Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Capljina74

#2326 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Pa što ne ideš u Sjevernu Koreju?

Da li je etiketa to što u okviru njegove ideje nije bilo mjesta za skupinu kojoj si pripadala ili još pripadaš?
vaučer

#2327 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Jeli to treba značiti nešto?
Marksov citat ima vrijednost = Idi u Sjevernu Koreju
To ti je razina?

Da mi je tvoja glava da se odmorim.
Capljina74

#2328 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

vaučer wrote: 22/03/2021 16:07 Jeli to treba značiti nešto?
Marksov citat ima vrijednost = Idi u Sjevernu Koreju
To ti je razina?

Da mi je tvoja glava da se odmorim.
Hahahaha...
Meni sve hairli, tebi vidim teško...

Mojne se srditi.

Šta treba? Da 2021. godine imam vlažne snove o propaloj ideologiji Karla Marksa?

Hahahaha...
vaučer

#2329 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Ne, nego da za početak razumiješ o čemu se razgovara na temi prije nego nas počastiš svojim biserima. To bi bilo super recimo.
Capljina74

#2330 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

vaučer wrote: 22/03/2021 16:19 Ne, nego da za početak razumiješ o čemu se razgovara na temi prije nego nas počastiš svojim biserima. To bi bilo super recimo.
Klasično sektaško razmišljanje.

Ako se ne slažeš onda si ograničen i nepismen bez obzira na školu koju imaš, ako se ne slažeš onda si tupav da razumiješ dubine ili visine misli sagovornika te si etiketiran u pogledu intelektualnog nivoa ili boji krvi ili jednostavno popljuvan.

Samo sekta ima odgovor i saglasnost da drži ključ postanka i razvoja svijeta!
vaučer

#2331 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Okej Fifty.
Znamo da si ti žrtva.
Mislim banirali su te bezveze.
Capljina74

#2332 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

vaučer wrote: 22/03/2021 16:33 Okej Fifty.
Znamo da si ti žrtva.
Mislim banirali su te bezveze.
O čemu ti?
Država i ja smo imali niz razmjena mišljenja, ali uvjek korektno i bez omalovažavanja.

Nisam žrtva nego poznajem način razmišljanja ateista. Ko nije ateista, nije savremen.

A savremen znači ubijati nerodjenu djecu, podržavati sodomiju, promiskuitet kao stil života...
U se, na se i poda se! Fuj!

Neka hvala, bolje biti zatucani Čapljinac!
Last edited by Capljina74 on 22/03/2021 17:09, edited 2 times in total.
vaučer

#2333 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Neću nikom reći. :skoljka:
Capljina74

#2334 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

:zzzz:
vaučer

#2335 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Capljina74 wrote: 22/03/2021 17:01
Država i ja smo imali niz razmjena mišljenja, ali uvjek korektno i bez omalovažavanja.
Nisam žrtva nego poznajem način razmišljanja ateista. Ko nije ateista, nije savremen.
A savremen znači ubijati nerodjenu djecu, podržavati sodomiju, promiskuitet kao stil života...

Ja te nisam zvao zatucanim niti sam rekao da nisi savremen. Ništa ni slično ti nisam rekao ali si svejedno izveo svoje zaključke, poslao me u Sjevernu Koreju, rekao mi da sam član sekte itd. S obzirom da je ovo primjerenije za drugu temu, neću replicirati dalje.
Capljina74

#2336 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

vaučer wrote: 22/03/2021 17:18
Capljina74 wrote: 22/03/2021 17:01

Ja te nisam zvao zatucanim niti sam rekao da nisi savremen. Ništa ni slično ti nisam rekao ali si svejedno izveo svoje zaključke, poslao me u Sjevernu Koreju, rekao mi da sam član sekte itd. S obzirom da je ovo primjerenije za drugu temu, neću replicirati dalje.
Kako nisi kada je prvi post koji smo razmjenili bio o grešci u pisanju...

Da prikinemo ovo?

Da ne zamaramo ljude.
vaučer

#2337 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Nema se ovdje šta nastaviti.
Tema evolucije i kreacionizma je općenito previše politizirana za bilo kakav smislen diskurs.

Darwinov naučni rad nije bio u javnoj sferi ni par godina a već je bio korišten kao argumentacija za eksploataciju 'nižih rasa'. Ni prvi ni zadnji put da se nauka koristi za ideologiju. Jednako kako se danas kroz kreacionizam ideologija gura u format nauke. Naravno prečesto od ljudi koji nisu imali ni modikum razumijevanja samog znanstvenog rada. U cijeloj diskusiji se uvijek iznova gubi ono bitno iz vida. Meni su dvije misli najdraži 'zaključak' koji mogu ponijeti iz razmišljanja o evoluciji vrsta i života. Prvo je da su ljudi i živi svijet koji eksploatiramo i zanemarujemo tako duboko povezani da je pitanje opstanka, pitanje opstanka svih - a ne samo nas. Drugi je da smo u osnovi prilično 'nezrela' vrsta. Ovo je relativno loša kombinacija, jer trebamo zaštititi sebe od sebe samih, ali za isto nismo dovoljno zreli jer smo uskogrudni, skloni plemenskim podjelama i pravljenju hijerarhija. Jer smo tako evoluirali i jer to nam je bilo potrebno za opstanak.

