saradnja je vjerovatno isla tako da smo mi bili zaduzeni za lanser i kontejnere u principu ovo bez raketa unutra.
a turci su bili zaduzeni za preradu orkanivee stare rakete na novi raketni motor i za elektroniku.
BNT ima iskustva sa izradom lansera i lansirnih cijevi za VBR-ove u tim trenutcima mozda vise nego i turci. a turci su radili onaj dio koji mi nismo mogli.
problema je bilo izgleda oko kalibra. turci izgleda nisu htijeli preuzeti jugoslovenski kalibar 262 pa su izmislili svoj "nacionalni kalibar" 260 a mi smo ostali vijerni nasem "nacionalnom kalibru" 262 mm. vjerovatno da mozemo prilikom ponude nekom kupcu tvrditi da mi taj kalibar koristimo vec 30-40 godina.
a mozda smo ga zadrzali iz prakticnih razloga jer imamo iskustva sa proizvodnjom rakete tog kalibra. moguce je cak da je nasa raketa zadrzala stare dimenzije.
prakticno trenutno osim raketnog goriva mozemo proizvoditi ostatak rakete. oni u gracanici bi mozda mogli praviti elektronske ploce koje su turci razvili.
ostaje jos da se vidi za kakvu proizvodnju je PRETIS nedavno trazio ekolosku dozvolu. rok zalbe je istekao u januaru a jos nikakvi vijesti o kakvom se pogonu radi.
ako se radi o proizvodnji raketnih goriva onda je proizvodnja novog orkana velikim dijelom zaokruzena. a ako nije oda uvoziti raketno gorivo iz turske.