Samo za relativno dobrostojeće porodice. Radnička klasa je oduvijek morala raditi i to krvavo. Pobogu, jesi čitao "Žerminal", Charlesa Dickensa i ostalu raju?saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:43Pre ovog kapitalizma posne faze jedna plata je sasvim bila dovoljna da se izdrzava cetvoroclana porodica. Muskarac je bio bread-winner, zena je pazila decu i kucu. Jednostavna i funkcionalna podela poslova. Dakle, zene nisu morale da idu sa muskaricma u fabrike, one su to *htele* u ime feminizma i progresa.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:39Nije tačno da su same to odlučile. Ekonomija je to odlučila za njih. Samo su žene iz ekonomski prospritetnih porodica uopšte imale privilegiju da ne rade. Žene iz nižih klasa su uvijek radile, kao i njihova djeca. Kao i balkanske žene, koje su oduvijek teglile na selu. Samo ih je socijalizam transformirao u radnice, umjesto u seljanke i kmetice.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:37
Zene.Mogle su ne ici na posao, ali su odlucile u ime progresa natovariti sebi dva tereta, poslovne obaveze plus svi poslovi koji kuci cekaju.
Rad u kuci i oko kuce ne racunam, to je i danas neplaceni rad jer nece niko da ti plati sto okopavas sopstvenu bastu ili sto popravis komad namestaja u dnevnoj.
Danasnji "feminizam"
- piupiu
#16876 Re: Danasnji "feminizam"
- piupiu
#16877 Re: Danasnji "feminizam"
Zato što si 'inherently biased'. O studijama možemo argumentovano. O osjećanjima i vjerovanjima ne možemo.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:45Sad si se toga setila.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:40 Lako. Svaka se studija metodološki može odraditi onako kako ti se svidja i proizvesti tačno one rezultate koje očekuješ. Posebno kad imaš jako blizak odnos sa raznim industrijskim sektorima, od kojih dobijaš pare za studije, zgrade, kurseve... Čudi me da postavljaš tako naivno pitanje.Sto mi onda trazis studije i prihvatas da argumentujem njima ako su inherentno falicne i sklone manipulacijama ovisno o interesima nalogodavaoca? Mogli smo koristiti nagomilano narodno iskustvo i poslovice umesto studija.
![]()
- hadzinicasa
#16878 Re: Danasnji "feminizam"
Ako ima ista na sta se ospem - to je na konstrukciju da muskarac „pomaze zeni oko kucnih poslova“ - jer to implicira da su kucni poslovi njena obaveza, a on je eto fin pa ce joj pomoci.dale cooper wrote: ↑21/03/2021 23:39 A to muškarcima djeca ne trebaju da budu nikakva obaveza, dovoljno što su ih napravili? Isto tako ne treba pomoći oko kućanskih poslova
ili kuhanja? Ništa to?![]()
Kao da on ne zivi tu, kao da to nije i njegova kuca koju treba odrzavati i njegov zivotni prostor, odjeca, hrana koju treba jesti. Njegova odgovornost podjednako. Kad zivi sam valjda to sve sam sebi radi. Zasto bi se to promijenilo zajednicom, pa on ne treba vise da radi nego eto da pomogne kad se radi. Razumijem da je to uvrijezena kovanica ali meni bode mozak.
Prava i obaveze se dijele i zajednicke su.
Last edited by hadzinicasa on 21/03/2021 23:48, edited 1 time in total.
- piupiu
#16879 Re: Danasnji "feminizam"
Upravo. A to je pokazna vježba kako se strukturalni fenomen i uvriježeno vjerovanje (žena je tu za neplaćeni rad) fino očituje u jeziku.hadzinicasa wrote: ↑21/03/2021 23:47Ako ima ista na sta se ospem - to je na konstrukciju da muskarac „pomaze zeni oko kucnih poslova“ - jer to implicira da su kucni poslovi njena obaveza, a on je eto fin pa ce joj pomoci.dale cooper wrote: ↑21/03/2021 23:39 A to muškarcima djeca ne trebaju da budu nikakva obaveza, dovoljno što su ih napravili? Isto tako ne treba pomoći oko kućanskih poslova
Kao da on ne zivi tu, kao da to nije i njegova kuca koju treba odrzavati i njegov zivotni prostor, odjeca, hrana koju treba jesti. Njegova odgovornost podjednako. Kad zivi sam valjda to sve sam sebi radi. Zasto bi se to promijenilo zajednicom, pa on ne treba vise da radi nego eto da pomogne kad se radi. Razumijem da je to uvrijezena kovanica ali meni bode mozak.
