Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#40876 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 12/03/2021 12:31 A ti si zaista 100% uvjeren da on lupa (i svi ovi koji daju neku mogućnost da je virus modifikovan u labu), a da su ovi što "ne lupaju" 100% u pravu?
Ja pojma nemam koje je porijeklo virusa, po onome što sam čitao vjerovatna je teza o prirodnom porijeklu. Ali to meni zaista i nije toliko bitno, jer mi živimo sa posljedicama tog virusa, tu je pa nam se valja s njim zabavat'.

Edo lupa, jer i da pogodi - slučajno je pogodio, kao što bi i neko sa foruma mogao pogoditi. I ćorava koka zrno ubode.
On nije proveo nikakva ispitanja genoma, upoređivao sa sličnim virusima, pravio istraživanja na terenu, niti je to njegova oblast, .. , nego je Edo kao i milioni drugih imao Covid-19 i donio svoje zaključke, a iz toga se o porijeklu virusa ništa ne može zaključiti.
Sanjarko

#40877 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

MorningStar wrote: 12/03/2021 10:10
Trappist wrote: 12/03/2021 10:08
daddy-kool wrote: 12/03/2021 08:18

šta realno Edo Selimović može znati o porijeklu virusa na osnovu prebolovane bolesti?

Naravno da lupa.
Ma jasta, budala. Hajd mi samo reci koliko si ti pacijenata izlijecio? Koliko si naucnih radova napisao?
Who poslao timove u kinu i nisu otkrili tacno , dr edo se zarazio u BiH i tacno zna odakle je virus. Kakve ublehe su ovi drugi doktorcici i to , ne znaju za edu :D kaze elektronskim mikroskopom detektovan par stapica za hranu pored virusa i krilo od sismisa :D
WHO poslao timove u Kinu nakon godinu dana. Do tad nisu imali pristupa nikako. Pravo pitanje je vjerujete li KP Kine i Kineskoj vlasti?
Sanjarko

#40878 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

BadBoy wrote: 12/03/2021 11:37
Naslovnica wrote: 12/03/2021 10:36 Meni jedna stvar nije jasna...
Kada neko kaže da je virus nastao u laboratoriji - odmah ide diskreditacija, ismijavanje, ovo-ono, pljuvanje, sve najgore.
Slično važi i za ove koji tvrde da je virus nastao od šiš-miševa (kako je moj klinac nekada govorio :lol: ), odmah će se javiti neko da pljuje i slično.
Ali su ovi prvi, koji ne daju reći da postoji mogućnost da je virus nastao u laboratoriji, daleko bučniji kada se to spomene.
Fakat mi nije jasno - ZAŠTO?!
Occamova britva: najjednostavniji odgovor je najvjerovatnije tačan. Sve dok težina dokaza ne prevagne na drugi odgovor.

Prirodne mutacije virusa se dešavaju svaki dan, od početka postojanja života na ovoj zemlji, tako da je logično da se jedan ovakav virus pojavio prije ili kasnije prirodnim putem - mutacijama.

Sa druge strane, da bi se "napravio" virus u laboratoriji, evo šta kaže jedan ekspert na tu temu: "“It would take enormous amounts of money, many people, unimaginably much time and even more luck. Scientists would have to work for years without any publications, so I can't imagine where they'd get funding from".
Pa odkud Americi i Rusiji bioloska oruzja. Rusija je kako znam imala super-boginje razvijene kao biolosko oruzje ako se sjecam dobro.
Sanjarko

#40879 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Naslovnica wrote: 12/03/2021 12:31
daddy-kool wrote: 12/03/2021 12:19
Naslovnica wrote: 12/03/2021 12:06
Vraćam se na početak i na moje prvo pitanje:

Ono, u stilu, "kome mater".
Pojedinci ovdje reaguju na način kao da je u pitanju lična uvreda.
Kao da se pali "red alarm" kada se spomene MOGUĆNOST da je virus nastao u laboratoriji.
Bar sam ja stekao takav osjećaj.
Ma zavera bre. :mrgreen:

