A bošnjačka politika nije odustala od RS? Reci ljudino koliko se ulaže u odr]ivi povratak Bošnjaka u RS? Koliko je para uloženo? Šta je na političkom planu učinjeno osim prostituiranja srebreničkog genocida zarad dnevnopolitičkih poena i vlastitog bogaćenja?saimidin wrote: ↑18/03/2021 11:14Validno je I ono sto ohr nametne, a sve skupa kod ustavni sud ne obrise.Novak20 wrote: ↑18/03/2021 10:25 Validno je ono što se po proceduri usvoji ili ne usvoji u Parlamentu BiH. A za usvajanje bilo čega, potrebna je većina.
Da je bošnjački narod birao SDP i NS sada bi kao parlamentarna većina oni pregovarali umjesto SDA.
Propao je Travanjski paket, Prudski sporazum, propao je bilo kakav drugi pokušaj ozbiljne reforme pa ne vidim razloga da ne propadnu izmjene Izbornog zakona BiH, a ne F BiH gdje je u fokusu bošnjačke politike oduzimanje ustavnih i političkih prava Hrvatima bez razmatranja refleksija na nivou BiH i srpsku politiku kojoj savršeno odgovara svađa u Federaciji i njeno prenošenje na državni nivo.
Dosta toga je objasnio ovaj Barbarić o političkim procesima u spojenim posudama etnija samo slijepom džaba crtati. Ovima koji su vani bitno je čija je BiH ili barem F BiH. Meni koji sam ovdje bitno je koliko se i kako ovaj, za sada kontrolirani politički kaos reflektira na moj svakodnevni život.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/barbari ... /210316024...Međutim, ne vidim načina kako bi se u kasnijoj fazi unitarizacije, kojoj SDA očito smjera, napadala pozicija RS-a jer bi ona već učvrstila građanski princip kojem SDA toliko slijepo teži. U želji za nacionalnom hegemonijom u Federaciji ne vidi dugoročno pogubne posljedice svoje politike – "betoniranje" Republike Srpske, bošnjačke hegemonije u Federaciji, te svođenje Hrvata na nezadovoljnu i državi nesklonu manjinsku naciju. Sve uzveši zajedno rezultat bi bio disfunkcionalna i još podjeljenija država.
Tesko je ovdje biti pametan, razumijem da hrvati su odustali od rs , I sada hoce da u fbih osiguraju I mozda nesto dobiju, ali najmanje da ne izgube vise uticaja koji sada imaju.
Sa druge strane zamijerati bosnjacima kako odustaju od rs nije bas principijelno, narocito ako se nisi udruzio sa bosnjacima da se u rs uvede isti dom naroda sa istim ovlastima, vec upravo suprotno ides sa dodikom da se osiguras u fbih, a hrvate I bosnjake u rs si halalio
I da sanse da se nesto usvoji su jako male, osim ako se nesto ne da sda (trenutno ne vidim nista da se nudi, osim ako ne bude muda pod bubrege kao sa anp, ili neke prijetnje) ovi ostali iz probih stranaka nece nista podrzati, oni sami cekaju sda na ziceru
A ne treba biti posebno inteligentan da čovjek razumije kako Bakir Izetbegović inzistiranjem na građanskom principu FBiH cementira istu stvar u RS-u. Čak otvoreno SDA poziva da se preslika utjecaj Bošnjaka i Hrvata u RS-u na Federaciju, čime postavljaju RS kao nekakav uzor svima u BiH kako treba protjerati, etnicki očistiti, onemogućiti povratak i konačno politički potpuno eliminisat sve osim većinskog naroda.
Ako to nije halalenje pola BiH Srbima ja neznam šta je.