Taj je umnogome prihvatljiviji od abrahamovog boga za ateiste (makar za mene) ali sumnjam da bi ga monoteisti dočekali raširenih ruku.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 08:36 @apsidejzi Razumem tvoju argumentaciju kontra abrahamskog boga, ali da li ti je prihvatljiv Spinozin/Ajnštajnov/Ibn Sinin bog?
Ako i takav postoji kao u panenteizmu, to i dalje znači da Ga ima. Sigurno nije onaj iz religija, ali nije i da ne postoji.
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
broj dva
#2051 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- saint_mirad
#2052 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne poričem uopšte sufijske okvire islamu. Velim da su sufijski velikani nadrasli islam.to je tvoje vidjenje, a ne njihovo, oni su tezili perfekciji kroz islam, pretpostavljam odakle te pere da je to povezano sa panenteizom , vjerovatno pod dojmomz redukcijske prakse koja ne praktikuje spiritualizam. elem. izdvajati sufizam van islamskih okvira nije bas osnovano.
"Srce moje kadro postade, da svaki oblik nosi: na livadi gazele, manastir učen, fin, hram kumirski, ćabu hodočasnika, ploče Tore, Kuran poštovani. Ja sledim veru ljubavi, i tamo gde ona na životinji svojoj jaše, to je moj put.“
Ibn Arabi
- saint_mirad
#2053 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa i ne bi, monoteisti su ekskluzivisti, misle da je njihova religija jedina ispravna.broj dva wrote: ↑11/03/2021 10:08Taj je umnogome prihvatljiviji od abrahamovog boga za ateiste (makar za mene) ali sumnjam da bi ga monoteisti dočekali raširenih ruku.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 08:36 @apsidejzi Razumem tvoju argumentaciju kontra abrahamskog boga, ali da li ti je prihvatljiv Spinozin/Ajnštajnov/Ibn Sinin bog?
Ako i takav postoji kao u panenteizmu, to i dalje znači da Ga ima. Sigurno nije onaj iz religija, ali nije i da ne postoji.
-
The 51st State
#2054 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
pa ne znam malo si kontradiktoran drug, kako si zakljucio da ibn sinin Bog nema veze sa islamom kada je covjek argumentirao i filozofski ga razmatrao kroz islam? opet tvoja interpretacija, sumnjam da ce ti ijedan sufijski ucenjak to reci, vjerovatno da bi ti prije rekli da ga probavaju perfekcionirati.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 10:09Ne poričem uopšte sufijske okvire islamu. Velim da su sufijski velikani nadrasli islam.to je tvoje vidjenje, a ne njihovo, oni su tezili perfekciji kroz islam, pretpostavljam odakle te pere da je to povezano sa panenteizom , vjerovatno pod dojmomz redukcijske prakse koja ne praktikuje spiritualizam. elem. izdvajati sufizam van islamskih okvira nije bas osnovano.
"Srce moje kadro postade, da svaki oblik nosi: na livadi gazele, manastir učen, fin, hram kumirski, ćabu hodočasnika, ploče Tore, Kuran poštovani. Ja sledim veru ljubavi, i tamo gde ona na životinji svojoj jaše, to je moj put.“
Ibn Arabi
- saint_mirad
#2055 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nisi me razumeo. Ne kažem da Ibn Sinin bog nema veze sa islamom, već da nije isključivo islamski. U nekim drugim tradicijama ga zovu Brahman, a može i Kosmički Um ili neko drugo ime. Ima ga u raznim imenima jer je to jedna te ista suština do koje se može doći različitim putevima. Islamski put je sufizam.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 10:17pa ne znam malo si kontradiktoran drug, kako si zakljucio da ibn sinin Bog nema veze sa islamom kada je covjek argumentirao i filozofski ga razmatrao kroz islam? opet tvoja interpretacija, sumnjam da ce ti ijedan sufijski ucenjak to reci, vjerovatno da bi ti prije rekli da ga probavaju perfekcionirati.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 10:09Ne poričem uopšte sufijske okvire islamu. Velim da su sufijski velikani nadrasli islam.to je tvoje vidjenje, a ne njihovo, oni su tezili perfekciji kroz islam, pretpostavljam odakle te pere da je to povezano sa panenteizom , vjerovatno pod dojmomz redukcijske prakse koja ne praktikuje spiritualizam. elem. izdvajati sufizam van islamskih okvira nije bas osnovano.
