Ja ne znam gdje ti vidis druzenje. Ja svojim ocima nisam vidio nikakvih druzenja godinu dana.kuruma wrote: ↑23/03/2021 13:51Da su svi reagovali ko kafandzije tek bi tad najebali jer ne bi imali ni ovo malo mizernih restriktivnih mjera koje sad imamo, a na koje se opet zalimo. Ostale teretane da rade, pa gdje to ima, tu se lakse zaraziti 100 puta nego bilo gdje drugo. Trzni centri rade, dirnes odjecu pa poslije tebe dirne neko drugi i eto ga prenese virus, itd. I opet se "druzeljubivi" zale kako im je ukinuto pravo na druzenje, odnosno toliko su jadni da se ne znaju druziti ako im zabranis da idu u kafanu.dječak sa šibicama wrote: ↑23/03/2021 12:46 Nevjerovatna inertnost naseg naroda, ljudi umiru u prevelikom broju, dosta umrlih bi vjerovatno bili spaseni da nam je zdravstveni sistem efikasniji, kod Sebije niko ne smije prici da provjeri efikasnost rada, klasicno feudalno drustvo u kojem te onaj gore tlaci i niko ni glasa da podigne.
Reagovali samo kafandzije.
Nama ne treba korona, mi smo ubijeni u glavu.
Dobro smo mi i prosli kakvi smo.
Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- CikCikCikPogodi
#4251 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4252 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne druzim se 12 godina
Ovo ekstra doslo
Ovo ekstra doslo
- black
-
meridiyan
#4254 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Misljenja sam da nije bas sve naroda nego da najvecu krivicu snose vlasnici i organizatori tih okupljanja i derneka. Da je vlast donijele rigorozne kazne za one koji dozvole prekomjerno okupljanje onda ne bi se imala mogucnost i vecih teferica. Rebne mu prvi put 50 hiljada kaznu pa ako ponovi tuzba i dugotrajno zatvaranje objekta dalo bi sigurno rezultate.palermo wrote: ↑23/03/2021 13:17
Nije narod uopšte inertan, on je samo dio priče......mi govorimo o narodu kome su najliberalnije mjere u Evropi preteške, o narodu koji pravi svadbe sa 200 ljudi, puni noćne klubove,koji ne vejruje da je toliko mrtvih (a i ako jeste, onda im j e svakako bilo suđeno) .....ja uopšte ne vidim da je narod inertan, štaviše on je jedini u evropi uspio da natjera vlast igra kako on svira.....
Jedino se može govoriti o inertnosti i komformizmu vlasti
- hadzinicasa
-
tukizahou
#4256 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Gledam maloprije na pijaci otoka,ispred ima 50 ljudi sto onih ciga koji prodaju sto ljudi koji kupuju 
Last edited by tukizahou on 23/03/2021 14:14, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#4257 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
pa ne mozes diskutovati tako. sta je bilo prije koka ili jaje. jer da se narod ne okuplja, ne bi vlasnici ni organizatori organizirali... a ko su oni nego narod... tako da - slozila bih se @palermo dobrim dijelommeridiyan wrote: ↑23/03/2021 14:11Misljenja sam da nije bas sve naroda nego da najvecu krivicu snose vlasnici i organizatori tih okupljanja i derneka. Da je vlast donijele rigorozne kazne za one koji dozvole prekomjerno okupljanje onda ne bi se imala mogucnost i vecih teferica. Rebne mu prvi put 50 hiljada kaznu pa ako ponovi tuzba i dugotrajno zatvaranje objekta dalo bi sigurno rezultate.palermo wrote: ↑23/03/2021 13:17
Nije narod uopšte inertan, on je samo dio priče......mi govorimo o narodu kome su najliberalnije mjere u Evropi preteške, o narodu koji pravi svadbe sa 200 ljudi, puni noćne klubove,koji ne vejruje da je toliko mrtvih (a i ako jeste, onda im j e svakako bilo suđeno) .....ja uopšte ne vidim da je narod inertan, štaviše on je jedini u evropi uspio da natjera vlast igra kako on svira.....
- hadzinicasa
#4258 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
bas sam neki dan komentarisala da se moj zivot u sustini nije puno promijenio, samo mi nedostaje da idem gdje hocu kad hocu, citava psihoza i strah za bliznje. a zivotna rutina haman nista.