Last edited by piupiu on 21/03/2021 23:48, edited 1 time in total.
- saint_mirad
#16880 Re: Danasnji "feminizam"
Ko je bez biasa, nek prvi baci kamen.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:46Zato što si 'inherently biased'. O studijama možemo argumentovano. O osjećanjima i vjerovanjima ne možemo.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:45Sad si se toga setila.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:40 Lako. Svaka se studija metodološki može odraditi onako kako ti se svidja i proizvesti tačno one rezultate koje očekuješ. Posebno kad imaš jako blizak odnos sa raznim industrijskim sektorima, od kojih dobijaš pare za studije, zgrade, kurseve... Čudi me da postavljaš tako naivno pitanje.Sto mi onda trazis studije i prihvatas da argumentujem njima ako su inherentno falicne i sklone manipulacijama ovisno o interesima nalogodavaoca? Mogli smo koristiti nagomilano narodno iskustvo i poslovice umesto studija.
![]()
Pitao sam koji su metodoloski propusti studije sa Harvarda i nisam dobio nikakav konkretan odgovor.
- piupiu
#16881 Re: Danasnji "feminizam"
Daj mi studiju, pa ću ti reći. Jedan sam ti već napisala, samo što ga ti ignorišeš. Ne može se pitanje prekovremenog rada istraživati izolovano od okolnosti u kojima je pristanak ili odbijanje prekovremenog rada strukturalno determiniran. To nije 'ženski izbor', već strukturalna limitacija.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:48Ko je bez biasa, nek prvi baci kamen.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:46Zato što si 'inherently biased'. O studijama možemo argumentovano. O osjećanjima i vjerovanjima ne možemo.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:45
Sad si se toga setila.Sto mi onda trazis studije i prihvatas da argumentujem njima ako su inherentno falicne i sklone manipulacijama ovisno o interesima nalogodavaoca? Mogli smo koristiti nagomilano narodno iskustvo i poslovice umesto studija.
![]()
![]()
Pitao sam koji su metodoloski propusti studije sa Harvarda i nisam dobio nikakav konkretan odgovor.
-
breba
#16882 Re: Danasnji "feminizam"
Dale Cooper je, čini mi se, komentarisao sa dobronamjerne strane, mada je obzervacija o fenomenu "pomoći" sasvim na mjestu i odličan primjer kako je duboko ukorijenjen problem, čak i u jeziku.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:48Upravo. A to je pokazna vježba kako se strukturalni fenomen i uvriježeno vjerovanje (žena je tu za neplaćeni rad) fino očituje u jeziku.hadzinicasa wrote: ↑21/03/2021 23:47Ako ima ista na sta se ospem - to je na konstrukciju da muskarac „pomaze zeni oko kucnih poslova“ - jer to implicira da su kucni poslovi njena obaveza, a on je eto fin pa ce joj pomoci.dale cooper wrote: ↑21/03/2021 23:39 A to muškarcima djeca ne trebaju da budu nikakva obaveza, dovoljno što su ih napravili? Isto tako ne treba pomoći oko kućanskih poslova
Last edited by breba on 21/03/2021 23:55, edited 1 time in total.