Ako ćemo se dugoročno spasiti sami od sebe, to se neće dogoditi u utopiji gdje znanost i tehnologija rekodiraju nekog 'novog čovjeka' koji će odbaciti praznovjerja prošlosti, niti će se dogoditi kroz univerzalni moral religije kojom opet upravljaju ljudi. Oba puta su autocesta u diktaturu, znamo jer smo ih probali više no jednom. Jedini odgovor je kroz suradnju ideja i komunikaciju - stvaranje zajedničkih prostora.
Edouard

#2338 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 18/03/2021 08:19 Kako ste ono neki dan, vi antievolucionisti, tvrdili da je DNA toliko kompleksna da nije mogla nastati iz nicega? Informacija koju ona nosi ne nastaje iz nicega. To je morao uraditi inteligentni dizajn.

E pa, zajebali ste se. Evo jucer objavljen novi naucni rad koji govori o bakteriji koja vjerovali ili ne SAMA stvara svoj genetski materijal i to iz ljudskog urina. Eh ti naucnici, sto svaki dan otkriju nesto novo i otjeraju boga u jos dalje izuzetke. Uh!!! Sta cemo sad ljudi?...
Nakon velikog revolucionarnog otkrića u kojem nam je @apsi stručno 'objasnio' kako informacija nastaje ni iz čega, šta, za razliku od njega, teorija informacije ne poznaje, i njegove najave za nove pobjede, čini se da je nešto lipsao, izgubio dah.
Navedeno je samo dokaz da čovjek ne razumije nimalo stvari, a temperatura za koju je tvrdio da ne postoji, da se itekako vidi da postoji, i čini se da je čak i povišena, da se ubrzalo skakutanje atoma.
Capljina74

#2339 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Izvor informacija mu je Blic, Informer...

Sve epohalne pobjede vrhunskih naučnika...

Deretić ti li si?
GAU8

#2340 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

Suludo je sto se svaka rasprava evolucija vs. kreacionizam na kraju pretvori u rsapravu o moralu.
apsidejzi

#2341 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 23/03/2021 00:09
apsidejzi wrote: 18/03/2021 08:19 Kako ste ono neki dan, vi antievolucionisti, tvrdili da je DNA toliko kompleksna da nije mogla nastati iz nicega? Informacija koju ona nosi ne nastaje iz nicega. To je morao uraditi inteligentni dizajn.

E pa, zajebali ste se. Evo jucer objavljen novi naucni rad koji govori o bakteriji koja vjerovali ili ne SAMA stvara svoj genetski materijal i to iz ljudskog urina. Eh ti naucnici, sto svaki dan otkriju nesto novo i otjeraju boga u jos dalje izuzetke. Uh!!! Sta cemo sad ljudi?...
Nakon velikog revolucionarnog otkrića u kojem nam je @apsi stručno 'objasnio' kako informacija nastaje ni iz čega, šta, za razliku od njega, teorija informacije ne poznaje, i njegove najave za nove pobjede, čini se da je nešto lipsao, izgubio dah.
Navedeno je samo dokaz da čovjek ne razumije nimalo stvari, a temperatura za koju je tvrdio da ne postoji, da se itekako vidi da postoji, i čini se da je čak i povišena, da se ubrzalo skakutanje atoma.
https://www.scimex.org/newsfeed/researc ... sing-urine

Ja sam stavio link na NAUCNO istrazivacki rad koji su uradili mnogo strucniji ljudi i od mene i od tebe. To sto si ti izbrisao link iz mog citata i onda ovo istrazivanje predstavio kao MOJU ideju je odraz tvoje zlobe i ega. Govori vise o tebi i nekoj uzasnoj potrebi da budes u pravu makar morao lazirati cinjenice. Kao sto smo bezbroj puta do sada utvrdili, prirodu zaboli ona stvar za tvojim zeljama i stavovima u vezi informacije. Zaboli je ona stvar sta kaze teorija informacije. Ona radi ono sto je oduvijek radila. Fura svoj film. Sve sto nam preostaje jeste da prilagodjavamo teorije otkricima. Ako teorija informacije kaze da se ne moze stvoriti nova informacija, a biolozi otkrili da moze... pa onda ne valja teorija.

