Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Hakiz

#6526 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Milenkov buraz wrote: 27/03/2021 22:10
Hakiz wrote: 27/03/2021 21:29
Naslovnica wrote: 27/03/2021 21:15
O tome ti cijelo vrijeme pricam!

Shvatas li apsurdnost ovoga?!
Kakav apsurd? Valjda EU odlučuje šta zadovoljava njene uslove.

Ali, u čemu je problem, neka Rusi i Kinezi prijave svoje vakcine na odobrenje u EU, daju potrebne podatke, pogotovo rezultate 3. faze testiranja, i ako su OK, biće odobrene. To bi i za EU bilo lakše.
A šta da Rusi kažu niko ko nije vakcinisan njihovom vakcinom ne može kročiti na tlo Rusije, ili KIna ako nije njihova vakcina ne možeš letiti preko njihove zemlje niti sletiti na tlo, pa Brazil za svoju...itd. EU se pomalo preserava a nije osigurala dovoljno vakcina svima koji bi htjeli, nešto kao naša vlast se ponašaju.
Preserava se ili ne, ali tako je.

EU ima principe koji se meni sviđaju. Na primjer, u SAD u proizvodnji hrane smiješ koristiti sastojke za koje nije dokazano da su opasni. To znači da možeš staviti "bilo šta" pa tek ako se neko otruje onda će se provjeravati i eventualno zabraniti. U EU moraš prvo dokazati da sastojci nisu opasni, pa ih tek tada smiješ koristiti.

Zato je meni odluka da se vakcina mora potvrditi u EU dobra.

Sa druge strane, Rusija i Kina su autoritarne države, ako nešto u njihovim vakcinama ne valja to niko ne smije reći, ako kaže, ode glava.

Tako da Ruske i Kineske vakcine možda valjaju, ali onda će ih EU odobriti i time i sebi pomoći jer zapadnih vakcina nema ni za EU. Samo da Rusi i Kinezi daju sve podatke svih faza kliničkih ispitivanja. Zašto ne bi dali, šta kriju i čega de plaše?
Last edited by Hakiz on 27/03/2021 22:27, edited 1 time in total.
JohnnyS

#6527 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by JohnnyS »

Challenger_ wrote: 27/03/2021 22:25
JohnnyS wrote: 27/03/2021 22:21Znači, ništa konkretno, samo uobičajena antiamerička priča.
Ima, ali ne želim da sada idem u off. Ne želim. Poenta mog upisa da se ne može i ne smije niko optuživati (pa ni Kina) bez sveobuhvatne međunarodne istrage.

Nema više "kadija te tuži, kadija ti sudi".
Sve i da je virus napravio Barack Obama osobno, to ne abolira Kinu od svega onog što sam nabrojao. Znali su u ključnim danima o čemu se radi, ali su lagali. Za virus možda nisu krivi oni, ali za pandemiju jesu.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#6528 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

neko_sa_strane wrote: 27/03/2021 22:19Grčka je već najavila da će prihvatiti turiste vakcinisane bilo kojom vakcinom. Viktor Orban primio je Sinopharm vakcinu. Zamisli apsurda da mu ne dozvole odlazak u Berlin jer nije primio "pravu" vakcinu.
Jasno kao dobar dan. Apsurd koga će prevazići stvarnost.
Hakiz

#6529 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 27/03/2021 22:27
Challenger_ wrote: 27/03/2021 22:25
JohnnyS wrote: 27/03/2021 22:21Znači, ništa konkretno, samo uobičajena antiamerička priča.
Ima, ali ne želim da sada idem u off. Ne želim. Poenta mog upisa da se ne može i ne smije niko optuživati (pa ni Kina) bez sveobuhvatne međunarodne istrage.

