Sarajevo Construction
- Haris.ba
#15376 Re: Sarajevo Construction
A vidi sad, ja ti imam konkretno iskustva sa Benisom. Bas sa prvom lamelom. Nikakve vlage nema. Ali, stan osuncan, naravno da se ostavio da se isusi prije useljenja. Kad se kupovalo uslo se sa higrometrom.
A znam za te probleme. I to je mislim na drugoj lameli. Koliko se sjecam imali su ih stanovi na vrhu, i okrenuti sjeverno. Ima stanova samo sjevernije okrenutih, plus su kako je na U zgrada zaklonjeni sa pogledom. Sunca ni nacrtanog.
A znam za te probleme. I to je mislim na drugoj lameli. Koliko se sjecam imali su ih stanovi na vrhu, i okrenuti sjeverno. Ima stanova samo sjevernije okrenutih, plus su kako je na U zgrada zaklonjeni sa pogledom. Sunca ni nacrtanog.
Last edited by Haris.ba on 14/03/2021 17:25, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#15377 Re: Sarajevo Construction
Da, ovi su predzadnji sprat, i cijeli sprat je imao probleme. Stan gleda na vatrogasce ako sam dobro vidio, jeste sjeverna strana.
Inace meni licno je ono odlicna lokacija, odlicno susjedstvo, mirno manje vise, cak sam se nekad i bavio mislju tamo uzeti stan.
Inace meni licno je ono odlicna lokacija, odlicno susjedstvo, mirno manje vise, cak sam se nekad i bavio mislju tamo uzeti stan.
- drug_profi
#15378 Re: Sarajevo Construction
Reci ba fino "aj'ne seri". Jer bih ja tebi to rekao na ovaj tvoj upis.
Ili fino procitaj sta je napisano.
Ljudi zive cijeli zivot na Otoci i kupe stanove u novogradnji u komsiluku. Zasto? Jer mogu i jer su htjeli da stvore prihod rentanjem starih stanova sa starim namjestajem.
I imaju sad iz prve ruke iskustvo kako to izgleda. Nisu zadovoljni, smatraju da je stara gradnja iz sedamdesetih u kojoj su zivjeli skoro 50 godina mnogo kvalitetnija.
Ovamo jeste veća šminka. Neporecivo. Ali ofucaće se i to i vidjećemo na šta će sve ličiti.
- DoradO
#15379 Re: Sarajevo Construction
Hahah sta si se upalio, sve ok, upravu sidrug_profi wrote: ↑14/03/2021 18:38Reci ba fino "aj'ne seri". Jer bih ja tebi to rekao na ovaj tvoj upis.
Ljudi zive cijeli zivot na Otoci i kupe stanove u novogradnji u komsiluku. Zasto? Jer mogu i jer su htjeli da stvore prihod rentanjem starih stanova sa starim namjestajem.
I imaju sad iz prve ruke iskustvo kako to izgleda. Nisu zadovoljni, smatraju da je stara gradnja iz sedamdesetih u kojoj su zivjeli skoro 50 godina mnogo kvalitetnija.
Ovamo jeste veća šminka. Neporecivo. Ali ofucaće se i to i vidjećemo na šta će sve ličiti.
- Dosadno mii
#15380 Re: Sarajevo Construction
Sto znaci da je starogradnja ofucana i jestedrug_profi wrote: ↑14/03/2021 18:38Reci ba fino "aj'ne seri". Jer bih ja tebi to rekao na ovaj tvoj upis.
-
u-pet-deka
- drug_profi
#15382 Re: Sarajevo Construction
Jeste naravno. Ali znas kako se kaze: dobra japija se moze popraviti, losa ne moze.Dosadno mii wrote: ↑14/03/2021 20:24Sto znaci da je starogradnja ofucana i jestedrug_profi wrote: ↑14/03/2021 18:38Reci ba fino "aj'ne seri". Jer bih ja tebi to rekao na ovaj tvoj upis.
Razumijem ljude koji hoce novogradnju. Ali iskustvo te na kraju nauci. Nije sve u sjajnim liftovima i podzemnim garazama.
