Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
splinter

#4226 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

shandrprcSA wrote: 23/03/2021 11:05 Image

Image
Tocilizumab, inhibitor IL/6, poskupo, ali kada su ljudi očajni sve bi učinili dapomognu najmilijim. Mada je njegova efikasnost onako, upitna. . .
invincible1921

#4227 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Eto malo i pozitivnih vijesti ...utorkom obicnk bude najvise zarazenih a evo danas "samo" 450...ja sam ocekivao bar 700/800.

Valjda se nastavi trend opadanja
invincible1921

#4228 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

hurmasica wrote: 23/03/2021 10:14
laik1981 wrote: 23/03/2021 10:10 Ocigledno da testovi ne valjaju. Brojevi smrtnih slucajeva se vise slazu sa brojevima testiranih u proteklom periodu nego sa brojevima pozitivnih.

Ako saberemo ukupan broj testiranih u poslednjih 20 dana i uporedimo sa brojem smrtnih slucajeva u ovom periodu bicemo blizi procijenjenoj stopi smrtnosti, nego kada uporedjujemo sa brojem pozitivnih testova.

Ako su testovi dobri onda u nasim bolnicama nesto opasno smrdi..
Pa tako nekako, niko se zdrav nece testirati, ja to cijelo vrijeme ponavljam. Nisu testovi losi, nego raja ne urade na vakat testiranje ili prerano ili prekasno, tek rtg pokaze pravo stanje. Ja mislim da aje bar 90 posto testiranih i zarazeno. Niko se zdrav nece otici testirat, a koliko ih je jos na taj broj netestiranih.
Ja sam imao cudno iskustvo...djevojka mi je u po frke osjetila da nema mirisa al nije imala drugih simptoma, htjela se otic testirat medjutim u tome svemu nejn otac je dobio temp testirao se bio pozitivan i svi su bili u izloaciji 20 dana. Ukratko osim njega koji je imao blage simptome i njenog mirisa niko od ostalih njihovih ukucana nije imao nikakvih simptoma..

Sto se mene tice za svaki slucaj sam bio par dana u izolaciji al niti ja niti iko od mojih nije imao nikakve simptome..ovo je bilo prije 3/4mjeseca.

konto sam otic uradit za antitojela test jer me zanima da li sam fakat imao a da nisam znao al evo nikako da se nakanim.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4229 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

invincible1921 wrote: 23/03/2021 11:29
hurmasica wrote: 23/03/2021 10:14
laik1981 wrote: 23/03/2021 10:10 Ocigledno da testovi ne valjaju. Brojevi smrtnih slucajeva se vise slazu sa brojevima testiranih u proteklom periodu nego sa brojevima pozitivnih.

Ako saberemo ukupan broj testiranih u poslednjih 20 dana i uporedimo sa brojem smrtnih slucajeva u ovom periodu bicemo blizi procijenjenoj stopi smrtnosti, nego kada uporedjujemo sa brojem pozitivnih testova.

Ako su testovi dobri onda u nasim bolnicama nesto opasno smrdi..
Pa tako nekako, niko se zdrav nece testirati, ja to cijelo vrijeme ponavljam. Nisu testovi losi, nego raja ne urade na vakat testiranje ili prerano ili prekasno, tek rtg pokaze pravo stanje. Ja mislim da aje bar 90 posto testiranih i zarazeno. Niko se zdrav nece otici testirat, a koliko ih je jos na taj broj netestiranih.
Ja sam imao cudno iskustvo...djevojka mi je u po frke osjetila da nema mirisa al nije imala drugih simptoma, htjela se otic testirat medjutim u tome svemu nejn otac je dobio temp testirao se bio pozitivan i svi su bili u izloaciji 20 dana. Ukratko osim njega koji je imao blage simptome i njenog mirisa niko od ostalih njihovih ukucana nije imao nikakvih simptoma..

