Aha, komentara, množina. Treba kliknuti i taj rad....
Quo Vadis, Aida?
Moderator: _BataZiv_0809
- piupiu
#651 Re: Quo Vadis, Aida?
-
1Dante1
-
statixx
#653 Re: Quo Vadis, Aida?
Meni je film odlican. Akcent je s patnje i mucenistva Srebrenicana prebacen na jednu zenu kako bi se publika mogla povezati i osjetiti napetost, sumnju, strah, osjecaj nemoci i neizvjesnost u izbjeglickom kampu. Nakon filma shvatas trivijalnost i suhoparnost ideje o postojanja ljudskog duha, vjere u covjecantvo i temelja na kojima pociva civilizacija.
-
carobnjak_N
#654 Re: Quo Vadis, Aida?
Ja isto ne znam odakle raji da je to poruka filma i da je to podebljano na kraju.johnnykola wrote: ↑16/03/2021 09:11 Već smo raspravljali. Po meni to nije poruka filma. Poruka je, nažalost, samo da ne bude Jovo nanovo. Evo vam u facu, Europo i svijete. I jedno i drugo, kako god ko gledao, donosi osvještenje pa je i to još jedna velika prednost filma. Win-win situacija. Ma, 80% da će dobiti Oscara.
Na kraju je scena u kojoj Aida živi u sredini koja joj je ubila porodicu i sreće te iste likove na stubištu u svome stanu , uči im djecu .
- ExNihilo
#655 Re: Quo Vadis, Aida?
I šta misliš da je Jasmila takvom završnom scenom htjela reći?carobnjak_N wrote: ↑16/03/2021 11:04Ja isto ne znam odakle raji da je to poruka filma i da je to podebljano na kraju.johnnykola wrote: ↑16/03/2021 09:11 Već smo raspravljali. Po meni to nije poruka filma. Poruka je, nažalost, samo da ne bude Jovo nanovo. Evo vam u facu, Europo i svijete. I jedno i drugo, kako god ko gledao, donosi osvještenje pa je i to još jedna velika prednost filma. Win-win situacija. Ma, 80% da će dobiti Oscara.
Na kraju je scena u kojoj Aida živi u sredini koja joj je ubila porodicu i sreće te iste likove na stubištu u svome stanu , uči im djecu .
- murga225883
#656 Re: Quo Vadis, Aida?
Ma ne valja film dvije pare, moglo se to drugacije obaviti..piupiu wrote: ↑16/03/2021 00:42Jasmila nije pravila dokumentarni film, nego umjetnički film. Film je odličan upravo zato što je sveden na dramu jednog lika i što ne manipuliše plitkim i kratkotrajnim emocijama koje eksplicitne scene izazivaju u ljudima. Ubijanje možeš i na YouTubeu gledati, ali to je horor naših života, nije umjetničko djelo.murga225883 wrote: ↑15/03/2021 19:51Trebao bi viti fokus vise na stradanje naroda globalno.
A to.kuda ides Aida kao ona se izvukla a ostali pobjeni a ne da stalno vrte pricu od nje.
Nije prikazano ni kako su ih ubijali u fabrici akumulatora..
Nista nije prikazano.
- johnnykola
#658 Re: Quo Vadis, Aida?
Već je rekla, sama, scenom za Novu godinu. Što više pišem o filmu sve sam uvjereniji da će dobiti Oscara. Fantastičan film. A i 1945. je isto bilo mir, mir, mir, niko nije kriv.ExNihilo wrote: ↑16/03/2021 11:22I šta misliš da je Jasmila takvom završnom scenom htjela reći?carobnjak_N wrote: ↑16/03/2021 11:04Ja isto ne znam odakle raji da je to poruka filma i da je to podebljano na kraju.johnnykola wrote: ↑16/03/2021 09:11 Već smo raspravljali. Po meni to nije poruka filma. Poruka je, nažalost, samo da ne bude Jovo nanovo. Evo vam u facu, Europo i svijete. I jedno i drugo, kako god ko gledao, donosi osvještenje pa je i to još jedna velika prednost filma. Win-win situacija. Ma, 80% da će dobiti Oscara.