Nema više "kadija te tuži, kadija ti sudi".
Sve i da je virus napravio Barack Obama osobno, to ne abolira Kinu od svega onog što sam nabrojao. Znali su u ključnim danima o čemu se radi, ali su lagali. Za virus možda nisu krivi oni, ali za pandemiju jesu.
Tačno.
Challenger_

#6530 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

JohnnyS wrote: 27/03/2021 22:27Sve i da je virus napravio Barack Obama osobno, to ne abolira Kinu od svega onog što sam nabrojao. Znali su u ključnim danima o čemu se radi, ali su lagali. Za virus možda nisu krivi oni, ali za pandemiju jesu.
Nešto baš ni u to nisam sasvim siguran, ali neka ti bude. Pratićemo stvar.

p.s.

Jesi li se vakcinisao do sad i ako jesi, gdje?
JohnnyS

#6531 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by JohnnyS »

Challenger_ wrote: 27/03/2021 22:29
JohnnyS wrote: 27/03/2021 22:27Sve i da je virus napravio Barack Obama osobno, to ne abolira Kinu od svega onog što sam nabrojao. Znali su u ključnim danima o čemu se radi, ali su lagali. Za virus možda nisu krivi oni, ali za pandemiju jesu.
Nešto baš ni u to nisam sasvim siguran, ali neka ti bude. Pratićemo stvar.

p.s.

Jesi li se vakcinisao do sad i ako jesi, gdje?
Astra Zeneca, dobio na poslu.
Challenger_

#6532 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

JohnnyS wrote: 27/03/2021 22:32Astra Zeneca, dobio na poslu.
:thumbup:
Hakiz

#6533 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

Challenger_ wrote: 27/03/2021 22:28
neko_sa_strane wrote: 27/03/2021 22:19Grčka je već najavila da će prihvatiti turiste vakcinisane bilo kojom vakcinom. Viktor Orban primio je Sinopharm vakcinu. Zamisli apsurda da mu ne dozvole odlazak u Berlin jer nije primio "pravu" vakcinu.
Jasno kao dobar dan. Apsurd koga će prevazići stvarnost.
Na kraju će vjerovatno sve prihvatiti, ali sada je tako kako je.

Što se Orbana tiče, koristi situaciju u kojoj ni jedna država ne može biti izbačena iz EU. Da može, davno bi Mađarska bila vani. A kada je već u EU, za njega vrijede pravila kao i za cihjelu EU, dakle ne može mu se zabraniti.

Nije to njegov uspjeh.

Probleme sa ulaskom u EU bi mogli imati svi van EU, ovi u EU su unutar sebe zaštićeni kao međedi šta god da šojefine države EU urade. Ali ima i tu caka, ako vakcinu ne odobri EU, "Orban" će se smatrati nevakcinisanim, pa će za njega vrijediti sve ono šta vrijefi za nevakcinisane građane EU. Ko zna, možda će biti pravilo za nevakcinisanog europejca biti to da kada izađe iz EU i vrati se mora u karantin mjesec?
Challenger_

#6534 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

Vidim da je dr. Darija još uvijek ministar u vladi Srbije. Možda je i to jedan od razloga ovakvog odnosa prema građanima BiH.

Nekom Darija a nekome Sebija.
kio01

#6535 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Hakiz wrote: 27/03/2021 22:26

Sa druge strane, Rusija i Kina su autoritarne države, ako nešto u njihovim vakcinama ne valja to niko ne smije reći, ako kaže, ode glava.

Tako da Ruske i Kineske vakcine možda valjaju, ali onda će ih EU odobriti i time i sebi pomoći jer zapadnih vakcina nema ni za EU. Samo da Rusi i Kinezi daju sve podatke svih faza kliničkih ispitivanja. Zašto ne bi dali, šta kriju i čega de plaše?
Ja ne razumijem zasto su J&J odobrili preko noci, a Sputnik, cije su Phase 3 rezultati izasli mjesecima ranije, i dalje u procesu odobrenja. Ne mogu to objasniti drugacije nego samo zato sto je ruska, sto u svemu drugom razumijem, ali kada su vakcine u pitanju tokom pandemije, nije mjesto da se politicari. Ovo je pogotovo istinito ako ce traziti samo EMA odobrene vakcine za ulazak u EU.
banjaluka078
Moderator

