Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Dr. Kuca

#17126 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

aldinjo wrote: 09/03/2021 02:10
Dr. Kuca wrote: 08/03/2021 23:11 Ugostitelji bezobrazni jer je zakon preblag. Ljudi te pustili da radis ali da postujes propise koji su propisani. Ali jok. Daj naguraj sto vise stolova. Ja bi im ba puco kazne od 10 do 100 milja.
Pustili su ih da rade tako što su svaki drugi stol obilježili da se ne može koristiti. Sa pola kapaciteta zaraditi za plate, doprinose i kirije i nije baš lahko. Pogotovo u manjim objektima. :skoljka: :run:
Pa normalno. Ali pohlepnim gazdama i to malo.
Ricken

#17127 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ricken »

Revolucionar ★ wrote: 09/03/2021 00:25 A dobro, nek mi prosjecan stanovnik KS-a kaze sta bi po njemu bilo rjesenje trenutno? Ako ne lokdaun u ovom ogranicenom obliku
Rješenje bi bio lockdown, potpuni, za početak 30 dana. Alocirat budžet, zamrznut obaveze za javne prihode, reducirat izdatke za javnu upravu... i to nisu mjere koje se uvode na nivou kantona jer nemaju nekog smisla, ako se 15 m od tebe odvija normalan život i interakcija među ljudima...

Lockdown se planira i stvaraju preduslovi za implementaciju i finansiranje. Nemamo para, pa nisam siguran, prije mislim da ne postoji spremnost da se novac troši na soccijalne stvari.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17128 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Ugostitelji idu na galamu i bezobrastinu, pa ako prodje prodje.

Sve mi je bilo jasno kad sam cuo da nemaju ni procjenu koliku ce stetu pretrpiti sto nece radit 2 dana.
MorningStar

#17129 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MorningStar »

Ricken wrote: 09/03/2021 07:49
Revolucionar ★ wrote: 09/03/2021 00:25 A dobro, nek mi prosjecan stanovnik KS-a kaze sta bi po njemu bilo rjesenje trenutno? Ako ne lokdaun u ovom ogranicenom obliku
Rješenje bi bio lockdown, potpuni, za početak 30 dana. Alocirat budžet, zamrznut obaveze za javne prihode, reducirat izdatke za javnu upravu... i to nisu mjere koje se uvode na nivou kantona jer nemaju nekog smisla, ako se 15 m od tebe odvija normalan život i interakcija među ljudima...

Lockdown se planira i stvaraju preduslovi za implementaciju i finansiranje. Nemamo para, pa nisam siguran, prije mislim da ne postoji spremnost da se novac troši na soccijalne stvari.
30 dana sve to finansirati iz budzeta misn imposibl.
Ricken

#17130 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ricken »

MorningStar wrote: 09/03/2021 07:55
Ricken wrote: 09/03/2021 07:49

30 dana sve to finansirati iz budzeta misn imposibl.
Naravno da je mis. impos. jer uključuje promjene navika onih na vlasti i potpuno drugačiji pristup trošneju budžeta.

Nažalost situacija u bolnicama je loša, povećana je značajno % smrtnosti, a javni servisi svakako funckionišu sa velikim poteškoćaa jer su ljudi na bolovanju. Nije bolje ni u privredi. I ovo je mrcvarenje.
saale

#17131 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by saale »

Najgluplja odluka u historiji, ljudi ce ici u lukavicu i normalno pitz kafe i hodat po shopingu, ali tamo nema curtzone jel ona zna da je to Lukavica a ne KS :lol: :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17132 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

Bome izvode iz tramvaja bez maski i pisu :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17133 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

A zamisli koliko retardiran moras biti pa godinu dana od pocetka pandemije i svega sto se desavalo hodati okolo bez maske.
Tesla Edison

#17134 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

Styling wrote: 09/03/2021 07:44
TESLA_EDISON wrote: 09/03/2021 07:13
Styling wrote: 09/03/2021 07:06

Mozda kada oboljeli budu lezali po hodnicima da nekim idiotima dodje iz guzice u glavu.
Jašta, bolnice prazne. Nedavno nik bio gore, napravio snimak puste i prazne bolnice, objavio na YT, bio tu svega dva dana jer su budžetski paraziti prijavljivali video i odmah je uklonjen.

A svakako je sada period gripe i normalno da je više oboljelih. To što se sve gura pod koronu je druga stvar.

Niti jedan slučaj gripe u godinu dana? How yes no.

U ovo doba 2019. godine bili puni domovi zdravlja. Sve temperatura i upale pluća. Samo tad nije bilo kriznih štabova i Sekinih brojki pa je to sve bilo manje zanimljivo i prošlo je neopaženo.