Sto se mene tice za svaki slucaj sam bio par dana u izolaciji al niti ja niti iko od mojih nije imao nikakve simptome..ovo je bilo prije 3/4mjeseca.

konto sam otic uradit za antitojela test jer me zanima da li sam fakat imao a da nisam znao al evo nikako da se nakanim.
Mislim da je sad idealan period za serološki, da provjeriš imas li antitjela...
avenija

#4230 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Ocekivano Sarajevo se smiruje i to mnogo vise od ocekivanog, ovo je najmanji broj barem zadnja 4 utorka.

Dupli pad u odnosu na prosli. :thumbup:
konektovan

#4231 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 23/03/2021 10:17
Iker C wrote: 23/03/2021 10:12 @laik1981 hoces da kazes da ima puno vise zarazenih nego sto testovi pokazuju?
Ako uzmemo u obzir brojeve umrlih onda sigurno ima. Kod nas se i testiraju samo oni sa simptomima i sumnjom na covid. Medju ovih 70% negativnih na testiranju je ogromna vecina lazno negativnih.. Ili to ili su bolnice totalno zakazale..
Jako puno je onih koji imaju simptome, a testovi im negativni...
Evo kod mene u porodici, imamo 4 testa od orije par dana, 3 negativna, jedan pozitivan. 3 ima upalu pluca.
Kod mene, makac pozitivan, ja i zena negativni, ali ja izgubio culo mirisa.
Ima i greske u prreranom testiranju. U mom slucaju, mene su poslali 4 dan od simptoma kod malca, iako sam naglasio da u tom trenutku nemam nikakvih simptoma uopšte, tako i zena....tri dana poslije gubim culo mirisa .
Milenkov buraz

#4232 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Ide na bolje hvala Bogu, samo sada treba održati mjere jedno vrijeme pa onda pametno popuštati a do tada valjda stigne i nešto više vakcina.
hurmasica

#4233 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by hurmasica »

konektovan wrote: 23/03/2021 11:52
Iker C wrote: 23/03/2021 10:12 @laik1981 hoces da kazes da ima puno vise zarazenih nego sto testovi pokazuju?
Ako uzmemo u obzir brojeve umrlih onda sigurno ima. Kod nas se i testiraju samo oni sa simptomima i sumnjom na covid. Medju ovih 70% negativnih na testiranju je ogromna vecina lazno negativnih.. Ili to ili su bolnice totalno zakazale..
Evo kod mene u porodici, imamo 4 testa od orije par dana, 3 negativna, jedan pozitivan. 3 ima upalu pluca.
Ima i greske u prreranom testiranju. U mom slucaju, mene su poslali 4 dan od simptoma kod malca, iako sam naglasio da u tom trenutku nemam nikakvih simptoma uopšte, tako i zena....tri dana poslije gubim culo mirisa .
Culo mirisa se gubi odprilike na pola od 5. Do 8. Dana. Pripazi se ti sada pogorsanja, kakve skrivene upale pluca. Sretno
laik1981

#4234 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U ovom mjesecu zvanicno oko 12000 pozitivno testiranih, oko 250 umrlih i oko 33000 testiranih u KS. Stopa smrtnosti u odnosu na testirane oko 0,8%, a u odnosu na pozitivne preko 2%..

U grubo, ako uzmemo u obzir kriterije za testiranje, minimalno 33000 ljudi je bilo sa simptomima, a i ova stopa od 0,8% se uklapa u tu procijenjenu stopu smrtnosti..

Po nekim informacijama koje su kruzile 50% je asimptomatskih, al hajde da je 30% takvih i ako ih dodamo na ovu grupu koja je imala simptome dodjemo do neke hipoteticke cifre od 50ak hiljada ljudi koji su bili u dodiru sa virusom u ovom mjesecu..

S druge strane mi konstantno od novembra imamo poprilicne brojeve zarazenih, iste kriterije za testiranje i opet veliki broj osoba sa simptomima koji su imali negativan test. A jos mozemo tu dodati i odredjeni broj ljudi kojis u se testirali u nekim privatnim laboratorijama koje ne dostavljaju podatke zavodu, kao i mnoge koji su na osnovi seroloskih i antigenskih testova bili pozitivni..