#6536 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Maraschino wrote: 27/03/2021 19:06
U ovim redovima nema ni 1% onih sto trebaju u prvpj turi da dobiju nego otprilike zadnji(mladje osobe bez hronicnih bolesti) ali eto po nasem da se malo poguramo.
Svi moji rođaci iz Federacije su išli prvenstveno zbog staraca, njih su i prijavili, a za sebe su pitali tek kad su stigli tamo. U fazonu, ako ima, super, ne može da škodi, bar se mogu nadati samo blažim simptomima i ako se zaraze.
Da mama ne očekuje poziv ovdje svakog dana, vjerovatno bih je do sad već odvela u BG ili NS.
Nemam problem s tim što je vakcina u Srbiji, s tim treba imati problem onaj ko je plaćen da zaštiti zdravlje ljudi koji su ga/ih birali, a to ne radi.
Ja odavde imam pravo na liječenje u Srbiji, članovima moje porodice VMA i Dedinje na običnu uputnicu spasavaju živote već dvadesetak godina kad dođe do karcinoma i operacija srca. Trebali su odbiti i sačekati se da im sultanija da tu mogućnost u SA?
the_stick

#6537 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by the_stick »

ucenik1234 wrote: 27/03/2021 22:18
banjaluka078 wrote: 27/03/2021 16:39

Zato što u Holandiji i Njemačkoj i imaju šanse da dođu na red, a u Bosni baš i ne. Ovdje nema rasporeda i ne zna se kad će ko biti vakcinisan.
Ne moraš nikuda, niko te ne tjera, sve na dobrovoljnoj bazi.
Zivi bili pa vidjeli, vakcinacija u BiH sprovest ce se skoro kao i u drugim drzavama(osim Srbije koja se gurala da dobije i previse ne racunajuci da i drugi trebaju te vakcine).
U ovim redovima nema ni 1% onih sto trebaju u prvpj turi da dobiju nego otprilike zadnji(mladje osobe bez hronicnih bolesti) ali eto po nasem da se malo poguramo.
Druže, jel ti fakat misliš da će ovi naši sprovest to? Premijer koji ne zna masku staviti? Ne kontam vas nikako znači. Ne ulazeći u razloge, vakcina nema i izgleda neće ih biti zadugo, odnosno neće ih u dogledno vrijeme biti dovoljno za sve ,nego samo za odabrane, i šta onda preostaje čovjeku nego da se sam snalazi. Ljudi koji su se odlučili na vakcinaciju u srbiji su uradili radi zdravlja svog i ljudi u kontaktu sa njima.

Ljudski životi su u pitanju, a ovdje se poteže nacionalizam, sujeta i šta sve ne :run:

Realno može se čovjek samo zahvaliti na ovome, ako je iko posramljen ovdje, to su naše vođe, kvazi lideri. Kažu nije moralno vakcinisati se u Srbiji ali moralno je ostaviti građane BiH kao jedine građane u cijelom svijetu, bez ijedne preko države nabavljene vakcine,osim par hiljada vakcina, dobijenih kao sadaku i to gle čuda baš iz te iste Srbije o kojoj pričamo??? Da li je nemoralno da se medicinsko osoblje vakcinise vakcinama koje je donirao Predsjednik te Srbije? Zašto niko nije odbio da se vakcinise zbog lika i djela onoga ko je donirao te vakcine? Samo će stranački botovi pokušati opravdati katastrofu u koju su nas doveli ljudi koji rukovode ovom zemljom, navesti će oni kao razlog i rat i agresiju,genocid, sve će oni navesti osim činjenice da oni koje oni brane nisu radili svoj posao.
A ko to tacno kaze da je nemoralno vakcinisati se u Srbiji? Ja sam onda, eto, nemoralan...
banjaluka078
Moderator

#6538 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Maraschino wrote: 27/03/2021 19:24
Vucic se ponasao kao onaj ko dodje pred pekaru i trazi 80 kifli od 100 koliko su napravili. Njega ne interesuju svi drugi sto cekaju u redu i gladni i sa djecom. Tako je on nabavio visak vakcina.
Ko je nama branio da se tako ponašamo?
Btw. u Fadilovom stilu, nema A.V. višak vakcina, nego manjak ljudi za vakcinisati - zahvaljući dr Nestoroviću i raji koji su napravili najveću antivax naciju na Balkanu, tamo ljudi neće da se vakcinišu i zato se stvorio višak.
Last edited by banjaluka078 on 27/03/2021 22:54, edited 1 time in total.
Hakiz

