Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
artur morgan
#1601 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Zatvaranje ovog tipa na par dana nece imati nikakav pozitivan efekat na smanjenje sirenja zaraze i na smanjenja opterecenja bolnica i zdravstva. Da bi zatvaranje usporilo sirenje virusa i rasteretilo zdravstvo zatvaranje treba biti maksimalno restriktivno i trebalo bi trajati barem mjesec dana da se vide neki efekti a to se dogodit nece zbog ekonomskih posljedica. Jos jedan populisticki potez vlasti samo da se stvori utisak da nesto kao rade, a vakcinama i vakcinaciji jos ni traga. Masovna vakcinacija ovdje jedino moze pomoci a i to nije garancija zbog novih sojeva virusa, i zbog sporih efekata nakon vakcinisanja sto se vidi u drugim drzavama jer ocigledno zaraze ima i 10x do 20x vise nego sto statistika kaze.
-
elcaliente
#1602 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nasi ugostitelji su u puno boljoj situaciju nego ugostitelji u Evropi. Niko ih nije zatvarao, uveli im minimalne mjere.dječak sa šibicama wrote: ↑08/03/2021 21:32 Ako pratite sta se pise i izjavljuje, recimo u Americi je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti dao upute za vakcinisane i manje vise svi ce se morati drzati mjera restrikcije do daljnjeg, a ovi u Hrvatskoj se nadaju da ce u martu iduce godine moci govoriti o normalnom zivotu. Englezi koji imaju najveci % vakcinisanih tek se nadaju da ce na EP u nogometu ovog ljeta moci popuniti oko 10% kapaciteta stadiona i nesto vise u finalu.
To je jos godinu dana nekakvih zabrana i opcenito haosa, mozda i duze mi jos ne znamo kako ce se virus ponasati. Kao imamo vakcinu (mi je niti nemamo) a vec su novi sojevi u igri, koji se brze sire, sad su i djeca u opasnosti.
Pa ti budi pametan, gdje ovo vodi, mi smo najebali jer imamo nesposobnu vlast a sami smo je birali. I bice jos gora... u EU ugostiteljima drzava uplacuje pausal cirka 500 eura ako sam dobro cuo, svaki mjesec, i oni mogu lockdown iako se ugostitelji bune posto im je to malo ali bar nesto dobiju. Nasi ne dobiju nista. Samo jedan primjer.
Plus sto ce se sad stranacki botovi naklatiti novoj vladi KS, bez politikanstva ne moze.
Ali zele hljeba preko pogace.
- dječak sa šibicama
#1603 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
A ni ovim vikend lockdownom nista rijesili nisu, masa ce se samo okupiti na Brusu i u istocnom Sarajevu, pa ce tamo biti veca guzva vise ljudi u masi i naravno sirenje virusa u masi koja se predvece vraca u Sarajevo.
- Mate_Miso_Kovac
#1604 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne more se u podrumu dudlat kurč..nargila i slušat Buba. Moraš se naredat na jastuke u nargilhani s drugim burdama, jer je covjek drustveno biće 
-
neko_sa_strane
#1605 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Otkad ja govorim da su svi isti i da ne vrijedi trošiti olovku na izborima. Nema nikakve razlike između zelenih bandita i njihovih koalicionih partnera i ovih tzv. ljevičara. Od iduće godine samo bojkot. Jebo im pas mater svima.MorningStar wrote: ↑08/03/2021 19:12 Da prekrizim i cetvorku , vise ne glasam nikadapisi propala zemlja zvanicno.
-
Iker C
#1606 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nasi ugostitelji su obicni spekulanti , koji se bogate na racun enormno visokih marzi. Danas svako ko drzi obicni prcvarnik u Sarajevu je gazdurina. Ovi ljudi koji protestuju su mahom ugostitelji koji od 95. god zakidaju drzavu na porezu, ne prijavljuju radnike, robu kupuju na crno. I takve treba zaliti? Zalim samo radnike koji moraju raditi u tim uslovima. KS bi treba tim radnicima uplatiti plate i zatvoriti objekte do daljnjeg.
- starii
#1607 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
prije ili kasnije bice vece zatvaranje, opsta bolnica, podhrastovi puni pacijenata, respiratorni centar se popunjava..ni jace drzave ovo ne bi izdrzale a pogotovo ne sa ovakvim narodom...