Ibn Arabi
-
The 51st State
#2056 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
hronoloski, civilizacijski, faktualno, testimonijalno, islam je to sto govoris, po meni isti daje tu sirinu tumacenja, sve to pokriva sto si spomenuo, jurisprudencija i svakodnevni zivot je druga prica.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 10:23Nisi me razumeo. Ne kažem da Ibn Sinin bog nema veze sa islamom, već da nije isključivo islamski. U nekim drugim tradicijama ga zovu Brahman, a može i Kosmički Um ili neko drugo ime. Ima ga u raznim imenima jer je to jedna te ista suština do koje se može doći različitim putevima. Islamski put je sufizam.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 10:17pa ne znam malo si kontradiktoran drug, kako si zakljucio da ibn sinin Bog nema veze sa islamom kada je covjek argumentirao i filozofski ga razmatrao kroz islam? opet tvoja interpretacija, sumnjam da ce ti ijedan sufijski ucenjak to reci, vjerovatno da bi ti prije rekli da ga probavaju perfekcionirati.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 10:09
Ne poričem uopšte sufijske okvire islamu. Velim da su sufijski velikani nadrasli islam.
Ibn Arabi
- saint_mirad
#2057 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ok je to sto kazes, pojedinac moze ostati nominalno u islamu i ziveti ove realnosti i imati ovakva ubedjenja. Ne mora napustiti religiju ako smatra da ne treba ili ako mu je komotnije/korisnije da ostane musliman.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 10:26 hronoloski, civilizacijski, faktualno, testimonijalno, islam je to sto govoris, po meni isti daje tu sirinu tumacenja, sve to pokriva sto si spomenuo, jurisprudencija i svakodnevni zivot je druga prica.
- apsidejzi
#2058 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ja ne mogu reci da bog ne postoji jer ne znam, sto me svrstava u kategoriju agnostika ali isto tako mogu reci da bog kako ga 3000 zemaljskih religija opisuje ne postoji sto je zapravo definicija ateizma. Tako da kad saberes to dvoje dobijes agnosticki ateista kao neko finalno rjesenje.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 08:36 @apsidejzi Razumem tvoju argumentaciju kontra abrahamskog boga, ali da li ti je prihvatljiv Spinozin/Ajnštajnov/Ibn Sinin bog?
Da li prihvatam Spinozinog boga... Ako se ispostavi da je tako onda nemam izbora nego to prihvatiti ali iskreno, volio bih da nije. Nekako mi je najromanticnija varijanta multiverzuma gdje sve ide ciklicki ukrug oduvjek se vrtilo i zauvijek ce se vrtiti ukrug. Bas kao zivot, jedni se radjaju, drugi umiru, materija mijenja oblik iz jednog u drugi, to dovodi do nekih poremecaja, s vremenena na vrijeme se dogodi neki fin raspored materije koji skladno izgleda... nekako mi je to bas ono lijepo, elegantno.Kao matematika i brojevi. Na kraju krajeva sve su to brojevi u pozadini a neki dan stavih video o nekim finim matricama koje nizovi brojeva mogu proizvesti. Ne znam, multiverzum mi lici na matematiku na jezik, na komunikaciju. Brojevi su oduvijek postojali, i prije nego smoih otkrili, mozes sa njima sve napraviti definisati, mozes napraviti fine dizajne ali ih i razvaliti itako...
No, priroda se ne mora meni pokoriti i biti onakva kako ja zelim da bude, jer ako se ipak ispotavi da nije multiverzum nego spinozin bog, onda... Onda je to malo tuzno. Haj da objasnim zasto ne volim tu tezu. Ne zato sto je nemoguca nego zato sto otvara vrata razlicitim razocarenjima. Postoje ozbiljni fizicari koji smatraju da je nas svemir zapravo nesto poput holograma. Informacija koja pravi hologram se snimljena negdje drugo a nama se prikazuje 3D realnost. Oni dolaze do tog zakljucka posmatrajuci crne rupe i sad bi to bilo malo kompleksno za objasniti ali u sustini po toj teoriji mi smo u MATRIX-u. Iza svega ovoga je jedan veliki kompjuter, neki procesor koji generise nasu realnost. Taj kompjuter ne mora kalkulisati sve parametre za citavu mapu svemira nego samo za onu koja se trenutno koristi. Nesto poput video igrica u 3D verziji. Augmented reality. Kompjuter ima formule da izracuna i za ostale dijelove svemira ali ih ne racuna dok neko ne napravi "posmatranje". Tek tada racuna. Jer citav nas svemir je zbir informacija koje se mogu snimiti na nekom mediju. Crne rupe su medij gdje se na njihovoj povrsini snima informacija svega sto udje u njih. Sta se desava ma materijom koja udje unutra, nepoznato je, ali poznato je da se informacija o toj materiji snimi na povrsini crne rupe. Eh tako i citav svemir. Profesor fizike Leonard Suskind je prije par godina napravio izvrsno predavanje na temu holografskog svemira.
