Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Mea_parvitas

#6426 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mea_parvitas »

Hakiz wrote: 27/03/2021 15:50
Mea_parvitas wrote: 27/03/2021 15:49 Potpuno ispravno pitanje covjek postavlja, a pametnjakovici lafo odgovaraju sa nekog nivoa.

Vrlo jednostavno pitanje, zasto je dozvoljeno vakcinisanom da putuje ako i dalje moze prenositi covid u drzavi u koju udje gdje npr nema ni 5% vakcinisanih... on je zastitio sebe i to je sve, i dalje siri virus, tako da mislim da je jedina ispravna opcija negativan pcr test, ili ovi neki drugi brzinski, koji jesu manje pouzdani, ali opet sprijecava vecinu zarazenih da udju u drzavu.
Ne širi virus jer virus koji u njega uđe će biti "ubijen" sko je vakcinisan. Vakcina ne eliminiše samo simptome.

Da vakcine eliminišu samo simptome i danas bi imali spidemije boginja, polija, tifusa itd.
Aha, pa onda ima smisla, ako je tako. Mada sam ja shvatio da covjek razvije imunitet i zasticen je od tezih oblika bolesti, a da i dalje moze prenijeti osobi koja nije vakcinisana.
Hakiz

#6427 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 27/03/2021 15:55
Maraschino wrote: 27/03/2021 15:45
laik1981 wrote: 27/03/2021 15:37
Ja cu se vakcinisati kada budem u prilici. Samo te pitam koja je poenta covid pasosa ako se i dalje mozes zaraziti i prenositi virus?
Skoro je WHO obavio da je vec dokazano da poslije revakcinacije i kada prodju dvije sedmice vakcinisani su ''manji'' prenosnici.
Samom vakcinom je zastitio sebe oko 90% a i druge(jer nije prenosnik kao nevakcinisana osoba).

Onaj ko ima pasos time dokazuje da je zasticen, manji prenosnik i tamo gdje putuje nece opteretiti zdravstveni sistem ako fasuje covid.
Mozes ti opteretiti zdravstveni sistem i ako te srce opali, ako se otrujes hranom, slomis ruku. Za to postoji polica osiguranja za putovanja. Primarna svrha vakcinacije bi trebala biti zaustavljanje pandemije i transmisije virusa. I vakcina ce tako i funkcionisati. Ako i posle tog perioda kada vakcina postaje funkcionalna bude moguce repliciranje virusa u organizmu i transmisija onda smo dzaba krecili. U tom slucaju ce virus mutirati i pronaci nacin kako da zaobidje zastitu koja vakcina nudi.. Covid pasos ima smisla jedino ako vakcina garantuje da neces biti prenosilac i da nisi rizican. U svakom drugom slucaju je taj pasos besmislen. Za covid pasos nece biti neophodna samo vakcina, vec i dokaz da posjedujes antitijela i da kao takav nisi zarazan..
Putničko zdravstveno osiguranje ti neće pomoći ako nema kreveta u koji će te smjestiti i ljekara koji će te liječiti jer je sistem zemlje u kojoj te srce opaliti preopterećen.
Hakiz

#6428 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Mea_parvitas wrote: 27/03/2021 15:57
Hakiz wrote: 27/03/2021 15:50
Mea_parvitas wrote: 27/03/2021 15:49 Potpuno ispravno pitanje covjek postavlja, a pametnjakovici lafo odgovaraju sa nekog nivoa.

Vrlo jednostavno pitanje, zasto je dozvoljeno vakcinisanom da putuje ako i dalje moze prenositi covid u drzavi u koju udje gdje npr nema ni 5% vakcinisanih... on je zastitio sebe i to je sve, i dalje siri virus, tako da mislim da je jedina ispravna opcija negativan pcr test, ili ovi neki drugi brzinski, koji jesu manje pouzdani, ali opet sprijecava vecinu zarazenih da udju u drzavu.
Ne širi virus jer virus koji u njega uđe će biti "ubijen" sko je vakcinisan. Vakcina ne eliminiše samo simptome.