- saint_mirad
#16883 Re: Danasnji "feminizam"
Na linku koji sam obezbedio postoji studija za svaku iznetu tvrdnju. To ti je ono gde su crvena slova, kliknes i odvede te na studiju.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:50Daj mi studiju, pa ću ti reći. Jedan sam ti već napisala, samo što ga ti ignorišeš. Ne može se pitanje prekovremenog rada istraživati izolovano od okolnosti u kojima je pristanak ili odbijanje prekovremenog rada strukturalno determiniran. To nije 'ženski izbor', već strukturalna limitacija.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:48Ko je bez biasa, nek prvi baci kamen.![]()
I ne istrazuje se prekovremeni rad izolovano, dati su razlozi zasto zene rade manje sati. Niko ne kaze da je zato jer su lenje i ne vole posao.
- dale cooper
#16884 Re: Danasnji "feminizam"
Bolji opis bi bio zajedničko učešće u kućanskim poslovima. Ali mislimo na istu stvar, i nadam se da ne moram objašnjavati da onim postom nisamhadzinicasa wrote: ↑21/03/2021 23:47Ako ima ista na sta se ospem - to je na konstrukciju da muskarac „pomaze zeni oko kucnih poslova“ - jer to implicira da su kucni poslovi njena obaveza, a on je eto fin pa ce joj pomoci.dale cooper wrote: ↑21/03/2021 23:39 A to muškarcima djeca ne trebaju da budu nikakva obaveza, dovoljno što su ih napravili? Isto tako ne treba pomoći oko kućanskih poslova
Prava i obaveze se dijele i zajednicke su.
implicirao da su kućni poslovi ženska obaveza.
- hadzinicasa
#16885 Re: Danasnji "feminizam"
Ma znam da jestebreba wrote: ↑21/03/2021 23:53Dale Cooper je, čini mi se, komentarisao da dobronamjerne strane, mada je obzervacija o fenomenu "pomoći" sasvim na mjestu.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:48Upravo. A to je pokazna vježba kako se strukturalni fenomen i uvriježeno vjerovanje (žena je tu za neplaćeni rad) fino očituje u jeziku.hadzinicasa wrote: ↑21/03/2021 23:47
Ako ima ista na sta se ospem - to je na konstrukciju da muskarac „pomaze zeni oko kucnih poslova“ - jer to implicira da su kucni poslovi njena obaveza, a on je eto fin pa ce joj pomoci.
Kao da on ne zivi tu, kao da to nije i njegova kuca koju treba odrzavati i njegov zivotni prostor, odjeca, hrana koju treba jesti. Njegova odgovornost podjednako. Kad zivi sam valjda to sve sam sebi radi. Zasto bi se to promijenilo zajednicom, pa on ne treba vise da radi nego eto da pomogne kad se radi. Razumijem da je to uvrijezena kovanica ali meni bode mozak.![]()
- saint_mirad
- piupiu
#16887 Re: Danasnji "feminizam"
Odlično. Onda je sve jasno, ne znam čemu debata? Mislim, tvoja je polazna teza bila da muškarci rade 'više i bolje' i da su zato više plaćeni. Ne moja.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:53Na linku koji sam obezbedio postoji studija za svaku iznetu tvrdnju. To ti je ono gde su crvena slova, kliknes i odvede te na studiju.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:50Daj mi studiju, pa ću ti reći. Jedan sam ti već napisala, samo što ga ti ignorišeš. Ne može se pitanje prekovremenog rada istraživati izolovano od okolnosti u kojima je pristanak ili odbijanje prekovremenog rada strukturalno determiniran. To nije 'ženski izbor', već strukturalna limitacija.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:48
Ko je bez biasa, nek prvi baci kamen.![]()
Pitao sam koji su metodoloski propusti studije sa Harvarda i nisam dobio nikakav konkretan odgovor.![]()
I ne istrazuje se prekovremeni rad izolovano, dati su razlozi zasto zene rade manje sati. Niko ne kaze da je zato jer su lenje i ne vole posao.
- piupiu
#16888 Re: Danasnji "feminizam"
Ma jasno.breba wrote: ↑21/03/2021 23:53Dale Cooper je, čini mi se, komentarisao sa dobronamjerne strane, mada je obzervacija o fenomenu "pomoći" sasvim na mjestu i odličan primjer kako je duboko ukorijenjen problem, čak i u jeziku.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:48Upravo. A to je pokazna vježba kako se strukturalni fenomen i uvriježeno vjerovanje (žena je tu za neplaćeni rad) fino očituje u jeziku.hadzinicasa wrote: ↑21/03/2021 23:47
Ako ima ista na sta se ospem - to je na konstrukciju da muskarac „pomaze zeni oko kucnih poslova“ - jer to implicira da su kucni poslovi njena obaveza, a on je eto fin pa ce joj pomoci.
