Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Haris.ba

#4501 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

DonieBrasco wrote: 15/03/2021 11:13
Kako smo saznali iz HDZ-a BiH, čiji je dr. Pehar kadar, oni će predložiti da se u ovoj priči, praktično zaobiđe Zavod za javno zdravstvo FBiH i da cjelokupnu odgovornost preuzme ad hock tim
Sta ovo znaci, zato ovo trazi ne mogu da shvatim zasto bi ovo radio ad hoc tim a ne zavod na nivou entiteta ?
Zavodi redovno nabavljaju vakcine za gripu. Sta je ovo sada saznacemo.
vjeshalica

#4502 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by vjeshalica »

pojebali se interesi i ugradnja eto sta je....
vjeshalica

#4503 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by vjeshalica »

Mido787 wrote: 15/03/2021 12:06
vjeshalica wrote: 15/03/2021 12:05
Mido787 wrote: 15/03/2021 12:01
tebi je jukomunjarskoj četnikuši neko iz SDA dobro podero smrdljivi vlaški šupak
miran sda đukelo!
jebem li ti majakru vlašku, čobansku, kmetovsku
zaboravila si da su te doskora karali begovi i age, majku ti jebem vlašku, kmetovsku
:lol:
Lincoln-Burrows

#4504 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lincoln-Burrows »

Dvoje susjeda mi se cijepilo Astra zeneca cjepivom i imali dva dana izrazito visoku temperaturu i mučninu,
preležali to i evo sada im je bolje, donosio sam im potrepštine ova dva dana.
Capljina74

#4505 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

akcija007 wrote: 14/03/2021 23:13 Nista od vakcinacije u Srbiji. Evo sta sam dobio: odgovor na e mail nakon registracije:

Strani državljani bez prebivališta u Republici Srbiji također mogu iskazati interes za vakcinaciju, ali prednost imaju državljani Republike Srbije, zatim strani državljani koji žive i rade u Republici Srbiji (dodijeljen im je JMBG za strance) i ako postoji mogućnost vakcinisat ćete se . Bit ćete kontaktirani putem e-pošte koju ste ostavili u upitniku kada ste izrazili interes za vakcinacijom.
Imaš punktove ne bi te ni pogledali ko si i šta si.

Primio bi vakcinu bez listi i čekanja.
Capljina74

#4506 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Lincoln-Burrows wrote: 15/03/2021 12:56 Dvoje susjeda mi se cijepilo Astra zeneca cjepivom i imali dva dana izrazito visoku temperaturu i mučninu,
preležali to i evo sada im je bolje, donosio sam im potrepštine ova dva dana.
I Sputnik ima iste te nuspojave. Jedan do dva dana.

Kinez prolazi bez ičega.
kljiks00

#4507 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kljiks00 »

Kinez izgleda najbolji a ovi naši nabavljaju sve osim Kineza
Capljina74

#4508 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

kljiks00 wrote: 15/03/2021 13:20 Kinez izgleda najbolji a ovi naši nabavljaju sve osim Kineza
Kinez daje najkraći imunitet kao i sve vakcine te vrste, ali najstarija i najsigurnija tehnologija.
banjaluka078
Moderator

#4509 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

meridiyan

#4510 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by meridiyan »

daddy-kool wrote: 15/03/2021 11:18 Glupost, ako nije legalno za ZJZ onda nije legalno ni za ad hoc tim. Za šta onda služi ZJZ?
I sta sada :-) :-) Ko je uprskao stvar?
"Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH želi upoznati javnost sa poduzetim aktivnostima, a vezano za postupanje po zaključku Vlade Federacije od 11.03.2021. godine, kojim je zadužen da bez odlaganja zaključi ugovore za nabavu vakcina sa veleprometnicima "MGM Farm" d.o.o. Kakanj i "Krajina Group"
Direktor Federalnog Zavoda za zdravstvo, Davor Pehar, nije potpisao ugovore za nabavku vakcina s firmama MGM Farm Kakanj i Krajinagroup, jer ove firme, iako su poslale ponude za nabavku, nisu dostavile ugovore.