Nevjerovatno kako lik ceka da prodje 7 dana pa da me citira i "slucajno" izostavi link na istrazivacki rad u nadi da ce se zaboraviti i onda rezultat istrazivanja ismijava kao moju ideju. Cak i ono za atome predstavlja kao moju ideju a dobio je video isjecak od Richard Feynmana gdje on objasnjava stvari na isti nacin kao i ja.

Treca stvar koja je zanimljiva jeste taj nedostatak iskrenosti kod vjernika zbog ega. Evo smo imali priliku kod 51-e koji je nazalost banovan, vidjeti kako ego upravlja njegovim osjecanjima, a u ovom postu vidimo da ni Edo nije postedjen toga. A obe religije ih uce upravo suprotno. Cak je Eduardovo krscanstvo mnogo rigoroznije od islama kad je ego upitanju. U krscanstvu postoji samo jedan grijeh: oholost. Svi ostali grijesi su posljedica te oholosti i nisu stvarni grijesi. A oholost dolazi iz ega. A onda dodju i meni pricaju o metaforama i figurativnim opisima kad bog opisuje da je Sunce stvorio nakon drveca i Zemlje. To se zove licemjerje i gledano kroz prizmu tvoje religije i tvog boga u kojeg vjerujes to je grijeh. Upravo onaj grijeh sto se Isus zrtvovao.

I sad dodjem ja, heretik, i ucim te tvoju vjeru, samo zato jer ti iz nje zelis uzeti samo "lijepe stvari" a ignorisati one ruzne. Drago ti je uzeti serotinin iz ideje da si ti poseban jer vjerujes u Njega i pretvaras se da mu sluzis, a ignorises njegov nauk da trebas biti iskren. Izbaciti link na studiju i predstaviti rezultate te studije kao moju ideju je obmana. Ista ona obmana koju je Juda uradio kad je izdao Isusa. Izdao je "istinu". Eh sad, mozda je OK izdati istinu kada je Lucifer (ja) prezentuje. Taj dio krscanstva jos nisam upoznao. Mozda i krscanstvu vazi pravilo da je rat varka kao i u islamu, pa je u ratu sa Luciferom (sa mnom) dozvoljeno lagati i obmanjivati. No to onda otvara mnoga pitanja morala i rastezljivosti istog i uglavnom.... sranje pa haj. Gluplji sam ja sto mislim da ce se vjernici ponasati kao vjernici, kad ih je vecina licemjera koji vjeruju samo zbog utjehe da su dobri ljudi i da ce vjecno zivjeti... a ne zato sto su ubijedjeni u samu ideju.
apsidejzi

#2342 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 08:21 Izvor informacija mu je Blic, Informer...

Deretić ti li si?

Ipe, D.S., Sullivan, M.J., Goh, K.G.K. et al. Conserved bacterial de novo guanine biosynthesis pathway enables microbial survival and colonization in the environmental niche of the urinary tract. ISME J (2021). https://doi.org/10.1038/s41396-021-00934-w

The ISME Journal

Publicly released: Wed 17 Mar 2021 at 1600 AEDT | 1800 NZDT

Nigdje ne vidim Blic, Informer i btw ne informisem se preko srbijanskih medija. Ne voim srpsku propagandu. Pokazala se kao nepovjerljiva ili drugim rijecima: lazu.
Capljina74

#2343 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 23/03/2021 10:25

Deretić ti li si?

Ipe, D.S., Sullivan, M.J., Goh, K.G.K. et al. Conserved bacterial de novo guanine biosynthesis pathway enables microbial survival and colonization in the environmental niche of the urinary tract. ISME J (2021). https://doi.org/10.1038/s41396-021-00934-w

The ISME Journal

Nigdje ne vidim Blic, Informer i btw ne informisem se preko srbijanskih medija. Ne voim srpsku propagandu. Pokazala se kao nepovjerljiva ili drugim rijecima: lazu.
A izvini,
Vesela sveska u pitanju!
vaučer

#2344 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 10:52 A izvini,
Vesela sveska u pitanju!
Evo, konkretno ovaj post.
Mislim, deset postova ranije si govorio o sekti i kultu jednoumlja koji te ušutkava.
Ovdje trolaš, bez ikakvog pokušaja da raspravljaš o sadržaju, da bi pretpostavljam kad ti se kaže da si neozbiljan opet vikao o opresiji kulta.
GAU8

#2345 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

Vesela sveska u pitanju!
Molim lijepo, ja sam iz Vesele sveske naucio mnogo stvari i smatram da se neopravdano nalazi u tvom negativnom poredjenju sa pojedinim danasnjim "izvorima znanja".
apsidejzi

#2346 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Capljina74 wrote: 23/03/2021 10:52
apsidejzi wrote: 23/03/2021 10:25

Deretić ti li si?

The ISME Journal

A izvini,
Vesela sveska u pitanju!
E jebiga, ako ti tako kazes onda neka bude. Vesela sveska.