I naravno nemam ništa protiv lockdown-a ali ga onda uvedite kao i Njemačkoj gdje su:
-sve plate radnika u punom iznosu na račun države
-svim firmama zamrznute obaveze prema državi
-zamrznute otplate kredita fizickim licima i firmama pod zabranom rada
-subvencija svih režija fizičkim licima i firmama pod zabranom rada
-besplatna novcana i psiholoska pomoc stanovnistvu

Ovakav lockdown da traje i godinu dana, nije problem.
Otidji malo do Podhrastova, Opste i Infektivne klinike pa vidi koliko ih ima na kisiku i respiratoru pa onda se vrati i pametuj. Samo moli Boga dragog da tebe ili nekog tvog bliznjeg ne zapadne respirator. Totalno je glupo to sto govoris.
Ta priča o podhrastovima je toliko otrcana da je smiješbo više i pominjati. Prvo gore se ne može prići, sve i da hoćeš. Zabarikadirano, bunkerisano, minirano,....

Drugo, uvijek je bilo pacijenata u podhrastovima. Da nije tako, zašto bi ta klinika postojala? Kako se pojavila ova korona, misteriozno je nestala i gripa, tuberkoloza i karcinomi,.... izgleda svim bolestima se stalo u kraj.

Treće, prebolovao, a nisam bi kahnuo, niti sam imao teperaturu, a niti sam i znao da sam bio zaražen. Antitjela vrište, a ja normala.

Što je najzabimljivije, zadnjih 10 godina gripu nisam bolovao. Samo što tad nije bilo testiranja na antitjela ;).

Uvijek je neko od gripe znao da zalegne, a neko je preboluje a i da ne zna. Ista situacija kao i sada ;).

Opet kažem, 0 potvrđenih slučajeva gripe u 365 dana? How yes no.

Kako god, bilo opasno ili ne (po meni nije opasno), zdravstveni sistem nam je u banani. Milijarde su se slile u isti i šta imamo? Imamo raspad i to totalni.

Još je ovaj virus smiješan, kakve sve bolesti i virusi postoje. Šta da je epidemija virusa kao što je Variola Vera, Nipah, Ebola i njima slični? Sa ovakvim zdravstvom jedino bi ti preostalo da se samoubiješ. Druge nema.

Virus iz porodice iz koje je i prehlada, a još postoji i vakcina, pa sve pade, raspade se na činioce. Izrael ima stanovnika haman kao BiH i ljudi sve vakcinisaše, Srbija toliko ima vakcina da dijeli naokolo, a naša bagra umjesto da nabavlja vakcine, oni zaključavaju ljude i uništavaju i ovo malo jada od ekonomije. Naravno, debelguza se vakcinisala u HR. Jebe se njoj, ima se, može se.

Bra'o :thumbup:
Last edited by Tesla Edison on 09/03/2021 08:34, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#17135 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

saale wrote: 09/03/2021 08:14 Najgluplja odluka u historiji, ljudi ce ici u lukavicu i normalno pitz kafe i hodat po shopingu, ali tamo nema curtzone jel ona zna da je to Lukavica a ne KS :lol: :lol: :lol: :lol:
Lukavica slavi. Brus u ekstazi. Jahorina širi kapacitete.

Bravo Forto :thumbup:
drug_profi

#17136 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Black swan wrote: 09/03/2021 08:15 Bome izvode iz tramvaja bez maski i pisu :bih:
I treba. Pusti pricu imam antitijela. Nabij tu masku prko nosa i usta, jer si ruzan, jer ti smrdi iz usta...
Styling

#17137 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

drug_profi wrote: 09/03/2021 08:33
Black swan wrote: 09/03/2021 08:15 Bome izvode iz tramvaja bez maski i pisu :bih:
I treba. Pusti pricu imam antitijela. Nabij tu masku prko nosa i usta, jer si ruzan, jer ti smrdi iz usta...
Narod ne razumije da ako imas antitijela zastitio si sebe ali ne znaci da neces prenijeti virus drugima. Jesmo ogranice, to je cudo jedno,
Styling

#17138 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

TESLA_EDISON wrote: 09/03/2021 08:33
saale wrote: 09/03/2021 08:14 Najgluplja odluka u historiji, ljudi ce ici u lukavicu i normalno pitz kafe i hodat po shopingu, ali tamo nema curtzone jel ona zna da je to Lukavica a ne KS :lol: :lol: :lol: :lol:

Bravo, tako i treba. Kome zivot nije mio neka skace po Brusu i Jahorini. Samo da znaju da je ogranicen broj respiratora. Mozda ih zapadnu oni malinarovi.
Login7777