Do problema je došlo, kako su u još u subotu izvjestili mediji, zbog velikih medijskih i političkih pritisaka na dobavljače.

Povodom ovoga oglasili su se iz Zavoda za javno zdravstvo te objasnili šta se dešava sa potpisivanjem ugovora.

- Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH želi upoznati javnost sa poduzetim aktivnostima, a vezano za postupanje po zaključku Vlade Federacije od 11.03.2021. godine, kojim je zadužen da bez odlaganja zaključi ugovore za nabavu cjepiva sa veleprometnicima "MGM Farm" d.o.o. Kakanj i "Krajina Group" d.o.o. Banja Luka, a koje je odobrila Vlada Federacije BiH.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH odabrani veleprometnici NISU DOSTAVILI potrebnu dokumentaciju, kao ni konačnu ponudu neophodnu za zaključivanje ugovora ni nakon roka koji im je naznačen u dopisu (subota, 11.03.2021. godine do 11:00h), te stoga Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nije mogao potpisati ugovore s istim."
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#4511 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Dado dijasporitus »

banjaluka078 wrote: 15/03/2021 14:12 Sprej za nos protiv korone?

https://jewishnews.timesofisrael.com/is ... k-rollout/
Citao sam o ovome, ne konkretno o spreju, ali o konceptu da gornji raspiratorni sistem kao prva mjera odbrane kad otkrije viruse daje signale tijelu da pocne praviti antitijela, ne samo za koronu vec i za druge raspiratorne bolesti. Nesto kao lokalizovana instant vakcina.
sve_ovo_ja

#4512 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by sve_ovo_ja »

Njemacka zaustavlja vakcinaciju sa Astra Zeneca vakcinama...

https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2 ... chland-aus
banjaluka078
Moderator

#4513 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Dado dijasporitus wrote: 15/03/2021 14:21
Citao sam o ovome, ne konkretno o spreju, ali o konceptu da gornji raspiratorni sistem kao prva mjera odbrane kad otkrije viruse daje signale tijelu da pocne praviti antitijela, ne samo za koronu vec i za druge raspiratorne bolesti. Nesto kao lokalizovana instant vakcina.
Da.
Evo, Rusi takođe rade Sputnik u spreju.
https://interfax.com/newsroom/top-stories/71050/
daddy-kool

#4514 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

meridiyan wrote: 15/03/2021 14:20
I sta sada :-) :-) Ko je uprskao stvar?
Fadil.
Trebao je održati riječ.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#4515 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Istinu govorim »

sve_ovo_ja wrote: 15/03/2021 15:41 Njemacka zaustavlja vakcinaciju sa Astra Zeneca vakcinama...

Ovdje se vidi vizionarski potez docekivanja vučića i indijskih vakcina :lol:
last mohicans

#4516 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

Prof. dr. Mirsad Kacila napustio je današnju sjednicu "Ad hoc tima" za pregovore s proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima kojoj u Sarajevu putem videolinka prisustvuje i federalni premijer, Fadil Novalić.

Sjednica, čije smo održavanje najavili jutros, sazvana je nakon cjelokupne dramatične situacije s nabavkom vakcina za Federaciju BiH i činjenicom da nisu potpisani ugovori s dobavljačima do krajnjeg roka koji je istekao danas u 10 sati.

Uradili puno posla
Nakon što je potvrđeno da su izabrani dobavljači MGM Farm Kakanj i Krajina Group iz Banje Luke zatražili dodatnih 48 sati za dostavljanje neophodne dokumentacije, u međuvremenu su se pojavile nove tri kompanije zainteresirane za nabavku vakcina te se na sjednici Ad hoc tima pokušalo iznaći rješenje situacije.

