Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
Bossona

#13101 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Bossona »

U nedostatku argumentovne historijske i naučne diskusije kao i obično uslijede frustracije i primitivne uvrede od strane guslara i mitomana.
Capljina74

#13102 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Bossona wrote: 19/03/2021 21:10 U nedostatku argumentovne historijske i naučne diskusije kao i obično uslijede frustracije i primitivne uvrede od strane guslara i mitomana.
Pa ko može protiv tebe i Deretića?

Pokaži mi iksana?
Capljina74

#13103 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Što se tiče guslara, mogu poslati koje... Vidim da ti deseterac o Ilirima odlično ide!
SamoVasGledam

#13104 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

Bossona wrote: 19/03/2021 20:54 ....
Koje spinovanje. Sa genetike na geografiju. :lol: Vidim ja da bi se ti i srpski nacionalisti dobro slagali oko nekih pitanja. :lol:
Albanci nikada sebe nisu zvali tim imenom, već su ih tako zvali strani istoričari. I Škotska se nekada zvala Albanijom. Iako se ne zna tačno koren reči za ''Albaniju'' očigledno je da se vezuje sa brdovite i planinske predele i veruje se da i i naziv ''Alpi'' imaju isti koren.
Nego ne objasni mi na osnovu čega je zaključeno da Bošnjaci imaju manje slovenskih gena od Albanaca? Koji parametri su korišteni da bi se došlo do takve procentualne raspodele? Gde je link ka originalnom izvoru? Gde je istraživački rad koji dokazuje razvijanje I2a dinarik/slavic-a na Balkanu duže od 1500 godina?
Što se pesme tiče potvrđuješ upravo ono što sam rekao - Izvorna pesma ''Tamo daleko'' nema veze sa turskom kompozicijom. Druga je stvar što su neki pevači kasnije spajali dve pesme, ali danas je i dalje popularnija izvorna verzija.
sandzokan

#13105 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 18:46 Ne mogu da uzimam ni tebe, nit jednog drugog Bošnjaka za ozbiljno kada pišete o ovome svog dok Vučić na predsedničkim izborima pobeđuje ubedljivo u Novom Pazaru.
Ako ti Bošnjaci nemaju osećaj krivice dok glasaju za Vučić zašto bi Srbi realno imali?
I po kojem si to istraživanju zaključio da 80% podržava Vučića?
Baš infantilna zamjena teza. Čitava državna politika je osmišljena kako bi se omalovažili, negirali, opravdali zločini i zločinci, sve to je podržano od (dijela) akademske zajedince, medija i vojske internet botova kako bi se te teze o nepostojanju zločina ukljuvile u lobanju prosječnog građanina. Pišu se knjige sa lažima o ratu u Bosni koje imaju promocije na državnim institucijama, ratni zločinci, presuđeni i oni osumnjičeni, slobodno žive u Srbiji, razne klerofašističke grupe hodaju zemljom i šire svoje idiotluke i ideologije, razapinju se ljudi koji pokažu neku empatiju i drugačije mišljenje od onoga koje se nameće itd. i sve je to tebi OK, svemu tome si našao opravdanje jer je Vučić dobio neke glasove u Sandžaku. Smiješno, zaista.
SamoVasGledam

#13106 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

hillbill wrote: 19/03/2021 20:51 nisam sigaran u to.........ali ako su glasali ,eto im ga .Nemam nista protiv....neka nam ga ne izvoze.
Od 11 opština Zlatiborskog okruga Vučić je na predsedničkim izborima 2017. samo u jednoj osvojio preko 70% glasova i to u Sjenici 78% (80% stanovništva su Bošnjaci). Ostale opštine okruga su većinski srpske.
Od 5 opština Raškog okruga Vučić je u dve osvojio preko 70%: 73,5% u Novom Pazaru (80% čine Bošnjaci) i 75% u Tutinu (85% čine Bošnjaci). Ostale tri opštine su većinski srpske.
Na nivou cele države Vučič je osvojio 55%, tako da pitanje ''Kako ste mogli glasati za snajperistu Vučića koji je hteo da ubija 100 muslimana za jednog mrtvog Srbina?'' bi pre trebao da postaviš svojoj braći nego Srbima.
SamoVasGledam