Eh sad, ako je u pitanju Spinozin bog onda zapravo govorimo o nekom obliku inteligencije koji je pokrenuo neki gigantski kompjuter koji preracunava nasu augmented reality i pravi nam 3D iluziju. Matrix. Taj bog je van kompjutera i podesava parametre koje mi nazivamo "konstante". Spinozin bog je zapravo bog koji je kreirao svemir i onda se sklonio ustranu i vise se ne mjesa. Simulacija SIMS svijeta se preracunava. Mozda tu i tamo promieni neki parametar, ali ne u nasem svemiru. Ovdje se zakoni cine konstantnim.
Medjutim, sta ovo implicira? Ovo ne implicira savrsenog, svemoguceg, naprednog boga kako ga religije propovjedaju. Ovo moze biti neki ucenik osmog razreda u nekom naprednom svijetu koji je za domaci rad dobio zadatak da napravi svoj SIMS svijet. Lik pokrenuo kompjuter, isprogramirao parametre i otisao u skolu a ostavio kompjuter ukljucen da radi. Ovaj nas svemir moze biti i simulacija nekih historijskih dogadjaja u nekom muzeju. Recimo, neke buduce generacije zele u muzejskoj postavci imati simulaciju svijeta u doba korone. Naprave augmented reality za period 2020-2025 i pokrenu tu simulaciju. Svi mi koji "zivimo" u tom periodu zivimo tih 5 godina i onda se simulacija resetuje i krene ispocetka. Neki kompjuter preracunava sve ono sto se desilo u tom periodu. Mozda smo samo simulacija gdje testiraju razne postavke. U jednoj simulaciji ne ubace vakcinu jos godinu dana i zele da vise sta ce se desiti ako nema vakcine. I tako... fizika je otkrila da svemir ima karakteristike holograma i da informacija o dogadjajima u svemiru moze dolaziti izvana.
To izvana automatski ne znaci Bog/Allah. To sasvim lagano moze biti Spinozin bog a taj bog je bilo sta od simulacije, videoigrice, muzejske izlozbe.
Cak sad kad covjek konta, sve te simulacije bi se mogle posmatrati i kao "multiverzum" gdje na jednom kompjuteru imas Kameno doba, na drugom krstaske ratove, na trecem svjetske ratove, onda imamo na jednom boljsevicku revoluciju i sl. Onda imamo neke divlje, nama nepoznate dogadjaje i raznorazne testove. Vrata svega ovoga su otvorena kada pricamo o spinozinom bogu. Zato ja ne volim tu ideju, mada ako se tako ispostavi... onda je tako, volio je ja ili ne. Mnogo mi ljepse zvuci obicni multiverzum brojeva gdje je 0 ukupni zbir svega a sve ostalo je kombinacija raznih zbirova i nizova tih brojeva.
-
The 51st State
#2059 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kako god, svijest o vrhovnom Bicu i Kreatoru je duboko utkana u covjekovo bivstvoanje, evo i ovi sto se sprdaju sa tim ne mogu to osporiti, ko zna sta ih je odvelo od urodjenog osjecaja za to, mada mislim da vecinom lazu iz emocionalnih ili kojih vec razloga.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 10:36Ok je to sto kazes, pojedinac moze ostati nominalno u islamu i ziveti ove realnosti i imati ovakva ubedjenja. Ne mora napustiti religiju ako smatra da ne treba ili ako mu je komotnije/korisnije da ostane musliman.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 10:26 hronoloski, civilizacijski, faktualno, testimonijalno, islam je to sto govoris, po meni isti daje tu sirinu tumacenja, sve to pokriva sto si spomenuo, jurisprudencija i svakodnevni zivot je druga prica.![]()
"The ancient Scandinavians worshiped a triple deity who was yet one god. It consisted of Odin, Thor, and Frey. A triune statue representing this Trinity in Unity was found at Upsal in Sweden.."
