Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
zposao

#701 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zposao »

saimidin wrote: 18/03/2021 11:14
Novak20 wrote: 18/03/2021 10:25 Validno je ono što se po proceduri usvoji ili ne usvoji u Parlamentu BiH. A za usvajanje bilo čega, potrebna je većina.

Da je bošnjački narod birao SDP i NS sada bi kao parlamentarna većina oni pregovarali umjesto SDA.

Propao je Travanjski paket, Prudski sporazum, propao je bilo kakav drugi pokušaj ozbiljne reforme pa ne vidim razloga da ne propadnu izmjene Izbornog zakona BiH, a ne F BiH gdje je u fokusu bošnjačke politike oduzimanje ustavnih i političkih prava Hrvatima bez razmatranja refleksija na nivou BiH i srpsku politiku kojoj savršeno odgovara svađa u Federaciji i njeno prenošenje na državni nivo.

Dosta toga je objasnio ovaj Barbarić o političkim procesima u spojenim posudama etnija samo slijepom džaba crtati. Ovima koji su vani bitno je čija je BiH ili barem F BiH. Meni koji sam ovdje bitno je koliko se i kako ovaj, za sada kontrolirani politički kaos reflektira na moj svakodnevni život.
...Međutim, ne vidim načina kako bi se u kasnijoj fazi unitarizacije, kojoj SDA očito smjera, napadala pozicija RS-a jer bi ona već učvrstila građanski princip kojem SDA toliko slijepo teži. U želji za nacionalnom hegemonijom u Federaciji ne vidi dugoročno pogubne posljedice svoje politike – "betoniranje" Republike Srpske, bošnjačke hegemonije u Federaciji, te svođenje Hrvata na nezadovoljnu i državi nesklonu manjinsku naciju. Sve uzveši zajedno rezultat bi bio disfunkcionalna i još podjeljenija država.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/barbari ... /210316024
Validno je I ono sto ohr nametne, a sve skupa kod ustavni sud ne obrise.

Tesko je ovdje biti pametan, razumijem da hrvati su odustali od rs , I sada hoce da u fbih osiguraju I mozda nesto dobiju, ali najmanje da ne izgube vise uticaja koji sada imaju.

Sa druge strane zamijerati bosnjacima kako odustaju od rs nije bas principijelno, narocito ako se nisi udruzio sa bosnjacima da se u rs uvede isti dom naroda sa istim ovlastima, vec upravo suprotno ides sa dodikom da se osiguras u fbih, a hrvate I bosnjake u rs si halalio

I da sanse da se nesto usvoji su jako male, osim ako se nesto ne da sda (trenutno ne vidim nista da se nudi, osim ako ne bude muda pod bubrege kao sa anp, ili neke prijetnje) ovi ostali iz probih stranaka nece nista podrzati, oni sami cekaju sda na ziceru
A bošnjačka politika nije odustala od RS? Reci ljudino koliko se ulaže u odr]ivi povratak Bošnjaka u RS? Koliko je para uloženo? Šta je na političkom planu učinjeno osim prostituiranja srebreničkog genocida zarad dnevnopolitičkih poena i vlastitog bogaćenja?

A ne treba biti posebno inteligentan da čovjek razumije kako Bakir Izetbegović inzistiranjem na građanskom principu FBiH cementira istu stvar u RS-u. Čak otvoreno SDA poziva da se preslika utjecaj Bošnjaka i Hrvata u RS-u na Federaciju, čime postavljaju RS kao nekakav uzor svima u BiH kako treba protjerati, etnicki očistiti, onemogućiti povratak i konačno politički potpuno eliminisat sve osim većinskog naroda.

Ako to nije halalenje pola BiH Srbima ja neznam šta je.
saimidin

#702 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

zposao wrote: 18/03/2021 12:18
Novak20 wrote: 18/03/2021 10:25 Validno je ono što se po proceduri usvoji ili ne usvoji u Parlamentu BiH. A za usvajanje bilo čega, potrebna je većina.

Da je bošnjački narod birao SDP i NS sada bi kao parlamentarna većina oni pregovarali umjesto SDA.

Propao je Travanjski paket, Prudski sporazum, propao je bilo kakav drugi pokušaj ozbiljne reforme pa ne vidim razloga da ne propadnu izmjene Izbornog zakona BiH, a ne F BiH gdje je u fokusu bošnjačke politike oduzimanje ustavnih i političkih prava Hrvatima bez razmatranja refleksija na nivou BiH i srpsku politiku kojoj savršeno odgovara svađa u Federaciji i njeno prenošenje na državni nivo.