#13107 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

sandzokan wrote: 19/03/2021 22:10 Baš infantilna zamjena teza. Čitava državna politika je osmišljena kako bi se omalovažili, negirali, opravdali zločini i zločinci, sve to je podržano od (dijela) akademske zajedince, medija i vojske internet botova kako bi se te teze o nepostojanju zločina ukljuvile u lobanju prosječnog građanina. Pišu se knjige sa lažima o ratu u Bosni koje imaju promocije na državnim institucijama, ratni zločinci, presuđeni i oni osumnjičeni, slobodno žive u Srbiji, razne klerofašističke grupe hodaju zemljom i šire svoje idiotluke i ideologije, razapinju se ljudi koji pokažu neku empatiju i drugačije mišljenje od onoga koje se nameće itd. i sve je to tebi OK, svemu tome si našao opravdanje jer je Vučić dobio neke glasove u Sandžaku. Smiješno, zaista.
Ne neke glasove druže, već ogromne. U sve tri opštine sa bošnjačkom većinom Vučić je lagano prebacio 70%, a na nivou cele države 55%.
Bošnjaci su mu bili mnogo odanije glasačko telo nego Srbi.
sandzokan

#13108 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 22:14
sandzokan wrote: 19/03/2021 22:10 Baš infantilna zamjena teza. Čitava državna politika je osmišljena kako bi se omalovažili, negirali, opravdali zločini i zločinci, sve to je podržano od (dijela) akademske zajedince, medija i vojske internet botova kako bi se te teze o nepostojanju zločina ukljuvile u lobanju prosječnog građanina. Pišu se knjige sa lažima o ratu u Bosni koje imaju promocije na državnim institucijama, ratni zločinci, presuđeni i oni osumnjičeni, slobodno žive u Srbiji, razne klerofašističke grupe hodaju zemljom i šire svoje idiotluke i ideologije, razapinju se ljudi koji pokažu neku empatiju i drugačije mišljenje od onoga koje se nameće itd. i sve je to tebi OK, svemu tome si našao opravdanje jer je Vučić dobio neke glasove u Sandžaku. Smiješno, zaista.
Ne neke glasove druže, već ogromne. U sve tri opštine sa bošnjačkom većinom Vučić je lagano prebacio 70%, a na nivou cele države 55%.
Bošnjaci su mu bili mnogo odanije glasačko telo nego Srbi.
Možemo i o tome, ali da riješimo ovo bitnije "pitanje". I da je dobio 100% i to na fer i poštenim izborima, kakve Sandžak nikada nije vidio, kako to opravdava bilo šta od ovoga što smo kolega hillbill i ja napisali?
SamoVasGledam

#13109 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

sandzokan wrote: 19/03/2021 22:18 Možemo i o tome, ali da riješimo ovo bitnije "pitanje". I da je dobio 100% i to na fer i poštenim izborima, kakve Sandžak nikada nije vidio, kako to opravdava bilo šta od ovoga što smo kolega hillbill i ja napisali?
Generalno ne opravdava, ali mu Bošnjaci daju kredibilitet. Koje je njihovo opravdanje?
Jel možeš da zamisliš da 70% Srba u Hrvatskoj nakon ''Oluje'' glasa za Tuđmana? Ja ne mogu.
sandzokan

#13110 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 22:23
Generalno ne opravdava, ali mu Bošnjaci daju kredibilitet. Koje je njihovo opravdanje?
Jel možeš da zamisliš da 70% Srba u Hrvatskoj nakon ''Oluje'' glasa za Tuđmana? Ja ne mogu.
Opravdanje? Pa, koliko znam, niko se iz Sandžaka nije kandidovao za Predsjednika Srbije pa da njemu daju glas. A i skoro svi lokalni politički igrači su, znajući da će Vučić nadmoćno pobijediti, stali uz njega.

Eh, na primjeru Hrvatske sam te čekao. Ako glasovi Bošnjaka iz Srbije nekako mogu poslužiti kao opravdanje za zvaničnu politiku Beograda o odnosu prema ratovima 90tih, ratnim zločinima itd. onda i glasovi Srba u Hrvatskoj, isto tako, "opravdavaju" Zagreb za sličnu, nacionalističku, politiku.
hillbill

#13111 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by hillbill »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 22:12
hillbill wrote: 19/03/2021 20:51 nisam sigaran u to.........ali ako su glasali ,eto im ga .Nemam nista protiv....neka nam ga ne izvoze.
Od 11 opština Zlatiborskog okruga Vučić je na predsedničkim izborima 2017. samo u jednoj osvojio preko 70% glasova i to u Sjenici 78% (80% stanovništva su Bošnjaci). Ostale opštine okruga su većinski srpske.
Od 5 opština Raškog okruga Vučić je u dve osvojio preko 70%: 73,5% u Novom Pazaru (80% čine Bošnjaci) i 75% u Tutinu (85% čine Bošnjaci). Ostale tri opštine su većinski srpske.
Na nivou cele države Vučič je osvojio 55%, tako da pitanje ''Kako ste mogli glasati za snajperistu Vučića koji je hteo da ubija 100 muslimana za jednog mrtvog Srbina?'' bi pre trebao da postaviš svojoj braći nego Srbima.
mollie ne izvozi ga na zapad
SamoVasGledam

