, narod je izgubio povjerenje, svi vide da mjere nemaju smisla i niko ih ne benda. Danas, čovjek dobije koronu, žena mu ide na posao, a on ako može sakriti sakrije, hoda regularno.
WTF kako eto molim te kako, na isti tas možeš staviti gubitak života i gubitak posla? Evo priznajem, glup sam, imam 2 grama mozgati molim te svime da mi fino objasniš i nacrtaš. Eto molim te. Znači čovjek koji je izgubio posao, grozna stvar, može ga opet pronaći jednom kad ovo govno prođe a proći će! Kako to mrtav čovjek može?
mistek

#5653 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

cyprus wrote: 05/04/2021 00:07
mistek wrote: 04/04/2021 23:14Ali, od ljudi sa dva grama mozga i ne očekujem da skontaju da od mjera kao što su policijski sat i maska na otvorenom nema koristi.
Maska na otvorenom zaista nema smisla, ali budimo realni - to se ionako ne gleda rigorozno...

Što se tiče policijskog sata, kako nema koristi? :-) Dernečenje do u sitne sate nema veze sa prenosom virusa? :-)
Pa nek zabrane derneke? Opet evo postavljam pitanje, nemam potrebu da dernečim, ali zašto je problem da se u autu prevezem sa tačke A do tačke B u 12 sati naveče? Ili je jedini razlog što im je mrsko raditi i lakše je ljude udarati po džepu ni krive ni dužne?

A derneči ko hoće i bez ovog, mjere besmislene. Pa evo jučer na facebooku objave ljudi na svadbama, privatne zabave, nije 400 ljudi, ali jeste 30 :D Dva slučaja kod mene, u par objava, samo jučer. Bio na dženazi prošle sedmice u Vlakovu, dvije dženaze u isto vrijeme (nešto su razdvajali, ali ovako organizovano), brat bratu 150 ljudi sve skupa. Nije ko inače, ali opet isti klinac. Zove me radna kolegica, kaže prošle sedmice joj muž bio na nekakvoj dženazi na Bjelašnici, pola naroda koji je bio zaražen :)

Spriječeni su derneci po klubovima, ali valjda to policija može iskontrolisati ili im je mrsko? Pa po grada zna kad ima neki dernek takav, ko da policija ne zna, samo im se mrsko zajebavati. I je li fakat ne misliš da se i ovako organizuju, čak i na takvim mjestima, razlaz ujutro? Ili ove privatne zabave?

Opet kažem, a navodio sam ovdje te primjere i kad su bili - radnica u knjižari u SCC ZARAŽENA dolazila na posao, jer neće da ga izgubi. Doktori po DZ dolaze zaraženi na posao (supružnik zaražen, oni nemaju simptome i neće da se testiraju dok ne dobiju). Znaš što je to tako? Jer niko nema povjerenja u sistem. Jer su nakaradnim mjerama učinili da ljudi kriju to i izbjegavaju prijaviti i dalje šire.

Za ove što vuku paralele "bolje neko mrtav nego par radnih mjesta". Još jedan pokazatelj da svi skupa nemate 2 grama mozga. Prvo, OVE JEBENE MJERE NEMAJU NIKAKAV UTJECAJ NA TO. Dakle, da u Sarajevu ne postoji NI JEDNA JEDINA mjera, smrtnost i zaraženost bi ostala ista, što vidimo iz ostatka države, a masa ljudi bi imala poslove, bili zadovoljniji, preživjela druge stvari. Dakle, kad budem birao između "mjera koje imaju efekta" i "nemjera", izabrat ću prvo. Drugo, ima li iko u vašoj okolini kome nije pružena adekvatna medicinska pomoć zbog ove situacije, a nevezano za koronu? Ko je zbog toga ostao bez života? Ima li to ikakav utjecaj?

I ljudi sa 2 grama mozga bi shvatili da maska na otvorenom i policijski sat nemaju NIKAKAV efekat na širenje zaraze. Ne treba ići daleko i treba pogledati samo ostatak države ili bilo koju državu na dunjaluku. Plus, ljudi su kroz besmislene mjere izgubili povjerenje u sve i jednu i niko ih ne poštuje. Umjesto da ih narod poštuje, svi se za vikend zapute u Konjic, Visoko, Travnik, Mostar, Lukavicu, Jahorinu i uživaju, zaraženi idu na posao, radi se šta hoće. Stvarno veliki efekti.
skafiskafsnjak