Ja reagujem kad god vidim da neko lupa, prije su to bili oni šveđani, pa razni naučnici iz susjedstva, a danas je to naš pulmolog.
A ti si zaista 100% uvjeren da on lupa (i svi ovi koji daju neku mogućnost da je virus modifikovan u labu), a da su ovi što "ne lupaju" 100% u pravu?
Evo, i iz Kine su počele glasine da je ustvari USA donijela virus u Wuhan. :lol: :lol: :lol:
Obzirom na napredak nauke, meni ovo ne spada u "zavere bre", i ostavljam otvorenim da postoji mogućnost da je virus man-made.
Nešto što je do prije 5-10 godina bila naučna fantastika, danas je stvarnost.
U raznim poljima nauke.
Vojna tehnologija pa samim tim i nauka su ispred civilne i komercionalne samo se ne zna koliko. Neko kaze desetljece, neko vise ali svi se slazu da jest. Pa oni Stealh Americki bombarderi, trokutasti oni, B-2 valjda su bili skrivani od javnosti 1980-tih godina i neka raja mislila da su to NLO-i, kasnije tokom 1990-tih i napada na Irak izaslo dosta toga oko njih u javnost.

Do tad je se sve u vezi njih krilo od javnosti.
Trappist

#40880 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Sanjarko wrote: 12/03/2021 16:08
BadBoy wrote: 12/03/2021 11:37
Naslovnica wrote: 12/03/2021 10:36 Meni jedna stvar nije jasna...
Kada neko kaže da je virus nastao u laboratoriji - odmah ide diskreditacija, ismijavanje, ovo-ono, pljuvanje, sve najgore.
Slično važi i za ove koji tvrde da je virus nastao od šiš-miševa (kako je moj klinac nekada govorio :lol: ), odmah će se javiti neko da pljuje i slično.
Ali su ovi prvi, koji ne daju reći da postoji mogućnost da je virus nastao u laboratoriji, daleko bučniji kada se to spomene.
Fakat mi nije jasno - ZAŠTO?!
Occamova britva: najjednostavniji odgovor je najvjerovatnije tačan. Sve dok težina dokaza ne prevagne na drugi odgovor.

Prirodne mutacije virusa se dešavaju svaki dan, od početka postojanja života na ovoj zemlji, tako da je logično da se jedan ovakav virus pojavio prije ili kasnije prirodnim putem - mutacijama.

Sa druge strane, da bi se "napravio" virus u laboratoriji, evo šta kaže jedan ekspert na tu temu: "“It would take enormous amounts of money, many people, unimaginably much time and even more luck. Scientists would have to work for years without any publications, so I can't imagine where they'd get funding from".
Pa odkud Americi i Rusiji bioloska oruzja. Rusija je kako znam imala super-boginje razvijene kao biolosko oruzje ako se sjecam dobro.
Ma nema bioloskog oruzja, niko ne pravi umjetne viruse, ni bombe ni nuklearno oruzje, citav svijet zivi u miru i harmoniji, nema gladnih i siromasnih, svuda rastu sarene ruze a jednorozi veselo skakucu po cistoj planeti.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pro ... 55876.html

Ovo je neki paralelni svijet, nije nas ovaj...
Industrialyzer

#40881 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

“Never play chess with a pigeon
The pigeon just knocks all the pieces over.
Then shits all over the board.
Then struts around like it won.”

