Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Haris.ba
#21426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja sam bio za Prenj, jos sam. Ali, ima opravdanja da autoput ide na Jablanicu ako se gleda spoj na Prozor i Travnik i dalje.
- So What!
#21427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Graditelji gotickih katedrala su ih gradili, znajuci da nece docekati kraj izgradnje, ali da ucestvuju u izgradnji necega velicanstvenog.drug_profi wrote: ↑01/04/2021 00:39 Granit bi bio najbolji, busi-miniraj.
Nazalost u Prenju je sve krecnjak. Nestabilan, prepun pukotina i vode.
Ja se inace cudim da je uopste odabran kao pravac jer je apsolutno nepoznato sta cemo naci u utrobi planine na 10 kilometara busenja. Bice i provalija i rijeka. Mostova u tunelima i sl.
A i ovako 2190 dana za 10150 metara, daju skoro 5 metara dnevno. Vjerovatno je moguce ako ne bi bilo iznenađenja. Ali evo vidimo na Hranjenu da se svodi na 1-2 metra dnevno napretka sada. Sto bi Prenj pretvorilo u desetogodisnji projekat.
I naravno duplo skuplji.
Licno mislim da je ovo zajeb i da cemo skracenje od 18 km, na kraju daleko skuplje platiti nego da smi isli serijom manjih tunela i vijadukta iznad Jablanice.
Ali nisam ja te struke, sam naglas razmisljam. Vrijeme ce pokazati.
Nasa goticka katedrala je koridor Vc.
Salu na stranu, mislim da bi dionica Konjic - Jablanica bila ludja od ovog izmedju Zenice i Zepca i da bi se tek tu nagledali gluposti.
Do sada nismo imali problema sa tunelima, to ako nista budu najkonkretnije gradjevine. Oblik planine Prenj, gdje kanjon Bijele se uvlaci duboko u unutrasnjost, nam je dalo koliko toliko laksu mogucnost.
- Haris.ba
#21428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote: ↑01/04/2021 12:20 Salu na stranu, mislim da bi dionica Konjic - Jablanica bila ludja od ovog izmedju Zenice i Zepca i da bi se tek tu nagledali gluposti.
Do sada nismo imali problema sa tunelima, to ako nista budu najkonkretnije gradjevine. Oblik planine Prenj, gdje kanjon Bijele se uvlaci duboko u unutrasnjost, nam je dalo koliko toliko laksu mogucnost.
- geralt
#21429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja sam bio i ostao veliki zagovornik Prenja, koliko god on kostao i koliko se god dugo gradio. Provlacenje trase autoputa kanjonom Neretve bi bilo glavobolja. Provlacenje trase autoput kraj Jablanice onako stisnute izmedju dvije planine i Neretve bi bilo glavobolja na kvadrat. Provlacenje trase autoputa kraj Jablanickog jezera, gdje su skoro citavim putem nabijene kuce i naselja izmedju Prenja i jezera bi bilo glavobolja na kub.
I nezavisno od toga sta bi bilo skuplje ili komplikovanije za izvesti, mislim da je skracenje glavne komunikacije sjever-jug u drzavi za 18 km jako vrijedna stvar sama po sebi, sta god Jablanicani ili Prozorcani mislili o tome.
I nezavisno od toga sta bi bilo skuplje ili komplikovanije za izvesti, mislim da je skracenje glavne komunikacije sjever-jug u drzavi za 18 km jako vrijedna stvar sama po sebi, sta god Jablanicani ili Prozorcani mislili o tome.
-
foxlife
#21430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nas vc ce zajebati ja mislim i sagradu familiju u izgradnji a ona se grade preko 100 godinaSo What! wrote: ↑01/04/2021 12:20Graditelji gotickih katedrala su ih gradili, znajuci da nece docekati kraj izgradnje, ali da ucestvuju u izgradnji necega velicanstvenog.drug_profi wrote: ↑01/04/2021 00:39 Granit bi bio najbolji, busi-miniraj.
Nazalost u Prenju je sve krecnjak. Nestabilan, prepun pukotina i vode.
Ja se inace cudim da je uopste odabran kao pravac jer je apsolutno nepoznato sta cemo naci u utrobi planine na 10 kilometara busenja. Bice i provalija i rijeka. Mostova u tunelima i sl.
A i ovako 2190 dana za 10150 metara, daju skoro 5 metara dnevno. Vjerovatno je moguce ako ne bi bilo iznenađenja. Ali evo vidimo na Hranjenu da se svodi na 1-2 metra dnevno napretka sada. Sto bi Prenj pretvorilo u desetogodisnji projekat.
I naravno duplo skuplji.
Licno mislim da je ovo zajeb i da cemo skracenje od 18 km, na kraju daleko skuplje platiti nego da smi isli serijom manjih tunela i vijadukta iznad Jablanice.
