Capljina74 wrote: ↑24/03/2021 16:50
belfy wrote: ↑24/03/2021 16:06
Capljina74 wrote: ↑23/03/2021 19:03
Evo polako...
Limfni čvorovi filtriraju limfu i skupljaju strane čestice. Oni ne mogu da stvaraju DNK niti da skeniraju virus ili proizvedu At.
Virus se ne skenira u tom 3D famoznom formatu nego se na određene epitope razvijaju At.
Znači nije jedan virus, jedno At.
Ukratko,
Antigen prezentirajuće ćelije (APC) prezentiraju antigen na njihovim Klasa II MHC molekulima (MHC2). Pomoćne T ćelije ih prepoznaju, uz pomoć njihovog izražavanja CD4 koreceptora (CD4+). Aktivacija pomoćnih T ćelija uzrokuje oslobađanje citokina i drugih stimulatornih signala koji stimulišu aktivnost makrofaga, T ćelija ubica i B ćelija koje prelaze u plazmocite i proizvode antitjela.
Aktivacija B limfocita ide od zavisne od T limfocita i od nezavisne od T limfocita.
Aktivacija se odigrava u sekundarnim limfnim organima. Tu spadaju i limfni čvorovi.
Aktivirane B-ćelije učestvuju u procesu diferencijacije u dva koraka, čiji rezultat su kratkoživeći plazmablasti za brzu zaštitu, dugoživeći plazmaciti i memorijske B-ćelije
tj. ćelije pamćenja za dugotrajnu zaštitu.
pametan tako sto kopiras sa wiki? dovoljno je ukucati ovo: "Antigen prezentirajuće ćelije (APC) prezentiraju antigen na njihovim" u pretragu, koja ce dati rezultat koji si kopirao, kao i sa koje strane nastupas. ne biraju svi sh.wiki kao prvi izbor. nego, ta diploma, jel iz guglanja ili neke slicne discipline?
P.S. tek sada vidjeh da je i Sara ovo isto postavila...
Ono što sam njoj odgovorio to se zadovolji i ti!
mozda sam ja vise nevjernik od nje, pa ti ne vjerujem sta njoj pises. zasto bi jedno strucno lice kopiralo neko objasnjenje sa wiki?
pa da ti napisem i kako to meni izgleda iz moje perspektive:
- strucno lice bi to objasnilo narodnim jezikom i postavilo samo link na wiki, te uputilo sugovornika na wiki narodno objasnjenje (da nauci nesto)
- neko ko nije siguran, ili ne zna, bi birao dijelove pretrage sa interneta koji mu idu u prilog bez navodjenja izvora
- neko ko je iskusan forumas bi znao da je tajna u referencama koje wiki nudi
gdje bi ti sebe smjestio?