#13112 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

sandzokan wrote: 19/03/2021 22:40
Opravdanje? Pa, koliko znam, niko se iz Sandžaka nije kandidovao za Predsjednika Srbije pa da njemu daju glas. A i skoro svi lokalni politički igrači su, znajući da će Vučić nadmoćno pobijediti, stali uz njega.

Eh, na primjeru Hrvatske sam te čekao. Ako glasovi Bošnjaka iz Srbije nekako mogu poslužiti kao opravdanje za zvaničnu politiku Beograda o odnosu prema ratovima 90tih, ratnim zločinima itd. onda i glasovi Srba u Hrvatskoj, isto tako, "opravdavaju" Zagreb za sličnu, nacionalističku, politiku.
Zašto Bošnjaci nisu masovno bojkotovali izbore ili barem glasali za građanski orijentisanog Sašu Jankovića?
Ja nisam rekao da mu glasovi Bošnjaka daju opravdanje, ali mu daju kredibilitet, daju mu na značaju.
Srbi iz Hrvatske nisu glasali Tuđmana, ali Bošnjaci iz Srbije glasaju za čoveka za kojeg ljudi kažu (ne znam da li je istina) da je pucao snajperom po Sarajevu i koji je govorio da treba pobiti 100 Bošnjaka za 1 Srbina.
Moj komentar je upravo zbog toga bio upućen hillbill-iju koji je rekao da Srbe treba da bude sramota jer 80% nas podržava takvog Vučića. Ja sam samo rekao da nit 80% nas podržava Vučića već mnogo manje i da ga Bošnjaci u proseku više podržavaju nego Srbi. To je sve.
Ako ja treba da se stidim zbog Vučića iako u životu nisam glasao za njega šta onda reći za Bošnjake prema kojima je gajio neprijateljsku politiku, a koji su glasali za njega?
No neću više da spamujem. Neka ovo bude moja poslednja reč na tu temu.
sandzokan

#13113 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 22:52
Zašto Bošnjaci nisu masovno bojkotovali izbore ili barem glasali za građanski orijentisanog Sašu Jankovića?
I sam Saša Janković, siguran sam, je znao da nema nikakve šanse. Razumijem ja da ti ne znaš kako je biti nacionalna manjina u balkanskoj zemlji meke diktature, ali malo empatije i razmišljanja bi ti dalo neku okvirnu sliku. Moraš biti uz pobjednika ako želiš da u taj tvoj siromašni i zaostali kraj dođe bilo kakva investicija ili pomoć sa državnog nivoa. To je tako.
Ja nisam rekao da mu glasovi Bošnjaka daju opravdanje, ali mu daju kredibilitet, daju mu na značaju.
Sve dok vidiš da Bošnjaci iz NP glasaju za Vučića te priče o politici prema Srbije prema žrtvama i zločincima da okačimo mačku o rep, parafraziram. Nonsens, u svakom slučaju.
Srbi iz Hrvatske nisu glasali Tuđmana, ali Bošnjaci iz Srbije glasaju za čoveka za kojeg ljudi kažu (ne znam da li je istina) da je pucao snajperom po Sarajevu i koji je govorio da treba pobiti 100 Bošnjaka za 1 Srbina.
Kada su u pitanju Oluja, Maestral, Bljesak i sva ostala bitna vojna događanja, a o kojima Srbi i Hrvati imaju suprotstavljena mišljenja, Tuđman i njegovi nasljednici nemaju neka velika razilaženja u mišljenju.
Moj komentar je upravo zbog toga bio upućen hillbill-iju koji je rekao da Srbe treba da bude sramota jer 80% nas podržava takvog Vučića. Ja sam samo rekao da nit 80% nas podržava Vučića već mnogo manje i da ga Bošnjaci u proseku više podržavaju nego Srbi. To je sve.
Ako ja treba da se stidim zbog Vučića iako u životu nisam glasao za njega šta onda reći za Bošnjake prema kojima je gajio neprijateljsku politiku, a koji su glasali za njega?
Ovdje se slažem s tobom. Sram treba biti čovjeka samo za sopstvene postupke.
No neću više da spamujem. Neka ovo bude moja poslednja reč na tu temu.
LP.
LipeCvat