Thomas Doane
- vaučer
#2060 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ti to nazivaš bićem i kreatorom, ali to je ništa više nego ljudska potreba da spozna nepoznato, da prihvati i razumije tajne (ili nauči živjeti s njima), da gleda izvan vremena i prostora u kojem živi. Ta potreba jednako živi u ljudima bez obzira na njihovu religioznost ili manjak iste. To nije dokaz za postojanje Boga, to je dokaz za postojanje čovjeka.
-
The 51st State
#2061 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ne mozes dokazati postojanje covjeka kroz materijalizam, ti to zoves potreba, ja to zovem inprint od Kreatora, tvoja redukcija ne mijenja istinu o postojanju vrhovnog Kreatora.vaučer wrote: ↑11/03/2021 12:20 Ti to nazivaš bićem i kreatorom, ali to je ništa više nego ljudska potreba da spozna nepoznato, da prihvati i razumije tajne (ili nauči živjeti s njima), da gleda izvan vremena i prostora u kojem živi. Ta potreba jednako živi u ljudima bez obzira na njihovu religioznost ili manjak iste. To nije dokaz za postojanje Boga, to je dokaz za postojanje čovjeka.
- saint_mirad
#2062 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dobar upis, šteta što nema više lajkova na komentare.apsidejzi wrote: ↑11/03/2021 10:56Ja ne mogu reci da bog ne postoji jer ne znam, sto me svrstava u kategoriju agnostika ali isto tako mogu reci da bog kako ga 3000 zemaljskih religija opisuje ne postoji sto je zapravo definicija ateizma. Tako da kad saberes to dvoje dobijes agnosticki ateista kao neko finalno rjesenje.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 08:36 @apsidejzi Razumem tvoju argumentaciju kontra abrahamskog boga, ali da li ti je prihvatljiv Spinozin/Ajnštajnov/Ibn Sinin bog?
Da li prihvatam Spinozinog boga... Ako se ispostavi da je tako onda nemam izbora nego to prihvatiti ali iskreno, volio bih da nije. Nekako mi je najromanticnija varijanta multiverzuma gdje sve ide ciklicki ukrug oduvjek se vrtilo i zauvijek ce se vrtiti ukrug. Bas kao zivot, jedni se radjaju, drugi umiru, materija mijenja oblik iz jednog u drugi, to dovodi do nekih poremecaja, s vremenena na vrijeme se dogodi neki fin raspored materije koji skladno izgleda... nekako mi je to bas ono lijepo, elegantno.Kao matematika i brojevi. Na kraju krajeva sve su to brojevi u pozadini a neki dan stavih video o nekim finim matricama koje nizovi brojeva mogu proizvesti. Ne znam, multiverzum mi lici na matematiku na jezik, na komunikaciju. Brojevi su oduvijek postojali, i prije nego smoih otkrili, mozes sa njima sve napraviti definisati, mozes napraviti fine dizajne ali ih i razvaliti itako...
No, priroda se ne mora meni pokoriti i biti onakva kako ja zelim da bude, jer ako se ipak ispotavi da nije multiverzum nego spinozin bog, onda... Onda je to malo tuzno. Haj da objasnim zasto ne volim tu tezu. Ne zato sto je nemoguca nego zato sto otvara vrata razlicitim razocarenjima. Postoje ozbiljni fizicari koji smatraju da je nas svemir zapravo nesto poput holograma. Informacija koja pravi hologram se snimljena negdje drugo a nama se prikazuje 3D realnost. Oni dolaze do tog zakljucka posmatrajuci crne rupe i sad bi to bilo malo kompleksno za objasniti ali u sustini po toj teoriji mi smo u MATRIX-u. Iza svega ovoga je jedan veliki kompjuter, neki procesor koji generise nasu realnost. Taj kompjuter ne mora kalkulisati sve parametre za citavu mapu svemira nego samo za onu koja se trenutno koristi. Nesto poput video igrica u 3D verziji. Augmented reality. Kompjuter ima formule da izracuna i za ostale dijelove svemira ali ih ne racuna dok neko ne napravi "posmatranje". Tek tada racuna. Jer citav nas svemir je zbir informacija koje se mogu snimiti na nekom mediju. Crne rupe su medij gdje se na njihovoj povrsini snima informacija svega sto udje u njih. Sta se desava ma materijom koja udje unutra, nepoznato je, ali poznato je da se informacija o toj materiji snimi na povrsini crne rupe. Eh tako i citav svemir. Profesor fizike Leonard Suskind je prije par godina napravio izvrsno predavanje na temu holografskog svemira.
