Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
_deCKarD

#7126 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _deCKarD »

Kad bi moglo kod Vucka biti Pfizera ili Sputnika ili Moderne, za to sam se prijavio?
komercionala

#7127 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

_deCKarD wrote: 29/03/2021 21:14 Kad bi moglo kod Vucka biti Pfizera ili Sputnika ili Moderne, za to sam se prijavio?
Ima sve fadil i prevoz obezbijedio

Image
kox

#7128 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

Maraschino wrote: 27/03/2021 19:18
A_A_AKCIJA wrote: 27/03/2021 19:14
Maraschino wrote: 27/03/2021 19:06

Zivi bili pa vidjeli, vakcinacija u BiH sprovest ce se skoro kao i u drugim drzavama(osim Srbije koja se gurala da dobije i previse ne racunajuci da i drugi trebaju te vakcine).
U ovim redovima nema ni 1% onih sto trebaju u prvpj turi da dobiju nego otprilike zadnji(mladje osobe bez hronicnih bolesti) ali eto po nasem da se malo poguramo.
Futur prvi dok desetine ljudi umire svaki dan.
Biće, desiće se, trebaju... Da imaš 65 godina, trudnicu u porodici, nekoga ko se operisao i prima terapije kortikosteroida, ne bi pričao ove gluposti, nego bi kopao rukama i nogama. Ovako sereš sa mindera dok se ljudi bore i boje za život.

Ljudi, vakciniši se ko može. Živite u državi u kojoj niko neće voditi računa o vašem dupetu više od vas.
Blizu sam 65 god. i cekam svoj red. To sranje ostavi u kuci medju familijom.
Svi bi mi preko reda i u banku, i kod doktora i u opstini...jer smo takvog mentaliteta.

Covjek koji se trudio da ubije sto vise nasih sugradjana sada zeli nekome zivot sacuvati dok se ponovo ne pokrene ratna masinerija.
Takvo ponizenje ne moze svako sebi priustiti.
Izvini, a u kojoj zemlji tako strpljivo čekaš svoj red na vakcinu ? U BiH ?
Maraschino

#7129 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Maraschino »

kox wrote: 29/03/2021 21:19
A_A_AKCIJA wrote: 27/03/2021 19:14

Futur prvi dok desetine ljudi umire svaki dan.
Biće, desiće se, trebaju... Da imaš 65 godina, trudnicu u porodici, nekoga ko se operisao i prima terapije kortikosteroida, ne bi pričao ove gluposti, nego bi kopao rukama i nogama. Ovako sereš sa mindera dok se ljudi bore i boje za život.

Ljudi, vakciniši se ko može. Živite u državi u kojoj niko neće voditi računa o vašem dupetu više od vas.
Svi bi mi preko reda i u banku, i kod doktora i u opstini...jer smo takvog mentaliteta.

Covjek koji se trudio da ubije sto vise nasih sugradjana sada zeli nekome zivot sacuvati dok se ponovo ne pokrene ratna masinerija.
Izvini, a u kojoj zemlji tako strpljivo čekaš svoj red ? U BiH ?
NE
Tamo gdje se zna red i nista ne ide mimo reda.
Sramota me da trazim od kucnog da me stavi na listu(a mogao bih) ako vidim da prije mene ima precih. Valjda sam to naucio od njih.
kox

#7130 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

Maraschino wrote: 29/03/2021 21:24

NE
Sramota me da trazim od kucnog da me stavi na listu(a mogao bih) ako vidim da prije mene ima precih. Valjda sam to naucio od njih.
U kojoj tačno zemlji ako nije problem ? Da nije slučajno Holandija ?
Maraschino