-
archi_a
#659 Re: Quo Vadis, Aida?
Scenom za novu godinu je rekla koliko su neki bili naivni, ne znajući šta im se sprema, za razliku od nekih koji su sjedili među njima.
A scenu priredbe sam ja doživio kao nonsens, kao historijsku grešku da se zločin i zločinac kazni do kraja i da žrtva mora trpiti da dijeli životni prostor sa onim koji ju je tlačio ili sa onim ko zna istinu, zna gdje su grobnice ali šuti.
Dokaz još jedne naivnosti kod nekih je komentar prije samog "istjerivanja" lica iz hale u ruke četnicima, kada jedno od lica kaže:" hajde, hvala Bogu, da je i ovo završilo".
A scenu priredbe sam ja doživio kao nonsens, kao historijsku grešku da se zločin i zločinac kazni do kraja i da žrtva mora trpiti da dijeli životni prostor sa onim koji ju je tlačio ili sa onim ko zna istinu, zna gdje su grobnice ali šuti.
Dokaz još jedne naivnosti kod nekih je komentar prije samog "istjerivanja" lica iz hale u ruke četnicima, kada jedno od lica kaže:" hajde, hvala Bogu, da je i ovo završilo".
Last edited by archi_a on 16/03/2021 12:13, edited 1 time in total.
- johnnykola
#660 Re: Quo Vadis, Aida?
Tu drugu scenu sam doživio isto kao prvu, ali sad bez naivnosti već s nemoći.
-
carobnjak_N
#661 Re: Quo Vadis, Aida?
Aida u istoj prostoriji , onako sa nevinom djecom, sjedi sa likom koji je njenu djecu šikanirao i izdvojio u kamione za strijeljanje.ExNihilo wrote: ↑16/03/2021 11:22I šta misliš da je Jasmila takvom završnom scenom htjela reći?carobnjak_N wrote: ↑16/03/2021 11:04Ja isto ne znam odakle raji da je to poruka filma i da je to podebljano na kraju.johnnykola wrote: ↑16/03/2021 09:11 Već smo raspravljali. Po meni to nije poruka filma. Poruka je, nažalost, samo da ne bude Jovo nanovo. Evo vam u facu, Europo i svijete. I jedno i drugo, kako god ko gledao, donosi osvještenje pa je i to još jedna velika prednost filma. Win-win situacija. Ma, 80% da će dobiti Oscara.
On gleda svoju djecu u predstavi, ona gleda njega. Ne znam kako su ljudi iz toga izvukli poruku o "zajedničkom životu" ili mi nismo gledali isti film.
Također, scene prije toga kad Aidu njeni dojučerašnji učenici i poznanici, zlokobno i cerekajući se, pitaju gdje su joj sinovi.
Uglavnom cijeli film je pun nagoviještaja nečega strašnog i zlokobnog, a o čemu je previše da se direktno govori, a na taj način tim Jasmilinim
indirektnim išaretom se postiže još jači efekat.
Zato smatram i da je završna scena takva i da nema tu direktnu poruku, kao hajd mora se dalje živjeti, nego da opisuje osjećaj koji je iza toga.
- johnnykola
#662 Re: Quo Vadis, Aida?
Tako je. Ne odvodi li joj bivši učenik sinove i supruga? I sad je ona učiteljica Nikoli. 2+2 nije 5. Ma sve je jasno k'o dan, a opet i ostavlja nekima nadu (ovima koji su drukčije vidjeli kraj), Oscar majka.
- ExNihilo
#663 Re: Quo Vadis, Aida?
Nema završnica apsolutno veze s takvim tumačenjem.
-
carobnjak_N
#664 Re: Quo Vadis, Aida?
Pa eto možda to neko drukčije vidi. Interpretacije i doživljaji umjetničkih djela na različite načine su dozvoljeni .
- ExNihilo
#665 Re: Quo Vadis, Aida?
Da, to svakako.
- johnnykola
#666 Re: Quo Vadis, Aida?
Tvoje mišljenje. Kako ti vidiš završnicu?