Eh sad, ako je u pitanju Spinozin bog onda zapravo govorimo o nekom obliku inteligencije koji je pokrenuo neki gigantski kompjuter koji preracunava nasu augmented reality i pravi nam 3D iluziju. Matrix. Taj bog je van kompjutera i podesava parametre koje mi nazivamo "konstante". Spinozin bog je zapravo bog koji je kreirao svemir i onda se sklonio ustranu i vise se ne mjesa. Simulacija SIMS svijeta se preracunava. Mozda tu i tamo promieni neki parametar, ali ne u nasem svemiru. Ovdje se zakoni cine konstantnim.
Medjutim, sta ovo implicira? Ovo ne implicira savrsenog, svemoguceg, naprednog boga kako ga religije propovjedaju. Ovo moze biti neki ucenik osmog razreda u nekom naprednom svijetu koji je za domaci rad dobio zadatak da napravi svoj SIMS svijet. Lik pokrenuo kompjuter, isprogramirao parametre i otisao u skolu a ostavio kompjuter ukljucen da radi. Ovaj nas svemir moze biti i simulacija nekih historijskih dogadjaja u nekom muzeju. Recimo, neke buduce generacije zele u muzejskoj postavci imati simulaciju svijeta u doba korone. Naprave augmented reality za period 2020-2025 i pokrenu tu simulaciju. Svi mi koji "zivimo" u tom periodu zivimo tih 5 godina i onda se simulacija resetuje i krene ispocetka. Neki kompjuter preracunava sve ono sto se desilo u tom periodu. Mozda smo samo simulacija gdje testiraju razne postavke. U jednoj simulaciji ne ubace vakcinu jos godinu dana i zele da vise sta ce se desiti ako nema vakcine. I tako... fizika je otkrila da svemir ima karakteristike holograma i da informacija o dogadjajima u svemiru moze dolaziti izvana.
To izvana automatski ne znaci Bog/Allah. To sasvim lagano moze biti Spinozin bog a taj bog je bilo sta od simulacije, videoigrice, muzejske izlozbe.
Cak sad kad covjek konta, sve te simulacije bi se mogle posmatrati i kao "multiverzum" gdje na jednom kompjuteru imas Kameno doba, na drugom krstaske ratove, na trecem svjetske ratove, onda imamo na jednom boljsevicku revoluciju i sl. Onda imamo neke divlje, nama nepoznate dogadjaje i raznorazne testove. Vrata svega ovoga su otvorena kada pricamo o spinozinom bogu. Zato ja ne volim tu ideju, mada ako se tako ispostavi... onda je tako, volio je ja ili ne. Mnogo mi ljepse zvuci obicni multiverzum brojeva gdje je 0 ukupni zbir svega a sve ostalo je kombinacija raznih zbirova i nizova tih brojeva.
Dodat cu da večni ciklični univerzum može biti emanacija tog Izvora kako god ga zvali. Jedno ne isključuje drugo. Usput može biti i matematički programiran, tu se čak uklapa i kreacionisticki fine tuning. Zanimljivo si opisao ulogu svesti kao posmatrača koja čita i interpretira program. Double slit experiment pokazuje to isto.
Zapravo ništa što si naveo nije protiv Spinozinog boga, već njegov modus operandi koji se otkriva kroz posmatranje svemira i sebe.
- vaučer
#2063 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne možeš ni ti dokazati postojanje Boga kroz postojanje nepoznatog. Ti to zoveš imprint nečeg neobjašnjivog, ja to zovem biti svjestan neobjašnjivog. Tvoja redukcija ne mjenja manjak informacija o nepoznatom - samo ga premošćuje vjerom u priču koja ti odgovara.