#7131 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Maraschino »

kox wrote: 29/03/2021 21:25
NE
Recimo, moze i Njemacka.
kox

#7132 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

Maraschino wrote: 29/03/2021 21:28
kox wrote: 29/03/2021 21:25

NE
Recimo.
Holandija je 4-a zemlja u EU po procentu vakcinisanih osoba. Vakcinisali su 2,097,980 gradjana do sada u zemlj od otprilike 17 miliona stanovnika, dakle oko 12% populacije. U Bosni su procenti u promilima i ima vrlo malo nade da se to ozbiljnije promijeni u skorijem periodu. Ljudi koji odu u Srbiju primaju vakcine koje su njima višak, ne uzimaju ih nikakvim ugroženim kategorijama.
Onda pišeš:
"Covjek koji se trudio da ubije sto vise nasih sugradjana sada zeli nekome zivot sacuvati dok se ponovo ne pokrene ratna masinerija.
Takvo ponizenje ne moze svako sebi priustiti."
Ali uredno jedeš hljeb zemlje čije su trupe odgovorne za genocid u Srebrenici, to ti nije poniženje.

Vrlo je lako glumiti moralnu vertikalu nekome ko ne živi ovdje.
A_A_AKCIJA

#7133 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by A_A_AKCIJA »

CikCikCikPogodi wrote: 29/03/2021 21:10 Od Fadila sigurno opet nista. Kad kod Vucica dolazi opet Astri to je pitanje.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija ... iju/411783

A imajući u vidu reputaciju AZ vakcine kod ovih neobrazovanih, siguran sam da će doteći i kod nas od ovih sljedećih isporuka.

Navodno, ni ova Vučićeva donacija nije iskorištena, jer je odbijaju prosvijećeni RTG tehničari i čistačice.
Last edited by A_A_AKCIJA on 29/03/2021 21:47, edited 1 time in total.
komercionala

#7134 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

A_A_AKCIJA wrote: 29/03/2021 21:42
CikCikCikPogodi wrote: 29/03/2021 21:10 Od Fadila sigurno opet nista. Kad kod Vucica dolazi opet Astri to je pitanje.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija ... iju/411783
Revakcinacija iz vuciceve fabrike. Nakon toga novalic narucuje vakcine od vucica
daddy-kool

#7135 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

komercionala

#7136 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

daddy-kool wrote: 29/03/2021 22:47
Moze ne moze moze ne moze
czhuay

#7137 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by czhuay »

Image
Maraschino

#7138 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Maraschino »

http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/t ... p?id=99571

TUZLARIJE - VIJESTI
29.03.2021. u 11:52 Broj citanja: 2590
Podsjećanje na epidemiju Variola vere 1972. godine:
Za par sedmica vakcinisano 18 miliona ljudi

Image
Vakcinacija u Tuzli 1972. godine. FOTO: Miroslav Hlubna

Više od godinu dana svakodnevno slušamo o korona virusu koji izaziva oboljenje COVID 19. Mjere koje se poduzimaju starije je podsjetilo na 1972. godinu kada je u bivšoj Jugoslaviji izbila epidemija velikih boginja. Sve je počelo kada se u Prizren, sa hadža, vratio Ibrahim Hoti. Dolazila je rodbina, komšije i prijatelji da mu čestitaju, on se osjećao slabo, imao određene tegobe ali je mislio da je umoran od puta. Posije će se ispostaviti da je preživio blaži oblik velikih boginja. Jedan od onih koje je zarazio bio je učitelj Latif Mumdžić. On će se razboliti u Tutinu (Sandžak) da bi ga prebacili u Novi Pazar pa u Čačak, te zbog pogoršanja stanja dovezli su ga u bolnicu u Beograd. Dok je izolovan virus velikih boginja, i shvatilo se o čemu je riječ, učitelj, koji je poslije u mukama umro, zarazio je veliki broj medicinskog osoblja.