Kao da on ne zivi tu, kao da to nije i njegova kuca koju treba odrzavati i njegov zivotni prostor, odjeca, hrana koju treba jesti. Njegova odgovornost podjednako. Kad zivi sam valjda to sve sam sebi radi. Zasto bi se to promijenilo zajednicom, pa on ne treba vise da radi nego eto da pomogne kad se radi. Razumijem da je to uvrijezena kovanica ali meni bode mozak.![]()
- saint_mirad
#16889 Re: Danasnji "feminizam"
Da, i sta je od ovog netacno? Rade li vise? Rade. Rade li bolje? Rade. Nista nisam slagao.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:57Odlično. Onda je sve jasno, ne znam čemu debata? Mislim, tvoja je polazna teza bila da muškarci rade 'više i bolje' i da su zato više plaćeni. Ne moja.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:53Na linku koji sam obezbedio postoji studija za svaku iznetu tvrdnju. To ti je ono gde su crvena slova, kliknes i odvede te na studiju.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:50
Daj mi studiju, pa ću ti reći. Jedan sam ti već napisala, samo što ga ti ignorišeš. Ne može se pitanje prekovremenog rada istraživati izolovano od okolnosti u kojima je pristanak ili odbijanje prekovremenog rada strukturalno determiniran. To nije 'ženski izbor', već strukturalna limitacija.![]()
- piupiu
#16890 Re: Danasnji "feminizam"
Jedna studija ne čini proljeće.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:59Da, i sta je od ovog netacno? Rade li vise? Rade. Rade li bolje? Rade. Nista nisam slagao.piupiu wrote: ↑21/03/2021 23:57Odlično. Onda je sve jasno, ne znam čemu debata? Mislim, tvoja je polazna teza bila da muškarci rade 'više i bolje' i da su zato više plaćeni. Ne moja.saint_mirad wrote: ↑21/03/2021 23:53
Na linku koji sam obezbedio postoji studija za svaku iznetu tvrdnju. To ti je ono gde su crvena slova, kliknes i odvede te na studiju.![]()
Usput, ni u njoj niko nije tvrdio da muškarci rade bolje, samo da češće rade prekovremeno. U konkretnom primjeru organizacije gdje su radili istraživanje.
- saint_mirad
#16891 Re: Danasnji "feminizam"
Umorilo me ovo natezanje. Whatever. 
-
breba
#16892 Re: Danasnji "feminizam"
Vidiš da se muško brze umori od žene.
- piupiu
#16893 Re: Danasnji "feminizam"
- piupiu
#16894 Re: Danasnji "feminizam"
"Brže, jače, više, snažnije, radosnije!"
(Olimpijski poklič sa otvaranja 1984 OWG u Sarajevu
- saint_mirad
#16895 Re: Danasnji "feminizam"
-
breba
#16896 Re: Danasnji "feminizam"
Nakon svega ispričanog, nema mjesta za thumbup. Bolje popricaj iskreno sa djevojkom, ženom, mamom, drugaricom, ako imaš nekoga ženskog roda oko sebe (pika se i trans)saint_mirad wrote: ↑22/03/2021 00:17![]()
![]()
-
patriot_bih
#16897 Re: Danasnji "feminizam"
100% se slažem.konoplja wrote: ↑20/03/2021 20:44 Mislim da na ovoj temi svak svoj bubaj udara. Trebali bi barem pokusati da se sinhronizujemo.
Ono sto ja vidim kao problem i ludost danasnjeg feminizma je pokusaj da se oduzmu spolna prava zenama kroz transrodnu propagandu koja je problematicna ne samo zbog suludih teorija i slogana poput "trans zene = zene", nego i zbog toga sto utjece na djecu. Pa tako u posljednih par godina imamo ogroman porast djece koji se opredjeljuju za queer i trans etiketu i zahtjevaju hormonske terapije i medicinske postupke koji potencijalno mogu biti jako stetni.