-
elcaliente
#1608 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Zato sam ja i rekao Sarajlije se prvo moraju dogovoriti postoji li korona ili ne.dječak sa šibicama wrote: ↑08/03/2021 21:40 A ni ovim vikend lockdownom nista rijesili nisu, masa ce se samo okupiti na Brusu i u istocnom Sarajevu, pa ce tamo biti veca guzva vise ljudi u masi i naravno sirenje virusa u masi koja se predvece vraca u Sarajevo.
Po onom sto vidimo ljudi ne vjeruju u koronu, ali kada im dirnu u kafane onda traze vakcine.
Traze vakcine za bolest u koju ne vjeruju i koje i kada budu dostupne ti isti nece primiti jer misle da ih neko cipuje.
Ludilo mozga.
-
akcija007
#1609 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Traze vakcine na pogresnom.mjestu. KS ne moze kupiti vakcine .
Sto danas nisu bili ispred Federalnog Kriznog staba ili Vlade i trazili vakcine !?
KS pokusava nesto s Astra Zenecom za 200 000 doza i zadnja info je od subote da AZ provjerava CV od Forte i Vranica.
Sto danas nisu bili ispred Federalnog Kriznog staba ili Vlade i trazili vakcine !?
KS pokusava nesto s Astra Zenecom za 200 000 doza i zadnja info je od subote da AZ provjerava CV od Forte i Vranica.
-
tukizahou
#1610 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Meni je vece ludilo mozga kad se vakcinisani zarazi ili dobije emboliju pluca nego ovo kod nas.elcaliente wrote: ↑08/03/2021 21:43Zato sam ja i rekao Sarajlije se prvo moraju dogovoriti postoji li korona ili ne.dječak sa šibicama wrote: ↑08/03/2021 21:40 A ni ovim vikend lockdownom nista rijesili nisu, masa ce se samo okupiti na Brusu i u istocnom Sarajevu, pa ce tamo biti veca guzva vise ljudi u masi i naravno sirenje virusa u masi koja se predvece vraca u Sarajevo.
Po onom sto vidimo ljudi ne vjeruju u koronu, ali kada im dirnu u kafane onda traze vakcine.
Traze vakcine za bolest u koju ne vjeruju i koje i kada budu dostupne ti isti nece primiti jer misle da ih neko cipuje.
Ludilo mozga.
- MorningStar
#1611 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nek uplate radnicima plate i sve superIker C wrote: ↑08/03/2021 21:43 Nasi ugostitelji su obicni spekulanti , koji se bogate na racun enormno visokih marzi. Danas svako ko drzi obicni prcvarnik u Sarajevu je gazdurina. Ovi ljudi koji protestuju su mahom ugostitelji koji od 95. god zakidaju drzavu na porezu, ne prijavljuju radnike, robu kupuju na crno. I takve treba zaliti? Zalim samo radnike koji moraju raditi u tim uslovima. KS bi treba tim radnicima uplatiti plate i zatvoriti objekte do daljnjeg.
-
elcaliente
#1612 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
I to je ludilo.tukizahou wrote: ↑08/03/2021 21:51Meni je vece ludilo mozga kad se vakcinisani zarazi ili dobije emboliju pluca nego ovo kod nas.elcaliente wrote: ↑08/03/2021 21:43Zato sam ja i rekao Sarajlije se prvo moraju dogovoriti postoji li korona ili ne.dječak sa šibicama wrote: ↑08/03/2021 21:40 A ni ovim vikend lockdownom nista rijesili nisu, masa ce se samo okupiti na Brusu i u istocnom Sarajevu, pa ce tamo biti veca guzva vise ljudi u masi i naravno sirenje virusa u masi koja se predvece vraca u Sarajevo.
Ludilo mozga.
Ali evo vidis da sada ugostitelji traze vakcine za svoje goste. Do jucer im je bilo previse ostaviti 4 metra razmaka izmedju stolova a sada traze vakcine.
Ludilo do ludila.
Last edited by elcaliente on 08/03/2021 21:55, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#1613 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Kad im Vlada Federacije zabrani rad, onda nek tamo idu. Ne možeš nekom zabraniti legalan posao, a ne obeštetit ga.
