Gdje se odseljava bh stanovništvo?
- Sanjarko
#801 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Kako je krenulo vecina u tudzinu i na ahiret. Sve nas manje i manje. Moja 3 rodzaka su se fakticki udali za nase dijasporke.
-
u-pet-deka
#802 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Pa mnoge legende djeluju u carstvu neizvjesnosti, sudionici im nikada nisu u potpunosti povjerovali, ali nikada nisu ni odlučno sumnjali.
- 512MB
#803 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Mora da vas dvojica ne guzite ništa ispod Cindy Crawford
-
foxlife
#804 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
kakve veze ima guzenje sa ljepotom?
-
belfy
#805 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
to fakat stoji. evo, Bake, Covke i Dodik i ne znaju lica onih koji primaju, ali im to ni najmanje ne smeta da trpaju... ponekad im samo cuju glas, ali kao da ih to jos vise uzbudi. zvuci kao silovanje, ali nije, posto se isti iznova i iznova javljaju na primanje...

-
kiligonzales
#806 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
odseljavamo se gdje stignemo.
- vaučer
#807 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Nakon Covida kreće egzodus neviđenih razmjera.
-
nekome
-
neko_sa_strane
#810 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
I tokom pandemije se odlazi a kada se otvore granice otići će dobar dio sadašnjih poreznih obveznika tako da će skočiti PDV a vjerovatno će stranke na vlasti izmisliti nove namete kako bi mogli nastaviti s lopovlukom ako nekome stvarno konačno ne pukne film.
- Ozimician
#811 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Totalno ste us*ali potencijalno vrlo kvalitetnu temu sa ovom socijalnom pričom o životu u Danskoj.
Molim moderaciju, ako postoji, da očisti malo ovu temu od gluposti.
Tema je gdje se odseljava BH stanovništvo (u zadnjih 10god) - ovi koji su otišli u ratu silom prilika, jednostavno ne spadaju u tu skupinu. Njihova priča je kao kad meni neko priča kako je bilo u Jugoslaviji, znači totalno nebitna za temu.
Još nisam u svim ovim prepiskama pročitao da je neko napisao kako danas, 2021. god. otići u Dansku? Šta je potrebno, koji su načini? Dajte malo ozbiljnosti.
Također sam primjetio ogromne razlike između ''ratne dijaspore'' i ove nove- od 2013. god. pa na ovamo. Tada su ljudi išli silom prilika, a danas idu ljudi sa školom, zanatom, vrlo često i sa znanjem jezika - na siguran posao koji ih čeka tamo - dakle NEBO I ZEMLJA.
Sada vani odlazi generacija koja nije bila ni u planu kad je ova ratna generacija otišla tamo. Trebate razumjeti da danas postoji osoba koja je rođena 1995 (a uskoro i 1996 god) i ima titulu Doktora. A da ne pričam o zanatima, to vam je omladina rođena u novom mileniju (iza 2000. god). Eh danas su oni ti koji najviše odlaze iz ove države i o njima treba pričati, gdje idu i kako. Ratne priče premjestite na neke teme vezane za historiju.
Molim moderaciju, ako postoji, da očisti malo ovu temu od gluposti.
Tema je gdje se odseljava BH stanovništvo (u zadnjih 10god) - ovi koji su otišli u ratu silom prilika, jednostavno ne spadaju u tu skupinu. Njihova priča je kao kad meni neko priča kako je bilo u Jugoslaviji, znači totalno nebitna za temu.
Još nisam u svim ovim prepiskama pročitao da je neko napisao kako danas, 2021. god. otići u Dansku? Šta je potrebno, koji su načini? Dajte malo ozbiljnosti.
Također sam primjetio ogromne razlike između ''ratne dijaspore'' i ove nove- od 2013. god. pa na ovamo. Tada su ljudi išli silom prilika, a danas idu ljudi sa školom, zanatom, vrlo često i sa znanjem jezika - na siguran posao koji ih čeka tamo - dakle NEBO I ZEMLJA.