Da vakcine eliminišu samo simptome i danas bi imali spidemije boginja, polija, tifusa itd.
Aha, pa onda ima smisla, ako je tako. Mada sam ja shvatio da covjek razvije imunitet i zasticen je od tezih oblika bolesti, a da i dalje moze prenijeti osobi koja nije vakcinisana.
Ali, ako si ti vakcinisan i ipak slučajno nekako preneseš virus meni, ali i ja sam vakcinisan itd, onda virusu nema gdje da ide nego da umre. Ne može za "života" nikoga zaraziti, reprodukovati se itd. Zato je važno da se svi vakcinišemo, a pasoš će dokazati da zemlja koja te prima i koja je vakcinisala svoje ljude neće primiti nekoga ko u sebi nosi "živ" virus.
laik1981

#6429 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Duka Dizel II wrote: 27/03/2021 15:54
Hakiz wrote: 27/03/2021 15:35

Nema je, nemoj se vakcinisati i nemoj imati pasoš. Niko te ne tjera.
Ja cu se vakcinisati kada budem u prilici. Samo te pitam koja je poenta covid pasosa ako se i dalje mozes zaraziti i prenositi virus?
Cilj je što šira vakcinacija.
A Covid pasoši su jedno od sredstava kojim se mase teraju na vakcinaciju.
I to je tacan odgovor. Covid pasosi ce u evropi vjerovatno biti uvedeni za nerezidente EU, kao sto je bio slucaj sa PRC testovima, dok ce rezidenti normalno putovati izmedju EU drzava. I evropa ima ogroman problem sa vakcinacijom. Nema pfizera kojeg zeli 90% evropljana i tempo vakcinacije je prespor da bi u dogledno vrijeme uvodili covid pasose i propusnice za gradjane unutar EU..
laik1981

#6430 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 27/03/2021 15:57
laik1981 wrote: 27/03/2021 15:55
Maraschino wrote: 27/03/2021 15:45

Skoro je WHO obavio da je vec dokazano da poslije revakcinacije i kada prodju dvije sedmice vakcinisani su ''manji'' prenosnici.
Samom vakcinom je zastitio sebe oko 90% a i druge(jer nije prenosnik kao nevakcinisana osoba).

Onaj ko ima pasos time dokazuje da je zasticen, manji prenosnik i tamo gdje putuje nece opteretiti zdravstveni sistem ako fasuje covid.
Mozes ti opteretiti zdravstveni sistem i ako te srce opali, ako se otrujes hranom, slomis ruku. Za to postoji polica osiguranja za putovanja. Primarna svrha vakcinacije bi trebala biti zaustavljanje pandemije i transmisije virusa. I vakcina ce tako i funkcionisati. Ako i posle tog perioda kada vakcina postaje funkcionalna bude moguce repliciranje virusa u organizmu i transmisija onda smo dzaba krecili. U tom slucaju ce virus mutirati i pronaci nacin kako da zaobidje zastitu koja vakcina nudi.. Covid pasos ima smisla jedino ako vakcina garantuje da neces biti prenosilac i da nisi rizican. U svakom drugom slucaju je taj pasos besmislen. Za covid pasos nece biti neophodna samo vakcina, vec i dokaz da posjedujes antitijela i da kao takav nisi zarazan..
Putničko zdravstveno osiguranje ti neće pomoći ako nema kreveta u koji će te smjestiti i ljekara koji će te liječiti jer je sistem zemlje u kojoj te srce opaliti preopterećen.
Pa valjda kad se vecina vakcinise nece biti preopterecenja zdravstvenih sistema..
Naslovnica

#6431 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Znači, cilj covid-19 pasoša je da te natjeraju da se vakcinišeš?
A šta ćemo sa ovim propusnicama, nema na koncerte, kulturne događaje, u restoranima možeš sjediti samo napolju...?
Znači, sve to da bi bili natjerani da se vakcinišemo, iako možemo prenijeti virus i oboljeti?!
Jbga, teoretski, neko jučer izašao iz karantene, pun antitijela, ali ne može "slobodno" putovati jer nema covid-19 propusnicu. :roll:
88Sioux

#6432 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by 88Sioux »

Edin H. wrote: 27/03/2021 14:33 Ima li kakvih komentara u Srbiji povodom odluke da građanima susjednih zemalja omoguće vakcinaciju na račun njihovih poreskih obveznika?
Što je situacija bolja u susedstvu - bolja je i u Srbiji. Problem je globalnog (regionalnog) karaktera.

Nema nikakve frke. :thumbup:
Hakiz

#6433 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 27/03/2021 16:11 Znači, cilj covid-19 pasoša je da te natjeraju da se vakcinišeš?
A šta ćemo sa ovim propusnicama, nema na koncerte, kulturne događaje, u restoranima možeš sjediti samo napolju...?
Znači, sve to da bi bili natjerani da se vakcinišemo, iako možemo prenijeti virus i oboljeti?!
Jbga, teoretski, neko jučer izašao iz karantene, pun antitijela, ali ne može "slobodno" putovati jer nema covid-19 propusnicu. :roll:
Može, u pasošu piše da je prebolovao covid i ima 3 mjeseca slobode. Znači ili vakcina ili prebolovan covid do 3 mjeseca ili negativan PCR do 2 dana. To u pasoš i možeš putovati.