Vakcina je veliko dostignuće koje je spasilo milione i milione ljudi. Neke od najvažnijih vakcina su vakcine protiv boginja, bjesnila, tetanusa, dječije paralize (polio, poliomijelitis), tuberkuloze, gripe itd. Samo ime nastalo je od latinske riječi vacca (krava), vaccinus, tj. "kravlji". Edward Jenner (1749. – 1823.) naučnik iz Engleske izumio je vakcine u današnjem smislu riječi.
Vlast je tada proglasila vanredno stanje i počela sa vrlo strogim mjerama i masovnom vakcinacijom. Obustavljena su sva dešavanja, uvedena je prisilna karantena u cijeloj državi. U novinama su pisali imena onih koji su pobjegli iz karantene. Iz zemlje su mogli izaći samo oni koji su dobili "žuti karton" o vakcinaciji. Vakcina je bila besplatna i obavezna, vakcinisani su svi bez izuzetka. Sa masovnom vakcinacijom počelo se 23. marta 1972. godine a završilo za samo par sedmica. 18 miliona ljudi je vakcinisano. Vlast je tada pozvala Svjetsku zdravstvenu organizaciju i epidemiologa Donalda Hendersona, te se uspjelo u zaustavljanju šrenja bolesti.

Boginje su se počele povlačiti, život se vraćao u normalnu, ograničenja su postojala još neko vrijeme, nakon zabilježenog zadnjeg slučaja, a već 25. maja na stadionu u Beogradu sletom se obilježio Titov rođendan.

Zarazilo se 175 ljudi, umrlo je 35. Bivša Jugoslavija je bila dignuta na noge. Snimljen je i dokumentarni i igrani film Variola vera.

Kada su poslije analizirali kako se brzo zaustavila epidemija u bivšoj Jugoslaviji, došlo se do zaključka da se to moglo u komunističkoj Jugoslaviji, a da bi druga situacija bila u zemljama drugog društvenog uređenja, gdje bi se pozivali na ljudska prava.

Pitanje ljudskih prava, kada je opšte zdravlje i životi drugih u pitanju, teme su mnogih rasprava. Ima li neko pravo da zatvori i vakciniše čovjeka koji to ne želi, a s druge strane ima li neko pravo da ugrozi druge, zarazi ga smrtnosnim virusom koji na kraju može izazvati smrt?

Kod Tita nije bilo dileme, svi u red za vakcinaciju. Na kraju su, da ubrzaju proces vakcinisali "pištoljem", koji možete vidjeti na naslovnoj fotografiji.

Za razliku od tadašnje epidemije velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji, pandemija korona virusa je svjetski problem. Globoalizacijom svijeta došlo je do brzog prebacivanja ljudi s kraja na kraj svijeta, te je širenja virusa olakšano.

Covid pozitivni izgledaju kao i svi ostali, za razliku od oboljelih od velikih boginja koji su izgledali zastrašujuće. Nije se moralo govoriti da se drži distanca, od nih se bježalo.

Image
Velike boginje

Smrtnost zaraženih kod velikih boginja (Variola vera major) je velika, umire 20 do 40 % zaraženih, a kod preživjelih ostavlja velike posljedice, trajnu unakaženost ili sljepoću.

Velike boginje su samo u 20. vijeku usmrtile 300-500 miliona ljudi. Za vrijeme 18. vijeka bolest je ubijala 400 hiljada Evropljana godišnje i bila je zaslužna za trećinu svih slučajeva sljepoće. Bolest je ubijala 20 - 60% svih zaraženih i više od 80% zaražene djece. Nakon uspješno provedenog vakcinisanja u 19. i 20. vijeku Svjetska zdravstvene organizacija je 1979. godine proglasila da je bolest istrebljena. Sve te bolesti nisu se same povukle nego sticanjem imuniteta nakon redovne vakcinacije. Tako je došlo do apsurdne situacije, da kada su u mnogim dijelovima svijeta istrebljene mnoge smrtnosnosne bolesti, jača antivakserski pokret, te se neke bolesti vraćaju.
Kod zaraženih korona virusom smrtnost se povećava s godinama, da bi se kretala od 0,2% kod osoba od 10 do 39 godina do 14,8% kod osoba od 80 i više godina. Virus je vremenom mutirao, pojavili su se novi sojevi koji se brže šire i izazivaju teže kliničke slike. Više teških slučajeva povećava i smrtnost ali ne toliki da kod nekih izazove strah koji su izazivale velike boginje. Svjedočimo da težu kliničku sliku imaju i mlađe osobe te su početne procjene vremenom promijenjene. Ne može se predvidjeti rekakcija organizma na virus, sama činjenica da postoje asimptomatski i oni koji jedva da osjete neki simptom nakon zaraze, također utiče na opuštenost ljudi.