#5654 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

BadBoy wrote: 05/04/2021 00:22
mistek wrote: 04/04/2021 23:43 Kako ba neće biti posljedica? :D Pa ne pričam "biće", nego ih ima druže. Ima li u tvojoj okolini raje koja je ostala bez posla, u kojoj mjeri? Ima li ljudi s bebama, djecom generalno? U mojoj firmi nije niko, kod žene par ljudi, ništa strašno, ali manja firma. U porodici imam ljude koji rade u prilično stabilnim firmama. Al Jazeera otpustila desetine radnika. Hoteli (Malak recimo) otpustio preko 100 radnika. Eto najbliži primjeri oko mene. Prvi rođak imao privatnu firmu za obradu drveta, 8 radnika, ugasio proizvodnju, sviju poslao na biro. Kako ba nisu strašne posljedice? Sestra dobila dijete, muž joj dobio otkaz na početku korone, dok je bila trudna. Ko će mu ga sad dati? Ja fakat ne znam u kojem svijetu vi živite, pa da nema ovih slučajeva. Eto, najbanalnije, pošto ste na ovo osjetljivi. Ovo s obrazovanjem i sve drugo će se tek dugoročno osjetiti, ali sad je logika "samo da se zaštitimo".

I da, da ne bude da sam pao s Marsa, ljudi umiru. Prije 5 dana sam izgubio rodicu, 40 i koja, ostalo iza nje troje male djece. Prije 20 dana jaran izgubio majku. Da ne idem dalje :) Ali, posljedice ovih mjera su gore, a ne dobijamo NIŠTA njima. Kada izađu s analizom i pokažu da zaista ima smisla neka mjera, ja ću je podržati u svakom smislu. Dakle, ako je to da ne izlazimo iz kuće, a ima smisla, podržat ću. Ovako, narod je izgubio povjerenje. Ljudi idu na posao zaraženi, jer ne smiju ne ići, jer im je to lakše. Širi se korona na taj način. Ovako ljudi ne prihvataju zarazu. Je li prije godinu to bilo moguće? Nemojte ba zajebavati. Narod je tad vjerovao u mjere. Ko se zarazio prije 10-ak mjeseci, tri kruga ljudi oko njega su mirovali i išli 15 dana u karantin. Tokom ove godine, narod je izgubio povjerenje, svi vide da mjere nemaju smisla i niko ih ne benda. Danas, čovjek dobije koronu, žena mu ide na posao, a on ako može sakriti sakrije, hoda regularno.
WTF kako eto molim te kako, na isti tas možeš staviti gubitak života i gubitak posla? Evo priznajem, glup sam, imam 2 grama mozgati molim te svime da mi fino objasniš i nacrtaš. Eto molim te. Znači čovjek koji je izgubio posao, grozna stvar, može ga opet pronaći jednom kad ovo govno prođe a proći će! Kako to mrtav čovjek može?
Ne pokusavaj shvatiti taj mozak....
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#5655 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Reci ti nama koju kafanu drzis
mistek

#5656 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

Nacrtao sam, ali nećete da vidite.
Mjere koje su u Sarajevu = 100 mrtvih i 1.000 ljudi više na birou
Bez mjera (mjere u ostatku države) = 100 mrtvih i 100 ljudi više na birou

I ne, nisam uključio ostale stvari o kojim pričam, prelijevanja, čuda. Eh sad, što je vama teško razumijeti da mjere nemaju smisla, što vam je teško povući paralelu, izvući zaključke, to je druga stvar. Onog trenutka kad s mjerama u Sarajevu smrtnost bude značajno manja nego na nekom području bez mjera, onda ću podržati iste. Do tada, besmisleno je.
skafiskafsnjak

#5657 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Gerro wrote: 05/04/2021 00:24 Reci ti nama koju kafanu drzis
On se brine za finansijsku dobrobit svojih radnika... A hoce li umrijeti ...nebitno. bitno da se ima para :lol:
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#5658 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Ne mozes pikati mrtve koji su se zarazili prije uvodjenja mjera.

Kakvo spinovanje.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#5659 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

skafiskafsnjak wrote: 05/04/2021 00:26
On se brine za finansijsku dobrobit svojih radnika... A hoce li umrijeti ...nebitno. bitno da se ima para :lol:
Brine se on qrac moj. Vjerovatno na crno rade za 5 stoja...
skafiskafsnjak

#5660 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

mistek wrote: 05/04/2021 00:25

I ne, nisam uključio ostale stvari o kojim pričam, prelijevanja, čuda. Eh sad, što je vama teško razumijeti da mjere nemaju smisla, što vam je teško povući paralelu, izvući zaključke, to je druga stvar. Onog trenutka kad s mjerama u Sarajevu smrtnost bude značajno manja nego na nekom području bez mjera, onda ću podržati iste. Do tada, besmisleno je.
Pa ne mozes porediti Sarajevo i druge manje sredine covjece Boziji . Manje stanovnistva, manje kontakata ...