#6539 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

kio01 wrote: 27/03/2021 22:41

Ja ne razumijem zasto su J&J odobrili preko noci, a Sputnik, cije su Phase 3 rezultati izasli mjesecima ranije, i dalje u procesu odobrenja. Ne mogu to objasniti drugacije nego samo zato sto je ruska, sto u svemu drugom razumijem, ali kada su vakcine u pitanju tokom pandemije, nije mjesto da se politicari. Ovo je pogotovo istinito ako ce traziti samo EMA odobrene vakcine za ulazak u EU.
Uvijek se političari. Vjeruješ li ti institucijama Rusije ili Kine, misliš li da bi priznali ako bi njihove vakcine imale neke probleme? Tamo ubijaju ako kritikuješ ili sumnjaš u ono šta "vlast" kaže.

Nije da zapadne kotporacije i političari ne vrše pritisak, doduše :)
Last edited by Hakiz on 27/03/2021 22:51, edited 1 time in total.
DearJohn

#6540 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by DearJohn »

Ja kako sam skonto da su pojedinci i pored vakcinacije Sputnikom zarazili se i obollili a ostali koji su primili vakcine od drugih proizvođača su pojedinci bili zaraženi ali niko od njih nije obolio ili pokazivao simptome...
kio01

#6541 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

DearJohn wrote: 27/03/2021 22:50

Ja kako sam skonto da su pojedinci i pored vakcinacije Sputnikom zarazili se i obollili a ostali koji su primili vakcine od drugih proizvođača su pojedinci bili zaraženi ali niko od njih nije obolio ili pokazivao simptome...
https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 8/fulltext

Evo ti Lancet clanak, 91.6% efikasnost, bolje od dvije od cetiri vakcine odobrene od strane EMA. Naravno to nije jedini parametar, ali i dalje pokazuje da vakcina djeluje, i da je u rangu sa EMA odobrenim vakcinama.
nadezdakov

#6542 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by nadezdakov »

DearJohn wrote: 27/03/2021 22:50 Ja kako sam skonto da su pojedinci i pored vakcinacije Sputnikom zarazili se i obollili a ostali koji su primili vakcine od drugih proizvođača su pojedinci bili zaraženi ali niko od njih nije obolio ili pokazivao simptome...
Nisi ti to dobro skontao, to o čemu pričaš je kineska boca, a ne Sputnik V.

A oboljeti i imati simptome možeš i pored imunizacije bilo kojim cjepivom, to je jednostavno tako.
ucenik1234

#6543 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ucenik1234 »

the_stick wrote: 27/03/2021 22:48
ucenik1234 wrote: 27/03/2021 22:18

Zivi bili pa vidjeli, vakcinacija u BiH sprovest ce se skoro kao i u drugim drzavama(osim Srbije koja se gurala da dobije i previse ne racunajuci da i drugi trebaju te vakcine).
Druže, jel ti fakat misliš da će ovi naši sprovest to? Premijer koji ne zna masku staviti? Ne kontam vas nikako znači. Ne ulazeći u razloge, vakcina nema i izgleda neće ih biti zadugo, odnosno neće ih u dogledno vrijeme biti dovoljno za sve ,nego samo za odabrane, i šta onda preostaje čovjeku nego da se sam snalazi. Ljudi koji su se odlučili na vakcinaciju u srbiji su uradili radi zdravlja svog i ljudi u kontaktu sa njima.