-
emmir1
#4259 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
CikCikCikPogodi wrote: ↑23/03/2021 13:38Ne vise od 80.000, ali i to tesko.laik1981 wrote: ↑23/03/2021 12:01 U ovom mjesecu zvanicno oko 12000 pozitivno testiranih, oko 250 umrlih i oko 33000 testiranih u KS. Stopa smrtnosti u odnosu na testirane oko 0,8%, a u odnosu na pozitivne preko 2%..
U grubo, ako uzmemo u obzir kriterije za testiranje, minimalno 33000 ljudi je bilo sa simptomima, a i ova stopa od 0,8% se uklapa u tu procijenjenu stopu smrtnosti..
Po nekim informacijama koje su kruzile 50% je asimptomatskih, al hajde da je 30% takvih i ako ih dodamo na ovu grupu koja je imala simptome dodjemo do neke hipoteticke cifre od 50ak hiljada ljudi koji su bili u dodiru sa virusom u ovom mjesecu..
S druge strane mi konstantno od novembra imamo poprilicne brojeve zarazenih, iste kriterije za testiranje i opet veliki broj osoba sa simptomima koji su imali negativan test. A jos mozemo tu dodati i odredjeni broj ljudi kojis u se testirali u nekim privatnim laboratorijama koje ne dostavljaju podatke zavodu, kao i mnoge koji su na osnovi seroloskih i antigenskih testova bili pozitivni..
Ako uzmemo kao pretpostavku da testovi nisu bas najpouzdaniji i da u populaciji ne kruzi gripa onda mozemo govoriti o izuzetno velikom broju osoba koje su bile u kontaktu sa virusom u poslednjih 6 mjeseci.
Sta mislite koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom u KS u poslednjih 6 mjeseci?
80 000 je procjena bila prije ovog vala.
Ankete i istraživanja koje su radjene objavljene su i na klixu
-
meridiyan
#4260 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Zmiju u glavu treba tuci.hadzinicasa wrote: ↑23/03/2021 14:14
pa ne mozes diskutovati tako. sta je bilo prije koka ili jaje. jer da se narod ne okuplja, ne bi vlasnici ni organizatori organizirali... a ko su oni nego narod... tako da - slozila bih se @palermo dobrim dijelom
Nece narod svadbu organizovati ako vlasnik svadbenog salona ne otkljuca vrata, nece narod dovesti Darka Lazica iz BG ako to ne uradi vlasnik objekta ili diskoteka i ostalih vecih povrsinskih prostora. Tako i za sva druga okupljanja. Da li su rebnuli jedno 20-ak zestokih kazni i zapecatili koji objekat mislis da ne bi bilo efekta i da bi drugi nastavili po svome.
- hadzinicasa
#4261 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
ne. nego treba shvatiti da smo svi zrele (!?) odrasle osobe koje donose vlastite odluke. dakle, moze Hamo organizirati sta god hoce - ja biram da ne idem. preuzimam odgovornost za svoje cinjenje - odnosno prisustvo, a ne svaljujem ga na Hamu sto je otkljucao kafanu.meridiyan wrote: ↑23/03/2021 14:28Zmiju u glavu treba tuci.hadzinicasa wrote: ↑23/03/2021 14:14
pa ne mozes diskutovati tako. sta je bilo prije koka ili jaje. jer da se narod ne okuplja, ne bi vlasnici ni organizatori organizirali... a ko su oni nego narod... tako da - slozila bih se @palermo dobrim dijelom
Nece narod svadbu organizovati ako vlasnik svadbenog salona ne otkljuca vrata, nece narod dovesti Darka Lazica iz BG ako to ne uradi vlasnik objekta ili diskoteka i ostalih vecih povrsinskih prostora. Tako i za sva druga okupljanja. Da li su rebnuli jedno 20-ak zestokih kazni i zapecatili koji objekat mislis da ne bi bilo efekta i da bi drugi nastavili po svome.
