Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Capljina74

#2351 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 12:46 Evo jos jedna evoluciona iz vesele sveske. Ja cu ovako svaki dan izbacivati najnovije istrazivanje pa da vidimo koliko dugo moze biti glava u pijesku :) A sve sa linkovima do casopisa u kojima se objavljuju naucni radovi. tj do vesele sveske.

Sta je tema danasnjih evolutivnih orktica? U Poljskoj su pronasli zub star 46.000 godina koji je pripadao muskoj jedinki neandertalca u starosti 30-40 godina. Ovaj zub ni po cemu ne bi bio zanimljiv da na njemu nisu pronadjeni tragovi koje imaju ljudski zubi koji koriste cetkicu za zube. U kombinaciji sa ostalim alatima koji su pronadjeni u raznim drugim nalazistima moze se zakljuciti da je i druga zivotinjska vrsta, pored ljudi, razumjela koncept pranja zuba sto ukazuje na napredni oblik inteligencije. Preventivno ciscenje kako bi se sprijecilo kvarenje zuba. Ovo otkrice izgleda kao nesto malo ali kada ga gledas sa evolutivnog aspekta, ukazuje da nasa inteligencija nije nista posebno. Svijest i razumjevanje koncepta proslost buducnost se razvijala i kod drugih zivotinjskih vrsta. Ono sto razlikuje ljudsku inteligenciju od ostalih zivotinja jeste nase razumjevanje koncepta vremena i promjene stvari tokom vremena. To nam omogucava da planiramo, razumijemo posljedice neke akcije i ovo je do sada bilo iskljucivo specificno za ljude. Relijgije su kidnapovale upravo tu osobinu i pripisali je "dusi", "svijesti". Bog je udahnuo dusu u Adema/Adama i tek onda je on postao svjestan. Do tada je bio zemlja ili ako zelimo metaforicki posmatrati zivotinja. Ono sto nas razlikuje od zivotinja je dusa tj svijest.

E pa drugovi, ako su neandertalci razumjeli koncept vremena i prali svoje zube preventivno, onda ovo sto mi nazivamo svijest ili ti dusa nije samo specificno za covjeka. Nas najblizi evolutivni rodjak je takodjer razumio uzroka i posljedice i preventivno prao svoje zube te ih ocuvao. Naravno, vjerovatno je njegovo razumjevanje tog koncepta bilo na mnogo nizem nivou od naseg ali je i dalje mnogo vise od ostalih zivotinja. U naucnom svijetu, pardon u svijetu autora vesele sveske, ovo je veliko otkrice koje ce sada navesti mnoge druge naucnike da studiraju neandertalce u potpuno drugacijem svjetlu.

Link do vesele sveske: https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Zašto ne odgovoriš?

Samo zatrpavaš. Odgovori, jarane!

Gdje je dokaz gore da se stvara DNK iz ničega?
apsidejzi

#2352 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 12:48 Zašto ne odgovoriš?

Samo zatrpavaš. Odgovori, jarane!

Gdje je dokaz gore da se stvara DNK iz ničega?
Prvo, ja i ti nismo jarani i nikada necemo ni biti. Drugo, sta ti ja mogu kad ne znas engleski. Trece, clanak pokusava u kratkim crtama objasniti sta se nalazi u naucnom radu kojeg ti sigurno neces razumjeti jer ne razumijes ni sumirano. Ocigledno. Ako ti ne razumijes ovu recenicu, ja ti pomoci ne mogu:

"Dr Sullivan said understanding how bacteria such as Streptococcus and other microbes in the human microbiome can make new DNA from molecules in the body was an important step in identifying new ways to control microbial growth."

Al ima google translate da pomogne:

"Doktor Sullivan rekao je da je razumijevanje kako bakterije poput Streptococcusa i drugih mikroba u ljudskom mikrobiomu mogu stvoriti novu DNK iz molekula u tijelu važan korak u identificiranju novih načina za kontrolu rasta mikroba."

Sad je tvoj red da odgovoris na pitanje o svojim uvjerenjima. Ako nije evolucija, onda sta je?
Capljina74

#2353 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Gdje DOKAZ, jarane?

Koja Streptokoka? Znaš li koliko je streptokoka?

Na koji način stvara?

Jedini način za sada poznat u nauci je replikacija!!! REPLIKACIJA!!!

Ovo ruši aksiome genetike! Ovo ruši priznatu nauku! DOKAZ!?

Objasni mi kada sam glup!
apsidejzi

#2354 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Tu: https://www.nature.com/articles/s41396-021-00934-w

Tvoj red: Jel bog i koji bog je stvorio zivi svijet?
Capljina74

#2355 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:09 Tu: https://www.nature.com/articles/s41396-021-00934-w

Lažeš!
Govori o nukleotidu, ne o DNK.

