Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
kuruma

#2026 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by kuruma »

JohnnyS wrote: 11/03/2021 10:06
kuruma wrote: 11/03/2021 10:04
JohnnyS wrote: 11/03/2021 10:01

Ti znaš da bar 98 od 100 zaraženih preživi?
I zbog toga trebamo zanemariti ove što umiru od korone, kolateralna šteta je li? Reci to nekome ko je zbog korone izgubio brata, sina, prijatelja pa vidi kako ćeš se provesti.
Ljudi umiru od svega. Je li ne smijem reći da sam kupio novi auto nekom kome je netko nastradao u prometnoj nesreći
Promašio si planetu s poredjenjem. Ako znamo da djeca vrlo lako mogu donijeti virus kući i da kao posljedica toga vrlo lako može biti da nekoga pošalješ u bolnicu ili u grob onda to radije uporedi sa nasumičnim pucanjem iz pištolja - možda nećeš nikoga pogoditi, možda ćeš nekoga poslati u bolnicu a možda nekoga u grob. To što ćeš ti od 100 ljudi ubiti dvoje nije ništa strašno?
JohnnyS wrote: 11/03/2021 10:21 Ne gurnemo pod tepih. Ne ubijaju djeca, virus ubija.
Isto da kažeš ne ubijam ja, pištolj ubija. Wtf???
laik1981

#2027 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Djeca su ubice. Bravo pameti i zdravi razumu..
Naslovnica

#2028 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

_BataZiv_0809 wrote: 11/03/2021 10:44 Skola nije samo ucenje nastavnog gradiva pobogu si brate, ovdje ko da niko nije isao u skolu.
Ma džaba je pričati.
Fakat ponekad imam osjećaj da ih ima koji bi voljeli da se djeca nikada ne vrate u školske klupe.
Mate_Miso_Kovac

#2029 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mate_Miso_Kovac »

Škola je za kurvaluke :evil: Kakva ba nauka i obrazovanje :D
JohnnyS

#2030 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

laik1981 wrote: 11/03/2021 11:11 Djeca su ubice. Bravo pameti i zdravi razumu..
Stvarno je nevjerojatno kako pojedini razmišljaju.
laik1981

#2031 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

JohnnyS wrote: 11/03/2021 11:13
Morbidno, bolesno i krajnje neinteligentno, da ne kazem kakvu grublju rijec..
Iker C

#2032 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Mate_Miso_Kovac wrote: 11/03/2021 11:13 Škola je za kurvaluke :evil: Kakva ba nauka i obrazovanje :D
Tako je, djeca trebaju da idu u mekteb.
daddy-kool

#2033 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

JohnnyS wrote: 11/03/2021 10:21 Danas počinje cijepljenje u bolnicama što je po meni pogrešno, mi u bolnicama imamo full opremu i ne znam koliko se uopće medicinskog osoblja zarazilo na poslu ako slijede pravilnu zaštitu (a slijede).
Izuzetno je rijetko da se neko zarazio pod opremom pa makar i u najdirektnim kontaktu sa zaraženim, obično se zaraze na pauzama, kafama, u okviru porodice kada se opuste i budu bez zaštitne opreme.
daddy-kool

#2034 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

beautyfool wrote: 11/03/2021 10:31

Ja jedino sto smatram da je bitno u skoli je usmjeravanje nastavnika i interakcija/socijalizacija djece s drugom djecom. Ne smatram nastavnike “jedinim izvorom znanja”kao sto je bilo prije rata kad nisu postojali drugi izvori, samim tim ovi sto porede da skola treba da bude ista kao prije 30 godina ne mislim da su upravu.
:thumbup:
laik1981