#13114 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by LipeCvat »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 22:23
sandzokan wrote: 19/03/2021 22:18 Možemo i o tome, ali da riješimo ovo bitnije "pitanje". I da je dobio 100% i to na fer i poštenim izborima, kakve Sandžak nikada nije vidio, kako to opravdava bilo šta od ovoga što smo kolega hillbill i ja napisali?
Bošnjaci mu daju kredibilitet! Isti oni Bošnjaci koji su trpili troture u periodu 92-95! Isti oni Bošnjaci koji su strepili za svoju djecu ,najmilije u istom periodu... Šta ti tu nije jasno kad tvoji sunarodnjaci u istom periodu sa svim privilegijama,psihološkim,materijalnim i inim daju kredibilitet istom, dušmanu bošnjačkog naroda.
U mom kraju su majke kojima su sinovi ubijani od strane srpske zločinačke vojske nakon rata i povratka davale glasove Marku Paviću,iako je i on po svim dokazima bio aktivni učesnik etničkog čiščenja i zločina protiv čovječnosti ...
Šta ti tu nije jasno? Svedem te na minimum,izmasakriram te,ubijam permanentno nadu da ti je opstanak tu moguć i onda ti dam nadu da ćeš jesti kruha i piti vode svaki dan...
To tebi i takvima, koji nisu osjetili strah za voljene,strah koji svaki atom vlastitog organizma sputava da se osvetiš katilima, jer su oni koje voliš još uvijek kod “ srpskih oslobodioca” vjekovne srpske zemlje i koji piskarajući pokušavaju opravdati na perfidni način da je jedan od dušmana bošnjačkog naroda na čelu Srbije već ihihi godina ,nikad neće biti jasno .
SamoVasGledam

#13115 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

sandzokan wrote: 19/03/2021 23:19 I sam Saša Janković, siguran sam, je znao da nema nikakve šanse.
Samo da dodam još za Sašu Jankovića. Vučić jeste pobedio u prvom krugu glasanja sa nekih 55%. Da je bio ispod 50% išao bi drugi krug i svi glasači ostalih kandidata bi glasali za Jankovića i sigurno bi se uključili i neki apstinenti poput mene kada bi videli da postoji šansa da Vučić padne.
Bošnjaci su mogli biti taj jezičak na vagi, ali su odlučili da ne budu.
horkesh

#13116 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by horkesh »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 23:38
sandzokan wrote: 19/03/2021 23:19 I sam Saša Janković, siguran sam, je znao da nema nikakve šanse.
Samo da dodam još za Sašu Jankovića. Vučić jeste pobedio u prvom krugu glasanja sa nekih 55%. Da je bio ispod 50% išao bi drugi krug i svi glasači ostalih kandidata bi glasali za Jankovića i sigurno bi se uključili i neki apstinenti poput mene kada bi videli da postoji šansa da Vučić padne.
What the... Bošnjaci krivi što je Vučić pobijedio na predsjendičkim izborima u Srbiji? :shock:

Vučić je osvojio dva miliona glasova, odnosno 55 posto ukupnog glasačkog tijela. Da bi Vučić bio ispod 50 posto, bilo bi potrebno da 5 posto, odnosno oko 182.000 građana Srbije glasa za nekog drugog. U Srbiji je, po popisu iz 2011. godine, živjelo ukupno 145.000 Bošnjaka...
SamoVasGledam

#13117 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

horkesh wrote: 19/03/2021 23:56
Vučić je osvojio dva miliona glasova, odnosno 55 posto ukupnog glasačkog tijela. Da bi Vučić bio ispod 50 posto, bilo bi potrebno da 5 posto, odnosno oko 182.000 građana Srbije glasa za nekog drugog. U Srbiji je, po popisu iz 2011. godine, živjelo ukupno 145.000 Bošnjaka...
Ima mnogo više Bošnjaka, ali su bojkotovali popis. Ne zaboravimo i preko 20 000 Muslimana.
horkesh

#13118 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by horkesh »

SamoVasGledam wrote: 20/03/2021 00:08
Ima mnogo više Bošnjaka, ali su bojkotovali popis. Ne zaboravimo i preko 20 000 Muslimana.
1991. godine je popisano 246.000 Bošnjaka, ne znam šta ti znači to "mnogo više" kad se uzme u obzir koliko je Bošnjaka napustilo Srbiju u tih 30 godina.

