I u Americi su roditelji / stariji od 60 + .. dobili socijalnu pomoc, s kojom se ne moze samostalno zivjeti, ali uz djecu ..da.. mislim da je i kod Kanade isto.u-pet-deka wrote: ↑28/03/2021 21:31 Ali oni koji su imali 60 godina, bili su blizu penzije, a oni koji su bili fizički ili mentalno hendikepirani, i jedni i drugi dobili su penziju jer drugog smisla nije bilo.
Gdje se odseljava bh stanovništvo?
-
moonca
#826 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
-
u-pet-deka
#827 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ovdje od te socijalne penzije niko nije mogao komotno živiti. Ista je jako osjetljiva na mnoge druge faktore. Ako jedno radi i zarađuje iznad određene sume, onda odbijaju sve iznad te crte drugom od socijalne penzije. Zatim ste kao primaoc socijalne penzije ograničeni u pogledu (nekog) vlasništva ili štednje, ili drugih prihoda, primjerice penzija iz BiH ili Njemačke koju ste ostvarili jos 80-ih. Dalje, ako dvoje koji žive pod istim krovom ili su zajedno u braku i žive od socijalne penzije tada je jednom i drugom je ista umanjena za cca. 20 %moonca wrote: ↑29/03/2021 03:30I u Americi su roditelji / stariji od 60 + .. dobili socijalnu pomoc, s kojom se ne moze samostalno zivjeti, ali uz djecu ..da.. mislim da je i kod Kanade isto.u-pet-deka wrote: ↑28/03/2021 21:31 Ali oni koji su imali 60 godina, bili su blizu penzije, a oni koji su bili fizički ili mentalno hendikepirani, i jedni i drugi dobili su penziju jer drugog smisla nije bilo.
Invalidska penzija (od 2013.) je nešto drugo. Ta penzija se sastoji od glavnog dijela plus invalidskog i nato sve još beneficije npr. za stan, koja je jednaka kao kod samohrane majke sa troje djece, i opet nato sve ako osoba ima potrebu daju dodatni bonus za neke potrebe. Iznos je netto oko 3.500 Dollara.
-
foxlife
#828 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
ti naucis ovako i u skoli razvalis sa ocjenama
u cemu je problem?
al jok vi niste ucili jezik i kad su vam u smislu skolstva dozvolili vi vjerovatno jos natucali
ja ici u posao
ja trebala imati socijala itd
-
foxlife
#829 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
a ti bi komotno da zivis?u-pet-deka wrote: ↑29/03/2021 11:42Ovdje od te socijalne penzije niko nije mogao komotno živiti. Ista je jako osjetljiva na mnoge druge faktore. Ako jedno radi i zarađuje iznad određene sume, onda odbijaju sve iznad te crte drugom od socijalne penzije. Zatim ste kao primaoc socijalne penzije ograničeni u pogledu (nekog) vlasništva ili štednje, ili drugih prihoda, primjerice penzija iz BiH ili Njemačke koju ste ostvarili jos 80-ih. Dalje, ako dvoje koji žive pod istim krovom ili su zajedno u braku i žive od socijalne penzije tada je jednom i drugom je ista umanjena za cca. 20 %moonca wrote: ↑29/03/2021 03:30I u Americi su roditelji / stariji od 60 + .. dobili socijalnu pomoc, s kojom se ne moze samostalno zivjeti, ali uz djecu ..da.. mislim da je i kod Kanade isto.u-pet-deka wrote: ↑28/03/2021 21:31 Ali oni koji su imali 60 godina, bili su blizu penzije, a oni koji su bili fizički ili mentalno hendikepirani, i jedni i drugi dobili su penziju jer drugog smisla nije bilo.
Invalidska penzija (od 2013.) je nešto drugo. Ta penzija se sastoji od glavnog dijela plus invalidskog i nato sve još beneficije npr. za stan, koja je jednaka kao kod samohrane majke sa troje djece, i opet nato sve ako osoba ima potrebu daju dodatni bonus za neke potrebe. Iznos je netto oko 3.500 Dollara.
pa onda se ne bi zvala socijala
u tome i jeste smisao
a nasi bi komotno ono hocu rostilj hocu u bosnu 2 puta godisnje auto i ko zna sta jos
jbt s kim ja dijelim i s kim sam dijelio zrak u pm
-
detroit-mercy
#830 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Jebala vas vise socijala i prica o socijali, je li ima kakvih informacija/iskustava kako poceti sopstveni business, kako napraviti karijeru, kako se usavrsiti, vec 20 i nesto stranica se raspreda o jebenoj dasnskoj socijali 
-
foxlife
#831 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
pa sta god pocnes dodje ovaj zviz i kaze ma nije to tako ne daju ti danci ne daju ti marsovci zvijezde polozaj planeta nismo mi za toga jer smo lijeni za sta je donekle upravu za ovo zadnjedetroit-mercy wrote: ↑29/03/2021 14:23 Jebala vas vise socijala i prica o socijali, je li ima kakvih informacija/iskustava kako poceti sopstveni business, kako napraviti karijeru, kako se usavrsiti, vec 20 i nesto stranica se raspreda o jebenoj dasnskoj socijali![]()
-
moonca
#832 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Dobro je biti upucen i u te stvari- ako, izgubish posao. propadne ti biznis-- kao sto se deshava ovih dana -korone-- i moguca pomoc drzave/ socijale, dobro dodje.