Ali nisam ja te struke, sam naglas razmisljam. Vrijeme ce pokazati.
Nasa goticka katedrala je koridor Vc.![]()
Salu na stranu, mislim da bi dionica Konjic - Jablanica bila ludja od ovog izmedju Zenice i Zepca i da bi se tek tu nagledali gluposti.
-
neki
#21431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa i trasa preko Jablanice je podrazumijevala tunel kroz Prenj dug 6km..dakle sreli bi se s istim problemima kao i kod aktuelne trase. Da ne nabrajam ostale poteškoće s lošom morfologijom i geologijom terena, ukupna dužina tunela bi prešla 10km..
Ta je trasa gurana samo zbog lokalpolitičkih i sitnoekonomskih (janječi lobi) razloga i ne shvatam što je neki ovdje opet povlače kad je davno prežvakana tema..
Ta je trasa gurana samo zbog lokalpolitičkih i sitnoekonomskih (janječi lobi) razloga i ne shvatam što je neki ovdje opet povlače kad je davno prežvakana tema..
- drug_profi
#21432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo su bile varijante:

Lobi i ta priča, manje više... valjda je svakom jasno da janjetine nece biti na AP.
Govorio sam o tome da je gradnju pa prvobitnoj, 18 km duzoj i nazovi 300 miliona skupljoj trasi, lakse preciznije izracunati, izvrsiti geoloska istrazivanja kako treba, i imati najprecizniju mogucu procjenu.
Tunel Prenj od 10150 metara krije bar toliko mogucih iznenadjenja. Nikakva geoloska istrazivanja, nikakvi podaci.
Procjena kostanja izgradnje jedne i po cijevi je bazirana na odokativnoj bazi. Tunel Hranjen vec sad kosta duplo od one cifre sa kojom se krenulo.
I Prenj ce da kosta. I na kraju ce izaci skuplje od ove magenta trase. Nista nismo naucili od visecih vrtova iznad Zenice.
A mozda im je i cilj da se uđe u gradiliste i da se onda na dodatnim radovima izvlace pare bez tendera.
Kako rekoh nisam te struke, ali mi zivotno iskustvo i logika govore da smo se zajebali.
Vrijeme ce pokazati.
Lobi i ta priča, manje više... valjda je svakom jasno da janjetine nece biti na AP.
Govorio sam o tome da je gradnju pa prvobitnoj, 18 km duzoj i nazovi 300 miliona skupljoj trasi, lakse preciznije izracunati, izvrsiti geoloska istrazivanja kako treba, i imati najprecizniju mogucu procjenu.
Tunel Prenj od 10150 metara krije bar toliko mogucih iznenadjenja. Nikakva geoloska istrazivanja, nikakvi podaci.
Procjena kostanja izgradnje jedne i po cijevi je bazirana na odokativnoj bazi. Tunel Hranjen vec sad kosta duplo od one cifre sa kojom se krenulo.
I Prenj ce da kosta. I na kraju ce izaci skuplje od ove magenta trase. Nista nismo naucili od visecih vrtova iznad Zenice.
A mozda im je i cilj da se uđe u gradiliste i da se onda na dodatnim radovima izvlace pare bez tendera.
Kako rekoh nisam te struke, ali mi zivotno iskustvo i logika govore da smo se zajebali.
Vrijeme ce pokazati.
-
Q_Line
-
foxlife
#21434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja sam za ovu crvenu varijantu
hocu da idem kracim putem i to je to
kakvo je zemljiste i te stvari pojma nemam niti da li ce biti problema i tih stvari
hocu da idem kracim putem i to je to
kakvo je zemljiste i te stvari pojma nemam niti da li ce biti problema i tih stvari
- drug_profi
#21435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma gotovo je to sada, a ko ce se kuda provozati, ja ne znam. Ja necu sigurno docekati.
-
foxlife
#21436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma sumnjam da cu i ja citavim vc se provozati a kamoli ti
mozda moja djeca
mozda moja djeca
-
neki
#21437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa I na toj magenta trasi je predvidjen tunel od 6km dužine..na njemu bi se susreli sa svim problemima koje ćemo imati i na tunelu od 10km..drug_profi wrote: ↑01/04/2021 22:02 Ovo su bile varijante:
Vrijeme ce pokazati.
-
Dzontra_Volta
#21438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali na magenta trasi možeš uraditi detaljnije geološko i geotehničko istraživanje trase prije nego što kreneš u izradu projekta. Znao bi na šta ćeš naići, a i nije ni blizu isto raditi tunel od 6 km i od 11 km.neki wrote: ↑02/04/2021 05:34Pa I na toj magenta trasi je predvidjen tunel od 6km dužine..na njemu bi se susreli sa svim problemima koje ćemo imati i na tunelu od 10km..drug_profi wrote: ↑01/04/2021 22:02 Ovo su bile varijante:
Vrijeme ce pokazati.