Boginje su bile vidljive, COVID nije ali pravi štetu u organizmu, posebno na plućima. Da bi neki vjerovali moraju sami biti zaraženi, vidjeti oboljelog i znati za nekoga ko je umro od posljedica komplikacija. Zbog takvih stavova, neodgovornog ponašanja, pa i kriznih štabova koji kalkulišu između onog što se mora i može, nesnalaženja u velikoj zdravstvenoj krizi na svjetskom novou, te činjenice da vakcine za ovaj virus do skora nisu ni postojale, do sada je u svijetu COVID-om zaraženo 127.841.000 ljudi, umrlo je 2.799.000 a u Bosni i Hercegovini umrlo je 6.220 osoba dok je 162.000 zaraženo. U Tuzlanskom kantonu do danas 29.3.2021. zaraženih je 15.963, a umrlih 724. Nažalost, epidemiji kraj nije ni blizu, vakcine bude nadu, spasiće mnoge ali do mnogih će doći prekasno ili nikako.

Pored napora naučnika da za kratko vrijeme stvore vakcinu i bore se sa opakim virusom koji kod izvjesnog broja oporavljenih ostavlja posljedice, borba se odvija i sa interesnim politikama, antivakserima i pitanjima ljudskih prava i sloboda. Dok naučnici i zdravstveno osoblje rade na pronalaženju lijekova i liječenju onih sa težom kliničkom slikom, društvene mreže su besplatan poligon koji se koristi za neumorne teoretičare zavjera, koji bez ikakvih sankcija doprinose onemogućavanju normalizacije života kojoj svi teže.

Dokumentarni film o Variola veri:

S.M.

(tuzlarije.net)
Industrialyzer

#7139 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

komercionala wrote: 29/03/2021 22:32 Zasto se ova tema zove vakcine kad se ovdje radi o eksperimentalnoj genskoj terapiji? Terapija nikad do sad testirana na ljudima ali jeste na zivotinjama i to bezuspjesno.
Ma to je da nama laicima bude lakse shvatiti o cemu se radi, pa nemoj previse strucnih termina koristiti.

Mozes li jednostavnim jezikom da nam objasnis sta je genska terapija? I zasto je ovo takva vrsta terapije?
komercionala

#7140 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Industrialyzer wrote: 29/03/2021 23:15
komercionala wrote: 29/03/2021 22:32 Zasto se ova tema zove vakcine kad se ovdje radi o eksperimentalnoj genskoj terapiji? Terapija nikad do sad testirana na ljudima ali jeste na zivotinjama i to bezuspjesno.
Ma to je da nama laicima bude lakse shvatiti o cemu se radi, pa nemoj previse strucnih termina koristiti.

Mozes li jednostavnim jezikom da nam objasnis sta je genska terapija? I zasto je ovo takva vrsta terapije?
To ti je ono cime se bavi moderna vec 11tu godinu koliko postoje. Do sada su imali neuspjesna testiranja svojih proizvoda na zivotinjama, ova covid genska terapija im je prvi proizvod koji je komercijalno izasao u prodaju. Da da prvi proizvod koji im je po hitnoj proceduri odobren treba da posluzi za masovni eksperiment.
Industrialyzer

#7141 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

komercionala wrote: 29/03/2021 23:24

To ti je ono cime se bavi moderna vec 11tu godinu koliko postoje. Do sada su imali neuspjesna testiranja svojih proizvoda na zivotinjama, ova covid genska terapija im je prvi proizvod koji je komercijalno izasao u prodaju. Da da prvi proizvod koji im je po hitnoj proceduri odobren treba da posluzi za masovni eksperiment.
A cek, kako je ovo genska terapija, a ne vakcina? To ne razumijem
komercionala

#7142 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Industrialyzer wrote: 29/03/2021 23:26

Edukuj se
https://www.modernatx.com/

Definicija vakcine prema CDC: Vaccine: A product that stimulates a person’s immune system to produce immunity to a specific disease, protecting the person from that disease.

