BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#13926 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Iceplayer wrote: 22/03/2021 18:33 Hej imamo lasere i kutije sto je isto komplikovano za napraviti, i Turska od nas žica.
Fale nam modernije rekete, mi od njih i eto sistema.
saradnja je vjerovatno isla tako da smo mi bili zaduzeni za lanser i kontejnere u principu ovo bez raketa unutra.
Image
a turci su bili zaduzeni za preradu orkanivee stare rakete na novi raketni motor i za elektroniku.

BNT ima iskustva sa izradom lansera i lansirnih cijevi za VBR-ove u tim trenutcima mozda vise nego i turci. a turci su radili onaj dio koji mi nismo mogli.
problema je bilo izgleda oko kalibra. turci izgleda nisu htijeli preuzeti jugoslovenski kalibar 262 pa su izmislili svoj "nacionalni kalibar" 260 a mi smo ostali vijerni nasem "nacionalnom kalibru" 262 mm. vjerovatno da mozemo prilikom ponude nekom kupcu tvrditi da mi taj kalibar koristimo vec 30-40 godina.
:D

a mozda smo ga zadrzali iz prakticnih razloga jer imamo iskustva sa proizvodnjom rakete tog kalibra. moguce je cak da je nasa raketa zadrzala stare dimenzije.

prakticno trenutno osim raketnog goriva mozemo proizvoditi ostatak rakete. oni u gracanici bi mozda mogli praviti elektronske ploce koje su turci razvili.

ostaje jos da se vidi za kakvu proizvodnju je PRETIS nedavno trazio ekolosku dozvolu. rok zalbe je istekao u januaru a jos nikakvi vijesti o kakvom se pogonu radi.

ako se radi o proizvodnji raketnih goriva onda je proizvodnja novog orkana velikim dijelom zaokruzena. a ako nije oda uvoziti raketno gorivo iz turske.
Peacean

#13927 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

Cilj je vjerovatno ušteda vremena, zašto trošiti mjesece ako ne godine baveći se računanjem, dizajniranjem, izradom, testiranjem itd. ako mogu za šaku dolara ( ako i to ) da dobiju gotovu platformu koju onda modifikuju po svojim željama.
155_mm

#13928 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

cisto informacije radi i da se ne sire lazi i neistine po temi. turci nisu napravili bolju raketu od naseg BNT-a jer isti i ne pravi rakete nego lansere.
Guadalajara

#13929 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

pravi raketne komore, ali manjeg kalibra od 262mm :D
155_mm

#13930 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

moguce da je jos nekima nejasno oncemu se diskutuje na zadnjih nekoliko stranica. pa da malo pojasnimo.

ovaj snimak iz 2013. godine prikazuje lanser na kamionu FAP 8x8 prilikom lansiranja rakete.

isti taj lanser se moze vidjeti na snimku iz 2016. godine u hali BNT. prakticno vracen je proizvodjacu nakon testiranja.

prakticno ovo sto vidimo svojim ocima je dovoljno za ozbiljnu sumnju da mi zajedno sa turcima vec godinama radimo na lanseru velikog kalibra.

sto se tice rakete ovo bi trebali biti vjerodostojne informacije za raketu.
Image

ako uspijem pronaci vjerodostojne informacijen za staru raketu za orkan kalibra 262 mm dometa 50 km uporedit cu je sa ovom (tezina, duzina, bojeva glava, ...).
155_mm

#13931 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mnogima mozda i nije jasno sta bi znacilo za odnose u regionu ako bi se ispostavilo da ta saradnja postoji i da dobri bosnjani imaju ili su blizu da imaju serijski proizvod VBR-a dometa preko 100 km.

neki bi se mogli upitati, ako su jos 2013. imali lanser i raketu dometa preko 100 km sta imaju danas. sta ako su u zadnjih 6-7 godina radili na nekoj vecoj ili cak vodjenoj raketi (GPS ili lasersko vodjenje sa dronom).

i zbog toga je sasvim razumljivo sto neki "ne kontaju" neke stvari u vezi te moguce saradnje izmedju BiH i turske.
155_mm