Mada ni o tome ne iznosi dokaz niti pojašnjava o kojoj bakteriji je riječ!
apsidejzi

#2356 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:11
apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:09 Tu: https://www.nature.com/articles/s41396-021-00934-w

Lažeš!

"Dr Sullivan said understanding how bacteria such as Streptococcus and other microbes in the human microbiome can make new DNA from molecules in the body was an important step in identifying new ways to control microbial growth."

"Doktor Sullivan rekao je da je razumijevanje kako bakterije poput Streptococcusa i drugih mikroba u ljudskom mikrobiomu mogu stvoriti novu DNK iz molekula u tijelu važan korak u identificiranju novih načina za kontrolu rasta mikroba."
Capljina74

#2357 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:25
Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:11

Lažeš!

Alo, jarane, guanozin monofosfat je gradivni blok RNK! Ne samo DNK.
Last edited by Capljina74 on 23/03/2021 13:30, edited 1 time in total.
Capljina74

#2358 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

GMP, je nukleotid koji je RNK gradivni blok jednako. Kako razlučiti gdje se ugrađuje?

DOKAZ?

Dokaz za to što taj tvrdi!
Capljina74

#2359 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Naravno da se pojedini blokovi stvaraju iz nova, ali ovdje si se nalupao da se stvara nova DNK!

Gradivni elementi su kao cigle. Napraviš ih i gradiš. Tako isto i nukleotidi.

Sa tim da pri ugrađivanju mora da se pazi redosled po već postojećoj informaciji jednog lanca DNK heliksa!
Capljina74

#2360 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Ako pružiš dokaz za ovo što tvrdiš posraću se na svoju diplomu i specijalizaciju!
apsidejzi

#2361 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:28 GMP, je nukleotid koji je RNK gradivni blok. Kako razlučiti gdje se ugrađuje?

DOKAZ?
Dobio si link. Sta hoces vise koji kurac. Pretplati se na casopis, 8 dolara, procitaj rad od 300 stranica, tu sve ima opisano. Ako meni ne vjerujes obrati se direktno covjeku koji je radio na istrazivanju: https://microbiology.osu.edu/people/sullivan.948

Kakav dokaz ti ocekujes i kako da ti ga predstavim? Ovo je kompleksna oblast, zahtjeva mnogo vremena i istrazivanja. Ne moze u par recenica. Mislim moze, al ti ocito ne vjerujes nego trazis kompleksnije objasnjenje. Ja ti dadnem link ne valja ni to. Previse kompleksno. Pa jebiga drug. Ipak treba malo veci IQ ili malo vise ulozenog vremena ako bas hoces da razumijes. Tu ti pomoci ne mogu.

A ti i dalje ignorises moje pitanje. Sta je tvoj stav po pitanju nastanka i razvoja zivota? Dosta sam ja tebi odgovarao. Sada ti moras poceti odgovarati, ako zelis da nastavis diskusiju. Inace cu te smatrati nekulturnim i neobrazovanim covjekom kojeg treba ignorisati
apsidejzi

#2362 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:36 Ako pružiš dokaz za ovo što tvrdiš posraću se na svoju diplomu i specijalizaciju!
Daj dokaz da imas diplomu i specijalizaciju!!!
Capljina74

#2363 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:40
Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:36 Ako pružiš dokaz za ovo što tvrdiš posraću se na svoju diplomu i specijalizaciju!
Ja sam rekao da ću se posrati. To je moja lična stvar.
Last edited by Capljina74 on 23/03/2021 13:48, edited 1 time in total.
Capljina74

#2364 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:39
Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:28 GMP, je nukleotid koji je RNK gradivni blok. Kako razlučiti gdje se ugrađuje?

DOKAZ?
Dobio si link. Sta hoces vise koji kurac. Pretplati se na casopis, 8 dolara, procitaj rad od 300 stranica, tu sve ima opisano. Ako meni ne vjerujes obrati se direktno covjeku koji je radio na istrazivanju: https://microbiology.osu.edu/people/sullivan.948

Kakav dokaz ti ocekujes i kako da ti ga predstavim? Ovo je kompleksna oblast, zahtjeva mnogo vremena i istrazivanja. Ne moze u par recenica. Mislim moze, al ti ocito ne vjerujes nego trazis kompleksnije objasnjenje. Ja ti dadnem link ne valja ni to. Previse kompleksno. Pa jebiga drug. Ipak treba malo veci IQ ili malo vise ulozenog vremena ako bas hoces da razumijes. Tu ti pomoci ne mogu.