- Insistiralo se na nečemu što nema osnove. Nisu se stekli uslovi za dalji rad u procesu nabavke vakcina i ja nisam želio biti dio te priče, a moje kolege iz Tima, naravno, imaju pravo na to i neka nastave raditi onako kako misle da trebaju. Meni je, zaista, impozantna neprofesionalnost onih koji trebaju biti vođe i onih koji trebaju upravljati sistemom, a koji se u zadnjih pola godine ponašaju kao da ne postoje - kazao nam je prof. dr. Kacila.

Istaknuo je da je "Ad hoc tim" koji je formiran kako bi Vladi FBiH i Zavodu za javno zdravstvo pomogao u procesu nabavke vakcine, svojom ulogom u samo dva dana uradio jako puno posla i to, kako je naveo, mnogo više nego je sama Vlada FBiH uradila u zadnjih pola godine.

Nemogućnost da se adekvatno reaguje
- Cijeli proces smo završili i prepustili odluku Vladi F BiH. Međutim, ta odluka se u ekstremno brzom roku zakomplicirala. Na uslovljavanja ne želim pristajati , jer sam insistirao na tome da se , najprije, pribavi potrebna dokumentacija, a potom da se krene u proces nabavke - rekao nam je on.

Prof. Kacila je, na kraju, uputio poruku građanima:

- Ko god može i gdje god može neka se vakciniše. Jer, čekajući uvaženu gospodu da nešto naprave, bojim se da to neće dočekati. Zbog načina na koji rade i kako rade, stičem dojam ili da ne znaju ili ne žele biti uključeni u proces 24 sata dnevno, onako, kako to u drugim državama čine predsjednici vlada, koji direktno komuniciraju sa subjektima koji se bave proizvodnjom vakcina.

Nažalost, mi nemamo tu mogućnost, jer naše vodeće glave, jednostavno, pokušavaju da im neko drugi završi posao. Ovo je jedno rasulo i nemogućnost da se adekvatno reaguje, da se povuku promptni i direktni potezi, a samo s jednim ciljem - zaštite stanovništva Federacije BiH-potcrtao je on.
Aequus

#4517 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Aequus »

last mohicans wrote: 15/03/2021 16:41
Prof. dr. Mirsad Kacila napustio je današnju sjednicu "Ad hoc tima" za pregovore s proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima kojoj u Sarajevu putem videolinka prisustvuje i federalni premijer, Fadil Novalić.

Sjednica, čije smo održavanje najavili jutros, sazvana je nakon cjelokupne dramatične situacije s nabavkom vakcina za Federaciju BiH i činjenicom da nisu potpisani ugovori s dobavljačima do krajnjeg roka koji je istekao danas u 10 sati.

Uradili puno posla
Nakon što je potvrđeno da su izabrani dobavljači MGM Farm Kakanj i Krajina Group iz Banje Luke zatražili dodatnih 48 sati za dostavljanje neophodne dokumentacije, u međuvremenu su se pojavile nove tri kompanije zainteresirane za nabavku vakcina te se na sjednici Ad hoc tima pokušalo iznaći rješenje situacije.

- Insistiralo se na nečemu što nema osnove. Nisu se stekli uslovi za dalji rad u procesu nabavke vakcina i ja nisam želio biti dio te priče, a moje kolege iz Tima, naravno, imaju pravo na to i neka nastave raditi onako kako misle da trebaju. Meni je, zaista, impozantna neprofesionalnost onih koji trebaju biti vođe i onih koji trebaju upravljati sistemom, a koji se u zadnjih pola godine ponašaju kao da ne postoje - kazao nam je prof. dr. Kacila.

Istaknuo je da je "Ad hoc tim" koji je formiran kako bi Vladi FBiH i Zavodu za javno zdravstvo pomogao u procesu nabavke vakcine, svojom ulogom u samo dva dana uradio jako puno posla i to, kako je naveo, mnogo više nego je sama Vlada FBiH uradila u zadnjih pola godine.