Dosta toga je objasnio ovaj Barbarić o političkim procesima u spojenim posudama etnija samo slijepom džaba crtati. Ovima koji su vani bitno je čija je BiH ili barem F BiH. Meni koji sam ovdje bitno je koliko se i kako ovaj, za sada kontrolirani politički kaos reflektira na moj svakodnevni život.

Tesko je ovdje biti pametan, razumijem da hrvati su odustali od rs , I sada hoce da u fbih osiguraju I mozda nesto dobiju, ali najmanje da ne izgube vise uticaja koji sada imaju.

Sa druge strane zamijerati bosnjacima kako odustaju od rs nije bas principijelno, narocito ako se nisi udruzio sa bosnjacima da se u rs uvede isti dom naroda sa istim ovlastima, vec upravo suprotno ides sa dodikom da se osiguras u fbih, a hrvate I bosnjake u rs si halalio

I da sanse da se nesto usvoji su jako male, osim ako se nesto ne da sda (trenutno ne vidim nista da se nudi, osim ako ne bude muda pod bubrege kao sa anp, ili neke prijetnje) ovi ostali iz probih stranaka nece nista podrzati, oni sami cekaju sda na ziceru
A bošnjačka politika nije odustala od RS? Reci ljudino koliko se ulaže u odr]ivi povratak Bošnjaka u RS? Koliko je para uloženo? Šta je na političkom planu učinjeno osim prostituiranja srebreničkog genocida zarad dnevnopolitičkih poena i vlastitog bogaćenja?

A ne treba biti posebno inteligentan da čovjek razumije kako Bakir Izetbegović inzistiranjem na građanskom principu FBiH cementira istu stvar u RS-u. Čak otvoreno SDA poziva da se preslika utjecaj Bošnjaka i Hrvata u RS-u na Federaciju, čime postavljaju RS kao nekakav uzor svima u BiH kako treba protjerati, etnicki očistiti, onemogućiti povratak i konačno politički potpuno eliminisat sve osim većinskog naroda.

Bosnjaci ne mogu odustati od svoje drzave, nemamo rezervnu, ali ne moze se traziti covjek-glas a da ne priznas da buduci je srba vecina u rs njihove stranke ce vladati, ili u zhk hrvata ...

Bitno je da manjina bosnjaka I svih ostalih u rs ima ista prava I ostvaruje ta prava, I onda tako I u kantonima I u fbih, ali I na nivou cijele bih, gdje su bosnjaci vecina

Rat je drugo I tu je bilo svega, a sada treba ici u stvaranje pravne drzave I zdrave ekonomije, ako ne moze na cijelom prostoru onda ovdje gdje su bosnjaci vecina, ali vidimo da to I nije uspjelo u zadnjih 25 god

Ovim tempom cemo se svi sr/hr/bos iz bih raseliti po svijetu da budemo stranci, pa nekad I gradjani I tamo nikome nece smetati sto nema dom naroda, legitimnog clana predsjednistva I ...
zposao

#703 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zposao »

saimidin wrote: 18/03/2021 14:09

Bosnjaci ne mogu odustati od svoje drzave, nemamo rezervnu, ali ne moze se traziti covjek-glas a da ne priznas da buduci je srba vecina u rs njihove stranke ce vladati, ili u zhk hrvata ...

Bitno je da manjina bosnjaka I svih ostalih u rs ima ista prava I ostvaruje ta prava, I onda tako I u kantonima I u fbih, ali I na nivou cijele bih, gdje su bosnjaci vecina

Rat je drugo I tu je bilo svega, a sada treba ici u stvaranje pravne drzave I zdrave ekonomije, ako ne moze na cijelom prostoru onda ovdje gdje su bosnjaci vecina, ali vidimo da to I nije uspjelo u zadnjih 25 god

Ovim tempom cemo se svi sr/hr/bos iz bih raseliti po svijetu da budemo stranci, pa nekad I gradjani I tamo nikome nece smetati sto nema dom naroda, legitimnog clana predsjednistva I ...
Vrlo si konfuzno odgovorio na vrlo jasna pitanja.
Gore si ustvrdio kao činjenicu da su hrvati odustali od RS. Ja te pitam pokaži bilo kakav dokaz da bošnjačka politika nije halalila tzv RS puno prije Hrvata. Svi do jednog poteza bošnjačke politike idu u pravu aminovanja i cementiranja RS-a kao i jačanje Dodika. Bošnjačka politika doslovno ne postoji na pola BiH niti je zanima išta u manjem entitetu. Povremeno se digne galama, podignu se tenzije, jedni drugima dignu rejting i tako ukrug.