-
BadBoy
#15383 Re: Sarajevo Construction
Jesu to one zgrade malo prije Skenderije, izadječak sa šibicama wrote: ↑14/03/2021 17:11 Da, ovi su predzadnji sprat, i cijeli sprat je imao probleme. Stan gleda na vatrogasce ako sam dobro vidio, jeste sjeverna strana.
OS Vladislav Škarić?
- dječak sa šibicama
#15384 Re: Sarajevo Construction
Ne, ja govorim o Benisu na Stupu, kod veterinarske stanice i crkve.BadBoy wrote: ↑14/03/2021 22:05Jesu to one zgrade malo prije Skenderije, izadječak sa šibicama wrote: ↑14/03/2021 17:11 Da, ovi su predzadnji sprat, i cijeli sprat je imao probleme. Stan gleda na vatrogasce ako sam dobro vidio, jeste sjeverna strana.
OS Vladislav Škarić?
- So What!
#15385 Re: Sarajevo Construction
Centralna banka ne trosi budzetski novac vec svoj, to je kao i javno preduzece, nije ustanova. Drzavne institucije, a pogotovo ozbiljnije ove poput Centralne banke BiH moraju imati vlastite zgrade, jer smijesno bi bilo da budu podstanari.high_volume wrote: ↑14/03/2021 08:15Meni se jedino ne sviđa činjenica da Centralna banka investira budžetski novac u ovaj projekat. CB se ponaša kao kakva tajkunska organizacija, investicioni fond, građevinska firma, itd. Kao institucija koja brine o državnom novcu, ona - uprava i njen direktor, rasipa ga. Očit je da su krcati parama i ne znaju šta će s njima. A mogli su komotno unajmiti zgradu SDK u Titovoj, onolika mogla bi servisirati sve službe CB, i da još ima prostora za druge. A i u blizini su glavne zgrade CB i njihove pomoćne iza Brazila. Sve bi bilo u 200 m.
Da se radi o nekoj drzavnoj agenciji, pa i nekako, ali ovdje govorimo o jednoj od najvaznijih institucija u drzavi, koja je vezana za novac i tu ne bi trebalo biti dileme oko izgradnje zgrade.
Gradjani naravno imaju pravo na odgovore, pogotovo na pitanja da li ima potrebe za tolikim nekretninama i je li to bas mora biti Hastahana, ali mislim da sto se tice strukture i poslovanja Centralne banke BiH gradjani se mogu informisati bez vecih problema.
- Haris.ba
#15386 Re: Sarajevo Construction
Nema CB svoj novac, niti je ko javno preduzece. Niti u sustini zaradjuje novac. Osim ako zarada nije kamata od deviznih rezervi.So What! wrote: ↑15/03/2021 10:57
Centralna banka ne trosi budzetski novac vec svoj, to je kao i javno preduzece, nije ustanova. Drzavne institucije, a pogotovo ozbiljnije ove poput Centralne banke BiH moraju imati vlastite zgrade, jer smijesno bi bilo da budu podstanari.
Da se radi o nekoj drzavnoj agenciji, pa i nekako, ali ovdje govorimo o jednoj od najvaznijih institucija u drzavi, koja je vezana za novac i tu ne bi trebalo biti dileme oko izgradnje zgrade.
Gradjani naravno imaju pravo na odgovore, pogotovo na pitanja da li ima potrebe za tolikim nekretninama i je li to bas mora biti Hastahana, ali mislim da sto se tice strukture i poslovanja Centralne banke BiH gradjani se mogu informisati bez vecih problema.
Nesto ko kad bi se sin hvalio kako mlati pare na kamatama od babinih sredstava u banci.
To je institucija isto ko Parlament, Predsjednistvo, Ustavni sud....
Sve ostalo se slazem.
-
high_volume
#15387 Re: Sarajevo Construction
Tako jeHaris.ba wrote: ↑15/03/2021 15:09Nema CB svoj novac, niti je ko javno preduzece. Niti u sustini zaradjuje novac. Osim ako zarada nije kamata od deviznih rezervi.So What! wrote: ↑15/03/2021 10:57
Centralna banka ne trosi budzetski novac vec svoj, to je kao i javno preduzece, nije ustanova. Drzavne institucije, a pogotovo ozbiljnije ove poput Centralne banke BiH moraju imati vlastite zgrade, jer smijesno bi bilo da budu podstanari.