#2035 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:27
JohnnyS wrote: 11/03/2021 10:21 Danas počinje cijepljenje u bolnicama što je po meni pogrešno, mi u bolnicama imamo full opremu i ne znam koliko se uopće medicinskog osoblja zarazilo na poslu ako slijede pravilnu zaštitu (a slijede).
Izuzetno je rijetko da se neko zarazio pod opremom pa makar i u najdirektnim kontaktu sa zaraženim, obično se zaraze na pauzama, kafama, u okviru porodice kada se opuste i budu bez zaštitne opreme.
Hirurska maska nije adekvatna oprema u uslovima u kojima rade, a hirurska maska je jedina zastitna oprema koju koriste svi medicinski radnici osim onih koji direktno rade sa covid pacijentima..
palermo

#2036 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Je li pod opremom racunas onu opremu za ome koji rade u covis odjeljenjima ? Ako to racunas onda to stoji. Ovi ostali nose.maske samo, a to je vec drugacija prica......mada stoji to sto kazes da vecina zaraze dolazi iz drugih izvora...

Al to je u krajnjem slucaju nebitno ako ostajea bez kadra
JohnnyS

#2037 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Svaki netestirani pacijent se tretira kao covid pozitivni dok ne dođu rezultati testa.
daddy-kool

#2038 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 11/03/2021 11:30
Hirurska maska nije adekvatna oprema u uslovima u kojima rade, a hirurska maska je jedina zastitna oprema koju koriste svi medicinski radnici osim onih koji direktno rade sa covid pacijentima..
U Bingu je FFP2 1,5-2,5 KM ako se ne varam, znači oko 50KM mjesečno ako računamo jednu dnevno. A nije ni hirurška za odbaciti (mogu se i po dvije nositi - i neki ih nose), ako je FFP2 95% onda je hirurška možda oko 80%.
daddy-kool

#2039 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 11/03/2021 11:34

Je li pod opremom racunas onu opremu za ome koji rade u covis odjeljenjima ? Ako to racunas onda to stoji. Ovi ostali nose.maske samo, a to je vec drugacija prica......mada stoji to sto kazes da vecina zaraze dolazi iz drugih izvora...

Od opreme je jedino bitna maska (i dobra stvar je zaštitne naočale).
Ostalo je višak i džaba se oblače sa onim najlonima.
palermo

#2040 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

JohnnyS wrote: 11/03/2021 11:35 Svaki netestirani pacijent se tretira kao covid pozitivni dok ne dođu rezultati testa.
Tacno, ali koliko ja znam imao si nemali broj slucajeva gdje dobijes negativan teationda nakon 5.6 dana lezamnja na odjelu razviju se simptomi test tada bude pozitivan..

Hocu reci, nije to bas tako jednostavno
red evil

#2041 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

JohnnyS wrote: 11/03/2021 11:13
Niko nije rekao da su djeca ubice, govori se da dijete može dobiti virus u školi, njemu neće biti ništa, i doći kući i taj isti virus da se prenese na neku stariju osobu za koju može biti kobno. Dijete može prenositi virus. O tome se govori a ne da su djeca ubice.

Govori se o nekoj socijalizaciji. Samo ne znam kako se djeca socijalizuju u ljetnom i zimskom raspustu. Tad su konstantno na mobitelima, tabletima i računarima. Naravno, bitno je i to ali nekako mi se čini da se to prenaglašava, kao da će djeca postati asocijalna, psihički će da puknu i slično. Svako dijete ima u svom komšiluku drugare s kojima se mogu družiti, što na kraju krajeva i bude tako, sa ostalima postoji online mogućnost.

Da se razumijemo, sve je bitno, škola i živa socijalizacija. To niko ne osporava ali govoriti da će da puknu psihički zbog toga što nisu se družili sa 30 drugara već sa 2-3...
palermo

#2042 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:38

Ne shvatam poentu.
daddy-kool

#2043 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 11/03/2021 11:41

Ne shvatam poentu.
Oprema i u covid odjeljenjima nema potrebe biti značajno različita (eventualno FFP3 maske) od one koja bi se koristila i na drugim odjelima ili domovima zdravlja. Do sada su trebali svi skontati da nose barem ffp2 maske, i to ne samo zdravstveni radnici nego svi koji rade sa mnogo ljudi.