Razuvjeri me da Bakir i ostatak bošnjačke intelektualne i političke kreme nije zavijek halalio RS.

I ne dade komentar kako bi čovjek trebao gledati na to da SDA-ovci predvođeni Bakirom sve više RS postavljaju kao uzor federaciji. Ne trude se da u RS-u poboljšaju položaj Bošnjaka i Hrvata, nego se sada okenula priča da i federaciju treba ustrojiti kao entitet koji je nastao na genocidu.

Ako to nije podrška Dodiku da cijepa pola BiH, ja ne znam šta je.
House

#704 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by House »

Black swan wrote: 17/03/2021 17:34
House wrote: 17/03/2021 15:43
Black swan wrote: 16/03/2021 22:32 Bice treci isto ko bosna bez entiteta
živjela federacija bez kantona. :bih:
Evo trce dati vam ovlasti

Sace jos malo
Ukidanjem kantona uštede bi bile minimalno 400 miliona KM godišnje
nije loše. :bih:
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#705 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Istinu govorim »

Uložile su se milijarde i dalje ne možeš natjerat ljude da žive pod katilima, evo ja ti garantujem da bi napravili povratnički bum jednom Olujom vrlo brzo. 2001. u Vlasenici je ubijena djevojčica iz snajpera koja je došla sa ocem u obilazak kuće odakle su protjerani, nikom ništa. Nerdin Ibrić je jedini koji je nešto uradio po pitanju svojih ubijenih i u (((Sarajevu))) je proglašen teroristom.

Načelnik Vlasenice je ratni zločinac, da ne idemo dalje. NAČELNIK, njegova sestra je bjegunac od pravosuđa.

U policijskim stanicama MUP-a RS, ako je policajac rođen prije 1975. kvota 1.05 da je učestvovo u ratnim zločinima
Last edited by Istinu govorim on 18/03/2021 15:59, edited 1 time in total.
meridiyan

#706 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by meridiyan »

Nije fer prema zlatnom ljiljanu :nevidljivi:
SDA ponovo popustila SNSD-u i HDZ-u: Članovi CIK-a, a ni DF-a neće biti dio radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH

SDA je pristala i na zahtjev HDZ-a da u ovoj radnoj grupi ne budu parlamentarci iz reda Demokratske fronte (DF) jer, kao što je poznato od ranije, Dragan Čović smatra predsjednika DF-a Željka Komšića nelegitimnim članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ponovo se SDA dobro potrudila da ponizi DF i pošalje jasnu poruku kako je DF nebitan faktor odlučivanja. Još od početka HDZ i SNSD tretiraju DF kao privjesak SDA jer Milorad Dodik i Dragan Čović uopšte ne žele sjesti za stol sa Željkom Komšićem vođeni stavom da je Bakir Izetbegović šef Komšiću.

Dosta krivice za takav odnos ima i u samom DF-u koji je od ulaska u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om pristao da bude na margini dešavanja i da svoje zahtjeve artikuliše kroz SDA.

https://pressmedia.ba/vijesti/2021/18/0 ... Ize-2jJ4TM
saimidin

#707 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

zposao wrote: 18/03/2021 15:10
saimidin wrote: 18/03/2021 14:09

Vrlo si konfuzno odgovorio na vrlo jasna pitanja.
Gore si ustvrdio kao činjenicu da su hrvati odustali od RS. Ja te pitam pokaži bilo kakav dokaz da bošnjačka politika nije halalila tzv RS puno prije Hrvata. Svi do jednog poteza bošnjačke politike idu u pravu aminovanja i cementiranja RS-a kao i jačanje Dodika. Bošnjačka politika doslovno ne postoji na pola BiH niti je zanima išta u manjem entitetu. Povremeno se digne galama, podignu se tenzije, jedni drugima dignu rejting i tako ukrug.

Razuvjeri me da Bakir i ostatak bošnjačke intelektualne i političke kreme nije zavijek halalio RS.