#13932 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kao da nije nekima dovoljno muke od ovoga se ovdje pise, prakricno sto vidimo svojim ocima. pojavio se neki "bombas" na YT i strasi narod pricom kako je ovaj projekat zavrsen i kako nase rakete 262 mm lete 117 km sto i nije nemoguce ako se uzme u obzir da ista turska raketa kalibra 260 mm leti 110 km. ona 2 mm bi mogli donijeti to povecanje dometa od 7 km.

ali "bombas" ide i dalje pa pominje neke rakete kalibra 300 mm i domete preko 200 km. looooodilo!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
155_mm

#13933 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

bilo bi interesantno saznati je li onih 4.700 komada AC alfa SMG9 sto je 2019. otislo za austriju za civilno trziste ili za austrijsku policiju/vojsku.
GOLDZEN

#13934 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

155_mm wrote: 24/03/2021 20:49 bilo bi interesantno saznati je li onih 4.700 komada AC alfa SMG9 sto je 2019. otislo za austriju za civilno trziste ili za austrijsku policiju/vojsku.
Mozda se preprodavaju
anelsol

#13935 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote: 24/03/2021 20:49 bilo bi interesantno saznati je li onih 4.700 komada AC alfa SMG9 sto je 2019. otislo za austriju za civilno trziste ili za austrijsku policiju/vojsku.
Nesto mi cifra od 4700 komada puno za civilno trziste. Ko bi narucio toliku kolicinu ako ne zna hoce li ih uspjeti prodati?
155_mm

#13936 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pogotovo za austrijsko civilno trziste. pa nisu amerika.
anelsol

#13937 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Iskreno meni ta prica sa SMG 9 nije davala nekog optimizma, ali kad sam vidio da su 2019 godine imali prihod 7 miliona jasno je bilo da je nemiguće da su toliko okvira prodali da bi zaradili tu lovu. Jos kad bi Zrak znao da se uvali u tu priču sa optikom. Sta im bi sa red dot i pasivom sto su birvaktile spominjali?
Guadalajara

#13938 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 24/03/2021 21:48 Iskreno meni ta prica sa SMG 9 nije davala nekog optimizma, ali kad sam vidio da su 2019 godine imali prihod 7 miliona jasno je bilo da je nemiguće da su toliko okvira prodali da bi zaradili tu lovu. Jos kad bi Zrak znao da se uvali u tu priču sa optikom. Sta im bi sa red dot i pasivom sto su birvaktile spominjali?
Kilavo sve u Zraku :-)
Guadalajara

#13939 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Nego još sam jednog našeg našao u Saudijskoj Arabiji. :mrgreen:

Proizvode neka oklopna vozila.

https://avf.com.sa/products/index.html

Spominjala se vec neka firma u SA na temi i neki nas inžinjer koji radi na oklopnom vozilu. Sad je li to ova firma ili neka druga ne znam. Ovaj je radio u BNTu na proizvodnji topova. :D
Comanche

#13940 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

Ova tema je je isto kad se djeca od 8 godina skupe i svađaju čiji je tata/babo jači. Moj može podići auto jednom rukom 😂

Naša NI je još uvjek na nekom nivou "3rd world countries"

Sve se zasniva na staroj tehnologiji i kaskamo za modernim državama jedno 20 godina.

Fala bogu, neka se radi, pravi i prodaje ali ovdje neki svršavaju na najmanju I nekad na totalno neprovjerenu vijest.
Guadalajara

#13941 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Comanche wrote: 25/03/2021 01:57 Ova tema je je isto kad se djeca od 8 godina skupe i svađaju čiji je tata/babo jači. Moj može podići auto jednom rukom 😂

Sve se zasniva na staroj tehnologiji i kaskamo za modernim državama jedno 20 godina.

Fala bogu, neka se radi, pravi i prodaje ali ovdje neki svršavaju na najmanju I nekad na totalno neprovjerenu vijest.
Kako si ovo zaključio?