-
foxlife
#833 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
sta god da ti napise zviz ne dodje ti dobro ni u kojem slucaju tako da znas gdje si i bez toga 
-
moonca
#834 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Pohvalno je sto pishe u detalje- nekome ce pomoci-

-
detroit-mercy
#835 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
U sta konkretno, iz sve ove price sta si naucila o danskoj socijali i danskoj penziji
Kad ostanes bez posla ljudi ti sve kazu, koja su ti prava i sta te sljeduje.
Tako imas i opcije ukoliko ti propadne biznis.
20 i nesto strana slusam o tome kako nisu dali uciti danski, ko je sve klepio socijalnu penziju, kako su razocarani jer ne mogu "komotno" zivjeti od socijalne penzije
Wtf, totalni crnjak
-
detroit-mercy
-
foxlife
#837 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
ja davno rekao da sam s njim u rovu prvo bih njega ubio pa sebe
-
Guadalajara
-
moonca
#839 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
-
moonca
-
foxlife
-
u-pet-deka
#842 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Nije problem, a ti komotno uči strani jezik u sobi sa još troje iz iste zemlje iz koje ste i vi. Za početak vam je potrebno pravilno predstavljanje stranog jezika.foxlife wrote: ↑29/03/2021 13:42ti naucis ovako i u skoli razvalis sa ocjenama
u cemu je problem?
al jok vi niste ucili jezik i kad su vam u smislu skolstva dozvolili vi vjerovatno jos natucali
ja ici u posao
ja trebala imati socijala itd
-
u-pet-deka
#843 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Pa ovi na socijalnim penzijama provode po 7-8 mjeseci u BiH, i ako zakonski nemaju pravo na tako dug boravak van danskih granica.foxlife wrote: ↑29/03/2021 13:45a ti bi komotno da zivis?u-pet-deka wrote: ↑29/03/2021 11:42Ovdje od te socijalne penzije niko nije mogao komotno živiti. Ista je jako osjetljiva na mnoge druge faktore. Ako jedno radi i zarađuje iznad određene sume, onda odbijaju sve iznad te crte drugom od socijalne penzije. Zatim ste kao primaoc socijalne penzije ograničeni u pogledu (nekog) vlasništva ili štednje, ili drugih prihoda, primjerice penzija iz BiH ili Njemačke koju ste ostvarili jos 80-ih. Dalje, ako dvoje koji žive pod istim krovom ili su zajedno u braku i žive od socijalne penzije tada je jednom i drugom je ista umanjena za cca. 20 %
pa onda se ne bi zvala socijala
u tome i jeste smisao
a nasi bi komotno ono hocu rostilj hocu u bosnu 2 puta godisnje auto i ko zna sta jos
jbt s kim ja dijelim i s kim sam dijelio zrak u pm
-
u-pet-deka
#844 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
detroit-mercy wrote: ↑29/03/2021 14:23 Jebala vas vise socijala i prica o socijali, je li ima kakvih informacija/iskustava kako poceti sopstveni business, kako napraviti karijeru, kako se usavrsiti, vec 20 i nesto stranica se raspreda o jebenoj dasnskoj socijali![]()
Ovdje otvorit svoj biznis je sve na jednu kratu ako propadne posao nema te više, grcaš se u dugovima do smrti. Ima naših bisera bolje da štrik oko vrata...
- exliberal-ex
#845 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Meni se stomak par puta tako okrenuo kad slusam nase.
Jednom sam sreo jednu curu/zenu iz Sarajeva i onako kroz pricu skontamo da znamo jednog tipa sto je sad u Holandiji.
I ona meni "joj jes se on dobro snasao"...rekoh sta je uradio, gdje radi jel nesto otvorio?..."ma jok on ti je izganjao socijalnu penziju, sad ode kod holandjana i kupi jeftino auto pa odvuce u Sarajevo i preproda i bas mu je super, eh da je meni izganjat tu penziju ovde u Kanadi ali nemoze j*** ti ovu drzavu ?"