- ExNihilo
#667 Re: Quo Vadis, Aida?
Aida se vraća među svoje mučitelje, taj dio je jasan iz kadrova u stanu i na stepeništu. Ali sam kraj ima drugačiju notu. Da, Aida je bila učiteljica onom vojniku koji je jezivo pozdravio njene sinove, a onda možda i učestvovao u njihovom ubistvu, baš kao što je sada učiteljica djeci zločinaca. Naizgled, krug je potpun i historija se ponavlja. Ali baš tu, među svojim mučiteljima, dok se krug zatvara, Aida pronalazi nadu.
Pronalazi je u djeci koja, izmješana gore na bini, sa svim svojim razlikama, tamnoputa i svjetloputa, muška i ženska, jedne vjere ili druge, roditelja zločinaca ili žrtvi, još uvijek nisu obilježena i zatrovana, još uvijek mogu prekinuti krug mržnje, i gledati šire od svojih očeva, baš onako kako i sugeriraju igrokazom dok prekrivaju i otkrivaju oči.
Pronalazi je u djeci koja, izmješana gore na bini, sa svim svojim razlikama, tamnoputa i svjetloputa, muška i ženska, jedne vjere ili druge, roditelja zločinaca ili žrtvi, još uvijek nisu obilježena i zatrovana, još uvijek mogu prekinuti krug mržnje, i gledati šire od svojih očeva, baš onako kako i sugeriraju igrokazom dok prekrivaju i otkrivaju oči.
-
mrgreen
#668 Re: Quo Vadis, Aida?
Licno ja to nisam shvatila kao nadu.
Djelovalo mi je da je kraj mocan upravo zbog te indirektne zlokobnosti i slojeva ispod naizgled svecane i sretne prilike.
Ljudi koji su njenu djecu odveli u grobnicu sada mogu da uzivaju u svojoj, kao sasvim obicni ljudi za koje niko ne bi naslutio za sta su sposobni. Ista ta djeca ih docekuju na pragu stana onih koje su ubili.
I ono zatvaranje/otvaranje ruku preko lica vise mi govori o mogucnosti i dobrog i loseg, da zapravo ne mozemo znati.
Djelovalo mi je da je kraj mocan upravo zbog te indirektne zlokobnosti i slojeva ispod naizgled svecane i sretne prilike.
Ljudi koji su njenu djecu odveli u grobnicu sada mogu da uzivaju u svojoj, kao sasvim obicni ljudi za koje niko ne bi naslutio za sta su sposobni. Ista ta djeca ih docekuju na pragu stana onih koje su ubili.
I ono zatvaranje/otvaranje ruku preko lica vise mi govori o mogucnosti i dobrog i loseg, da zapravo ne mozemo znati.
- johnnykola
#669 Re: Quo Vadis, Aida?
Ne bih se složio. Nikola je Emirov sin. Punac mi je pričao kakav je perfidni teror nacionalistički u Foči prolazio u osnovnoj školi u pedesetim. A prije toga znamo di su četalji završili po kraju Drugog svjetskog. Kao uvaženi članovi društva po aboliciji. Svi sve znali koji je koga ubijao.
Odvode joj bivši učenici djecu u smrt
Gledamo lica za Novu godinu
Gledamo lica djece na priredbi
Mrka kapa.
Mrka kapa.
- ExNihilo
#670 Re: Quo Vadis, Aida?
Da, svi znamo šta se dešavalo. Ali kakve to veze ima sa Jasmilinom umjetničkom vizijom?johnnykola wrote: ↑16/03/2021 13:42 Ne bih se složio. Nikola je Emirov sin. Punac mi je pričao kakav je perfidni teror nacionalistički u Foči prolazio u osnovnoj školi u pedesetim. A prije toga znamo di su četalji završili po kraju Drugog svjetskog. Kao uvaženi članovi društva po aboliciji. Svi sve znali koji je koga ubijao.
Mrka kapa.
Film o genocidu, film težak koliko Aida jeste, "mora" završiti bittersweet nadom, a nikako nihilizmom.
-
detroit-mercy
#671 Re: Quo Vadis, Aida?