Ljudski životi su u pitanju, a ovdje se poteže nacionalizam, sujeta i šta sve ne :run:

Realno može se čovjek samo zahvaliti na ovome, ako je iko posramljen ovdje, to su naše vođe, kvazi lideri. Kažu nije moralno vakcinisati se u Srbiji ali moralno je ostaviti građane BiH kao jedine građane u cijelom svijetu, bez ijedne preko države nabavljene vakcine,osim par hiljada vakcina, dobijenih kao sadaku i to gle čuda baš iz te iste Srbije o kojoj pričamo??? Da li je nemoralno da se medicinsko osoblje vakcinise vakcinama koje je donirao Predsjednik te Srbije? Zašto niko nije odbio da se vakcinise zbog lika i djela onoga ko je donirao te vakcine? Samo će stranački botovi pokušati opravdati katastrofu u koju su nas doveli ljudi koji rukovode ovom zemljom, navesti će oni kao razlog i rat i agresiju,genocid, sve će oni navesti osim činjenice da oni koje oni brane nisu radili svoj posao.
A ko to tacno kaze da je nemoralno vakcinisati se u Srbiji? Ja sam onda, eto, nemoralan...
Marashino je na to aludirao u ranijim postovima
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6544 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

banjaluka078 wrote: 27/03/2021 22:49
Maraschino wrote: 27/03/2021 19:24
Vucic se ponasao kao onaj ko dodje pred pekaru i trazi 80 kifli od 100 koliko su napravili. Njega ne interesuju svi drugi sto cekaju u redu i gladni i sa djecom. Tako je on nabavio visak vakcina.
Ko je nama branio da se tako ponašamo?
Btw. u Fadilovom stilu, nema A.V. višak vakcina, nego manjak ljudi za vakcinisati - zahvaljući dr Nestoroviću i raji koji su napravili najveću antivax naciju na Balkanu, tamo ljudi neće da se vakcinišu i zato se stvorio višak.
:thumbup:
kio01

#6545 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Hakiz wrote: 27/03/2021 22:49

Uvijek se političari. Vjeruješ li ti institucijama Rusije ili Kine, misliš li da bi priznali ako bi njihove vakcine imale neke probleme? Tamo ubijaju ako kritikuješ ili sumnjaš u ono šta "vlast" kaže.

Ne zelim porediti EU sa autoritarnim drzavama, EU bi trebala imati mnogo visi standard. Kritikujem ih, jer mislim da nije ispravno ne odobriti vakcinu samo zato sto je iz mrske drzave, s obzirom da smo u pandemiji i da EU fali vakcina.
komercionala

#6546 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by komercionala »

Mogy je uspjela. Od pocetnog masovnog forumskog protesta protiv virusa mjera i posebno vakcine uspjela je ogroman dio foruma sa svojim linkovima i pricom okrenuti na kontra stranu. Pojedinac moze u ovom drustvu puno uciniti. Bravo mogy :thumbup:
nadezdakov

#6547 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by nadezdakov »

Sputnik V nije odobren samo zato što je cjepivo iz Rusije.

Možda je i ponajbolji od svih cjepiva, ali će se odugovlačiti maksimalno s odobrenjem jer... Putin. :lol:
Challenger_

#6548 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

kio01 wrote: 27/03/2021 22:56Ne zelim porediti EU sa autoritarnim drzavama, EU bi trebala imati mnogo visi standard. Kritikujem ih, jer mislim da nije ispravno ne odobriti vakcinu samo zato sto je iz mrske drzave, s obzirom da smo u pandemiji i da EU fali vakcina.
Bespotrebna politizacija zdravstva koja će samo štetiti protagonistima politizacije.
BadBoy

#6549 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

Mogy i kruti šamar realnosti. Odjednom nema više čipa nema više zavjera, to se leti preko reda da se vakciniše
Hakiz

#6550 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hakiz »

kio01 wrote: 27/03/2021 22:56
Hakiz wrote: 27/03/2021 22:49

Ne zelim porediti EU sa autoritarnim drzavama, EU bi trebala imati mnogo visi standard. Kritikujem ih, jer mislim da nije ispravno ne odobriti vakcinu samo zato sto je iz mrske drzave, s obzirom da smo u pandemiji i da EU fali vakcina.
A možda nisu odobrene zato što stvarno ne zadovoljavaju EU kriterije?
Locked