Jel tesko shvatiti to ?
skafiskafsnjak

#5661 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Gerro wrote: 05/04/2021 00:27
skafiskafsnjak wrote: 05/04/2021 00:26
Brine se on qrac moj. Vjerovatno na crno rade za 5 stoja...
"Brine" :lol:
Xforumas

#5662 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Xforumas »

mistek wrote: 05/04/2021 00:22 I ljudi sa 2 grama mozga bi shvatili da maska na otvorenom i policijski sat nemaju NIKAKAV efekat na širenje zaraze. Ne treba ići daleko i treba pogledati samo ostatak države ili bilo koju državu na dunjaluku. Plus, ljudi su kroz besmislene mjere izgubili povjerenje u sve i jednu i niko ih ne poštuje. Umjesto da ih narod poštuje, svi se za vikend zapute u Konjic, Visoko, Travnik, Mostar, Lukavicu, Jahorinu i uživaju, zaraženi idu na posao, radi se šta hoće. Stvarno veliki efekti.
Zao mi je sto moram da ti otkrijem, ali eto te u toj grupi pa ne kontas kako policijski sat sprijeci zarazu. Hmmm, mozda je kod tebe nekih 1.9 grama, 1.8? Mozda?
Last edited by Xforumas on 05/04/2021 00:29, edited 1 time in total.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#5663 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Decko je malo misteriozan. :izet:
BadBoy

#5664 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

A jesi li ti svjestan da sve mjere imaju odgođeno djelovanje od najmanje dvije sedmice. Trenutni rezultati zaraznih i mrtvih u Sarajevu su rezultat mjera od prije dvije sedmice. I već se vidi smanjenje. Zar se to treba crtati?
mistek

#5665 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

Naprotiv, na državnoj sam sisi i super mi odgovara ovakvo stanje u tom smislu :) Posljednji put sam otišao na posao 11. marta 2020. godine, od tada radim od kuće, 3 puta manje, primam istu platu. Znači, što se konkretno mene tiče, zaboli me kurac i mogu ovako funkcionisati do kraja života. Od tog 11. marta do danas sam u vrh glave 2-3 puta sjeo negdje u kafanu, na kahvu, niti jednom u zatvoren prostor. Kad ih otvore 12. aprila, sasvim sigurno neću sjesti mjesec dana, ramazana radi, a onda ko zna koliko dugo. Dakle, direktno imam više koristi od lockdowna i trenutnog stanja nego negativnih efekata. Ali, pogledam malo i druge oko sebe i sjebem se.
skafiskafsnjak

#5666 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Empatican, nema sta jbt :lol:
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#5667 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

mistek wrote: 05/04/2021 00:30
Naprotiv, na državnoj sam sisi i super mi odgovara ovakvo stanje u tom smislu :) Posljednji put sam otišao na posao 11. marta 2020. godine, od tada radim od kuće, 3 puta manje, primam istu platu. Znači, što se konkretno mene tiče, zaboli me kurac i mogu ovako funkcionisati do kraja života. Od tog 11. marta do danas sam u vrh glave 2-3 puta sjeo negdje u kafanu, na kahvu, niti jednom u zatvoren prostor. Kad ih otvore 12. aprila, sasvim sigurno neću sjesti mjesec dana, ramazana radi, a onda ko zna koliko dugo. Dakle, direktno imam više koristi od lockdowna i trenutnog stanja nego negativnih efekata. Ali, pogledam malo i druge oko sebe i sjebem se.
Ja sam u privatnom sektoru, pa mi je opet bitnije zdravlje moje i mojih najdrazih od toga da li ce neko ostati bez posla.

Prioriteti.
mistek

#5668 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

BadBoy wrote: 05/04/2021 00:30 A jesi li ti svjestan da sve mjere imaju odgođeno djelovanje od najmanje dvije sedmice. Trenutni rezultati zaraznih i mrtvih u Sarajevu su rezultat mjera od prije dvije sedmice. I već se vidi smanjenje. Zar se to treba crtati?
To je hipotetika, jer je pad zaraženih u Sarajevu neminovan, s mjerama i bez njih. Kako objašnjavaš onda korelaciju mjera i zaraženih odnosno umrlih u proteklih pola godine? Ne opovrgava li to hipotezu o korisnosti mjera?