No, dobro, neka ima 200.000 Bošnjaka danas u Srbiji... Glasačko pravo bi moglo imati, koliko, 150.000 Bošnjaka recimo? I dalje nedovoljno da utječe na bilo koji način na predsjedničke izbore.

Ti kriviš Bošnjake što nisu listom glasali za Sašu "Grčim Se" Jankovića? Sašu koji je dobio 600.000 glasova ukupno? Da ponovim, Saša je dobio 16 posto glasova svih građana Srbije, među kojima je vjerovatno bilo i Bošnjaka. Znam da je imao glasova u, na primjer, Novom Pazaru. Da su svi Bošnjaci listom glasali za Sašu, on bi imao, recimo, 750.00 glasova, a Vučić 1.850.000. Ovo je pod pretpostavkom da svi Bošnjaci glasaju kao po komandi. Ide drugi krug izbora - i? Odjednom na izbore izađe više od milion apstinenata i preokrenu stvar? Give ma a break :-)

Malo je licemjerno od jednog apstinenta od izbora okriviti Bošnjake u Srbiji, jednu vrlo malobrojnu i nimalo homogeniziranu skupinu, za pobjedu Vučića.

Naročito kad se uzme u obzir da je par godina kasnije SNS u NSRS ušao praktički bez opozicije. Možda su i za to krivi Bošnjaci? :roll:

Kako je uopšte došlo do ove rasprave na temi o Crnoj Gori, priznajem da sam samo iščitao posljednih par postova, ali ovo nisam mogao propustiti.
sandzokan

#13119 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

SamoVasGledam wrote: 19/03/2021 23:38
Bolje da si bio karakter i održao riječ, koju si sam dao, da više nećeš pisati o ovoj temi nego što si se ovako "prosuo".

Na izbore izašlo 2.6 miliona glasača, od čega je 5.8% 150.800. Ukupno Bošnjaka u Srbiji je 155000.

Znači, da bi se obistinio taj tvoj scenario bilo je potrebno da svih 155000 Bošnjaka dobije pravo glasa i da izlaznost bude skoro 100% i bez nevažećih listića. :lol:

Tvoj plan je "ingeniozan".
sandzokan

#13120 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by sandzokan »

SamoVasGledam wrote: 20/03/2021 00:08
https://data.stat.gov.rs/Home/Result/31 ... de=sr-Latn
desni

#13121 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by desni »

Kad na Nikšić Crnogorci udariše :mrgreen:

SamoVasGledam

#13122 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

horkesh wrote: 20/03/2021 00:17 Da su svi Bošnjaci listom glasali za Sašu, on bi imao, recimo, 750.00 glasova, a Vučić 1.850.000. Ovo je pod pretpostavkom da svi Bošnjaci glasaju kao po komandi. Ide drugi krug izbora - i? Odjednom na izbore izađe više od milion apstinenata i preokrenu stvar? Give ma a break :-)
Izlaznost u Pazaru i Tutinu je bilo ispod 50%, dok je u Tutinu bila preko 60%. Znači veliki deo Bošnjaka nije izašao uopšte na izbore.
Ma kakvih 1 000 000 apstinenata kada bi gotovo svi glasači ostalih kandidata glasali za Jankovića u drugom krugu. Dakle uopšte ne bi bio potreban veliki broj apstinenata da se uključi.
SamoVasGledam

#13123 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

sandzokan wrote: 20/03/2021 00:22
Bolje da si bio karakter i održao riječ, koju si sam dao, da više nećeš pisati o ovoj temi nego što si se ovako "prosuo".

Na izbore izašlo 2.6 miliona glasača, od čega je 5.8% 150.800. Ukupno Bošnjaka u Srbiji je 155000.

Znači, da bi se obistinio taj tvoj scenario bilo je potrebno da svih 155000 Bošnjaka dobije pravo glasa i da izlaznost bude skoro 100% i bez nevažećih listića. :lol:

Bošnjaka u Srbiji je preko 200 000.
desni

#13124 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by desni »

Koliko glasova Putin dobije u Čečeniji?
Tu neđe preko 99 posto manje više :roll:
https://reuters.com/article/us-russia-c ... CA20111221
https://nytimes.com/2012/03/06/world/eu ... chnya.html
high_volume

#13125 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by high_volume »

SamoVasGledam wrote: 20/03/2021 01:36
sandzokan wrote: 20/03/2021 00:22

Bošnjaka u Srbiji je preko 200 000.
Koliko ih je muslimana od ovih 200.000?
Post Reply