Druga stvar danasnjeg feminizma za koju smatram da je pretjerana je mikroskopska analiza radnih mjesta i pozicija gdje ako omjer nije 50:50 je problem i jedino objasnjenje koje je prihvaceno u pokretu je opresija muskarca nad zenom kroz historiju patrijarhata.
A sto se tice nasilja, to nikada neopravdavam i upotpunosti podrzavam rad da se iskorjeni.
Na zapadu se (bivši) muškarci takmiče u ženskim sportovima i uvijek najbolji ili prvi. Modernom feminizmu to ne smeta jer su LGBTQ dio njihove ekipe napada na porodicu i muževnog muškarca.
Moderni feminizam ne spominje da su žene i muškarci skloniji u nekim poslovima nego žele 50:50 pod svaku cijenu.
- piupiu
#16898 Re: Danasnji "feminizam"
50:50 u čemu? Svako treba da bude plaćen jednako za isti rad. Šta je tu tako loše?patriot_bih wrote: ↑22/03/2021 14:39100% se slažem.konoplja wrote: ↑20/03/2021 20:44 Mislim da na ovoj temi svak svoj bubaj udara. Trebali bi barem pokusati da se sinhronizujemo.
Ono sto ja vidim kao problem i ludost danasnjeg feminizma je pokusaj da se oduzmu spolna prava zenama kroz transrodnu propagandu koja je problematicna ne samo zbog suludih teorija i slogana poput "trans zene = zene", nego i zbog toga sto utjece na djecu. Pa tako u posljednih par godina imamo ogroman porast djece koji se opredjeljuju za queer i trans etiketu i zahtjevaju hormonske terapije i medicinske postupke koji potencijalno mogu biti jako stetni.
Druga stvar danasnjeg feminizma za koju smatram da je pretjerana je mikroskopska analiza radnih mjesta i pozicija gdje ako omjer nije 50:50 je problem i jedino objasnjenje koje je prihvaceno u pokretu je opresija muskarca nad zenom kroz historiju patrijarhata.
A sto se tice nasilja, to nikada neopravdavam i upotpunosti podrzavam rad da se iskorjeni.
Na zapadu se (bivši) muškarci takmiče u ženskim sportovima i uvijek najbolji ili prvi. Modernom feminizmu to ne smeta jer su LGBTQ dio njihove ekipe napada na porodicu i muževnog muškarca.
Moderni feminizam ne spominje da su žene i muškarci skloniji u nekim poslovima nego žele 50:50 pod svaku cijenu.
-
patriot_bih
#16899 Re: Danasnji "feminizam"
Niko nije spomenio visinu plate. Naravno da trebaju biti jednake.piupiu wrote: ↑22/03/2021 15:3850:50 u čemu? Svako treba da bude plaćen jednako za isti rad. Šta je tu tako loše?patriot_bih wrote: ↑22/03/2021 14:39100% se slažem.konoplja wrote: ↑20/03/2021 20:44 Mislim da na ovoj temi svak svoj bubaj udara. Trebali bi barem pokusati da se sinhronizujemo.
Na zapadu feministi traže 50:50 u svim profesijama iako su žene npr. sklonije prosvjeti, a muškarci vojsci.
- Nowicki
#16900 Re: Danasnji "feminizam"
U vlasti, uredništvima u redakcijama, upisnim politikama na faxu, rezultatima na ispitima iz matematike... samo neki primjeri kojih smo se doticali.piupiu wrote: ↑22/03/2021 15:3850:50 u čemu? Svako treba da bude plaćen jednako za isti rad. Šta je tu tako loše?patriot_bih wrote: ↑22/03/2021 14:39100% se slažem.konoplja wrote: ↑20/03/2021 20:44 Mislim da na ovoj temi svak svoj bubaj udara. Trebali bi barem pokusati da se sinhronizujemo.