A ti i dalje ignorises moje pitanje. Sta je tvoj stav po pitanju nastanka i razvoja zivota? Dosta sam ja tebi odgovarao. Sada ti moras poceti odgovarati, ako zelis da nastavis diskusiju. Inace cu te smatrati nekulturnim i neobrazovanim covjekom kojeg treba ignorisati
Nemoj da sereš!

Pričao si o pobjedi, a postavio si pamflet!

Hoću da vidim o kojoj bakteriji je riječ!

Hoću da vidim mehanizam nastanka.

Hoću da vidim tu novu DNK, a ne da sere o nastanku GMP!

Šta je kompleksno u tom članku?

To da čovjek priča o deficitu GMP kod bakterija i kako ga bakterija stvara iz urina!?

Gdje je tu DNK?

DOKAZ, za tvrdnju koja ruši zvaničnu nauku! Zvaničnu genetiku!
Last edited by Capljina74 on 23/03/2021 13:45, edited 1 time in total.
apsidejzi

#2365 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Hocu i ja da vidim diplomu. Dobio si link. Imas email profesora, pitaj ga sam.
apsidejzi

#2366 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:41
Ja sam rekao da ću se postati. To je moja lična stvar.
I ja tebi trebam da vjerujem na rijec, jel? To ti boziji poslanik pa te ne treba preispitati. Ja mislim da ti malkice lagis kad kazes da ces se posrati na svoju diplomu. Posrao bi se kad bi imao na sta.
Capljina74

#2367 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:44 Hocu i ja da vidim diplomu. Dobio si link. Imas email profesora, pitaj ga sam.
Dobio sam ništa.
Capljina74

#2368 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:46
I ja tebi trebam da vjerujem na rijec, jel? To ti boziji poslanik pa te ne treba preispitati. Ja mislim da ti malkice lagis kad kazes da ces se posrati na svoju diplomu. Posrao bi se kad bi imao na sta.
Greška gore. Posrati.

Ja tebi ne tražim da veruješ da li imam diplomu, nego tražim da vjeruješ da ću se POSRATI na nju i specijalizaciju!
Capljina74

#2369 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Ali hoću DOKAZ!
apsidejzi

#2370 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:48
apsidejzi wrote: 23/03/2021 13:46

Greška gore. Posrati.

Ja tebi ne tražim da veruješ da li imam diplomu, nego tražim da vjeruješ da ću se POSRATI na nju i specijalizaciju!
Da bi se posrao prvo moras imati diplomu. Daj da je vidimo.

Sto se tice DNA pitaj doktora licno. Imas u prethodnom postu njegov email. Ovo je novo otkrice od neki dan i nisi ga mogao uciti u skoli tako da je tvoja imaginarna diploma: ZASTARILA. Jebiga. Moras na specijalizaciju :lol: Il uzmi obicni toalet papir da se obrises, posto diplome vjerovatno nema.
Capljina74

#2371 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Mojne da skrećeš!

Pojeo si govna, sada ili istrpi i pokrij se ušima ili priznaj kao čovjek da si postavio nešto što ništa ne dokazuje!

Eto nisam doktor veterinarske medicine. Seljak sam za ovcama pa eto pomalo koristim te'nologije!

More ova?
Je l' u dure?
apsidejzi

#2372 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:58 Mojne da skrećeš!

Pojeo si govna, sada ili istrpi i pokrij se ušima ili priznaj kao čovjek da si postavio nešto što ništa ne dokazuje!

Eto nisam doktor veterinarske medicine. Seljak sam za ovcama pa eto pomalo koristim te'nologije!

More ova?
Je l' u dure?
Nemoj ti da skreces. Dobio si sve sto si trazio. Dobio si link na istrazivanje, dobio si kontakt email doktora koji je obavio istrazivanje, dobio si njegov skraceni opis tog istrazivanja. Hoces da mu ja postavim pitanje da li je istina sto je izjavio da: Bakterije naprave nukleinsku kiselinu i prosire svoju postojecu DNA da bi prezivjeli u tim uslovima. To su njegove rijeci, ne moje. Covjek ima 78 naucno istrazivackih radova (ne samo imaginarnu diplomu kao ti), drugi naucnici su pregledali njegov rad i potvrdili ga. Na projektu je radilo 28 istrazivaca. Sve to ima na datom linku. Ti i dalje ne vjerujes.