- O'zone
- Globalni moderator
#1614 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Wannabe lock down.
Prije se može nazvati recimo 1. Januar
Ili recimo 1. Maj
Čuj neće raditi ugostiteljski objekti i tržni centri te radnje ali će se moći hodati i landarati po planinama i Vilisonovom i Vrelu Bosne, gradu.....
Kakav je to Lock Down?
Prije se može nazvati recimo 1. Januar
Ili recimo 1. Maj
Čuj neće raditi ugostiteljski objekti i tržni centri te radnje ali će se moći hodati i landarati po planinama i Vilisonovom i Vrelu Bosne, gradu.....
Kakav je to Lock Down?
-
elcaliente
#1615 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Lock down light.
Kafane su bile vazda izvor zaraze, jer su ljudi bilzu jedni drugima pa kontaju hajde makar ce tu nesto napraviti.
Ali nema bas velikog efekta.
Ljudi ne kontaju da ce ovo trajati jos 2 godine najmanje.
Morati ce sve puno vise zatvoriti i sve ce zavisiti koliko ljudi i kojom brzinom ce primiti vakcinu.
-
tukizahou
#1616 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Vidi shvatam ih u jednu ruku samo i to one sto im je to jedini izvor prezivljavanja,sa pravom negoduju jer ko ce im sutra dat djeci da jedu,platit rezije....lako je meni sitog trbuha laprdat ma pozatvaraj ih ali stani,jesu li oni siti?Treba realan bit...nisu radili par mjeseci kad je pocela pandemija i sta su dobili godinu dana kasnije?Nista,hoce opet da ih zatvore i onemoguce ljudima prezivljavanje.elcaliente wrote: ↑08/03/2021 21:54I to je ludilo.tukizahou wrote: ↑08/03/2021 21:51Meni je vece ludilo mozga kad se vakcinisani zarazi ili dobije emboliju pluca nego ovo kod nas.elcaliente wrote: ↑08/03/2021 21:43
Zato sam ja i rekao Sarajlije se prvo moraju dogovoriti postoji li korona ili ne.
Ludilo mozga.
Ali evo vidis da sada ugostitelji traze vakcine za svoje goste.
-
meridiyan
#1617 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ovo u Sarajevu je
Kako to da samo Sarajevo ima drasticno povecan broj zarazenih a u cijeloj Federaciji taj broj je minoran. Je li moguce da svi oni koji su boravili po Bjelasnici, Jahorini, Bascarsiji, raznoraznim skupovima a i po drugim mjestima po Sarajevu nisu "ponijeli" u svoje mjesto nikakav virus.
Meni ovdje nisu cista posla.
Kako to da samo Sarajevo ima drasticno povecan broj zarazenih a u cijeloj Federaciji taj broj je minoran. Je li moguce da svi oni koji su boravili po Bjelasnici, Jahorini, Bascarsiji, raznoraznim skupovima a i po drugim mjestima po Sarajevu nisu "ponijeli" u svoje mjesto nikakav virus.
-
mali_balon
#1618 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Takav je u bio u eu zemljama a u nekima je i dalje takav.....samo tamo kada se naredi to se i postuje i na pametuje se...u nasoj vukojebini mos bez maske svugdje hajd u austriji udji bez maske bilo gdje.....bit ces istjeran i jos ce ti policiju zovnut....
-
Benjo34
#1619 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ovo treba zatvorit sve na 14 dana ili ne dirati ništa. Kad bolje razmislim, bolje ne dirati ništa, naš narod mora shvatit neke stvari na teži način. Ja naučio, na teži način, na svom primjeru. Mislio da što sam zdrav i mlad da će proći lagano, a vidim u posljednje vrijeme, iz moje okoline, sve vise mladih, ispod 30, sa obostranom upalom pluća....
Razumijem i ove što su protiv, boli ih kurac za ostalim ali, niko ti ne garantuje da neces sutra završit sa teškom slikom ili ne daj Bože gore, ili neko ti blizak.
Treba vršiti pritisak na vlast da se nabavka vakcina ubrza, inače nas nema nigdje, ni u zdravstvenom a ni ekonomskom smislu.