I ne dade komentar kako bi čovjek trebao gledati na to da SDA-ovci predvođeni Bakirom sve više RS postavljaju kao uzor federaciji. Ne trude se da u RS-u poboljšaju položaj Bošnjaka i Hrvata, nego se sada okenula priča da i federaciju treba ustrojiti kao entitet koji je nastao na genocidu.

Ako to nije podrška Dodiku da cijepa pola BiH, ja ne znam šta je.
Povrtak nije uspio iz mnogo razloga, genocid I zlocini protiv povratnika ali I ekonomske prilike

U povratak u rs su ulozene milijarde, ali problem je sto je dosta toga ukradeno kroz sveprisutnu korupciju, i za to je najvise odgovorna sda, I ja nisam branioc niti mi pada napamet da branim sda, sa druge strane njih je izabrao dobar dio bosnjaka za svoje predstavnike, ukljucujuci I one iz rs

Ne mozes tvrditi da je kompletna bosnjacka politika/bosnjaci odustali od rs, da budem jasan ja mislim da rs treba ukinuti, ali ne vidim da to sada moze mirno, da li ce moci vidjecemo, onda 5-6 regija napraviti

Zalazem se za covjek-glas, I ukidanje prava nacionalnog veta, vec da ako neko pokrene vitalni ide na ustavni sud

Generalno tesko je od govana napraviti pitu, takp da ce jos dosta vode proteci dok ovo postane normalna zemlja, ako ikad postane :bih:
Kolinda

#708 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

House wrote: 18/03/2021 15:46
Black swan wrote: 17/03/2021 17:34
House wrote: 17/03/2021 15:43

živjela federacija bez kantona. :bih:
Evo trce dati vam ovlasti

Sace jos malo
Ukidanjem kantona uštede bi bile minimalno 400 miliona KM godišnje
nije loše. :bih:
Konačno se slažem s tobom, umjesto 10 napravimo 2 kantona i mirna Bosna...
Kolinda

#709 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

meridiyan wrote: 18/03/2021 15:58 Nije fer prema zlatnom ljiljanu :nevidljivi:
SDA ponovo popustila SNSD-u i HDZ-u: Članovi CIK-a, a ni DF-a neće biti dio radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH

SDA je pristala i na zahtjev HDZ-a da u ovoj radnoj grupi ne budu parlamentarci iz reda Demokratske fronte (DF) jer, kao što je poznato od ranije, Dragan Čović smatra predsjednika DF-a Željka Komšića nelegitimnim članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ponovo se SDA dobro potrudila da ponizi DF i pošalje jasnu poruku kako je DF nebitan faktor odlučivanja. Još od početka HDZ i SNSD tretiraju DF kao privjesak SDA jer Milorad Dodik i Dragan Čović uopšte ne žele sjesti za stol sa Željkom Komšićem vođeni stavom da je Bakir Izetbegović šef Komšiću.

Dosta krivice za takav odnos ima i u samom DF-u koji je od ulaska u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om pristao da bude na margini dešavanja i da svoje zahtjeve artikuliše kroz SDA.

DF je ulaskom u kvoti Bošnjaka kad je u pitanju VM pokazao tko je i koga predstavlja....a Željko može jedino po "prstima" ako to još koga napaljuje :mrgreen:
Novak20

#710 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Kolinda wrote: 18/03/2021 18:10
meridiyan wrote: 18/03/2021 15:58 Nije fer prema zlatnom ljiljanu :nevidljivi:

DF je ulaskom u kvoti Bošnjaka kad je u pitanju VM pokazao tko je i koga predstavlja....a Željko može jedino po "prstima" ako to još koga napaljuje :mrgreen:
Komšo je Bakirov kec u rukavu na pregovorima. Pravi faktor iznenađenja. Bakirova teška artiljerija za mlaćenje po gloginjama iz duboke pozadine. Miner svakog razgovora, pregovora i dogovora koji će se potruditi da ostane slijedeći mandat kao član Predsjedništva taman sve otišlo u helać. :D

Zato ga se sada ne zove nigdje ali ako negdje zapne, izletjeti će iz rova na komandu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#711 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Usteda 400 milijuna za poklapanje konstitutivnog naroda
E nece da moze

Citav svijet osim sjeverne koreje ide ka decentralizacija ono spinuje da sr mijrnja dayton kofol zbog ustede
Novak20

#712 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Black swan wrote: 18/03/2021 18:33 Usteda 400 milijuna za poklapanje konstitutivnog naroda
E nece da moze