#17139 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login7777 »

"Covid poštuje entitetske granice" - Forto
Tesla Edison

#17140 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

Styling wrote: 09/03/2021 08:59

Bravo, tako i treba. Kome zivot nije mio neka skace po Brusu i Jahorini. Samo da znaju da je ogranicen broj respiratora. Mozda ih zapadnu oni malinarovi.
A šta bi ti da stane život, da ništa ne radi? Ok razumijem te ako si na budžetu pa kratkoročno ne osjetiš probleme i ova situacija ti je odlična, ali šta ćemo kada se prestane puniti budžet, kad ni tebi ne bude plate? Šta ćemo onda?

Hoćeš li tada govoriti "jedi ako ti je život mio", a para i hrane nema? Šta ćemo kada ljudi počnu umirati od gladi, kada pljačke postaju svakodnevnica, kada i policija digne ruke od toga jer ni oni neće imati primanja?

Jel to rješenje?

Pusti se demagogije. Sve se ovo moglo obuzdati i srediti bez da se i jedna jedina mjera uvede. Samo je problem što su ove mjere nekome cilj, a svi znamo kome. Svi mi jako dobro znamo ko je zabranio prilaz bolnici, ko provodi dane na poslu od kuće, a plata puna, zajedno sa svim dodacima i naknadama. U kojoj bolnici su hodnici i sobe prazne dok medicinsko osoblje organizuje takmičenja u pušenju i ispijanju kafa. Također, svi mi jako dobro znamo ko se okoristio od tih respiratora koje spominješ i kome su sada džepovi puni. Da nije bilo lockdown-a i sjevernokorejskih mjera, ne bi bilo ni tih respiratora, ni punih džepova, a budžetski paraziti u svim institucijama, kako zdravstvenim tako i državnim, bi koliko toliko radili (mada ni tad ništa ne rade al haj).
made_in_sarajevo

#17141 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

TESLA_EDISON wrote: 09/03/2021 09:05

A šta bi ti da stane život, da ništa ne radi? Ok razumijem te ako si na budžetu pa kratkoročno ne osjetiš probleme i ova situacija ti je odlična, ali šta ćemo kada se prestane puniti budžet, kad ni tebi ne bude plate? Šta ćemo onda?

Hoćeš li tada govoriti "jedi ako ti je život mio", a para i hrane nema? Šta ćemo kada ljudi počnu umirati od gladi, kada pljačke postaju svakodnevnica, kada i policija digne ruke od toga jer ni oni neće imati primanja?

Jel to rješenje?

Pusti se demagogije. Sve se ovo moglo obuzdati i srediti bez da se i jedna jedina mjera uvede. Samo je problem što su ove mjere nekome cilj, a svi znamo kome. Svi mi jako dobro znamo ko je zabranio prilaz bolnici, ko provodi dane na poslu od kuće, a plata puna, zajedno sa svim dodacima i naknadama. U kojoj bolnici su hodnici i sobe prazne dok medicinsko osoblje organizuje takmičenja u pušenju i ispijanju kafa. Također, svi mi jako dobro znamo ko se okoristio od tih respiratora koje spominješ i kome su sada džepovi puni. Da nije bilo lockdown-a i sjevernokorejskih mjera, ne bi bilo ni tih respiratora, ni punih džepova, a budžetski paraziti u svim institucijama, kako zdravstvenim tako i državnim, bi koliko toliko radili (mada ni tad ništa ne rade al haj).
ja sam pisao vec da sumnjam na brojke i da fakat mislim da sebija hajca namjerno da ispadne sda zlatna. ali opet kazem radim i ja u privatluku ali sta kanton da uradi? sve para sto je doslo od rata na ovamo, sda pokrala. unistili kcus do te mjere da ih je bolje ugasiti ko i gras. djevojka od 20 godina kojoj je ustanovljen rak ljeci je internista koji se nikad u zivotu nije sastala sa tim. zasto internista jer svi doktori su na podhrastovima. ono govno od direktorice izadje kmeci kako sistem pada, forto kaze sa biroa povuci sve sto mozes povuci i sto moze koristiti, onda se govno javi i kaze ovi koriste situaciju da zaposle svoje. i kad imamo jednu retardiranu skupinu govana sa jedne strane, koja nam 25 godina jebe sve sto imamo svakodnevno, uzeli su ove sadake vakcine i sklonili u skladiste i sta drugo kantonu preostaje? drzava nece da uvede karantin, gdje ce covic svojim hrvatim to uraditi iako su hrvati to njemu radili, vamo dodik, vamo bake sandzaku, turcima,kurcima raznim. zamisli dokle smo dosli da jedna firma koja proizvodi vakcine, kojoj je sad jedini interes sto vise ih prodati kaze "vi odjebite od nas, vama ne vjerujemo nista ko drzavi". zamisli sta su gore radili, pricali, srali i kakve su papire sve slali.