Ovdje kroz Prenj zbog velike dubine ne možeš ni uraditi istraživanje, pa dok ne kreneš kopati nećeš ni znati šta te čeka.
-
Dr Arsla
#21439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nepotrebna rasprava o Prenju kad to niko iz naših generacija neće ni dočekati. Možda tek djeca rođena u 21 stoljeću to nekad pod stare dočekaju da se provozaju kroz Prenj. Ja bi bio sretan da dočekam da AP dođe do Tešanjke i da se ne ventram po Ivanu kad idem na more
-
RJ57
#21440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
prenj je jedna od onih stvari u bih u koje čovjek može vjerovati tek kad ga svojim očima vidi, prije ne. ja vjerujem da ću se ako me zdravlje posluži možda provozati autoputom u zagreb ili peštu, ali na more, u to nikako ne vjerujem.
-
Zeleni most
#21441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput kroz tunel Prenj je glupost, probijanje tunela ce trajati 6-10 godina od pocetka radova.Dr Arsla wrote: ↑02/04/2021 09:58 Nepotrebna rasprava o Prenju kad to niko iz naših generacija neće ni dočekati. Možda tek djeca rođena u 21 stoljeću to nekad pod stare dočekaju da se provozaju kroz Prenj. Ja bi bio sretan da dočekam da AP dođe do Tešanjke i da se ne ventram po Ivanu kad idem na more
Trebali su ici okolo na Jablanicu, bilo bi jeftinije.
Ne znam koliko je vremenski kraci put kroz tunel, mozda 20 minuta, ali i to je svejedno, cemu zurba.
- kamberovica polje
#21442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Preskupo je, međutim ima još jedan razlog bar što se tiče krških područjaTESLA_EDISON wrote: ↑31/03/2021 11:36 Zašto se kod nas tuneli ne kopaju mašinom tipa BORING?
A drugo, u koji koridor spada autoput Sarajevo-Beograd preko Višegrada?
Tijelo " krtice" ima hidrauličke ručke, kojima se upire u stijenu čime se fiksira. Dok je tijelo fiksno, glava za bušenje se izvlači iz tijela i gura prema naprijed i buši. Kad izbuši par metara, ruke se otpuste, tijelo se povuče prema naprijed i opet se razupiru. Eh, krška područja i stijene su pune pukotina i otvora i nikad nisi siguran hoće li ruka završit u nekoj kaverni kad krene razupiranje.
Ako se ne varam, u 70im godinama su pokušali bušit jedan tunel u krečnjačkim stijenama, u današnjoj Hrvatskoj i svako malo im se stijena obrušavala prilikom razupiranja. To je bio zadnji put da se ova tehnologija koristila.
- Haris033
#21443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema tu mnogo priče. Raspiše se tender, i imaju svjetske firme koje će taj posao uraditi kvalitetno i u određenom roku. Eto sada planina Prenj, misterija za svjetske firme koje su sa modernom tehnologijom uradile xyz zahtijevnije i veće poslove... 
Ako se posao bude dao EA ili Heringu, onda od tunela nema ništa ni za 50 godina.
Ako se posao bude dao EA ili Heringu, onda od tunela nema ništa ni za 50 godina.
-
high_volume
#21444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Obzirom da se u nas rokovi gradnje pišu prilikom ugovaranja poslova, a u praksi rijetko poštuju, je li poznato da li je ikad ijedna firma odgovarala za probijanje rokova gradnje autoputa, ili drugih sličnih infrastrukturnih objekata?Haris033 wrote: ↑04/04/2021 07:52 Nema tu mnogo priče. Raspiše se tender, i imaju svjetske firme koje će taj posao uraditi kvalitetno i u određenom roku. Eto sada planina Prenj, misterija za svjetske firme koje su sa modernom tehnologijom uradile xyz zahtijevnije i veće poslove...
