tukizahou wrote: ↑21/03/2021 01:23
zippoo87 wrote: ↑21/03/2021 01:03
tukizahou wrote: ↑21/03/2021 00:37
Ko dugometrazne filmove snima da,minimum.
Kakve dugometrazne filmove ?
Hajde napravi test na svom telefonu...stavi FHD rezoluciju na 60 fps i snimaj bilo sta 10 minut i okaci nam SS koliko taj video zauzima ...pa cemo dalje mnoziti velicinu i trajanje ?
Pa slike na max rezoluciji su sto neko napisa 7-8 Mb a na telefonima je sada 48,64 pa do 100 MP...
Evo imam sada lumiu 950 koju koristim za slikanje,rezolucija 20ak MP ali ima onih nekih rich dzidza i HDR i svaka slika je 7-9 Mb plus dodatno jos toliko HDR fajl ili sta je vec.
A video najvise zauzima...10ak minuta bude giga minimalno,nekompresovani sirovi video a ko hoce da sacuva prostor,trebao bi decodirati i smanjiti fajl.
Fine dugometrazne filmove.Zamisli sad da ja tebi kazem hajde uzmi telefon stavi na FHD 60fps i snimaj 10 dana bez prestanka pa ces vidjet da li bilo koji telefon moze to da podrzi.Znas sta bi ti reko,ovaj lud sto bi snimo 10 dana,naravno da ne moze.Tu lezi odgovor koji sam vec dao a izgleda da ga moram zbog ne citanja svakom novom forumasu napisat koji kaze da je 128 mjera,da jeste ali onom kome treba kome ne treba nije i 64 je mnogo.
Ja ne ulazim u to kome treba koliko GB i sta ko koristi...zato i imamo memoriju od 16 GB pa do 1TB danas.
Ono sto pokusavam reci je da se danas GB trose i na najobicnijim stvarima koje svi koristimo...slike,video isjecak psa kako se igra,mace,bebe,djeteta,snimak cestitke rodjendana...to su sve vrlo kratki vodeo klipovi ali kada ih napravis vise u godinu dvije koristenja telefona,to se u sekundi popuni.
Ovo pisem zato sto ti i jos neki evo tvrdite,da ces napuniti telefon snimanjem dugometraznih filmova...koja budalastina...eto svi smo mi reditelji i snimamo filmove.Pa za tu svrhu bi ti trebao terabajt prostora a ne 64 GB.
Onda fb ima cache od 1-2 GB,instagram isto toliko i svaka aplikacija koja se koristi...igrice da ne spominjem...ove popularne su 5-6 GB
Onaj jedan napisa da on ne potrosi ni gigu na interneoj memoriji a ima instaliran i FB i Instagram...i naravno da mu kazem da napravi SS iz infa aplikacije,vidjeli bi da to nije istina...kao sve mu na oblaku...jes eto,FB se instalira na onedrive

Iskljucujem se...ovo izgleda sto je vise dostupnih informacija i tehnologija,ljudi sve manje razumiju