Stiti od bolesti ... ovo sto se potura pod naziv covid vakcina ne stiti nego kako kazu opet se mozes zaraziti ali ne bi trebao da umres.
Point.

#7143 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Point. »

Dolazi Johnson&Johnson vakcina. Dovoljna jedna doza.
Industrialyzer

#7144 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

komercionala wrote: 29/03/2021 23:31
Edukuj se

Definicija vakcine prema CDC: Vaccine: A product that stimulates a person’s immune system to produce immunity to a specific disease, protecting the person from that disease.

Stiti od bolesti ... ovo sto se potura pod naziv covid vakcina ne stiti nego kako kazu opet se mozes zaraziti ali ne bi trebao da umres.
Mozes li bar ukratko objasniti zasto je ovo genska terapija? Igraju se sa nasim genima, modificiraju ih? Cuo sam za to, ali ne razumijem bas najbolje.
komercionala

#7145 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Industrialyzer wrote: 29/03/2021 23:34

Edukuj se

Mozes li bar ukratko objasniti zasto je ovo genska terapija? Igraju se sa nasim genima, modificiraju ih? Cuo sam za to, ali ne razumijem bas najbolje.
Dao sam ti link pa istrazi. Citat sa modernine stranice:

mRNA is like software for the cell. And if it works for one disease, it has the potential to work for many diseases. Our approach to leveraging mRNA science started with creating an operating system – our multidisciplinary mRNA platform technology.
Industrialyzer

#7146 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

komercionala wrote: 29/03/2021 23:36

Edukuj se

mRNA is like software for the cell. And if it works for one disease, it has the potential to work for many diseases. Our approach to leveraging mRNA science started with creating an operating system – our multidisciplinary mRNA platform technology.
Jasno sve, ali ne mogu da nadjem kako utice na nase gene. Zato te i pitam, ne znam.
komercionala

#7147 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Industrialyzer wrote: 29/03/2021 23:39
komercionala wrote: 29/03/2021 23:36

Jasno sve, ali ne mogu da nadjem kako utice na nase gene. Zato te i pitam, ne znam.
Kucaj genska terapija ima dosta literature i clanaka. Uglavnom eksperimentalna medicina
Industrialyzer

#7148 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

Pa citao sam, ali previse nekakvih strucnih izraza pa se covjek pogubi. Ako mozes laicki u par recenica da me uputis sta i kako jer je dosta konfuzno. Ne mogu da vjerujem da nam modificiraju gene :roll:
komercionala

#7149 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Industrialyzer wrote: 29/03/2021 23:47 Pa citao sam, ali previse nekakvih strucnih izraza pa se covjek pogubi. Ako mozes laicki u par recenica da me uputis sta i kako jer je dosta konfuzno. Ne mogu da vjerujem da nam modificiraju gene :roll:
Eo care narodski naicki objasnjeno

Industrialyzer

#7150 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

komercionala wrote: 29/03/2021 23:49
Industrialyzer wrote: 29/03/2021 23:47 Pa citao sam, ali previse nekakvih strucnih izraza pa se covjek pogubi. Ako mozes laicki u par recenica da me uputis sta i kako jer je dosta konfuzno. Ne mogu da vjerujem da nam modificiraju gene :roll:
Eo care narodski naicki objasnjeno

Hvala :thumbup:

Ovo je strasno, cuj izmislili mRnk :shock: cega su se sjetili covjece :-?
Locked