-
high_volume
#21445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako se postavi i ugovori odgovornost za gradnju ovog tunela, ako se gradnja izvršava s dovoljnim brijem radnika, u tri smjene, intezivno, sve prema planu gradnje, ovaj 6-10-godišnji rok može se skratiti na mnogo manji. Najbitnije je postići odgovornost za rokove i kvalitet gradnje i uspostaviti adekvatno i efikasno "kažnjavanje" za prekoračenje ugovora.Zeleni most wrote: ↑03/04/2021 23:51Autoput kroz tunel Prenj je glupost, probijanje tunela ce trajati 6-10 godina od pocetka radova.Dr Arsla wrote: ↑02/04/2021 09:58 Nepotrebna rasprava o Prenju kad to niko iz naših generacija neće ni dočekati. Možda tek djeca rođena u 21 stoljeću to nekad pod stare dočekaju da se provozaju kroz Prenj. Ja bi bio sretan da dočekam da AP dođe do Tešanjke i da se ne ventram po Ivanu kad idem na more
Ne znam koliko je vremenski kraci put kroz tunel, mozda 20 minuta, ali i to je svejedno, cemu zurba.![]()
-
foxlife
#21446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam al sam siguran 99% da nije nikohigh_volume wrote: ↑04/04/2021 08:45Obzirom da se u nas rokovi gradnje pišu prilikom ugovaranja poslova, a u praksi rijetko poštuju, je li poznato da li je ikad ijedna firma odgovarala za probijanje rokova gradnje autoputa, ili drugih sličnih infrastrukturnih objekata?Haris033 wrote: ↑04/04/2021 07:52 Nema tu mnogo priče. Raspiše se tender, i imaju svjetske firme koje će taj posao uraditi kvalitetno i u određenom roku. Eto sada planina Prenj, misterija za svjetske firme koje su sa modernom tehnologijom uradile xyz zahtijevnije i veće poslove...
-
saimidin
#21447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svjetske firme bi opet kao podugovarace angazovale nekog od nasih, tako da bi bili na istom kakva je situacija bila za tunel 1 martHaris033 wrote: ↑04/04/2021 07:52 Nema tu mnogo priče. Raspiše se tender, i imaju svjetske firme koje će taj posao uraditi kvalitetno i u određenom roku. Eto sada planina Prenj, misterija za svjetske firme koje su sa modernom tehnologijom uradile xyz zahtijevnije i veće poslove...
Neznam zasto ljudi misle da ce neko nama poslati svoje najbolje kao da smo bitni, a istina je da nama salju skart, tako je za sve od nutele do vakcina, nije drugacije ni za autoputeve, eno pogledaj tko radi most pocitelj
-
foxlife
#21448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
samo sto je razlika kad je sef neka svjetska firma i kad je taj sto je podugovarac sefsaimidin wrote: ↑04/04/2021 09:29Svjetske firme bi opet kao podugovarace angazovale nekog od nasih, tako da bi bili na istom kakva je situacija bila za tunel 1 martHaris033 wrote: ↑04/04/2021 07:52 Nema tu mnogo priče. Raspiše se tender, i imaju svjetske firme koje će taj posao uraditi kvalitetno i u određenom roku. Eto sada planina Prenj, misterija za svjetske firme koje su sa modernom tehnologijom uradile xyz zahtijevnije i veće poslove...
Neznam zasto ljudi misle da ce neko nama poslati svoje najbolje kao da smo bitni, a istina je da nama salju skart, tako je za sve od nutele do vakcina, nije drugacije ni za autoputeve, eno pogledaj tko radi most pocitelj![]()
-
Zeleni most
#21449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Rekli su iz AC minimalno 6 godina, pod uslovom da ne bude komplikacija u tunelu. A oni kada kazu odmah poduplaj.high_volume wrote: ↑04/04/2021 08:50Ako se postavi i ugovori odgovornost za gradnju ovog tunela, ako se gradnja izvršava s dovoljnim brijem radnika, u tri smjene, intezivno, sve prema planu gradnje, ovaj 6-10-godišnji rok može se skratiti na mnogo manji. Najbitnije je postići odgovornost za rokove i kvalitet gradnje i uspostaviti adekvatno i efikasno "kažnjavanje" za prekoračenje ugovora.Zeleni most wrote: ↑03/04/2021 23:51Autoput kroz tunel Prenj je glupost, probijanje tunela ce trajati 6-10 godina od pocetka radova.Dr Arsla wrote: ↑02/04/2021 09:58 Nepotrebna rasprava o Prenju kad to niko iz naših generacija neće ni dočekati. Možda tek djeca rođena u 21 stoljeću to nekad pod stare dočekaju da se provozaju kroz Prenj. Ja bi bio sretan da dočekam da AP dođe do Tešanjke i da se ne ventram po Ivanu kad idem na more
Ne znam koliko je vremenski kraci put kroz tunel, mozda 20 minuta, ali i to je svejedno, cemu zurba.![]()
-
RJ57
#21450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
problem sa prenjom nije samo tunel nego i to što sa jedne strane do njega ima kozja staza a sa druge planinarski puteljak.
naši maloumnici su uspjeli napraviti autoputeve od nigdje do nidokuda, dakle sigurno su u stanju i napraviti tunel od 10km bez prilaza istome i pustiti ga da stoji i otvarati ga svečano po jednom svakih šest mjeseci
naši maloumnici su uspjeli napraviti autoputeve od nigdje do nidokuda, dakle sigurno su u stanju i napraviti tunel od 10km bez prilaza istome i pustiti ga da stoji i otvarati ga svečano po jednom svakih šest mjeseci