OK. Nadam se da tako trazis dokaz i kad sjednes u avion. Trazis od pilota da ti pokaze diplomu, pa i od montera koji je napravio dijelove za avion. To sto je tebi ovo doslo kao iznenadjenje samo govori o tebi. Nauka je disciplina koja konstantno napreduje. Jedan naucnik ne smije imati fiksne stavove i mora konstantno biti spreman da ih updatuje kako nova istrazivanja dolaze. To sto Edo prica o teoriji informacija i tvoja nevjerica da je ovo moguce... jebiga drug. Priroda je onakva kakva jeste i ona ce se pokazati onakvom kakva jeste bilo te meni i tebi drago ili ne.

A sad mi naumpade jedna druga stvar koja baca sumnju na tvoju diplomu. Naime, nas imuni sistem konstantno proizvodi novu DNA. Sta je antitijelo nego protein koji je nastao od DNA. Tu DNA su stvorili tvoji limfni cvorovi iz nicega. Skenirali 3D oblik virusa koji je usao u tebe i napravili DNA kod koja proizvodi antitijela. Mogu ti dati link na predavanje od profesora Vincent Raniella gdje ovo objasnjava, ako treba. Kako to nisi naucio u skoli gdje si stekao svoju diplomu?

Znas kako? Nauka napredovala a ti ostao u mjestu. Ako si diplomirao prije 10 godina i nisi updatovao svoje znanje ono sto si naucio sada je zastarilo. Nauka non stop napreduje. Ova nasa konverzacija i stepen tvog iznenadjenja zapravo govori o tvojoj ljenosti (ako je istina da imas diplomu - a ja ti ne vjerujem).
Capljina74

#2373 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 14:32
Capljina74 wrote: 23/03/2021 13:58 Mojne da skrećeš!

More ova?
Je l' u dure?
Nemoj ti da skreces. Dobio si sve sto si trazio. Dobio si link na istrazivanje, dobio si kontakt email doktora koji je obavio istrazivanje, dobio si njegov skraceni opis tog istrazivanja. Hoces da mu ja postavim pitanje da li je istina sto je izjavio da: Bakterije naprave nukleinsku kiselinu i prosire svoju postojecu DNA da bi prezivjeli u tim uslovima. To su njegove rijeci, ne moje. Covjek ima 78 naucno istrazivackih radova (ne samo imaginarnu diplomu kao ti), drugi naucnici su pregledali njegov rad i potvrdili ga. Na projektu je radilo 28 istrazivaca. Sve to ima na datom linku. Ti i dalje ne vjerujes.

OK. Nadam se da tako trazis dokaz i kad sjednes u avion. Trazis od pilota da ti pokaze diplomu, pa i od montera koji je napravio dijelove za avion. To sto je tebi ovo doslo kao iznenadjenje samo govori o tebi. Nauka je disciplina koja konstantno napreduje. Jedan naucnik ne smije imati fiksne stavove i mora konstantno biti spreman da ih updatuje kako nova istrazivanja dolaze. To sto Edo prica o teoriji informacija i tvoja nevjerica da je ovo moguce... jebiga drug. Priroda je onakva kakva jeste i ona ce se pokazati onakvom kakva jeste bilo te meni i tebi drago ili ne.

A sad mi naumpade jedna druga stvar koja baca sumnju na tvoju diplomu. Naime, nas imuni sistem konstantno proizvodi novu DNA. Sta je antitijelo nego protein koji je nastao od DNA. Tu DNA su stvorili tvoji limfni cvorovi iz nicega. Skenirali 3D oblik virusa koji je usao u tebe i napravili DNA kod koja proizvodi antitijela. Mogu ti dati link na predavanje od profesora Vincent Raniella gdje ovo objasnjava, ako treba. Kako to nisi naucio u skoli gdje si stekao svoju diplomu?

Znas kako? Nauka napredovala a ti ostao u mjestu. Ako si diplomirao prije 10 godina i nisi updatovao svoje znanje ono sto si naucio sada je zastarilo. Nauka non stop napreduje. Ova nasa konverzacija i stepen tvog iznenadjenja zapravo govori o tvojoj ljenosti (ako je istina da imas diplomu - a ja ti ne vjerujem).
Ja, jarane, puno posla oko ovaca... Đe po bespućima interneta da tražim tog lika?

I mejl?
Šta je to? Da li se maže na 'leba?
apsidejzi

#2374 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

:lol: :lol: :lol: :kiss: :run:
Capljina74

#2375 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Prijatelju,

Ti lupaš kao Maksim po diviziji!

To za At je tolika glupost da umalo nisam pao sa stolice!

Želiš li da ti pojasnim to oko At?

Postoje Ag prezentirajuće ćelije koje daju Ag na obradu...

Ako želiš mogu ti to lijepo objasniti.

Ne znaš i to je u redu.
Post Reply