draganbl wrote: ↑29/03/2021 11:39
Grean wrote: ↑28/03/2021 18:51
draganbl wrote: ↑28/03/2021 14:19
Ne sladim se i ne likujem zbog toga što sam bio u pravu. Drago mi je što mnogi moji sugrađani mogu da se vakcinišu u
nama prijateljskoj zemlji Srbiji.
Nažalost, mnogi u međuvremenu izgubljeni životi idu na dušu i onima koji su se takvoj inicijativi suprotstavljali.
Vidi, Srbija vama sigurno jeste prijateljska zemlja ali vi niste BiH. Za minimalno 70% stanovnistva Srbija nije i ne moze biti prijateljska zemlja.
Sto se tice vakcina, uboli su i tu su jedni medju rijetkim, dozvolili su onima koji zele iz BiH da se vakcinisu ali nema im se na cemu zahvaljivati, duzni su nam puno vise.
Na ostale odgovore na moje postove od juče su već odgovorili moji istomišljenici po ovom pitanju, pa se neću ponavljati.
Što se tiče odgovora na post koji citiram, rekao bih sljedeće dvije stvari:
Nama (koji živimo u Bosni i Hercegovini) Srbija treba da bude prijateljska zemlja. Prijateljstvo na nivou država je slojevita kategorija, ono se gradi višedecenijskim trudom i radom.
Srbija gradi prijateljske odnose sa velikim brojem zemalja i na istoku i na zapadu (za razliku od devedesetih godina, kada se gradilo samo naprijateljstvo). Rezultat dobrih odnosa Srbije sa Rusijom, Kinom, ali i zapadnim zemljama je i omogućio priliv vakcina sa svih strana.
Međutim, to tipičnom bosanskom glupanu neće nikada ući u glavu. Ne gradi se država patetikom, sadakom i čekanjem američke intervencije.
Poznata je ta vasa prica o patetici kako vi obicno nazivate trazenje pravde.
Ovo za cekanje americke intervencije mogu reci ne samo da smo docekali vec i indirektno izdejstvovali jos 99' sto je bio rezultat nase borbe, naseg iscrpljavanja kako srpskog agresora tako i medjunarodne zajednice. Satisfakcija je slobodno Kosovo i saznanje da smo mi velikim dijelom i tu bili zasluzni.
Sto se prijateljstva tice opet ti kazem nama Bosnjacima Srbija nije i ne moze biti prijatelj ako se ne dese kakva cuda da se resetuje na fabricke postavke sto je malo vjerovatno.
Ovakvi su bili u tursko doba, ovakvi bili 1918, bili isti izmedju dva velika rata, bili ovakvi u periodu 41-45, 92-95, zasto mislis da su danas drugaciji? Na osnovu cega zakljucujes da se jedna kontinuirana zlocinacka, cetnicka politika promijenila u pet-sest godina? Na cemu to zasnivas, na revitaliziranju cetnickog pokreta i zlocina, na spomenicima i muralima Drazi Mihajlovicu, Radovanu i Ratku, ismijavanju prezivjelih logorasa u Prijedoru, na bespravnoj inat crkvi na zemlji Fate Orlovic (nije Srbija ali zvijezda vodilja je ista), na negiranju genocida u Srebrenici? Na cemu tacno?
Znaci ipak je vece pitanje sta ulazi u glavu tipicnom srpskom glupanu? De nam to razjasni posto vidim da si ekspert za glupane.