Ali i hirurška maska značajno štiti, i dobra je alternativa. Opet kažem, velika većina se zarazi u momentima kada misli da se ne teba čuvati: pauza, doručak, porodica, druženja,...
Last edited by daddy-kool on 11/03/2021 11:47, edited 1 time in total.
MorningStar

#2044 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Ja mislim da treba na FFP4 preci.

:D
laik1981

#2045 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:35
laik1981 wrote: 11/03/2021 11:30

U Bingu je FFP2 1,5-2,5 KM ako se ne varam, znači oko 50KM mjesečno ako računamo jednu dnevno. A nije ni hirurška za odbaciti (mogu se i po dvije nositi - i neki ih nose), ako je FFP2 95% onda je hirurška možda oko 80%.
Ja ti kazem da koriste samo hirurske, a ja do sad nisam sreo niti jednog zdravstvenog radnika koji koristi dvije, a minimalno dva puta sedmicno sam sto u ambulantama, sto u bolnicama. Hirurska maska u uslovima u kojima rade nema nikakvu funkciju. U bolesnickim sobama pacijenti ne nose nikakve makse, pa cak ni u odjelima u kojima cekaju rezultate pcr testa. U opcoj bolnici imaju ogroman broj hitnih prijema. Urade ti odmah antigenski test. Ukoliko je negativan ides u posebno odjeljenje u kojem cekas 24h na rezultat pcr testa. Ako je nakon 24h pcr negativan ides na odjeljenje predvidjeno za nezarazene. Finta je sto si 24h dok cekaz rezultat u istoj prostoriji sa nekoliko pacijenata koji jos nisu dobili rezultat pcr testa i koji ne znaju jesu li pozitivni. Protokol u opcoj bolnici je malo cudan. Oslanjaju se u startu na antigenski test za ciju je reakciju potrebno da si siptomatski.

Prije desetak dana sam postavljao sliku koju sam slikao u jednom hodniku gdje se nalaze kabineti za kontrole. U tom zagusljivom hodniku sirine nekih 3 metra i duzine nekih tridesetak metara se u tom trenutku nalazilo stotinjak ljudi koji su cekali kontrole. zna se cekati i po 2-3 sata. Bar 30% ljudi je nosilo masku samo preko usta. E u takvim uslovima radi 90% medicinskog osoblja u opcoj bolnici. Znaci guzva i prebukiranost na svakom koraku. Situacija na kcusu je totalno drugacija. Rade na 60% kapaciteta..
palermo

#2046 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:45

Ne shvatam poentu.
Oprema i u covid odjeljenjima nema potrebe biti značajno različita (eventualno FFP3 maske) od one koja bi se koristila i na drugim odjelima ili domovima zdravlja. Do sada su trebali svi skontati da nose barem ffp2 maske, i to ne samo zdravstveni radnici nego svi koji rade sa mnogo ljudi.

Ali i hirurška maska značajno štiti, i dobra je alternativa. Opet kažem, velika većina se zarazi u momentima kada misli da se ne teba čuvati: pauza, doručak, porodica, druženja,...
A jebo te ,pa to je neeso revolicionarno....pa kako to ne.skontase makar negdje u svijetu...to da nema potrebe za posebnom zastitom u covid odjeljenjima

Vala si me bas iznemadio sa ovim postom...onim prvim dijelom...ovaj drugi dio, ok
daddy-kool