Ako uzmemo kao pretpostavku da testovi nisu bas najpouzdaniji i da u populaciji ne kruzi gripa onda mozemo govoriti o izuzetno velikom broju osoba koje su bile u kontaktu sa virusom u poslednjih 6 mjeseci.

Sta mislite koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom u KS u poslednjih 6 mjeseci?
insaneinthebrain

#4235 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by insaneinthebrain »

Od 50k do 150k. Negdje u tom rangu. Moje procjene za citavu godinu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4236 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Truba »

Ja sam jednom racunao da ce bez vakcina trebati 9 godina da se svi zarazimo
S ovim.brojevima i nakon godine je to krace razdoblje
Ali jos malo i nece nam trebati vakcina

Dobro je brojevi padaju

Bas je puno ljudi umrlo
laik1981

#4237 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Black swan wrote: 23/03/2021 12:28 Ja sam jednom racunao da ce bez vakcina trebati 9 godina da se svi zarazimo
S ovim.brojevima i nakon godine je to krace razdoblje
Ali jos malo i nece nam trebati vakcina

Dobro je brojevi padaju

Bas je puno ljudi umrlo
Na koji nacin si dosao do 9 godina?
Truba

#4238 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Truba »

To je moja matematika iz koje sam.imao 2 u gimnaziji
:mrgreen:
:lol:
konektovan

#4240 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

hurmasica wrote: 23/03/2021 12:01
konektovan wrote: 23/03/2021 11:52
Culo mirisa se gubi odprilike na pola od 5. Do 8. Dana. Pripazi se ti sada pogorsanja, kakve skrivene upale pluca. Sretno
Malac je imao simptome, tempetaturu u srijedu navecer, a dva tri dana prije temperature, malo je nosic bio zacepljen i curio i imao jutarnju promuklost, a to smo pripisivali suhom zraku, grijanje u stanu, ..nekako svake zime ima slicne tegobe. ja trstiran u subotu. Trenutno nemam nekih vrlikih tegoba, izuzev tog gubitka cula mirisa, zacepljenost nosa i kao nekakav oritisak u usima..
Svakako cu pratiti stanje i javiti se doktorici za dalje upute.
red evil

#4241 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Black swan wrote: 23/03/2021 12:30 To je moja matematika iz koje sam.imao 2 u gimnaziji
:mrgreen:
:lol:
Vjerovatno je tačnija ta pretpostavka od ovih što su isto računali a imali 5 iz matematike. :mrgreen:
emmir1

#4242 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

laik1981 wrote: 23/03/2021 12:01 U ovom mjesecu zvanicno oko 12000 pozitivno testiranih, oko 250 umrlih i oko 33000 testiranih u KS. Stopa smrtnosti u odnosu na testirane oko 0,8%, a u odnosu na pozitivne preko 2%..

U grubo, ako uzmemo u obzir kriterije za testiranje, minimalno 33000 ljudi je bilo sa simptomima, a i ova stopa od 0,8% se uklapa u tu procijenjenu stopu smrtnosti..

Po nekim informacijama koje su kruzile 50% je asimptomatskih, al hajde da je 30% takvih i ako ih dodamo na ovu grupu koja je imala simptome dodjemo do neke hipoteticke cifre od 50ak hiljada ljudi koji su bili u dodiru sa virusom u ovom mjesecu..

S druge strane mi konstantno od novembra imamo poprilicne brojeve zarazenih, iste kriterije za testiranje i opet veliki broj osoba sa simptomima koji su imali negativan test. A jos mozemo tu dodati i odredjeni broj ljudi kojis u se testirali u nekim privatnim laboratorijama koje ne dostavljaju podatke zavodu, kao i mnoge koji su na osnovi seroloskih i antigenskih testova bili pozitivni..

Ako uzmemo kao pretpostavku da testovi nisu bas najpouzdaniji i da u populaciji ne kruzi gripa onda mozemo govoriti o izuzetno velikom broju osoba koje su bile u kontaktu sa virusom u poslednjih 6 mjeseci.