-
laik1981
#4262 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Al kladionice nesto zaobilaze svim silama 
-
palermo
#4263 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ali naša vlast (ja bih zapravo rekao politika u širem smislu) zapravo sluša narod. Upravo na komformistički, povlađavajući način sa samo jednom mišlju, kako dobiti izbore i ostati na vlasti. A narod je kod nas slao jasnu poruku, mi hoćemo derneke......hoćemo naša "ljudska prava"...pa Solak je najomražemnija ličnost naše priče o Coroni. Zašto bi vlast čiji je jedini cilj ostati na vlasti išla protiv naroda i kažnjavala lone koji im organizuju njihova narodna veselja.meridiyan wrote: ↑23/03/2021 14:28Zmiju u glavu treba tuci.hadzinicasa wrote: ↑23/03/2021 14:14
Da je drugačija vlast (politika) dakle ne ona kojoj je po svaku cijenu ostati na vlasti, onda bi se možda moglo pričati o nečemu, Pa misliš da Merkelovica nije mogla dobiti izbore sa par populističkih poteza. Al nije to uradila,
Da završim sa Stevom Jobsom i njegovom izrekom "ako želite da vas svi ljudi vole onda nemojte biti lider, prodajite sladoled" E, vidiš naši političari uglavnom prodaju sladoled jer znaju da je našem narodu sladoled najvažniji
-
Trappist
#4264 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
E svaka cast Forto i vlada. Teretane doslovno prazne bile ovih dana, moglo se trenirati sa sasvim dovoljnim razmakom. ALi jok, zatvori sta ti padne na pamet, a ostavi kladionice, jjer je zdravlje najbitnije 
-
Johnny_x
#4265 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Vlast prvo bi trebala da provede jednu naucnu studiju gdje se najvise ljudi zarazi, pa onda donositi mjere u skladu sa tim, a ne vodit se pretpostavkama. Zbog toga vecina ljudi i ne postuje mjere, jer neke mjere stvarno vrijedjaju inteligeniciju(ne moras masku nositi u kaficu, ali je moras nositi na otvorenom).meridiyan wrote: ↑23/03/2021 14:11Misljenja sam da nije bas sve naroda nego da najvecu krivicu snose vlasnici i organizatori tih okupljanja i derneka. Da je vlast donijele rigorozne kazne za one koji dozvole prekomjerno okupljanje onda ne bi se imala mogucnost i vecih teferica. Rebne mu prvi put 50 hiljada kaznu pa ako ponovi tuzba i dugotrajno zatvaranje objekta dalo bi sigurno rezultate.palermo wrote: ↑23/03/2021 13:17
Zasto na svako okupljanje moramo desiti kao potencijalni klaster, ne krivite narod krivite vlast, godinu dana od pandemije vlast jos nema nikakve dugorocne strategije, 3 skoro 4 mjeseca kako zemlje vrse vakcinnaciju, a mi prosle sedmice formirali tijelo koje ce nabaviti vakcinu.
Eno KO SDA Sarajevo poziva blafu da kupe nove respiratore, nevjerovatno koji bezobrazluk, kada su svi iz vrha SDA rekli da su Fikrini respiratori odlicni, cak je i Novalic rekao da mogu lijeciti 2 covjeka odjednom.
Mogli smo prije godinu dana kriviti pojedince i narod za nepostivanje mjera, ali godinu dana nakon pandemije i neposojanja nikakve strategije od drzave mogu samo reci, narod nije nista kriv, pa cak i oni koji prave derneke.
Godinu dana samo gledamo nesposobnost i kriminal vlasti i pozivanje na odgovornoat gradjana, a nigdje odgovornosti onih koji rade za drzavu i koji bi trebali nesto raditi.
- CikCikCikPogodi
#4266 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ide polako zatvaranje, sve ce do kraja mjeseca biti zatvoreno i tako barem dva-tri mjeseca.