Samo, ja imao negativan PCR, ali opet imao covid. Čekam 3 mjeseca pa idem na vakcinu, valjda će doći do tada.

Ne vjerujte testu ako se loše osjećate. Ja i pored negativnog testa ipak tražio preglede. Nasreću...

Problem je što nema boljeg testa od PCR...
Hakiz

#6434 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 27/03/2021 16:11 Znači, cilj covid-19 pasoša je da te natjeraju da se vakcinišeš?
Bolan, pomiri se sa sobbom pa ćeš se pomiriti i sa svijetom. Džaba ti, samo ćeš izgubiti živce i opet morati imati pasoš.
Naslovnica

#6435 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Na stranu priča da ce covid-19 pasoši u EU vrijediti samo za odobrene vakcine, za sada Sputnik V i kinezi nisu odobreni, a djeluju.
O tempora, o mores!
Hakiz

#6436 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 27/03/2021 16:21 Na stranu priča da ce covid-19 pasoši u EU vrijediti samo za odobrene vakcine, za sada Sputnik V i kinezi nisu odobreni, a djeluju.
O tempora, o mores!
E, to je već druga stvar.

Samo, je li važnije vakcinisati se da se preživi ili da se putuje?
Naslovnica

#6437 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 27/03/2021 16:20
Bolan, pomiri se sa sobbom pa ćeš se pomiriti i sa svijetom. Džaba ti, samo ćeš izgubiti živce i opet morati imati pasoš.
Ti već Borgovan? :lol:
CikCikCikPogodi

#6438 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by CikCikCikPogodi »

Naslovnica wrote: 27/03/2021 16:21 Na stranu priča da ce covid-19 pasoši u EU vrijediti samo za odobrene vakcine, za sada Sputnik V i kinezi nisu odobreni, a djeluju.
O tempora, o mores!
Jos kad vidis one ublehase i kvazinovinare sa N1 pod daljinskim od CNN moraju svaki dan odvojiti barem po 5-10 minuta ubijedivajuci ljude da su samo "zapadne" vakcine dobre, dok je Ruska vid kolonizacije.
Naslovnica

#6439 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 27/03/2021 16:22
O tempora, o mores!

Pa izgleda da je ovima u EU jedino važno biti vakcinisan sa vakcinama koje su oni odobrili.
Hakiz

#6440 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 27/03/2021 16:24
O tempora, o mores!

Pa izgleda da je ovima u EU jedino važno biti vakcinisan sa vakcinama koje su oni odobrili.
A šta bi, sa neodobrenim?
Naslovnica

#6441 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 27/03/2021 16:18
Može, u pasošu piše da je prebolovao covid i ima 3 mjeseca slobode. Znači ili vakcina ili prebolovan covid do 3 mjeseca ili negativan PCR do 2 dana. To u pasoš i možeš putovati.

Samo, ja imao negativan PCR, ali opet imao covid. Čekam 3 mjeseca pa idem na vakcinu, valjda će doći do tada.

Ne vjerujte testu ako se loše osjećate. Ja i pored negativnog testa ipak tražio preglede. Nasreću...

Ja prebolovao u novembru, još uvijek imam antitijela ali se nisam vakcinisao pa ne mogu nigdje.
Iako imam sve što i onaj vakcinisani.
:roll:
Naslovnica

#6442 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 27/03/2021 16:25
Naslovnica wrote: 27/03/2021 16:24

A šta bi, sa neodobrenim?
Pa da, kineske, ruske... zašto da ne, u čemu je problem?!
Duka Dizel II

#6443 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Duka Dizel II »

Ne znam šta bih ti rekao.
Ako donesu takvu odluku (a priča se još od prošle godine), možeš se samo vakcinisati ili pevati borbene na forumu.
I to će biti još dodatno ispolitizovano ako u EU vakcinaciju uslove nekom "zapadnom vakcinom".

Zato sam ja uzeo AstraZeneku još pre mesec dana. Nek ide život.

