Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mistek wrote: ↑29/03/2021 12:04
Ma vala ne mislim da je nepotrebno. Ostavljanje jednog vremena bi značilo mnogo veća prilagođavanja na drugim stranama.
Uz pretpostavku da imamo uvijek zimsko računanje vremena, to bi značilo da je u junu zora u 01:27, a sunce izađe u 03:56 Pričajte vi šta hoćete, ali meni to nikako nije prirodno
Uz pretpostavku da imamo uvijek ljetno računanje vremena, to bi značilo da je krajem decembra, odnosno početkom januara, izlazak sunca u 08:15.
Helem, ja ne znam šta od ovo dvoje mi je nenormalnije Dakle, nije stvar marta/oktobra nego perioda solisticija, kada ćemo imati ove ekstremne vrijednosti. Mislim da bi to bilo gore nego pretrpiti dan-dva ove promjene
Upravo tako, boldirano nenormalno
Nek stoji kako jeste. Ovo je po meni genijalno
Onome ko je uveo pomjeranje sata dati nobela
Prirodni protok vremena ne može bit nenormalan ili ništa više nenormalan od onog kakvog uvedu ljudi iz ko zna kog razloga. Stvar je samo navike. Ako se na sjeveru Zemlje mogu navići na šestomjesečni dan ili mrak, možemo i mi na Sunce u 4 ujutro ili mrak u 8.
Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni. O prednostima je bespotrebno raspravljati...
Last edited by stubrijez on 29/03/2021 12:56, edited 1 time in total.
stubrijez wrote: ↑29/03/2021 12:52
Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni.
Upravo. I kad mi neko kaze to mu tesko 'pada'. Mislim
Ja ne kontam raju sto je protiv uopste, to je tako od pocetka ja pamtim kad se uvelo, klasicni stav neukog covjeka. Protiv su a niko ne zna nasto... isto ko korona lazu nas zavjera isl. Stare nene nisu htjele prebacivat nikad stojo im sat uvijek na istom vremenu valjda zbog vakata. Mozda i jest bio problem nekim sto im je tesko prebacit sat dvaput godisnje a sad jos pametni telefon sam prebaci ne moras nista ni razmisljat ni ne primjetis kad se promijeni. O prednostima je bespotrebno raspravljati...
Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. I tako je Jugoslavija bila "zadnja" na kontinentalnoj strani, koja je uvela ljetno računanje vremena. Island ga ne koristi.
Kad znate kad je uvedeno i kako je bilo "po starom" a vecina nije tada ni postojala, siguran sam da bi bilo jako puno primjedbi i da se ukine. Cisto onako primjedba radi primjedbe. Znaci 38 godina ovo traje i raji nije dosadilo da supljira dvaput godisnje o toboznjim nedostacima i problemima... fascinantno.
Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. I tako je Jugoslavija bila "zadnja" na kontinentalnoj strani, koja je uvela ljetno računanje vremena. Island ga ne koristi.
Ja sam da ostane staro, 7:30 mrak.
Moj rahmetli stari tad zakasnio na voz. Tad nije bilo ovakve tehnike i medija informisanja kao sad. Samo ne znam kako je zakasnio. Je li zaboravio vratit sat ili je putovao relacija Ceska-Jugoslavija/Jugoslavija-Ceska. Mozda tad ovdje nije ni bilo uvedeno ovo.
stubrijez wrote: ↑29/03/2021 15:11
...nego opet dodjosmo do pravopisa. Jel ljetno ili ljetnje? Ja mislim da je ovo drugo sto cini naslov teme pogresno napisanim kao i desetine drugih.
Germany, as well as the rest of the EU, has switched to winter time for perhaps the final time. The EU voted to abolish the practice of daylight saving time in 2021, but concrete plans on what comes next remain elusive.
Samo ukinut i po meni ostavit ovo ljetno vrijeme. Jutros kad me hercika ne strefi. Sastanak u 8:15 inace, i sad kako se sat pomjerio naravno meni bude u 9:15. Ne racunajuci na to ustao, umio se, vode nasuo i odem direktno na meeting link, udjem sav rascupan u staroj dukserici kad tamo CEO sjedi i prica sa 10-tak najvecih australskih advokatskih kancelarija. Ne znam ni sta sam rekao ni kako sam rekao, covjek me predstavi (dobro se snasao) i ja brze bolje napolje, vjerovatno su se ljudi ibretili i smijali poslije 2 sata. Eto ne treba veci razlog za ukidanje
stubrijez wrote: ↑29/03/2021 13:18
Kad znate kad je uvedeno i kako je bilo "po starom" a vecina nije tada ni postojala, siguran sam da bi bilo jako puno primjedbi i da se ukine. Cisto onako primjedba radi primjedbe. Znaci 38 godina ovo traje i raji nije dosadilo da supljira dvaput godisnje o toboznjim nedostacima i problemima... fascinantno.
Ja sam u skoli ucio da su sjene najkrace u podne.
Zanima me kako su djeca nakon '83. ucila u koliko je sati najkraca sjenka? Je li: "U 13h izmedju posljednjeg vikenda u martu..."