-
Johnny_x
#4267 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Vlast prvo bi trebala da provede jednu naucnu studiju gdje se najvise ljudi zarazi, pa onda donositi mjere u skladu sa tim, a ne vodit se pretpostavkama. Zbog toga vecina ljudi i ne postuje mjere, jer neke mjere stvarno vrijedjaju inteligeniciju(ne moras masku nositi u kaficu, ali je moras nositi na otvorenom).meridiyan wrote: ↑23/03/2021 14:11Misljenja sam da nije bas sve naroda nego da najvecu krivicu snose vlasnici i organizatori tih okupljanja i derneka. Da je vlast donijele rigorozne kazne za one koji dozvole prekomjerno okupljanje onda ne bi se imala mogucnost i vecih teferica. Rebne mu prvi put 50 hiljada kaznu pa ako ponovi tuzba i dugotrajno zatvaranje objekta dalo bi sigurno rezultate.palermo wrote: ↑23/03/2021 13:17
Zasto na svako okupljanje moramo desiti kao potencijalni klaster, ne krivite narod krivite vlast, godinu dana od pandemije vlast jos nema nikakve dugorocne strategije, 3 skoro 4 mjeseca kako zemlje vrse vakcinnaciju, a mi prosle sedmice formirali tijelo koje ce nabaviti vakcinu.
Eno KO SDA Sarajevo poziva vladu KS da kupe nove respiratore, nevjerovatno koji bezobrazluk. Svi iz vrha SDA rekli da su Fikrini respiratori odlicni, cak je i Novalic rekao da mogu lijeciti 2 covjeka odjednom.
Mogli smo prije godinu dana kriviti pojedince i narod za nepostivanje mjera, ali godinu dana nakon pandemije i nepostojanja nikakve strategije od drzave mogu samo reci, narod nije nista kriv, pa cak i oni koji prave derneke.
Godinu dana samo gledamo nesposobnost i kriminal vlasti, a vlast poziva na odgovornost gradjana, a nigdje odgovornosti onih koji rade za drzavu i koji bi trebali nesto raditi.
-
Trappist
#4268 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
cek jel ono ti iz dijaspore prizeljkujes lockdown u BiH ili sam nesto fulio ?CikCikCikPogodi wrote: ↑23/03/2021 14:47Ide polako zatvaranje, sve ce do kraja mjeseca biti zatvoreno i tako barem dva-tri mjeseca.
- CikCikCikPogodi
#4269 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Priznaj, vidis da polako zatvaraju, da ne osjetite.Trappist wrote: ↑23/03/2021 14:52cek jel ono ti iz dijaspore prizeljkujes lockdown u BiH ili sam nesto fulio ?CikCikCikPogodi wrote: ↑23/03/2021 14:47Ide polako zatvaranje, sve ce do kraja mjeseca biti zatvoreno i tako barem dva-tri mjeseca.
-
Trappist
#4270 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Aha, jesi znaci, ok.CikCikCikPogodi wrote: ↑23/03/2021 14:56Priznaj, vidis da polako zatvaraju, da ne osjetite.Trappist wrote: ↑23/03/2021 14:52cek jel ono ti iz dijaspore prizeljkujes lockdown u BiH ili sam nesto fulio ?CikCikCikPogodi wrote: ↑23/03/2021 14:47
Ide polako zatvaranje, sve ce do kraja mjeseca biti zatvoreno i tako barem dva-tri mjeseca.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4271 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Jasta je, trolcina
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4272 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
bogu plakat...24 HILJADE DOZA
Ponovo pomjerena isporuka vakcina putem COVAX-a, dolaze prekosutra
Prema najnovijoj informaciji, dolazak 24.000 doza rastvarača (diluenta/0,9% rastvor natrijum hlorida) najavljuje se za sutra dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina dolazi prekosutra, 25. marta.
Podsjetimo, 24.000 doza Pfizerovih vakcina trebalo je sutra (srijeda) stići na sarajevski aerodrom.
Dostavljenih 23.400 doza bit će raspodjeljeno: Republika Srpska 7.578, Federacija BiH 15.210 i Brčko Distrikt 612 doza.
Kako je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ranije najavila, vakcine iz COVAX-a će pristizati u tri ture - 23. marta, 29. marta i 22. aprila. No očito da u COVAX-u imaju drugi plan pa ponovo pomjeraju isporuku za Bosnu i Hercegovinu.