I ne morate porediti manje sredine, poredite druge evropske gradove, bilo šta u svijetu. Navodim vam opet kao primjer obrazovni sistem. Svugdje u svijetu funkcioniše na mnogo većem stepenu "in class" nego u Sarajevu. Šta je tu logika?
laik1981

#5669 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 05/04/2021 00:30

A jesi li ti svjestan da sve mjere imaju odgođeno djelovanje od najmanje dvije sedmice. Trenutni rezultati zaraznih i mrtvih u Sarajevu su rezultat mjera od prije dvije sedmice. I već se vidi smanjenje. Zar se to treba crtati?
Kako li se smiri situacija u novembru? To je jedna velika misterija. I kako ce se za desetak dana smiriti situacija u ostatku federacije? A mozda i nece. Vidjecemo..
skafiskafsnjak

#5670 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

mistek wrote: 05/04/2021 00:33
BadBoy wrote: 05/04/2021 00:30 A jesi li ti svjestan da sve mjere imaju odgođeno djelovanje od najmanje dvije sedmice. Trenutni rezultati zaraznih i mrtvih u Sarajevu su rezultat mjera od prije dvije sedmice. I već se vidi smanjenje. Zar se to treba crtati?
To je hipotetika, jer je pad zaraženih u Sarajevu neminovan, s mjerama i bez njih. Kako objašnjavaš onda korelaciju mjera i zaraženih odnosno umrlih u proteklih pola godine? Ne opovrgava li to hipotezu o korisnosti mjera?

I ne morate porediti manje sredine, poredite druge evropske gradove, bilo šta u svijetu. Navodim vam opet kao primjer obrazovni sistem. Svugdje u svijetu funkcioniše na mnogo većem stepenu "in class" nego u Sarajevu. Šta je tu logika?
Hah Bosna 6. po smrtnosti u svijetu trenutno...
Eto poredjenja .
Xforumas

#5671 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Xforumas »

Svaka ćas' gigant si nema sta. Hvala ti u ime tvoje raje ugostitelja sto su ti drazi njihovi poslovi nego zivoti tvojih najmilijih, rijetkost je to stvarno, filantrop par ekselans.
mistek

#5672 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

Ali hajde, uživajte do 12. i onda se jedite jer u Ramazanu ni ovi bijednici ne smiju produžiti mjere :D

Do tada, trknite na radiosarajevo, crnačite i tako dalje.

Ja vam opet kažem, čisto da vas sutra ne opali i ne iznenadi previše:
Broj pozitivno testiranih u Sarajevu danas je manji nego ijedan dan od početka februara. Omjer pozitivnih naspram testiranih je bolji od 1 naprema 10.
U FBiH se stanje smiruje. Treći val koji je kao kasnio u FBiH u odnosu na Sarajevo kasni mnogo manje nego što se smatra, samo ljudi po manjim mjestima i nisu toliko prijavljivali koronu. Do kraja ove sedmice, broj novozaraženih ide na manje od 500. Sutra omjer pozitivni:testirani također na najboljem nivou od februara.
skafiskafsnjak

#5673 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Xforumas wrote: 05/04/2021 00:36
Svaka ćas' gigant si nema sta. Hvala ti u ime tvoje raje ugostitelja sto su ti drazi njihovi poslovi nego zivoti tvojih najmilijih, rijetkost je to stvarno, filantrop par ekselans.
:lol: :lol:
BadBoy

#5674 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

mistek wrote: 05/04/2021 00:33

Čuj neminovan, po čemu to nije hipotetika? Korelacija se savršeno poklapa jer tek kad val krene da udara ljudi se uozbilje. Evo i sad, par sedmica nakon ovog vala, svi će se opet početi opuštati i hajmo jovo na novo.

Postoji puno objašnjenja koja se trenutno istražuju zašto brojevi u evropi skaču i pored lockdowna i nećeš vjerovati jedno od vodećih objašnjenja su škole i djeca.

I da, i meni ide na neki stvar i maska na otvorenom i policijski ali trpim za veće dobro - kolektivno zdravlje.
BadBoy

#5675 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 05/04/2021 00:34
BadBoy wrote: 05/04/2021 00:30

Kako li se smiri situacija u novembru? To je jedna velika misterija. I kako ce se za desetak dana smiriti situacija u ostatku federacije? A mozda i nece. Vidjecemo..
Ljudi se prepadnu i počnu više poštivati osnovne mjere: smanjenje kontakata i revnosnije nošenje maske. Znam i iz ličnog, anegdotalnog iskustva, vidim kako ljudi oko mene reaguju.
Locked