Sada vani odlazi generacija koja nije bila ni u planu kad je ova ratna generacija otišla tamo. Trebate razumjeti da danas postoji osoba koja je rođena 1995 (a uskoro i 1996 god) i ima titulu Doktora. A da ne pričam o zanatima, to vam je omladina rođena u novom mileniju (iza 2000. god). Eh danas su oni ti koji najviše odlaze iz ove države i o njima treba pričati, gdje idu i kako. Ratne priče premjestite na neke teme vezane za historiju.
-
u-pet-deka
#812 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ovdje ako poslodavac je voljan masno platiti možete zaposliti kao slagača krumpira. Uslov je preko 440.000 Kruna brutto godisnje. Nije realno, ali to je uslov. Međutim, većina muškaraca koji su ovdje stigli u posljednjih 10 godina je zbog braka. I to je ozbiljna jebada povodom papirologije, uslova i tako dalje. Danju u školu jezika a noću na posao - i tako nekoliko godina.
-
foxlife
#813 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
idemo mi u pm svi zajedno
jos kad imas moralistu kao sto je ovaj 5 deka odosmo u 3 pm
jos kad imas moralistu kao sto je ovaj 5 deka odosmo u 3 pm
-
u-pet-deka
#814 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne krivi mene. Nisam kriv što su mnoge zemlje, posebno u Skandinaviji, pooštrile kriterije i pravila. Recite 'hvala' onima kojima je glavni cilj bila socijalna penzija i ostale beneficije bez rada. Zbog njih ste imali masovni porast desnice, npr. u Danskoj i Norveškoj početkom 00-ih godina, koje su se tada zalagale za gotovo neljudske uslove.
-
NelsonM
#815 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Evo jedno novije iskustvo izvana. Prije 2.5g sam otisla na doktorat u Hanover, u grupu koja se bavi mojom oblasti. Koordinator grupe je imao jako dobra iskustva sa ex-yu studentima i trazio je s tih prostora, helem iako sma vec radila 3g u Sarajevu , jedan profesor me je preporucio jer smo radili na projektu skupa i znao da ne zelim ostati u drzavnoj firmi. Prvo su mi poslali poziv na probni rad kao naucni-istrazivac za sto se dobije jako brzo viza. Ta vize je bila za 3 mjeseca. Eh sada kod njih doktorati funkcionisu ne kao stipendije vec radis kao uposlenik, sve vrijeme ide radni staz. Zavisno od oblasti, razlikuju se plate, u mojoj struci su najvise, etf. Nakon 3 mjeseca su mi ponudili puno radno vrijeme i dobijam plavu kartu. Njemacki nisam znala, sad ucim pomalo jer ako doguram do B1 mogu dobiti trajnu prebivalisnu, ali za posao mi ne treba, za sve koristimo engleski. Najteze je naci stan, posebno ako dodjete sami, ja sam prvih pola godine zivjela sa cimericom, nakon cega sam uspjela naci mali stan od 40m2 blizu posla. Jos uvijek nisam auto uzela, planiram, ali neko polovno, ovdje su predobro ocuvana, i apsolutno nemam nikavu namjeru dati preko 3-4k eura. U sarajevo dolazim 3 godisnje,malo je smor jer nema direktan let, pa nekad idem iz Kelna, nekad iz Berlina. Nasih nema puno, druzim se uglavnom sa ljudima s univerziteta i kursa. Nisam se pokajala, znam da sam doseljenik, ali bas me briga i ne dugujem im nista ni oni meni, da su imali nekoga svog zaposliti nasli bi, ovako s obzirom da njihova djeca ne zele da uce ostalo je prostora za mnoge strance. To sto sam manjina ovdje, iskreno bila sam manjina i u BiH po nacinu odgoja i razmisljanja, jos je teze kad ne pripadas u svojoj zemlji. Eto 
-
foxlife
#816 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