Nesto ko kad bi se sin hvalio kako mlati pare na kamatama od babinih sredstava u banci.
Sve ostalo se slazem.
- Cossack
#15388 Re: Sarajevo Construction
Ono što znam jeste da uposlenici CB nemaju status državnih službenika. Ergo, plate su im mnogo većeHaris.ba wrote: ↑15/03/2021 15:09Nema CB svoj novac, niti je ko javno preduzece. Niti u sustini zaradjuje novac. Osim ako zarada nije kamata od deviznih rezervi.So What! wrote: ↑15/03/2021 10:57
Sve ostalo se slazem.
- So What!
#15389 Re: Sarajevo Construction
Uložili u zlato i izgubili 72,7 milijuna marakaHaris.ba wrote: ↑15/03/2021 15:09Nema CB svoj novac, niti je ko javno preduzece. Niti u sustini zaradjuje novac. Osim ako zarada nije kamata od deviznih rezervi.
Sve ostalo se slazem.
Večernji ListCB BiH je prošle godine ostvario gubitak od čak 91,3 milijuna KM
Pema službenom godišnjem izvješću o poslovanju za 2013. godinu, Centralna banka BiH je prošle godine izgubila 72,7 milijuna KM investiranjem u zlato, čime je potvrđeno pisanje poslovnog portala CAPITAL.ba iz siječnja ove godine, prenosi Večernji list.
Poslovali s gubitkom
Prema istom izvješću, Centralna banka je prikazala da je prošlu godinu završila s 30 milijuna maraka neto dobiti, što je četiri milijuna manje nego 2012. godine.
Međutim, ako se uračunaju i ostale stavke, što je revizor jasno naznačio u godišnjem izvješću, vidljivo je da je CB zapravo ostvario sveukupan gubitak od čak 91,3 milijuna KM jer su samo na ulaganju u zlato izgubili 72,7 milijuna KM koliko je pala njegova vrijednost na svjetskom tržištu.
Preciznije, na promjeni fer vrijednosti monetarnog zlata CB je izgubio 72,744.000 KM, na promjeni u vrijednosti imovine raspoložive za promjenu 26,397.000 KM, te na fer vrijednosti realiziranih dobitaka od financijske imovine raspoložive za prodaju prenesenih u bilancu uspjeha dodatnih 22,294.000 KM. Kada se sve zbroji, ostvaren je sveukupan gubitak od 91,349.000 KM.
Banka drži monetarno zlato na računu u banci u Švicarskoj. Vrijednost monetarnog zlata na dan 31. prosinca 2013. godine iznosi 164,144.000 KM, što predstavlja 96.000 unci zlata po cijeni od 1710 KM po unci. CB BiH je do sada u zlato uložio 243,489.155 KM. To zlato je 31. prosinca lani vrijedilo samo 164 milijuna KM, što znači da je samo na ovom ulaganju izgubljeno više od 70 milijuna KM.
Podjela dobiti
CB će od 30 milijuna KM prikazane neto dobiti u proračun institucija BiH uplatititi 18 milijuna ili 60% dobiti, a ostatak od 12 milijuna raspodijelit će u rezerve (zadržanu dobit). Naime, CB godinama, po Zakonu isplaćuje dobit u proračun institucija BiH.
Republika Srpska je prije nekoliko godina zatražila izmjenu Zakona prema kojem bi se dobit isplaćivala entitetima srazmjerno njihovom osnivačkom kapitalu Centralne banke, ali sve je ostalo na inicijativi.
Samo na naknade članovima upravljačke strukture Centralne banke (članovi Uprave, Upravno vijeće i Ured glavnog internog revizora) lani je potrošeno 1,4 milijuna maraka.
- VladaFBiH
#15390 Re: Sarajevo Construction
ako su ga zadržali sad su u velikom plusu jer je zlato sada dosta skuplje nego što je bilo kada su ga kupovali...So What! wrote: ↑15/03/2021 17:00Uložili u zlato i izgubili 72,7 milijuna marakaHaris.ba wrote: ↑15/03/2021 15:09Nema CB svoj novac, niti je ko javno preduzece. Niti u sustini zaradjuje novac. Osim ako zarada nije kamata od deviznih rezervi.