A ovdje golubova ko na Bascarsiji.
JohnnyS

#40882 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Evo sve i da je nastao u laboratoriju, što to vama mijenja?
MorningStar

#40883 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Da je netko namjerno oslobodio virus kao biolosko oruzje (moram dodati prilicno neefikasan) zar nebi neprijatelji istog u roku odmah prokuzili da su ovi oslobodili pa to sve javno objavili (odnosi supersila)
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#40884 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

MorningStar wrote: 12/03/2021 16:24 Da je netko namjerno oslobodio virus kao biolosko oruzje (moram dodati prilicno neefikasan) zar nebi neprijatelji istog u roku odmah prokuzili da su ovi oslobodili pa to sve javno objavili (odnosi supersila)
Zašto bi to bio jedini moguući odgovor? Mislim da je stvaranje antidetoksa još ubojitiji odgovor. Hint, Sputnjik V. Iz perspektive mogućih ciljeva pretpostavljenog biloškog rata, trovanja čovječanstva, Korona je izuzetno efikasna samo što ih opet Rus *ebe.
BadBoy

#40885 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Industrialyzer wrote: 12/03/2021 16:21 “Never play chess with a pigeon
The pigeon just knocks all the pieces over.
Then shits all over the board.
Then struts around like it won.”

A ovdje golubova ko na Bascarsiji.
Fakat. Nema smisla više, golubovi su pobijedili.
MorningStar

#40886 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Challenger_ wrote: 12/03/2021 16:26
MorningStar wrote: 12/03/2021 16:24 Da je netko namjerno oslobodio virus kao biolosko oruzje (moram dodati prilicno neefikasan) zar nebi neprijatelji istog u roku odmah prokuzili da su ovi oslobodili pa to sve javno objavili (odnosi supersila)
Zašto bi to bio jedini moguući odgovor? Mislim da je stvaranje antidetoksa još ubojitiji odgovor. Hint, Sputnjik V. Iz perspektive mogućih ciljeva pretpostavljenog biloškog rata, trovanja čovječanstva, Korona je izuzetno efikasna samo što ih opet Rus *ebe.
Ma jel - ako je tako zasto onda Rus ne objavi da se radi o biloskom oruzju jer se dizajnirani virusi mogu uociti.
Iker C

#40887 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Kinezi su stvorili virus , ili su vec svi vakcinisani ili imaju lijek jer sasvim normalno zive. Svijet je trebao uvesti sankcije Kini i drzati je u strogoj izolaciji jer su se ponasali neodgovorno u prvim mjesecima pandemije.
Challenger_

#40888 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

MorningStar wrote: 12/03/2021 16:37Ma jel - ako je tako zasto onda Rus ne objavi da se radi o biloskom oruzju jer se dizajnirani virusi mogu uociti.
Prvo, pričamo o pretpostavci (biološki rat) za koju držim da je vrlo vjerovatna, ali je i dalje pretpostavka. Zašto tako reaguju ako znaju da nije pretpostavka već istina? Njihova strategija, poraziti manijake njihovim oružjem, recimo.
MorningStar

#40889 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Challenger_ wrote: 12/03/2021 16:40
MorningStar wrote: 12/03/2021 16:37Ma jel - ako je tako zasto onda Rus ne objavi da se radi o biloskom oruzju jer se dizajnirani virusi mogu uociti.
Prvo, pričamo o pretpostavci (biološki rat) za koju držim da je vrlo vjerovatna, ali je i dalje pretpostavka. Zašto tako reaguju ako znaju da nije pretpostavka već istina? Njihova strategija, poraziti manijake njihovim oružjem, recimo.
Kako to ide da se porazavaju - sami sebi ga skrhali ? A Rusi nece da kazu ko je kriv.