Mislim da je AZ najkompetentnija u ovom slučaju.
Jest malo agresivna , ali to znači da deluje.
I baš zato što prolazi najrigorozniji test javnosti i na udaru je kritika.
A_A_AKCIJA

#6444 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by A_A_AKCIJA »

Mea_parvitas wrote: 27/03/2021 13:10 Image
Fadilovu ne primaju...
neko_sa_strane

#6445 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by neko_sa_strane »

laik1981 wrote: 27/03/2021 16:04
Duka Dizel II wrote: 27/03/2021 15:54
Cilj je što šira vakcinacija.
A Covid pasoši su jedno od sredstava kojim se mase teraju na vakcinaciju.
I to je tacan odgovor. Covid pasosi ce u evropi vjerovatno biti uvedeni za nerezidente EU, kao sto je bio slucaj sa PRC testovima, dok ce rezidenti normalno putovati izmedju EU drzava. I evropa ima ogroman problem sa vakcinacijom. Nema pfizera kojeg zeli 90% evropljana i tempo vakcinacije je prespor da bi u dogledno vrijeme uvodili covid pasose i propusnice za gradjane unutar EU..
Obrnuto je. Evropska unija COVID pasoše uvodi za državljane svojih zemalja članica za slobodan protok ljudi, roba i usluga među članicama EU.
banjaluka078
Moderator

#6446 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Maraschino wrote: 27/03/2021 15:19
Koliko je u Njemackoj vakcinisano ili Nizozemskoj ili Italiji...milioni strpljivo cekaju svoj red pa zasto ne bi i hiljade B/B cekali svoj.
Eto nisam ni ja a po rasporedu negdje druga polovina maja. Moram li i ja u Srbiju po vakcinu jer ako se pocne mrijet da ja ostanem ziv.
Zato što u Holandiji i Njemačkoj i imaju šanse da dođu na red, a u Bosni baš i ne. Ovdje nema rasporeda i ne zna se kad će ko biti vakcinisan.
Ne moraš nikuda, niko te ne tjera, sve na dobrovoljnoj bazi.
Almir_

#6447 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Almir_ »

Politika, u svemu pa i u vakcinama.
Davno je meni receno srbija ce vremenom prebaciti svu odgovornost na rs tokom ratnih desavanja.
Upravo to i vidimo, bolji odnos prema BiH a sa druge strane Turska autoput=novac.
Licno taman neprimio nikakvu necu biti prodana dusa ici u bg.
nadezdakov

#6448 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by nadezdakov »

Hakiz wrote: 27/03/2021 15:40 A kada vakcina kod tebe proradi nećeš se moći zaraziti dok vakcina radi, nekih godinu-dvije. Virus koji u tebe uđe će biti ubijen, a ako ga nosiš ba odjeći, to je drugo. Ali zato odoba koja pokupi virus sa tvoje odjeće ako je vakcinisana biće zaštičena. I zato se svi moramo vakcinisati, jer ako svi "ubijamo" virus koji nas "dotakne" virus će ili nestati ili sr povuči sa ljudi. Kao što se desilo sa virusima boginja, polia i svim ostalim koje smo vakcinama "ubili".
Ne može se mikrobiologija i medicina naučiti na YouTubeu.

1. ''Nećeš se moći zaraziti dok vakcina radi svoje'' - to uopće nije točno, možeš se zaraziti, zato i postoji procent efektivnosti. Ali je suština da je veća vjerojatnoća da se nećeš zaraziti.

2. ''Virus koji u tebe uđe će biti ubijen'' - neće biti ''ubijen'', već nema prostora za replikaciju u mjeri i količini u kojoj bi se razmnožavao u necijepljena čovjeka, samim time će nakon nekog vremena odumrijeti, ako postoji aktivna zaštita u organizmu.

3. Virusima je za život neophodna ŽIVA ćelija. Metalna drška, staklo, vuneni džemper i tvoje džins farmerice nisu građeni od ćelija, stoga virus jednom izbačen iz živog organizma (recimo kašljanjem) ako u izuzetno brzom vremenskom roku ne nađe drugi živi organizam (ljudski ili životinjski), i ako ne dođe u dovoljnoj količini za replikaciju u tom organizmu - odumire. Poznato je i da se neki virusi mogu ''učahuriti'', ali o tome za SARS-CoV jednostavno nema dokaz, a njemački znanstvenici su još davno utvrdili da u domovima zaraženih ni na jednoj površini nije bilo virusa. Shodno tome ''kupljenje virusa'' s odjeće je ravno teorijama zavjere.

4. Virus boginja, polia i ovaj virus imaju samo zajednički imenitelj (virus), ne može ih se ni porediti, mnogi pametniji ljudi od nas smatraju da ga se neće moći iskorijeniti. Stoga je cilj je potisnuti replikaciju SARS-CoV-2 virusa i učiniti da mutira u neku blažu varijantu koja će najvjerojatnije cirkulirati svijetom kao i njegovi rođaci iz skupine humanih koronavirusa koji cirkuliraju s virusima influence.
zemomak

#6449 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zemomak »

Hakiz wrote: 27/03/2021 16:18

mos mislit ne mogu napravit nesto tako jednostavno za sigurnu detekciju i dijagnozu virusa, a ko fol napravili lijek tj vakcinu, absurd :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#6450 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Entropio »

Image
Locked