Sve ostalo se slazem.
Večernji ListCB BiH je prošle godine ostvario gubitak od čak 91,3 milijuna KM
Pema službenom godišnjem izvješću o poslovanju za 2013. godinu, Centralna banka BiH je prošle godine izgubila 72,7 milijuna KM investiranjem u zlato, čime je potvrđeno pisanje poslovnog portala CAPITAL.ba iz siječnja ove godine, prenosi Večernji list.
Poslovali s gubitkom
Prema istom izvješću, Centralna banka je prikazala da je prošlu godinu završila s 30 milijuna maraka neto dobiti, što je četiri milijuna manje nego 2012. godine.
Međutim, ako se uračunaju i ostale stavke, što je revizor jasno naznačio u godišnjem izvješću, vidljivo je da je CB zapravo ostvario sveukupan gubitak od čak 91,3 milijuna KM jer su samo na ulaganju u zlato izgubili 72,7 milijuna KM koliko je pala njegova vrijednost na svjetskom tržištu.
Preciznije, na promjeni fer vrijednosti monetarnog zlata CB je izgubio 72,744.000 KM, na promjeni u vrijednosti imovine raspoložive za promjenu 26,397.000 KM, te na fer vrijednosti realiziranih dobitaka od financijske imovine raspoložive za prodaju prenesenih u bilancu uspjeha dodatnih 22,294.000 KM. Kada se sve zbroji, ostvaren je sveukupan gubitak od 91,349.000 KM.
Banka drži monetarno zlato na računu u banci u Švicarskoj. Vrijednost monetarnog zlata na dan 31. prosinca 2013. godine iznosi 164,144.000 KM, što predstavlja 96.000 unci zlata po cijeni od 1710 KM po unci. CB BiH je do sada u zlato uložio 243,489.155 KM. To zlato je 31. prosinca lani vrijedilo samo 164 milijuna KM, što znači da je samo na ovom ulaganju izgubljeno više od 70 milijuna KM.
Podjela dobiti
CB će od 30 milijuna KM prikazane neto dobiti u proračun institucija BiH uplatititi 18 milijuna ili 60% dobiti, a ostatak od 12 milijuna raspodijelit će u rezerve (zadržanu dobit). Naime, CB godinama, po Zakonu isplaćuje dobit u proračun institucija BiH.
Republika Srpska je prije nekoliko godina zatražila izmjenu Zakona prema kojem bi se dobit isplaćivala entitetima srazmjerno njihovom osnivačkom kapitalu Centralne banke, ali sve je ostalo na inicijativi.
Samo na naknade članovima upravljačke strukture Centralne banke (članovi Uprave, Upravno vijeće i Ured glavnog internog revizora) lani je potrošeno 1,4 milijuna maraka.
- Haris.ba
- So What!
#15392 Re: Sarajevo Construction
Malo sam se pogresno izrazio, nema bas potpunu nezavisnost javnog preduzeca, ali definitivno ima siru poslovnu autonomiju od klasicne drzavne institucije, sto sam i dokazao, naravno.
Harise, nista licno naravno, samo branim svoju tvrdnju, jer rijetko sta izjavim bez pokrica.
- Haris.ba
#15393 Re: Sarajevo Construction
Ma nije ovo nista licno. Narod prvo misli da je to ko klasicna banka. Pa onda misli da je to klasicna drzavna sluzba. Pa misli da joj je cilj zaradjivati pare....
Meni je zanimljiva prica o nekom perimetru, ljudima sa puskama koji ce cuvati.
To je tako vazna institucija da bi joj ja dzaba davao zemljiste.
Jesu lose iskomunicirali zasto Hastahana. I opcina je trebala im dati parcelu na Marin dvoru prema Parlamentu. Ali, sve je to prica izgradnje u Sarajevu. Samo crno bijelo.
Meni je zanimljiva prica o nekom perimetru, ljudima sa puskama koji ce cuvati.
To je tako vazna institucija da bi joj ja dzaba davao zemljiste.