Deder malo :D
Challenger_

#40890 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Komplikovano je to za tebe.
Challenger_

#40891 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Iker C wrote: 12/03/2021 16:40 Kinezi su stvorili virus , ili su vec svi vakcinisani ili imaju lijek jer sasvim normalno zive. Svijet je trebao uvesti sankcije Kini i drzati je u strogoj izolaciji jer su se ponasali neodgovorno u prvim mjesecima pandemije.
Kinezi normalno žive od kako su se zatvorili za vanjski svijet.
MorningStar

#40892 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Challenger_ wrote: 12/03/2021 16:44 Komplikovano je to za tebe.
Naravno , ja ne pripadam uskom krugu probranih eksperata svjetske geopolitke - kojoj ti pripadas , kako sam kazes :lol:
kox

#40893 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Ova tema dostiže nove nivoe ludila 😂
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#40894 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Truba »

Iker C wrote: 12/03/2021 16:40 Kinezi su stvorili virus , ili su vec svi vakcinisani ili imaju lijek jer sasvim normalno zive. Svijet je trebao uvesti sankcije Kini i drzati je u strogoj izolaciji jer su se ponasali neodgovorno u prvim mjesecima pandemije.
Da...ali to bi bio odmah rasizam
A WHO je vidno na kineskoj strani...gospodin bivsi predsjednik je to primijetio htio izaci iz te organizacije ali mediju su ipak na lijevoj strani i simpatisu kinu

Nema kritike kine
Samo zapada
kio01

#40895 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kio01 »

Kako zivis u Bosni i postanes QAnon Trump supporter?
Challenger_

#40896 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Zašto ne isključiti mogućnost da je gdin bivši Predsjednik bio dezinformisan od svog okruženja? Da je, recimo, laboratorijski dom virusa u njegovoj zemlji? Ili je možda znao i to ali je bilo politički profitabilnije napadati Kinu pa je preuzeo oportunistički narativ?

Ili je u zabludi i ovako i onako, jer, možda je sve, kao, djelo prirode? Zašto mu uopšte davati kredit?

Tek će se sa vremenom saznati puna istina i ništa osim istine.
JohnnyS

#40897 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Black swan wrote: 12/03/2021 16:55
Da...ali to bi bio odmah rasizam
A WHO je vidno na kineskoj strani...gospodin bivsi predsjednik je to primijetio htio izaci iz te organizacije ali mediju su ipak na lijevoj strani i simpatisu kinu

Nema kritike kine
Samo zapada

Nisi smio reći kineski virus, odmah si bio šovinist, rasist, čoban, ali zato reći britanski soj je u redu :D
last mohicans

#40898 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Kad se sjetim januara 2020 i dolaska kineskih turista u BiH. Dosta raje je ovdje govorilo zabraniti im ulazak, a mnogi dušebrižnici su branili ljudska prava,slobodu kretanja, napadali pojedine forumaše. Vidi danas, svijet naopako izvrnut,a o slobodama ljudskim da ne govorimo.
splinter

#40899 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

last mohicans wrote: 12/03/2021 17:22 Kad se sjetim januara 2020 i dolaska kineskih turista u BiH. Dosta raje je ovdje govorilo zabraniti im ulazak, a mnogi dušebrižnici su branili ljudska prava,slobodu kretanja, napadali pojedine forumaše. Vidi danas, svijet naopako izvrnut,a o slobodama ljudskim da ne govorimo.
Al da zajebancija bude veća, haj što su bili kineski turisti, već su bili directly from Wuhan.
Kako smo nekad bio naivni, izmjeri mu temp i pusti ga u Neum pa dalje gdje hoće.
zubi

#40900 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

splinter wrote: 12/03/2021 17:30
last mohicans wrote: 12/03/2021 17:22 Kad se sjetim januara 2020 i dolaska kineskih turista u BiH. Dosta raje je ovdje govorilo zabraniti im ulazak, a mnogi dušebrižnici su branili ljudska prava,slobodu kretanja, napadali pojedine forumaše. Vidi danas, svijet naopako izvrnut,a o slobodama ljudskim da ne govorimo.
Al da zajebancija bude veća, haj što su bili kineski turisti, već su bili directly from Wuhan.
Kako smo nekad bio naivni, izmjeri mu temp i pusti ga u Neum pa dalje gdje hoće.
A sad smo se opametili? :D
Locked