moglo se sve obuzdati, ali ljudi nece. hoce ljudi kafane, hoce ljudi skijanje, hoce ljudi krcat neum i svi vicu boli me kurac. pa kad padne onda kuku majko gdje vakcina, drzava nece, federacija nece, sda ministra zdravstva nije imala eto koliko ih boli kurac za nama i koronom.

ja bi najvise volio da kanton pocne dobijati vakcine direktno, jer ce se onda kompletan kanton popisati po drzavi i reci pusite ga sad svi. u kanton nece niko uci bez testa da je negativan.

ali posto vakcine jos cekamo jer sda je godinu dana imala sansu pokrenuti i pripremiti se za vakcine, imali su fbih i kanton i nisu kurcem mrdnuli. poceli kao raditi nesto kad je kanton izbacio da krece samostalno. opet posto cekamo vakcine, kcus i vojna prebukirani koronom i drugim bolestima i sta drugo ti preostaje nego smanji cirkulaciju ljudi. svi ce poletiti u RS i opet dokaz koliko smo retardiran narod. opet razmisljanje " nece on meni zabraniti da pijem kafu". eto smak svijeta ce biti ako se ne popije kafa u metropolisu i ne ode se na skijanje.
Styling

#17142 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Login7777 wrote: 09/03/2021 09:01
"Covid poštuje entitetske granice" - Forto
Pa sta te onda sprijecava. Bujrum u Lukavicu, na Jahorinu, idi zivi zivot i onda se vrati pa kada ti se jave simptomi a ne bude mjesta u bolnici, javi se onome ko te placa da ovako pises da ti nadje mjesto na Sokolcu jer ce ovdje kapaciteti biti prebukirani zbog takvih kao sto si ti.
laik1981

#17143 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by laik1981 »

_BataZiv_0809 wrote: 09/03/2021 07:50 Ugostitelji idu na galamu i bezobrastinu, pa ako prodje prodje.

Sve mi je bilo jasno kad sam cuo da nemaju ni procjenu koliku ce stetu pretrpiti sto nece radit 2 dana.
A zasto vlada ne pokrije gubitke i to ne samo ugostiteljima, nego i svima koje ce zatvoriti? Imaju promete tih objekata koje su pravili od petka od 20h do ponedjeljka do 6h? Uzmu neki prosjek i to uplate ugostiteljima. Vjeruj da se niko ne bi bunio. Vikendom svi imaju najvece promete. A znas li mozda do kakve bi pobune doslo da javnom sektoru smanje plate za 10%? E vidio bi onda sta je galama i bezobrastina.
Last edited by laik1981 on 09/03/2021 09:45, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#17144 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

made_in_sarajevo wrote: 09/03/2021 09:34
TESLA_EDISON wrote: 09/03/2021 09:05

Jel to rješenje?

ja sam pisao vec da sumnjam na brojke i da fakat mislim da sebija hajca namjerno da ispadne sda zlatna. ali opet kazem radim i ja u privatluku ali sta kanton da uradi? sve para sto je doslo od rata na ovamo, sda pokrala. unistili kcus do te mjere da ih je bolje ugasiti ko i gras. djevojka od 20 godina kojoj je ustanovljen rak ljeci je internista koji se nikad u zivotu nije sastala sa tim. zasto internista jer svi doktori su na podhrastovima. ono govno od direktorice izadje kmeci kako sistem pada, forto kaze sa biroa povuci sve sto mozes povuci i sto moze koristiti, onda se govno javi i kaze ovi koriste situaciju da zaposle svoje. i kad imamo jednu retardiranu skupinu govana sa jedne strane, koja nam 25 godina jebe sve sto imamo svakodnevno, uzeli su ove sadake vakcine i sklonili u skladiste i sta drugo kantonu preostaje? drzava nece da uvede karantin, gdje ce covic svojim hrvatim to uraditi iako su hrvati to njemu radili, vamo dodik, vamo bake sandzaku, turcima,kurcima raznim. zamisli dokle smo dosli da jedna firma koja proizvodi vakcine, kojoj je sad jedini interes sto vise ih prodati kaze "vi odjebite od nas, vama ne vjerujemo nista ko drzavi". zamisli sta su gore radili, pricali, srali i kakve su papire sve slali.