Jesu lose iskomunicirali zasto Hastahana. I opcina je trebala im dati parcelu na Marin dvoru prema Parlamentu. Ali, sve je to prica izgradnje u Sarajevu. Samo crno bijelo.
- So What!
#15394 Re: Sarajevo Construction
Kako će izgledati megaprojekat saudijskih investitora u BiH
Biznis InfoDar Al Arkan, vodeća kompanija za razvoj nekretnina u Saudijskoj Arabiji, počela je prodaju nekretnina u okviru svog 500 miliona saudijskih reala (preko 218 miliona KM) vrijednog projekta izgradnje luksuznih kuća i stanova za odmor u Bosni i Hercegovini.
Kako navodi ova kompanija, projekat nudi priliku za posjedovanje još jednog doma u utočištu mira i tišine u srcu Evrope na lokaciji koja postaje jedna od najpoželjnijih destinacija za ulaganja i odmore.
Potencijalni kupci bit će pozvani da odaberu omiljeno mjesto i odaberu svoj model vile iz niza opcija.
Nazvan Sidra, što znači život među šumama, projekat od 500.000 m2 bit će okružen s 20.000 autohtonih stabala i najveći je pojedinačni projekat nekretnina u Bosni.
Rok za radove 36 mjeseci
Nudit će zatvorenu zajednicu vila visokih specifikacija dizajniranih za moderan život, u području klasificiranom kao jedno od najzdravijih i najčišćih na Balkanu.
Radovi na lokaciji počinju ovog ljeta a završetak je planiran u roku od 36 mjeseci.
Yousef Bin Abdullah Al Shalash, predsjedavajući Dar Al Arkana rekao je ranije kako su ponosni što saudijski brendovi mogu rasti i u inostranstvu i efikasno se natjecati te širiti ime Saudijske Arabije.
“Nakon pokretanja našeg projekta u Dubaiju, sada se širimo u Bosnu koji predstavlja zlatnu priliku za kupovinu vrhunske nekretnine u vrlo poželjnoj evropskoj destinaciji i vjerujemo da će privući bosanske, saudijske i međunarodne investitore. Drago nam je što sarađujemo s lokalnim bosanskim arhitektima, savjetnicima i izvođačima na ovom projektu. Takođe pozdravljam brzu vladinu dodjelu dozvola za početak projekta, što takođe pokazuje želju Bosne da privuče strane investitore”, kazao je on.
Emir Ferović, direktor operacija kompanije Real Engineering & Consulting koja rukovodi dizajnom i realizacijom projekta kazao je kako je Bosna kulturalna destinacija koja kombinira istoriju, mediteransku klimu i zadivljujuće prirodno okruženje sa izvrsnim vezama s ostatkom Evrope.
“Popularnost ove destinacije brzo raste a ovaj projekat pruža priliku za savršeno ulaganje za one koji žele biti dio luksuznog turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji”, kazao je Ferović.
Dodao je “Sidra će biti prekrasno utočište za one koji se žele opustiti u privatnoj zajednici zatvorenih vrata okruženi luksuznim objektima i uslugama”.
Projekat će uključivati savremene vile inspirisane lokalnom arhitekturom i odlikovat će se modernim interijerima koji se skladno stapaju sa spektakularnim pogledom.
Sadržaji na lokaciji uključuju sistem zatvorenih vila, kafić, supermarket, teretanu, spa centar, dečije igralište i butik hotel sa 5 zvjezdica.
Inače, Dar Al Arkan osnovalo je 1994. šest istaknutih poslovnih porodica, a riječ je saudijskom dioničkom društvu sa sjedištem u Rijadu. Firma je, kako se navodi, aktivna u izgradnji nekretnina u Saudijskoj Arabiji, s projektima u cijeloj zemlji i u UAE-u. Ima međunarodne urede u Dubaiju, Londonu i BiH.
Projekat u Bosni i Hercegovini njihov je prvi takav iskorak na evropsko tlo.
BiznisInfo već pisao o projektu
Podsjetimo, BiznisInfo je ranije pisao da je ova kompanije registrovala dvije firme u BiH, kupila zemljište u Varešu te pokrenula proceduru dobijanja dozvola od tamošnjih lokalnih vlasni.