I onda se okrene prica prema meni, cula sam da si promjenio kompaniju i da si presao na vecu poziciju, rekoh odakle ti to znas ( mozda se vidimo jednom godisnje i to na 5 min)...eh znam ja sve. .....a ja se onda kontam ko je ovdje lud.
Neznam puno naseg svijeta ovdje da je na tim socijalnim penzijama , neki koji su dosli kao stariji u kasnim 50 i 60 godinama kad su se uvezivale porodice i od njih drzava nije ni ocekivala nista ali od ove mladje generacije ne bas puno (ova o kojoj pisem iznad je jedan od rijetkih primjera) ali imam osjecaj da je mnogo vise to rasireno po EU.
Jednom sam sreo jednu curu/zenu iz Sarajeva i onako kroz pricu skontamo da znamo jednog tipa sto je sad u Holandiji.
I ona meni "joj jes se on dobro snasao"...rekoh sta je uradio, gdje radi jel nesto otvorio?..."ma jok on ti je izganjao socijalnu penziju, sad ode kod holandjana i kupi jeftino auto pa odvuce u Sarajevo i preproda i bas mu je super, eh da je meni izganjat tu penziju ovde u Kanadi ali nemoze j*** ti ovu drzavu ?"
I onda se okrene prica prema meni, cula sam da si promjenio kompaniju i da si presao na vecu poziciju, rekoh odakle ti to znas ( mozda se vidimo jednom godisnje i to na 5 min)...eh znam ja sve. .....a ja se onda kontam ko je ovdje lud.
Neznam puno naseg svijeta ovdje da je na tim socijalnim penzijama , neki koji su dosli kao stariji u kasnim 50 i 60 godinama kad su se uvezivale porodice i od njih drzava nije ni ocekivala nista ali od ove mladje generacije ne bas puno (ova o kojoj pisem iznad je jedan od rijetkih primjera) ali imam osjecaj da je mnogo vise to rasireno po EU.
-
u-pet-deka
#846 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
exliberal-ex wrote: ↑29/03/2021 16:04 Meni se stomak par puta tako okrenuo kad slusam nase.
Imaš neke koji kriju kao zmija noge status socijalne penzije. Ima ovdje jedan vadi se da je i dalje na bolovanju, tako je govorio 2012, tako i danas
- exliberal-ex
#847 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Odakle znas da nije na bolovanju?u-pet-deka wrote: ↑29/03/2021 16:09
Imaš neke koji kriju kao zmija noge status socijalne penzije. Ima ovdje jedan vadi se da je i dalje na bolovanju, tako je govorio 2012, tako i danas![]()
Moj komsija je na bolovanju vise od 5 godina, elektricar poceo gubit vid, prvo izgubio boje postao daltonista i onda je dobio da radi kancelariji posto je u unij ali kasnije je skoro izgubio vid na lijevo oko i odtad je na bolovanju.
Ima puno ljudi koji imaju stvarnih problema sa zdravljem, jel treba da donese doktorski nalaz da mu povjerujes?
-
foxlife
#848 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
jesu vam branili da uzimate rijecnike?u-pet-deka wrote: ↑29/03/2021 15:53Nije problem, a ti komotno uči strani jezik u sobi sa još troje iz iste zemlje iz koje ste i vi. Za početak vam je potrebno pravilno predstavljanje stranog jezika.
-
foxlife
#849 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
to je samo dokaz kakvo je nase razmisljanje generalnoexliberal-ex wrote: ↑29/03/2021 16:04 Meni se stomak par puta tako okrenuo kad slusam nase.
-
u-pet-deka
#850 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ovdje tako dugo biti na bolovanju zakonski nije dopušteno. Ili moraju vas aktivirat da vide radnu sposobnost ili direkt invalidska penzija (terminal pacijenti i sl.), ili natrag na posao. Ovdje maks ako iznudiš godinu i pol dana bolovanja, to je vrh vrhova. Zakonski je maks dva puta po 22 sedmice evt. mali dodatak sedmica i to je to.exliberal-ex wrote: ↑29/03/2021 16:15Odakle znas da nije na bolovanju?u-pet-deka wrote: ↑29/03/2021 16:09
Imaš neke koji kriju kao zmija noge status socijalne penzije. Ima ovdje jedan vadi se da je i dalje na bolovanju, tako je govorio 2012, tako i danas![]()
Moj komsija je na bolovanju vise od 5 godina, elektricar poceo gubit vid, prvo izgubio boje postao daltonista i onda je dobio da radi kancelariji posto je u unij ali kasnije je skoro izgubio vid na lijevo oko i odtad je na bolovanju.
Ima puno ljudi koji imaju stvarnih problema sa zdravljem, jel treba da donese doktorski nalaz da mu povjerujes?