- Cijeli proces smo završili i prepustili odluku Vladi F BiH. Međutim, ta odluka se u ekstremno brzom roku zakomplicirala. Na uslovljavanja ne želim pristajati , jer sam insistirao na tome da se , najprije, pribavi potrebna dokumentacija, a potom da se krene u proces nabavke - rekao nam je on.

- Ko god može i gdje god može neka se vakciniše. Jer, čekajući uvaženu gospodu da nešto naprave, bojim se da to neće dočekati. Zbog načina na koji rade i kako rade, stičem dojam ili da ne znaju ili ne žele biti uključeni u proces 24 sata dnevno, onako, kako to u drugim državama čine predsjednici vlada, koji direktno komuniciraju sa subjektima koji se bave proizvodnjom vakcina.

Nažalost, mi nemamo tu mogućnost, jer naše vodeće glave, jednostavno, pokušavaju da im neko drugi završi posao. Ovo je jedno rasulo i nemogućnost da se adekvatno reaguje, da se povuku promptni i direktni potezi, a samo s jednim ciljem - zaštite stanovništva Federacije BiH-potcrtao je on.
Nije mi jasno odkud sad 3 nove kompanije? sta su cekale te kompanije do vikenda?

Ovo mi izgleda kao da neko opet hoce dodatno da se ugradi u nesto pa gura neke nove kompanije....
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#4518 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Istinu govorim »

Francuska i Italija obustavile Astrazenecu. U Gruziji od 43k doza namijenjeno zdravstvenim radnicima, 2k samo voljno primit astrazenecu :lol:
Capljina74

#4519 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Dado dijasporitus wrote: 15/03/2021 14:21
banjaluka078 wrote: 15/03/2021 14:12 Sprej za nos protiv korone?

https://jewishnews.timesofisrael.com/is ... k-rollout/
У мојој струци се пилићи вакцинишу аеросолом интраназално или и/окуларно.
akcija007

#4520 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Haos danas na ad hoc komisiji
Kacila napustio sjednicu
Kaze ko god moze nek ide bilo gdje da se vakcinise
Mi cemo pomrijeti ovdje
hadzinicasa

#4521 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by hadzinicasa »

last mohicans wrote: 15/03/2021 16:41

Uradili puno posla

Ne mogu ni zamisliti koji je to diletantizam i ciganluk....
Van Halen

#4522 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Van Halen »

Znao sam da ce ovako biti i da ce ubice na vlasti slijegati ramenima. Moglo se i pretpostaviti da ce se izmedju silnih skijasa ubaciti i ljudi s opasnim sojem i napravit belaj u Sarajevu. Tacno se to moze vidjeti po tome sto je u Sarajevu haos ostali gradovi imaju malo pogoršanje
Naslovnica

#4523 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

akcija007 wrote: 15/03/2021 17:10 Haos danas na ad hoc komisiji
Kacila napustio sjednicu
Kaze ko god moze nek ide bilo gdje da se vakcinise
Mi cemo pomrijeti ovdje
Pa normalno da je napustio kada je vidio sa kakvim diletantima ima posla i šta se radi.
I još Frljoka prijeti Peharu otkazom ako ne potpiše.
Prvo papiri gospodo.
:wink:
Vezirbh

#4524 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Vezirbh »

Istinu govorim wrote: 15/03/2021 16:29
sve_ovo_ja wrote: 15/03/2021 15:41 Njemacka zaustavlja vakcinaciju sa Astra Zeneca vakcinama...

Ovdje se vidi vizionarski potez docekivanja vučića i indijskih vakcina :lol:
Primio doticnu i posto imam priliku vidjeti kako virus svaki dan odnosi ljude, opet bih se s doticnom vakcinisao
akcija007

#4525 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Evo sada i Bosnalijek moze da nabavi vakcine. Pa gdje su do sada bili!?
Locked