#2047 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 11/03/2021 11:49
Ja ti kazem da koriste samo hirurske, a ja do sad nisam sreo niti jednog zdravstvenog radnika koji koristi dvije, a minimalno dva puta sedmicno sam sto u ambulantama, sto u bolnicama. Hirurska maska u uslovima u kojima rade nema nikakvu funkciju. U bolesnickim sobama pacijenti ne nose nikakve makse, pa cak ni u odjelima u kojima cekaju rezultate pcr testa. U opcoj bolnici imaju ogroman broj hitnih prijema. Urade ti odmah antigenski test. Ukoliko je negativan ides u posebno odjeljenje u kojem cekas 24h na rezultat pcr testa. Ako je nakon 24h pcr negativan ides na odjeljenje predvidjeno za nezarazene. Finta je sto si 24h dok cekaz rezultat u istoj prostoriji sa nekoliko pacijenata koji jos nisu dobili rezultat pcr testa i koji ne znaju jesu li pozitivni. Protokol u opcoj bolnici je malo cudan. Oslanjaju se u startu na antigenski test za ciju je reakciju potrebno da si siptomatski.
Prije desetak dana sam postavljao sliku koju sam slikao u jednom hodniku gdje se nalaze kabineti za kontrole. U tom zagusljivom hodniku sirine nekih 3 metra i duzine nekih tridesetak metara se u tom trenutku nalazilo stotinjak ljudi koji su cekali kontrole. zna se cekati i po 2-3 sata. Bar 30% ljudi je nosilo masku samo preko usta. E u takvim uslovima radi 90% medicinskog osoblja u opcoj bolnici. Znaci guzva i prebukiranost na svakom koraku. Situacija na kcusu je totalno drugacija. Rade na 60% kapaciteta..
Taman i ako si negativan da se zaraziš. :-)

Ne znam šta da im kažem, ako ti poslodavac ne obezbijedi zaštitnu opremu ja bih je sebi kupio.
daddy-kool

#2048 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 11/03/2021 11:51
daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:45
Ne shvatam poentu.

A jebo te ,pa to je neeso revolicionarno....pa kako to ne.skontase makar negdje u svijetu...to da nema potrebe za posebnom zastitom u covid odjeljenjima

Vala si me bas iznemadio sa ovim postom...onim prvim dijelom...ovaj drugi dio, ok
daddy-kool wrote: 11/12/2020 08:37 Gledam malo ove švedske novine (sad sam se navadio i na to) pa mi zapade za oko sljedeća slika:

Image

Da ih malo pohvalim ovdje, mislim da je ovo odličan pristup zaštite na radu: gas maska koja potpuno prekriva lice i ne otežava disanje, gumene rukavice i najlonski ogrtač. Naši se džaba kuhaju u onim odijelima, a čini mi se da su ove maske mnogo efikasnije i bolje od ffp2 + vizir/naočale.
Jedan raniji post, ovo je po meni ok i eventualno onaj jednokratni ogrtač umjesto najlona koji se baca nakon izlaska iz prljave zone. Ključni put prenosa je putem zraka i tu treba najveću pažnju posvetiti.
laik1981

#2049 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 11/03/2021 11:57
laik1981 wrote: 11/03/2021 11:49
Taman i ako si negativan da se zaraziš. :-)

Ne znam šta da im kažem, ako ti poslodavac ne obezbijedi zaštitnu opremu ja bih je sebi kupio.
Oni imaju malo drugacije misljenje o maskama ali ne bih prenosio jer ce ispasti da pokusavam nekog u nesto ubijediti. Samo mogu dati savjet da se obavezno nose sterilne maske i ds se cesto mijenjaju. Neka ovo shvati svako kako hoce.

Sam kazes da se transmisija virusa najcesce desava putem zraka. E ova "astronautska" oprema koju su gore postavio ti jedino moze osigurati potpunu zastitu. Ovo sto nasi koriste mozda utice da smanji kolicinu virusa koju udahnu. Da ce spijeciti zarazu nece i oni su toga svjesni..
daddy-kool

#2050 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 11/03/2021 12:14
Sam kazes da se transmisija virusa najcesce desava putem zraka. E ova "astronautska" oprema koju su gore postavio ti jedino moze osigurati potpunu zastitu. Ovo sto nasi koriste mozda utice da smanji kolicinu virusa koju udahnu. Da ce spijeciti zarazu nece i oni su toga svjesni..
Većina osoblja po covid odjeljnjima u svijetu nosi FFP2/KN95, i to se smatra adekvatnom zaštitom. U bolnicama kod nas bi takve trebale biti standardna oprema za sve ljekare i sestre tokom pandemije, a ovo što šveđani (a slično i slovenci) nose to je samo za covid odjeljenja.
Locked