Napises scenario, nadjes finansijere i opleti ako mislis da mozes bolje.murga225883 wrote: ↑16/03/2021 11:28Ma ne valja film dvije pare, moglo se to drugacije obaviti..piupiu wrote: ↑16/03/2021 00:42Jasmila nije pravila dokumentarni film, nego umjetnički film. Film je odličan upravo zato što je sveden na dramu jednog lika i što ne manipuliše plitkim i kratkotrajnim emocijama koje eksplicitne scene izazivaju u ljudima. Ubijanje možeš i na YouTubeu gledati, ali to je horor naših života, nije umjetničko djelo.murga225883 wrote: ↑15/03/2021 19:51
Trebao bi viti fokus vise na stradanje naroda globalno.
A to.kuda ides Aida kao ona se izvukla a ostali pobjeni a ne da stalno vrte pricu od nje.
Nije prikazano ni kako su ih ubijali u fabrici akumulatora..
Nista nije prikazano.
- johnnykola
#672 Re: Quo Vadis, Aida?
Dok Ema sjedi u publici dabogda. Njega bar da nema, pa hajde, sve i s dolaskom u stan. Ovako. Teško... Mislim, to je isto kao lisicu da staviš među piliće i kažeš bude dobro. Možeš misliti. I još ti povijest i trenutno stanje govore da nema šanse da bude dobro. Volio bih, više nego išta, ali oči imam i mozak imam.
-
statixx
#673 Re: Quo Vadis, Aida?
Tako nekako.ExNihilo wrote: ↑16/03/2021 13:32 Aida se vraća među svoje mučitelje, taj dio je jasan iz kadrova u stanu i na stepeništu. Ali sam kraj ima drugačiju notu. Da, Aida je bila učiteljica onom vojniku koji je jezivo pozdravio njene sinove, a onda možda i učestvovao u njihovom ubistvu, baš kao što je sada učiteljica djeci zločinaca. Naizgled, krug je potpun i historija se ponavlja. Ali baš tu, među svojim mučiteljima, dok se krug zatvara, Aida pronalazi nadu.
Zaista je upecatljiva zadnja scena. Kad zelimo nasmijati bebu igramo peekaboo jer bebe nemaju osjecaj permanentnosti objekta i uvijek bivaju iznenadjene kada otkrijete lice. Nakon toga vidimo Aidu, njeno lice je ukoceno i bezizrazajno - jednostavno nema vise zivota u njoj - ali ipak se nazire blagi osmjeh na njenom licu iz prostog razloga sto se radi o djeci, a njihova nevinost pruza nadu.

- johnnykola
#674 Re: Quo Vadis, Aida?
Ovako ja iščitavam, a volio bih da nije tako. U pravu ste, to Jasmila želi, ali mi mozak ne da mira. Govorila je da je samo edukacija izlaz. Tim prije treba dobiti Oscara, pisao sam to već, zbog borbe srca i mozga.
- ExNihilo
#675 Re: Quo Vadis, Aida?
Da, ali sve vrijeme pričamo kako Jasmila ni prošlost (tj. sam genocid) nije tretirala kao skup haaških dokumenata, nego kao ličnu tragediju, jer kako ranije već rekoh, ljudi vjeruju više onome što osjećaju nego činjenicama, statistici, i dokumentima. Zašto bi onda budućnost tretirala drugačije?johnnykola wrote: ↑16/03/2021 13:54 Dok Ema sjedi u publici dabogda. Njega bar da nema, pa hajde, sve i s dolaskom u stan. Ovako. Teško... Mislim, to je isto kao lisicu da staviš među piliće i kažeš bude dobro. Možeš misliti. I još ti povijest i trenutno stanje govore da nema šanse da bude dobro. Volio bih, više nego išta, ali oči imam i mozak imam.
Naravno da je Emir u publici jer su ratni zločinci posvuda u našoj "publici". Na ulicama i u javnom životu. Baš zato što je u publici ne treba se predati nihilizmu niti uvjerenju da će njihova djeca biti ista, i da se balkanska historija sa svakom generacijom ponavlja.
Na toj noti je Jasmila završila.