Zanimljivo da jos nismo pocasceni nekim tvojim stavom, osim konstantnog negiranja evolucije. Nit si vino nit si voda.
Capljina74

#2347 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

Tekst uopšten, ničeg naučnog. Pričica za laku noć.

Koja streptokoka?

Koji način usvajanja i čega iz urina? Koji dio i način izgradnje?

Ovo pohote mikrobiologiju, medicinu i sve poznato. Ovo nema veze sa postanjem. Ovo ruši čitav postulat mikrobiologije i genetike, a nigdje nema jednog dokaza.

Ovo ruši replikaciju! Nigdje dokaza!

https://doi.org/10.1038/s41396-021-00934-w

To što stvara nukleotid ne znači da se stvara nova DNK!

Opet nigdje dokaza da se stvara nova DNK iz ničega!

Ovo je ipak informer!

Obični pamfleti!
Last edited by Capljina74 on 23/03/2021 12:47, edited 1 time in total.
Capljina74

#2348 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

GAU8 wrote: 23/03/2021 11:04
Vesela sveska u pitanju!
Molim lijepo, ja sam iz Vesele sveske naucio mnogo stvari i smatram da se neopravdano nalazi u tvom negativnom poredjenju sa pojedinim danasnjim "izvorima znanja".
U pravu si, ovo je ipak nivo Informera!

Da li je gore dokazano da se DNK stvara ni iz čega?

Hajde, bar si ti ozbiljan čovjek. Toliko sam upratio.
Last edited by Capljina74 on 23/03/2021 12:50, edited 1 time in total.
Capljina74

#2349 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Capljina74 »

vaučer wrote: 23/03/2021 11:02
Vesela sveska u pitanju!
Evo, konkretno ovaj post.
Mislim, deset postova ranije si govorio o sekti i kultu jednoumlja koji te ušutkava.
Ovdje trolaš, bez ikakvog pokušaja da raspravljaš o sadržaju, da bi pretpostavljam kad ti se kaže da si neozbiljan opet vikao o opresiji kulta.
Šta da komentarišem?

Pamflet bez ičega naučnog u sebi?

Eno samo par zamjerki sam naveo gori.
apsidejzi

#2350 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Evo jos jedna evoluciona iz vesele sveske. Ja cu ovako svaki dan izbacivati najnovije istrazivanje pa da vidimo koliko dugo moze biti glava u pijesku :) A sve sa linkovima do casopisa u kojima se objavljuju naucni radovi. tj do vesele sveske.

Sta je tema danasnjih evolutivnih orktica? U Poljskoj su pronasli zub star 46.000 godina koji je pripadao muskoj jedinki neandertalca u starosti 30-40 godina. Ovaj zub ni po cemu ne bi bio zanimljiv da na njemu nisu pronadjeni tragovi koje imaju ljudski zubi koji koriste cetkicu za zube. U kombinaciji sa ostalim alatima koji su pronadjeni u raznim drugim nalazistima moze se zakljuciti da je i druga zivotinjska vrsta, pored ljudi, razumjela koncept pranja zuba sto ukazuje na napredni oblik inteligencije. Preventivno ciscenje kako bi se sprijecilo kvarenje zuba. Ovo otkrice izgleda kao nesto malo ali kada ga gledas sa evolutivnog aspekta, ukazuje da nasa inteligencija nije nista posebno. Svijest i razumjevanje koncepta proslost buducnost se razvijala i kod drugih zivotinjskih vrsta. Ono sto razlikuje ljudsku inteligenciju od ostalih zivotinja jeste nase razumjevanje koncepta vremena i promjene stvari tokom vremena. To nam omogucava da planiramo, razumijemo posljedice neke akcije i ovo je do sada bilo iskljucivo specificno za ljude. Relijgije su kidnapovale upravo tu osobinu i pripisali je "dusi", "svijesti". Bog je udahnuo dusu u Adema/Adama i tek onda je on postao svjestan. Do tada je bio zemlja ili ako zelimo metaforicki posmatrati zivotinja. Ono sto nas razlikuje od zivotinja je dusa tj svijest.

E pa drugovi, ako su neandertalci razumjeli koncept vremena i prali svoje zube preventivno, onda ovo sto mi nazivamo svijest ili ti dusa nije samo specificno za covjeka. Nas najblizi evolutivni rodjak je takodjer razumio uzroka i posljedice i preventivno prao svoje zube te ih ocuvao. Naravno, vjerovatno je njegovo razumjevanje tog koncepta bilo na mnogo nizem nivou od naseg ali je i dalje mnogo vise od ostalih zivotinja. U naucnom svijetu, pardon u svijetu autora vesele sveske, ovo je veliko otkrice koje ce sada navesti mnoge druge naucnike da studiraju neandertalce u potpuno drugacijem svjetlu.

Link do vesele sveske: https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Post Reply