Sta mislite koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom u KS u poslednjih 6 mjeseci?

Ogroman je broj lažno negativnih testova.

Imali smo istraživanje prije 4 ili 5 mjeseci gdje su procjene bile oko 20 posto pozitivnih u Sarajevu.

Ovaj britanski soj nas je poharao.

Tako da je moja nestručna naravno procjena oko 150 000
Truba

#4243 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Truba »

@red evil Kšc bajo moj :lol:
dječak sa šibicama

#4244 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Nevjerovatna inertnost naseg naroda, ljudi umiru u prevelikom broju, dosta umrlih bi vjerovatno bili spaseni da nam je zdravstveni sistem efikasniji, kod Sebije niko ne smije prici da provjeri efikasnost rada, klasicno feudalno drustvo u kojem te onaj gore tlaci i niko ni glasa da podigne.

Reagovali samo kafandzije.

Nama ne treba korona, mi smo ubijeni u glavu.
GAU8

#4245 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

ubiVeni 100%
Baltazar_khan

#4246 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Baltazar_khan »

Code: Select all

https://www.tvsa.ba/danas-vanredna-sjednica-vlade-ks-naredba-o-obustavi-rada-sportskih-centara-i-teretana/?fbclid=IwAR2zg2V10IxFrX2TLoJnvD3XqCqXPFBUUsaHczUDSBGlmKlbGpAmIp0copc 
palermo

#4247 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

dječak sa šibicama wrote: 23/03/2021 12:46 Nevjerovatna inertnost naseg naroda, ljudi umiru u prevelikom broju, dosta umrlih bi vjerovatno bili spaseni da nam je zdravstveni sistem efikasniji, kod Sebije niko ne smije prici da provjeri efikasnost rada, klasicno feudalno drustvo u kojem te onaj gore tlaci i niko ni glasa da podigne.

Nije narod uopšte inertan, on je samo dio priče......mi govorimo o narodu kome su najliberalnije mjere u Evropi preteške, o narodu koji pravi svadbe sa 200 ljudi, puni noćne klubove,koji ne vejruje da je toliko mrtvih (a i ako jeste, onda im j e svakako bilo suđeno) .....ja uopšte ne vidim da je narod inertan, štaviše on je jedini u evropi uspio da natjera vlast igra kako on svira.....

Jedino se može govoriti o inertnosti i komformizmu vlasti
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4248 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

@palermo :thumbup: :shock:
CikCikCikPogodi

#4249 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

laik1981 wrote: 23/03/2021 12:01 U ovom mjesecu zvanicno oko 12000 pozitivno testiranih, oko 250 umrlih i oko 33000 testiranih u KS. Stopa smrtnosti u odnosu na testirane oko 0,8%, a u odnosu na pozitivne preko 2%..

Ne vise od 80.000, ali i to tesko.
kuruma

#4250 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by kuruma »

dječak sa šibicama wrote: 23/03/2021 12:46 Nevjerovatna inertnost naseg naroda, ljudi umiru u prevelikom broju, dosta umrlih bi vjerovatno bili spaseni da nam je zdravstveni sistem efikasniji, kod Sebije niko ne smije prici da provjeri efikasnost rada, klasicno feudalno drustvo u kojem te onaj gore tlaci i niko ni glasa da podigne.

Da su svi reagovali ko kafandzije tek bi tad najebali jer ne bi imali ni ovo malo mizernih restriktivnih mjera koje sad imamo, a na koje se opet zalimo. Ostale teretane da rade, pa gdje to ima, tu se lakse zaraziti 100 puta nego bilo gdje drugo. Trzni centri rade, dirnes odjecu pa poslije tebe dirne neko drugi i eto ga prenese virus, itd. I opet se "druzeljubivi" zale kako im je ukinuto pravo na druzenje, odnosno toliko su jadni da se ne znaju druziti ako im zabranis da idu u kafanu.
Dobro smo mi i prosli kakvi smo.
Locked