spremna si ti za kafuNelsonM wrote: ↑28/03/2021 13:27 Evo jedno novije iskustvo izvana. Prije 2.5g sam otisla na doktorat u Hanover, u grupu koja se bavi mojom oblasti. Koordinator grupe je imao jako dobra iskustva sa ex-yu studentima i trazio je s tih prostora, helem iako sma vec radila 3g u Sarajevu , jedan profesor me je preporucio jer smo radili na projektu skupa i znao da ne zelim ostati u drzavnoj firmi. Prvo su mi poslali poziv na probni rad kao naucni-istrazivac za sto se dobije jako brzo viza. Ta vize je bila za 3 mjeseca. Eh sada kod njih doktorati funkcionisu ne kao stipendije vec radis kao uposlenik, sve vrijeme ide radni staz. Zavisno od oblasti, razlikuju se plate, u mojoj struci su najvise, etf. Nakon 3 mjeseca su mi ponudili puno radno vrijeme i dobijam plavu kartu. Njemacki nisam znala, sad ucim pomalo jer ako doguram do B1 mogu dobiti trajnu prebivalisnu, ali za posao mi ne treba, za sve koristimo engleski. Najteze je naci stan, posebno ako dodjete sami, ja sam prvih pola godine zivjela sa cimericom, nakon cega sam uspjela naci mali stan od 40m2 blizu posla. Jos uvijek nisam auto uzela, planiram, ali neko polovno, ovdje su predobro ocuvana, i apsolutno nemam nikavu namjeru dati preko 3-4k eura. U sarajevo dolazim 3 godisnje,malo je smor jer nema direktan let, pa nekad idem iz Kelna, nekad iz Berlina. Nasih nema puno, druzim se uglavnom sa ljudima s univerziteta i kursa. Nisam se pokajala, znam da sam doseljenik, ali bas me briga i ne dugujem im nista ni oni meni, da su imali nekoga svog zaposliti nasli bi, ovako s obzirom da njihova djeca ne zele da uce ostalo je prostora za mnoge strance. To sto sam manjina ovdje, iskreno bila sam manjina i u BiH po nacinu odgoja i razmisljanja, jos je teze kad ne pripadas u svojoj zemlji. Eto![]()
-
Dino79
#817 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Odlaze ljudi gdje im je bolje.
Najgora opcija je ostati ovdje i čekati " bolja vremena".
Evo čekamo 25 godina poslije rata i gdje smo ?
Generacije su ostarile cekajuci. Oni sto su iz rata izasli sa 25 god sad imaju 50 . Gdje prođe mladost ? U čekanju ?
Ivo Andrić bez obzira voljeli ga ili ne napisao je istinu o čekanju .
Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim
Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija.
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam vaš neprijatelj postavlja, živite kako on hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u strpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija. Uvenućete i nestati kao što su uvenuli i nestali toliki preci i narodi u Osmanskom Carstvu, pre vas na isti ili sličan način.
Nisu ni primetili da su sa puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećaju to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer su se i sami pretvorili u čekanje.
Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane(!) – nikad ni doveka.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.
Najgora opcija je ostati ovdje i čekati " bolja vremena".
Evo čekamo 25 godina poslije rata i gdje smo ?
Generacije su ostarile cekajuci. Oni sto su iz rata izasli sa 25 god sad imaju 50 . Gdje prođe mladost ? U čekanju ?
Ivo Andrić bez obzira voljeli ga ili ne napisao je istinu o čekanju .
Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim
Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija.
I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam vaš neprijatelj postavlja, živite kako on hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u strpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.
Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija. Uvenućete i nestati kao što su uvenuli i nestali toliki preci i narodi u Osmanskom Carstvu, pre vas na isti ili sličan način.
Nisu ni primetili da su sa puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećaju to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer su se i sami pretvorili u čekanje.
Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane(!) – nikad ni doveka.
Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.
-
moonca
#818 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
u-pet-deka wrote: ↑28/03/2021 13:14 Ne krivi mene. Nisam kriv što su mnoge zemlje, posebno u Skandinaviji, pooštrile kriterije i pravila. Recite 'hvala' onima kojima je glavni cilj bila socijalna penzija i ostale beneficije bez rada. Zbog njih ste imali masovni porast desnice, npr. u Danskoj i Norveškoj početkom 00-ih godina, koje su se tada zalagale za gotovo neljudske uslove.