I Amerika i Rusija buše topovsku cijev kao i 🇧🇦
Honuju topovsku cijev kao i 🇧🇦
Olucavaju topovsku cijev kao i 🇧🇦
U proizvodnji pješadijskog naoružanja isto koriste hladno radijalno kovanje puscanih cijevi kao i 🇧🇦
Artiljerijsku municiju proizvodimo i po Ruskom i po NATO standardu. 🇧🇦
Raketnu municiju po Ruskom standardu 🇧🇦

To što nemamo više naprednih tehnologija, kao što smo imali prije rata, druga je stvar.
Guadalajara

#13942 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

I još da dodam.

To što su kod nas u većini firmi NI stranacki ljudi kao npr. sad u Zraku. Jbg sjede u 3-4 odbora, opstinama, kantonu, i još imaju žnj neke lijeve diplome koje nisu sa Tehničkog fakulteta...Prijeratne higijenicarke sad su neke k*te u Zraku...

Prije ce ACU pokrenuti proizvodnju novih optickih nisana nego Zrak. :lol:
Comanche

#13943 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

Guadalajara wrote: 25/03/2021 02:04
Comanche wrote: 25/03/2021 01:57 Ova tema je je isto kad se djeca od 8 godina skupe i svađaju čiji je tata/babo jači. Moj može podići auto jednom rukom 😂

Kako si ovo zaključio?

U proizvodnji pješadijskog naoružanja isto koriste hladno radijalno kovanje puscanih cijevi kao i 🇧🇦

To što nemamo više naprednih tehnologija, kao što smo imali prije rata, druga je stvar.
Ti i dalje pricas o proizvodnji artiljerijskog i pjesadisjkog naoruzanja kao i prije 60 godina. Gdje su tu chipovi, elektronika, gps. Moderne drzave to sve koriste, za navodjenje, izracunavanje koordinata, osmatranje itd.

Samo slijepac nije vidio sta se desilo u Azerbejdzanu, gdje je moderna tehnologija pocistila tenkove, topove, haubice i to protiv vrlo ozbiljne PVO. A bas te lake mete kao sto su topovi, haubice i MB su ono sto mi proizvodimo i sto je okosnica nase odbrane.
anelsol

#13944 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Comanche wrote: 25/03/2021 09:48
Guadalajara wrote: 25/03/2021 02:04

Kako si ovo zaključio?

Ti i dalje pricas o proizvodnji artiljerijskog i pjesadisjkog naoruzanja kao i prije 60 godina. Gdje su tu chipovi, elektronika, gps. Moderne drzave to sve koriste, za navodjenje, izracunavanje koordinata, osmatranje itd.

Samo slijepac nije vidio sta se desilo u Azerbejdzanu, gdje je moderna tehnologija pocistila tenkove, topove, haubice i to protiv vrlo ozbiljne PVO. A bas te lake mete kao sto su topovi, haubice i MB su ono sto mi proizvodimo i sto je okosnica nase odbrane.
Fabrike iz NI se bave tim čime se bave. Ima tu prostora za dalji razvoj koliko hoćeš, međutim ne mozes očekivati da preko noći počnemo proizvoditi dronove. Meni je npr. suludo dati novac Ginex-u, imajući u vidu njihov sadašnji proizvodni program, za nabavku opreme i kupovinu licence za proizvodnju dronova, ali to pokazuje da se razmišlja i u tom pravcu. I države sa mnogo većim kapacitetima i finansijskom pozadinom nisu puno odmakle u tom pravcu. Kako onda možeš očekivati od nas da nešto revolucionarno napravimo u tom pravcu. Naravno ne treba razmišljati na način "mi to ne možemo" ali treba biti realan i znati koje su to naše mogućnosti i kapaciteti.
155_mm

#13945 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ako bude tih domacih dronova srednjeg dometa to ce biti proizvod desetina domaci firmi i komponemti iz uvoza. ginex je samo jedna od njih. mi ce mo morati upregnuti nase najbolje razvojne i proizvodne kapacitete da izrodimo taj dron.
slikovito receneo "ima da nam se jaja otegnu do koljena dok ga izrodimo".

ali neko je prije 5-10 godina odlucio da nam treba dron a jaja nek se otezu.
Guadalajara

#13946 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Comanche wrote: 25/03/2021 09:48 Ti i dalje pricas o proizvodnji artiljerijskog i pjesadisjkog naoruzanja kao i prije 60 godina. Gdje su tu chipovi, elektronika, gps. Moderne drzave to sve koriste, za navodjenje, izracunavanje koordinata, osmatranje itd.