-
laik1981
#4273 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Svaka vlast ce jedva docekati da se narod medjusobno optuzuje za sve probleme. Kud ces idealniji alibi. S jedne strane svaka vlast tvrdi da radi sve da bi sprijecili lose posljedice, dok s druge strane optuzuju narod za sve lose sto se desva, a vidimo da se i masa pojedinaca slaze sa takvom mantrom..Johnny_x wrote: ↑23/03/2021 14:45Vlast prvo bi trebala da provede jednu naucnu studiju gdje se najvise ljudi zarazi, pa onda donositi mjere u skladu sa tim, a ne vodit se pretpostavkama. Zbog toga vecina ljudi i ne postuje mjere, jer neke mjere stvarno vrijedjaju inteligeniciju(ne moras masku nositi u kaficu, ali je moras nositi na otvorenom).meridiyan wrote: ↑23/03/2021 14:11Misljenja sam da nije bas sve naroda nego da najvecu krivicu snose vlasnici i organizatori tih okupljanja i derneka. Da je vlast donijele rigorozne kazne za one koji dozvole prekomjerno okupljanje onda ne bi se imala mogucnost i vecih teferica. Rebne mu prvi put 50 hiljada kaznu pa ako ponovi tuzba i dugotrajno zatvaranje objekta dalo bi sigurno rezultate.palermo wrote: ↑23/03/2021 13:17
Eno KO SDA Sarajevo poziva blafu da kupe nove respiratore, nevjerovatno koji bezobrazluk, kada su svi iz vrha SDA rekli da su Fikrini respiratori odlicni, cak je i Novalic rekao da mogu lijeciti 2 covjeka odjednom.
Mogli smo prije godinu dana kriviti pojedince i narod za nepostivanje mjera, ali godinu dana nakon pandemije i neposojanja nikakve strategije od drzave mogu samo reci, narod nije nista kriv, pa cak i oni koji prave derneke.
Godinu dana samo gledamo nesposobnost i kriminal vlasti i pozivanje na odgovornoat gradjana, a nigdje odgovornosti onih koji rade za drzavu i koji bi trebali nesto raditi.
Ne kontam samo na koji se "narod" misli, posto je narod u ovoj drzavi podjeljen po svim mogucim savovima i tu najmanje mislim na nacionalnu podjeljenost. Izgleda da ovdje ima "naroda" koliko i stranki koje su na vlasti, a i onih koji su u opoziciji i uglavnom svaki od tih "naroda" svog konja hvali, a optuzuje onog u suprotnom toru. Svaki pokusaj bilo kakve samokritike je nepozeljan i gotovo nemoguc jer u startu bude predmet osude onih koji vire iz guzica svih tih silnih stranki..
-
aldinjo
#4274 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
A lažno pozitivnih nema?emmir1 wrote: ↑23/03/2021 12:45laik1981 wrote: ↑23/03/2021 12:01 U ovom mjesecu zvanicno oko 12000 pozitivno testiranih, oko 250 umrlih i oko 33000 testiranih u KS. Stopa smrtnosti u odnosu na testirane oko 0,8%, a u odnosu na pozitivne preko 2%..
U grubo, ako uzmemo u obzir kriterije za testiranje, minimalno 33000 ljudi je bilo sa simptomima, a i ova stopa od 0,8% se uklapa u tu procijenjenu stopu smrtnosti..
Po nekim informacijama koje su kruzile 50% je asimptomatskih, al hajde da je 30% takvih i ako ih dodamo na ovu grupu koja je imala simptome dodjemo do neke hipoteticke cifre od 50ak hiljada ljudi koji su bili u dodiru sa virusom u ovom mjesecu..
S druge strane mi konstantno od novembra imamo poprilicne brojeve zarazenih, iste kriterije za testiranje i opet veliki broj osoba sa simptomima koji su imali negativan test. A jos mozemo tu dodati i odredjeni broj ljudi kojis u se testirali u nekim privatnim laboratorijama koje ne dostavljaju podatke zavodu, kao i mnoge koji su na osnovi seroloskih i antigenskih testova bili pozitivni..
Ako uzmemo kao pretpostavku da testovi nisu bas najpouzdaniji i da u populaciji ne kruzi gripa onda mozemo govoriti o izuzetno velikom broju osoba koje su bile u kontaktu sa virusom u poslednjih 6 mjeseci.
Sta mislite koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom u KS u poslednjih 6 mjeseci?
Ogroman je broj lažno negativnih testova.
Imali smo istraživanje prije 4 ili 5 mjeseci gdje su procjene bile oko 20 posto pozitivnih u Sarajevu.
Ovaj britanski soj nas je poharao.
Tako da je moja nestručna naravno procjena oko 150 000
-
tukizahou