Citav svijet osim sjeverne koreje ide ka decentralizacija ono spinuje da sr mijrnja dayton kofol zbog ustede
Da ukinu svoje nerentabilne rudnike uštedjeli bi milijardu, a ne 400 milijuna. :D
Kolinda

#713 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Novak20 wrote: 18/03/2021 18:47
Black swan wrote: 18/03/2021 18:33 Usteda 400 milijuna za poklapanje konstitutivnog naroda
E nece da moze

Da ukinu svoje nerentabilne rudnike uštedjeli bi milijardu, a ne 400 milijuna. :D
A gdje će onda sa uhljebima iz stranke koji upravljaju sa gutačima državnih para...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#714 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Svaki njihov prijedlog je antihrvatski
Dajte neki prijedlog

Moj je jedna opcina 1 boba
Ili jedan kanton 1 boba
2 lika razlicitih bilokojih nacija
Idu u predsjednistvo
Ukidanje konatitutivnisti
Federacija je b i h entitet
spreca

#715 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by spreca »

E nece da moze

Zato maximalno treba centralizovati kantone gdje ste u vecini,jel tako,jeste.Evo vec 25 godina se jedno prica a drugo radi, nebih da razocaram ali od Draganovog izbornog zakona nece biti nista nikada a mozda ni tada.Nije moglo 92-95 ,neozbiljno je ocekivati da to sada moze,navuko vas Mile na miran razlaz :lol: :lol:
Nikola Testa

#716 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

ostane li trenutni izborni zakon na snazi ova drzava mozda opstane, usvojimo li hdzov prijedlog sigurno nece, treca opcija postoji ali HDZ nije spreman da odustane od maksimalistickih zahtjeva
Novak20

#717 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Nikola Testa wrote: 18/03/2021 21:23 ostane li trenutni izborni zakon na snazi ova drzava mozda opstane, usvojimo li hdzov prijedlog sigurno nece, treca opcija postoji ali HDZ nije spreman da odustane od maksimalistickih zahtjeva
Zašto država ne bi opstala ako Hrvati ostvare ustavno pravo da sami biraju tko će ih politički predstavljati i zastupati ?

Prije će se raspasti uz ovakav IZ kakav je sada.
BHCluster

#718 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Na osnovu cega ce se raspasti, na osnovu tvornice za preradu rajchica, ili manje od 100 tisuca glasova, smilja, smrznutog fiseka chvaraka? :lol:
Grean

#719 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Grean »

Nikola Testa wrote: 18/03/2021 21:23 ostane li trenutni izborni zakon na snazi ova drzava mozda opstane, usvojimo li hdzov prijedlog sigurno nece, treca opcija postoji ali HDZ nije spreman da odustane od maksimalistickih zahtjeva
Ako 55% pusti da mu 10% diktira pravila igre onda nije ni cudo.
Last edited by Grean on 18/03/2021 22:57, edited 1 time in total.
Nikola Testa

#720 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Novak20 wrote: 18/03/2021 22:28
Zašto država ne bi opstala ako Hrvati ostvare ustavno pravo da sami biraju tko će ih politički predstavljati i zastupati ?

Prije će se raspasti uz ovakav IZ kakav je sada.
Objasnio sam zasto to mislim, u više navrata, nemam snage opet pisat, mislim i tema se svela na reciklazu starih diskusija.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#721 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Istinu govorim »

Black swan wrote: 18/03/2021 21:03 Svaki njihov prijedlog je antihrvatski
Dajte neki prijedlog

Moj je jedna opcina 1 boba
Ili jedan kanton 1 boba
2 lika razlicitih bilokojih nacija
Idu u predsjednistvo
Ukidanje konatitutivnisti
Federacija je b i h entitet
Jedna općina jedna boba.

Ravno = Novi Grad Sarajevo.
Hemel

#723 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

"Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama“, kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarrazina.
8-)
Kolinda

#724 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Hemel wrote: 20/03/2021 00:17
"Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama“, kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarrazina.
8-)
Evo samo što nije, ukidaju RS, Kantone i centralizira se sve u Sarajevu....

Nego kad se ukida dvostruko državljanstvo?
https://www.klix.ba/sport/nogomet/emir- ... /210318106
spreca

#725 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by spreca »

Bosnjaci poceli majorizirati i po matici lijepoj
Post Reply