Jbg to je temelj NI, od logistike za koju je potrebno imati proizvodnju metala, do mašinske obrade metalnih podsklopova.

Evo imamo i firmu iz Gračanice koja proizvodi printane maticne ploce. Binas u Bugojnu je nabavio opremu za proizvodnju el. upaljača. Onaj Energoinvestov Lab je nabavio opremu za el. laboratoriju.

Chipove, procesore... glavne elektronske podsklopove vjerovatno cemo uvoziti jer se ne isplati da razvijamo vlastiti hardwer. Mnogo je sigurnije da se ugradjuju provjerene komponente koje su već u serijskoj proizvodnji. Pa i za samohodnu haubicu iz BNTa se koriste njemački Siemens PLC kontroleri.

Ako nekada Zrak bude proizvodio osmatracke opticke uredjaje i oni ce morati koristiti uvozni hardver.

Ono što je jako bitno i što mogu uraditi domaci stručnjaci je razvoj nekog topografskog softvera za kompletnu BiH. Mi u BiH uopšte nemamo instituciju koja se bavi topografijom. A ovo je bitno zbog artiljerije i bespilotnih letjelica za navodjenje i osmatranje. Da je pameti kupili bi licence za softvere koji već postoje i na osnovu njih razvili vlastiti softver, a tu su i besplatna open-source rješenja za istraživanja.

Razvoj softvera za bespilotne letjelice može se povjeriti nekoj domaćoj IT firmi, al kako vidim ovdje ni jedna IT firma nije nikada radila na razvoju nekih kompleksnih sistema za specifične industrijske oblasti kao što je npr. Vojna industrija. Baš se pitam da li je i softver za samohodnu haubicu razvijen u BiH ili je to povjereno nekoj stranoj IT firmi.

Vezu/komunikacijske sisteme ovdje nisam uopšte spominjao, a i oni su jako bitni...
155_mm

#13947 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

neki traze da im se konstruise podmornica, neki hoce cipove, ... kao deriste od 6 godin kad krene nabrajati roditeljima sta hoce da mu se kupi za rodjendan.

i to se trazi od drzave koja jedva da ima 3 miliona stanovnika i gdje politicki prestavnici najmanje 40% stanovnistva rade sve sto mogu da u svakom pogledu unazade i uniste tu drzavu. o korupciji koja se proteze od pekara pa do politicara da i ne govorim.

mislim da je nemoguce toliko izgubiti kontakt sa realnoscu. mora biti neki drugi razlog takvog pisanja.
155_mm

#13948 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

cijelo virijeme se pokusava situacija prestaviti kao da ce se dobri bosnjani u buducnosti morati braniti od NATO-a ili neke ozbiljnije drzave kao sto je italija ili madjarska.

pa nije valjda da se ne zna ko to ima pretenzije na nasu zemlju, nase zivote i nasu bijelu tehniku.
155_mm

#13949 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

zbog cega je tako tesko shvatiti da vecina zemalja na ovoj planeti moze samo da sanja namjensku industriju koju trenutno ima ova saka jada od 1.6-1.8 miliona dobrijeh bosnjana.
155_mm

#13950 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

svako malo krene prica " jes vidjo sta dronovi uradise u nagorno karabahu". pa prica o dronovima u bh. NI se u javnosti pojavila nekoliko godina prije od sukoba u NK. a sama odluka da se ide na dronove ke sigurno jos starija. sukob u NK je samo potvrdio ispravnost te odluke.
Post Reply