- saint_mirad
#2064 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tačno. Čak i urođenicka plemena bez dodira sa civilizacijom spontano razviju svest o nekom obliku više sile.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 11:58Kako god, svijest o vrhovnom Bicu i Kreatoru je duboko utkana u covjekovo bivstvoanje, evo i ovi sto se sprdaju sa tim ne mogu to osporiti, ko zna sta ih je odvelo od urodjenog osjecaja za to, mada mislim da vecinom lazu iz emocionalnih ili kojih vec razloga.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 10:36Ok je to sto kazes, pojedinac moze ostati nominalno u islamu i ziveti ove realnosti i imati ovakva ubedjenja. Ne mora napustiti religiju ako smatra da ne treba ili ako mu je komotnije/korisnije da ostane musliman.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 10:26 hronoloski, civilizacijski, faktualno, testimonijalno, islam je to sto govoris, po meni isti daje tu sirinu tumacenja, sve to pokriva sto si spomenuo, jurisprudencija i svakodnevni zivot je druga prica.![]()
"The ancient Scandinavians worshiped a triple deity who was yet one god. It consisted of Odin, Thor, and Frey. A triune statue representing this Trinity in Unity was found at Upsal in Sweden.."
Thomas Doane
-
The 51st State
#2065 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
samodokazive tvrdnje, ring a bell...
- vaučer
#2066 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne, ne ringa mi ništa.
Jer ti tvrdiš da znaš, a ja govorim da se neke stvari ne znaju ne znaju a možda niti mogu znati.
No slobodno stavi znak jednakosti.
Jer ti tvrdiš da znaš, a ja govorim da se neke stvari ne znaju ne znaju a možda niti mogu znati.
No slobodno stavi znak jednakosti.
- saint_mirad
#2067 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Realno, apsolutna većina vernika su agnostici što se tiče znanja. Oni veruju u Boga, ali ne znaju da postoji.
-
The 51st State
#2068 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
tacno ali vjeruju na osnovu znaja, tonje velika distinkcija.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 13:04 Realno, apsolutna većina vernika su agnostici što se tiče znanja. Oni veruju u Boga, ali ne znaju da postoji.
-
The 51st State
- saint_mirad
#2070 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ako imaš znanje, nema potrebe za verom. Recimo, ako znaš da je 2+2=4, ne treba ti element vere uopšte.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 13:07tacno ali vjeruju na osnovu znaja, tonje velika distinkcija.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 13:04 Realno, apsolutna većina vernika su agnostici što se tiče znanja. Oni veruju u Boga, ali ne znaju da postoji.
Ljdui veruju na osnovu indicija i išareta.
-
The 51st State
#2071 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
kak ne treba, treba ti vjera da recimo koristis broj 0, znas da postoji ali ne mozes dokazati.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 13:22Ako imaš znanje, nema potrebe za verom. Recimo, ako znaš da je 2+2=4, ne treba ti element vere uopšte.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 13:07tacno ali vjeruju na osnovu znaja, tonje velika distinkcija.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 13:04 Realno, apsolutna većina vernika su agnostici što se tiče znanja. Oni veruju u Boga, ali ne znaju da postoji.
- saint_mirad
#2072 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ti koristiš termin vera u nekonvencionalnom značenju, ali ok. Shvatam šta želiš reći. Naravno da mora postojati neki framework koji usvojis da bi uopšte mogao promišljati svet. Ljudi i ne mogu misliti van koncepata.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 13:24kak ne treba, treba ti vjera da recimo koristis broj 0, znas da postoji ali ne mozes dokazati.saint_mirad wrote: ↑11/03/2021 13:22Ako imaš znanje, nema potrebe za verom. Recimo, ako znaš da je 2+2=4, ne treba ti element vere uopšte.The 51st State wrote: ↑11/03/2021 13:07
tacno ali vjeruju na osnovu znaja, tonje velika distinkcija.
- vaučer
#2073 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A?The 51st State wrote: ↑11/03/2021 13:24
kak ne treba, treba ti vjera da recimo koristis broj 0, znas da postoji ali ne mozes dokazati.
-
The 51st State
#2074 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ne mozes dokazati postojanje nule kroz materijalisticki narativ, sta ti nije jasno?vaučer wrote: ↑11/03/2021 13:45A?The 51st State wrote: ↑11/03/2021 13:24
kak ne treba, treba ti vjera da recimo koristis broj 0, znas da postoji ali ne mozes dokazati.![]()
- vaučer
#2075 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nije tebi dobro.