moglo se sve obuzdati, ali ljudi nece. hoce ljudi kafane, hoce ljudi skijanje, hoce ljudi krcat neum i svi vicu boli me kurac. pa kad padne onda kuku majko gdje vakcina, drzava nece, federacija nece, sda ministra zdravstva nije imala eto koliko ih boli kurac za nama i koronom.

ja bi najvise volio da kanton pocne dobijati vakcine direktno, jer ce se onda kompletan kanton popisati po drzavi i reci pusite ga sad svi. u kanton nece niko uci bez testa da je negativan.

ali posto vakcine jos cekamo jer sda je godinu dana imala sansu pokrenuti i pripremiti se za vakcine, imali su fbih i kanton i nisu kurcem mrdnuli. poceli kao raditi nesto kad je kanton izbacio da krece samostalno. opet posto cekamo vakcine, kcus i vojna prebukirani koronom i drugim bolestima i sta drugo ti preostaje nego smanji cirkulaciju ljudi. svi ce poletiti u RS i opet dokaz koliko smo retardiran narod. opet razmisljanje " nece on meni zabraniti da pijem kafu". eto smak svijeta ce biti ako se ne popije kafa u metropolisu i ne ode se na skijanje.
Pa hajca brojke zato što zna da Kanton ne može ništa uraditi osim sve zatvoriti. A kada sve zatvori, eto ljudi na ulicu i pada vlada i opet će SDA biti na čelu, brojke će misteriozno opasti isto onako kako su i porasle i Miljackom će teći med i mlijeko. Providna igra do bola. Samo mi nije jasno kako to vlada u Kantonu ne vidi. Ne mogu da shvatim koliko su slijepi pored očiju.

A kada smo kod skijanja, koliko su karte za skijanje? Ko ide na ta skijanja?

Pa idu budžetski paraziti kojima je ta što pumpa brojke to i omogućila, zajedno sa svojim cukama, poslušnicima. U životu nisam otišao na skijanje, a nije ni 99% običnog svijeta. Ti što nam popuju o odgovornosti, doveli su nas u ovakvo stanje. Stanje u kojem će obični svijet opet da najebe, a oni će imati privid da su sigurni. Kažem privid jer kad sve ode do vraga, i njima će biti veselo. Neće im moći ni stotina MMF-ova pomoći.
black

#17145 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by black »

Image
WRecker

#17146 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by WRecker »

Vakcine
Osim_13

#17147 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Osim_13 »

Čuj skijanje ekskluzivno za budžetlije i njene cuke :lol:
laik1981

#17148 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by laik1981 »

Samo neka namire promet svima koje ce zatvoriti i nece biti nikakvih problema. Za pocetak neka pod hitno smanje plate javnom sektoru za nekih 30% i neka taj novac uplate onima koje ce zatvoriti.

Zatvarati nekoga dok je njima sve redovno i u punom iznosu i ocekuju da nece biti pobune :-)
Last edited by laik1981 on 09/03/2021 10:04, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#17149 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 09/03/2021 10:02 Samo neka namire promet svima koje ce zatvoriti i nece biti nikakvih problema. Za pocetak neka pod hitno smanje plate javnom sektoru za nekih 30% i neka taj novac uplate onima koje ce zatvoriti.
:thumbup:

Dakle rješenje i više nego jednostavno. Uvedena mjera (neću komentarisati koliko je efikasna) ali bez ekonomskih posljedica.

Isto tako i za potpuno zatvaranje na više mjeseci. Obustaviti plate javnom sektoru (svakako su se dovoljno nakrali za ove decenije (ne)rada), a novac preusmjeriti u realni sektor, pokriti promet firmama, isplatiti plate i doprinose radnicima, obustaviti naplatu kredita i režija i svi sretni.

Zatvaraj onda mile volje. :bih:
Last edited by Tesla Edison on 09/03/2021 10:07, edited 1 time in total.
Industrialyzer

#17150 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Industrialyzer »

WRecker wrote: 09/03/2021 09:46
Vakcine
Tacno, nekih 2500000 doza da stigne odjednom i da se vakcinisemo u roku od 5 dana. Pa Srbija je presla milion vakcinisanih i opet proslog vikenda su imali zatvaranje.

Ove suplje price o praznim bolnicama vise niko ne slusa, gluposti na kvadrat. Fol jaran isao i snimao, legendo, sestra mi radi gore vec 20 godina, pada s nogu, sve je puno. Ne kazem da kupe mrtve viljuskarom, ali zaista nije bezazleno. Strpi se jedan vikend, za dobrobit drustva, ne budite glupi :thumbup: imas priliku da budes drustveno koristan tako sto neces ici u kafanu ili trzni centar za vikend, i opet tesko.
Locked