Razumijem i ove što su protiv, boli ih kurac za ostalim ali, niko ti ne garantuje da neces sutra završit sa teškom slikom ili ne daj Bože gore, ili neko ti blizak.
Treba vršiti pritisak na vlast da se nabavka vakcina ubrza, inače nas nema nigdje, ni u zdravstvenom a ni ekonomskom smislu.
-
tukizahou
#1620 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa sto te to cudi,veci grad vise stanovnika veca mogucnost da se zarazis...meridiyan wrote: ↑08/03/2021 22:02 Ovo u Sarajevu je![]()
![]()
-
akcija007
#1621 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... di/192984/
Prijedlog sa vecerasnje sjesnice Kriznig staba Federacije za sjednicu Vlade za sutra
1. Prijedlog za rad samo vanjskih terasa (kao u HR od 01.03)
2. Online nastava za sve
3. U teretanama 15 ljudi
Dobro je neko rekao ovdje prvo mi moramo da razjasnimo sami sa sobom da li virus postoji ili ne . Ulazim ljetos u taxi i sjedam nazad s maskom dijagonalno od vozaca i kazem vozacu taxija da stavi masku . Kaze on meni da li ja zaista vjerujem u ovo da se na + 35 C moze dobiti upala pluca . Ja kazem da cjerujem u virus i da ga molim da stavi masku inace izlazim uz taxija na prvom.crvenom semaforu. I uzeo je masku iz kasete izvadio i stavio. Eto. A takvih je ovdje mali milion .
Prijedlog sa vecerasnje sjesnice Kriznig staba Federacije za sjednicu Vlade za sutra
1. Prijedlog za rad samo vanjskih terasa (kao u HR od 01.03)
2. Online nastava za sve
3. U teretanama 15 ljudi
Dobro je neko rekao ovdje prvo mi moramo da razjasnimo sami sa sobom da li virus postoji ili ne . Ulazim ljetos u taxi i sjedam nazad s maskom dijagonalno od vozaca i kazem vozacu taxija da stavi masku . Kaze on meni da li ja zaista vjerujem u ovo da se na + 35 C moze dobiti upala pluca . Ja kazem da cjerujem u virus i da ga molim da stavi masku inace izlazim uz taxija na prvom.crvenom semaforu. I uzeo je masku iz kasete izvadio i stavio. Eto. A takvih je ovdje mali milion .
-
elk
#1622 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Sjo ugostitelja
vise njih se skupilo, nego sto su danas zajedno racuna izdali. Ne moze ni maska sakriti konjokradicarske njuske.
-
elcaliente
#1623 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Pa takva im je priroda posla. Izabrali su sami, tako se zadesilo.tukizahou wrote: ↑08/03/2021 22:00Vidi shvatam ih u jednu ruku samo i to one sto im je to jedini izvor prezivljavanja,sa pravom negoduju jer ko ce im sutra dat djeci da jedu,platit rezije....lako je meni sitog trbuha laprdat ma pozatvaraj ih ali stani,jesu li oni siti?Treba realan bit...nisu radili par mjeseci kad je pocela pandemija i sta su dobili godinu dana kasnije?Nista,hoce opet da ih zatvore i onemoguce ljudima prezivljavanje.elcaliente wrote: ↑08/03/2021 21:54I to je ludilo.
Ali evo vidis da sada ugostitelji traze vakcine za svoje goste.
Jako je cinicno sto raja ne diskutuje kada rudari ostaju bez posla ali kada gazde kafana koji drzavu i sve nas kradu svaki dan moraju 2 dana zatvoriti onda je dreka na sve strane.
Kazem ja ludilo mozga.
- Lao Ce
#1624 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Politički virus kojeg handri kako koja vlada dođe na čelo i kako koja dobije svojih pet minuta sile.
Od svih gradova u BIH u Sarajevu su najrigoroznije mjere, i opet najviše zaraženih.
Od svih gradova u BIH u Sarajevu su najrigoroznije mjere, i opet najviše zaraženih.
-
Iker C
#1625 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Gazdi Bosne , Igmana , Taverne i ostalih kafana da otvorimo humanitarni broj da im dusa bude na mjestu. Valja milione usitniti, muke teske