Kako smo pisali, riječ je o kompanijama Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. koje planiraju graditi veliko naselje sa više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici sa Kantonom Sarajevo.
Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.
Općinsko vijeće Vareš je 30. jula 2020. donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” i Nacrta Odluke o provođenju Regulacionog plana “Toljenak 1”.
Obuhvat prostora Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” iznosi 54 hektara u vlasništvu firmi “Prima Real Estate d.o.o.” Sarajevo i “Luxury Real Estate d.o.o.” Sarajevo. Vlasnik kompanija “Prima Real Estate d.o.o.” i “Luxury Real Estate d.o.o.” je upravo kompanija “Dar Al Arkan Property Development L.L.C.” iz Dubaija.
- So What!
#15395 Re: Sarajevo Construction
Saudi developer unveils $133m luxury 'second home' project in Bosnia
Arabian BusinessDar Al Arkan says Sidra project will be surrounded by 20,000 native trees and is the largest single real estate project in Bosnia
Named Sidra, meaning life among the forests, the 500,000 sq m development will be surrounded by 20,000 native trees and is the largest single real estate project in Bosnia.
Saudi developer Dar Al Arkan has released its new SR500 million ($133 million) luxury vacation and housing development in Bosnia for sale.
The project offers the opportunity to own a second home within the heart of Europe, the company said, adding that work will begin on site this summer.
The development will incorporate contemporary villas inspired by local architecture as well as a clubhouse, café, supermarket, gym, spa, children’s playground and a five-star boutique hotel.
Dar Al Arkan said the infrastructure and clubhouse is scheduled for completion within 36 months.
It added that potential buyers will be invited to select their preferred site and choose their model of villa from a range of options.
Named Sidra, meaning life among the forests, the 500,000 sq m development will be surrounded by 20,000 native trees and is the largest single real estate project in Bosnia.
It will offer a gated community of high-spec villas in an area classified as one of the healthiest and cleanest in the Balkans.
Yousef Bin Abdullah Al Shalash, chairman of Dar Al Arkan, said: “We are proud that Saudi local brands can go overseas and compete effectively and spread the name of Saudi Arabia.
"After launching our project in Dubai, we are now expanding into Bosnia which presents a golden opportunity to purchase a piece of prime real estate in a highly desirable European destination and we believe it will attract Bosnian, Saudi and international investors. We are delighted to collaborate with local Bosnian architects, consultants and contractors on this project.
"We also applaud the swift government granting of licenses to start the project, which also demonstrates Bosnia’s desire to attract foreign investors.”
Emir Ferovic, director of operations of real engineering & consulting company, who is managing the design and execution of the project, added: “Bosnia is a cultural destination which combines history, a Mediterranean climate and a stunning natural environment with excellent links to the rest of Europe. It is rapidly growing in popularity and this development provides the perfect investment for those wishing to be part of the country’s developing luxury tourism and hospitality sector.”
-
foxlife
#15396 Re: Sarajevo Construction
Dobro mu ine dal ar arkan 
-
Aequus
#15397 Re: Sarajevo Construction
Ovo je baš ozbiljna firma, mozda jedna od najozbiljnijih sa bliskog istoka sto je dosla kod nas....
Jedna od rijetkih sa referencama (pogledajte samo web page njihov).
Jedna od rijetkih sa referencama (pogledajte samo web page njihov).
-
foxlife
#15398 Re: Sarajevo Construction
Ma nisam rekao da nije ozbiljna nego ime je malo diskutabilno na ovim prostorima
-
Aequus
- So What!
#15400 Re: Sarajevo Construction
A i realno, ovo će se graditi na teritoriji općine Vareš, u ovom dijelu koji naginje ka Sarajevu. Neka oprosti raja, što je ovo postavljeno na temu o izgradnji u Sarajevu, ali eto neki uvid i u ovaj projekat.
Vareš je haman postao sinonim za siromašnu i od svih zaboravljenu općinu, zlatna groznica i Arapi bi mogla biti neka šansa da se nešto desi u ovom gradu.
Vareš je haman postao sinonim za siromašnu i od svih zaboravljenu općinu, zlatna groznica i Arapi bi mogla biti neka šansa da se nešto desi u ovom gradu.