Veliki br bi se opredijelio za tu opciju. kolika god je ta socijala i 'na crno' doradio, koliko moze.No, tesko je vjerovati, da su uspjeli 'zdravi ' to i ostvariti.
Da su radjeni testovi u Bosni-odmah nakon rata- svi bi bili s 'dijagnozama' i 'socijali'.
Ne tjeshimo se -da su ' prevaranti', i nisu oni razlog - promjene uslova za dolazak novih.
-
u-pet-deka
#820 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
U mojim očima su oni uzrok i razlog. Naravno kada imate priliv od 20.000 ljudi, kojima država dozvoljava da ostanu, struktura istih je jednako raznolika kao i domiciling stanovništva. Kad smo dobili pravo na boravak suklando istim je započeo i proces integracije koji je uključivao učenje jezika (u školi) i pravo na rad. Poslovi stvarno nisu bili vau, nego mesare, ribarnice, fabrike i slično. Ali oni koji su imali 60 godina, bili su blizu penzije, a oni koji su bili fizički ili mentalno hendikepirani, i jedni i drugi dobili su penziju jer drugog smisla nije bilo. Naravno socijalna penzija jer ovdje nisu radili ili zarađivali. Grupa koja je serala u lonac su lijeni ili oni kojim je bilo mrsko što moraju raditi usrani o.f.r. posao, jer su kod kuće (u BiH) bili pravnici, matematičari, izvršni direktori i tako dalje. I tako su izvodili od bolova malog prsta na stopalu pa dalje, i nisu prestajali dok ta famozna socijalna penzija nije legla. Kad su vidili da od iste mogu se slikati onda su neki ju vratili, drugi se bacili u šverc a treći u rad na crno. Problem je isto bio ako jedno radi a drugi prima socijalnu penziju, pa je bolje bilo da dvoje ima socijalnu penziju nego jedno. Otvorila se Pandorina kutija.moonca wrote: ↑28/03/2021 19:53u-pet-deka wrote: ↑28/03/2021 13:14 Ne krivi mene. Nisam kriv što su mnoge zemlje, posebno u Skandinaviji, pooštrile kriterije i pravila. Recite 'hvala' onima kojima je glavni cilj bila socijalna penzija i ostale beneficije bez rada. Zbog njih ste imali masovni porast desnice, npr. u Danskoj i Norveškoj početkom 00-ih godina, koje su se tada zalagale za gotovo neljudske uslove.
Veliki br bi se opredijelio za tu opciju. kolika god je ta socijala i 'na crno' doradio, koliko moze.No, tesko je vjerovati, da su uspjeli 'zdravi ' to i ostvariti.
Da su radjeni testovi u Bosni-odmah nakon rata- svi bi bili s 'dijagnozama' i 'socijali'.
Ne tjeshimo se -da su ' prevaranti', i nisu oni razlog - promjene uslova za dolazak novih.
Kasnije su Danci modifikovali socijalnu penziju kako nebi bila ista za one (vlastite) koji su radili a ostali bez radne sposobnosti. Tu penziju od naših njih deset (10) nema. Razlika je sljedeća: dvoje na socijalnoj penziji imaju manje mjesečno nego jedan na invalidskoj penziji. I naravno ove socijalne penzije su po zakonu od 2012 tj. od 2013 godine, ko je dobio, dobio je. Naši su bili u medijskom fokusu tokom 00 (decenija) godina, jer gotovo drugih stranaca nije bilo.
Last edited by u-pet-deka on 28/03/2021 21:38, edited 2 times in total.
- Rockefeller
#821 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ma nisu vam dali da ucite jezik 
-
u-pet-deka
#822 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ovdje su striktni oko jezika. Samo priznaju ako imaš crno na bijelo iz škole, koju oni priznaju. Sve drugo, da si najbolji - kao da ni beklnuti nisi u stanju.
- Rockefeller
#823 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Bolan ti si rek‘o da vam nisu dali da ucite jezik. 
-
u-pet-deka
#824 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ti nisi naročito pametan. Da, nisu u smislu školstva.
- Rockefeller
#825 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
I to si zakljucio iz
Rekao si da vam nisu dali uciti Danski faking jezik.