Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Semsa Suljakovic

#276 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Semsa Suljakovic »

Gledam u slike on i sin
Kaže da malog zovu Jim :lol:
Da prozora kuća ima dvadeset i dva
"Dobro živiš", čudim mu se ja
u-pet-deka

#277 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

detroit-mercy wrote: 05/03/2021 02:14
u-pet-deka wrote: 05/03/2021 00:04
moonca wrote: 04/03/2021 17:03 Prihvacanje/ neprihvacanje,je subjektivan osjecaj.

Subjektivno ili ne da samo dam primjer 'našeg' lokalnog političara (lijevica) u Danskoj. Prema našim ljudima koji žive u opštini u kojoj ta osoba ima funkciju u vijeću, tvrde da je podjelio svojim ponašanjem naše ljude u istom gradu. Evo kako su ga Danci prihvatili kao političara. Njegov šef, gradonačelnik (iako je iz druge stranke - desnica) kritizirao je općenito Bosance. Istom tom 'našem' koji se rado petlja u sve, tako djeluje bar meni, je dodjelio ulogu predsjednika odbora za tržište rada i obrazovanje. U opštini od cca. 280 ljudi iz BiH i ukupno 460 ljudi iz bivše Jugoslavije, gdje oko 80 % u radnoj dobi je na socijali ili prima socijalnu penziju. Opština broji oko. 41.000 stanovnika. Izabran s 368 glasova (2017.)

Da li je prihvaćen ili govorimo o primjeru brutalnog javnog ponižavanja?

Važno je napomenuti da se političke funkcije u vijeću (osim gradonačelnika) ne plaćaju odnosno dužnost se obavlja pro bono.
Radi li ko sta u toj Danskoj :skoljka:
Ja da sam taj gradonacelnik, svima bi nogu u guzicu nabio.
Ima govno. Od 18 do 67 godine starosti, brat bratu 60 % nije posla čestito vilio. Mislim na puno radno vrijeme.

Prvi moji, tetak i tetka. Žive ovdje od proljeća 1994. godine. Ona posla nije vidjela od kako je došla. Ima 63 godine starosti, a krajem 2022 puni 65 i prelazi u građansku staračku (minimum minimuma - socijala staračka). Živi od socijalne penzije, od 2001. godine. Tetak radio jedva dvije i pol godine dana prije nego što je počeo simulirati bolove u leđima i nogama. Početkom 2003. godine dobije socijalnu penziju, (u 46 godini starosti) samo da bi istu tri godine kasnije prokocko na turniru malog fudbala. Bio sam u Bosni na odmoru kad mi je majka rekla za to, mi okrenuli janje. Od tada nije progovorio sa mnom. Rad se ipak isplatio, jer sada u staračkim (od ove godine) danima ima dvije penzije, građansku i drugu kroz radni staža.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#278 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Kakav je smisao zivota u neradu

Ja bih sad volio mirovinu da se posvetim basti stoci vikendici imanju knjigama umjestnosti

Sta rade ti koji nikad nista ne rade?
Imaju li hobi koji donosi lovu
stubrijez

#279 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

Vjeruj mi bruka je takvih. Prodji oko podne po gradu ti sto pune baste sjede satima piju kafe to su ti. On bi sad u penziju sa 25, 30, 45 godina nije bitno...ne treba im nista samo kutija cigara i pet maraka za kafu. Jos kad ih ko pocasti kafom premija, mogu jos dva sata duze peglat stolicu. Puno je takvih oko nas.
moonca

#280 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Black swan wrote: 05/03/2021 11:54 Sta rade ti koji nikad nista ne rade?
To su -invalidi(onaj koji je nesposoban ili onesposobljen za službu i zarađi-vanje radi izdržavanja sebe i svoje porodice, naročito onaj koji je onesposobljen u ratu, ratni invalid.) I, za takve s opravdanjem postoji, socijalna pomoc.. minimalna, dodushe.. no, s njihovim prohtjevima-dovoljna.
foxlife

#281 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by foxlife »

stubrijez wrote: 05/03/2021 12:26 Vjeruj mi bruka je takvih. Prodji oko podne po gradu ti sto pune baste sjede satima piju kafe to su ti. On bi sad u penziju sa 25, 30, 45 godina nije bitno...ne treba im nista samo kutija cigara i pet maraka za kafu. Jos kad ih ko pocasti kafom premija, mogu jos dva sata duze peglat stolicu. Puno je takvih oko nas.
treba njima puno samo da ne rade al ne moze s neba pasti
takvima je san da su na budzetu da odu samo da ih vide na poslu a da onda odu na pauzu i sjede po citav dan gledaju sta drugi rade prepricavaju sta su vidjeli culi i sl
i kao sto kazes ispijanje kafa putovanje i sl
al posto nemaju posla onda posudjivanjem prosenjem nabave 10ak maraka dnevno i onda sa tim sjede po bastama traze cigarete i sl telefon je tu obavezan bez kredita i sl
detroit-mercy

#282 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

moonca wrote: 05/03/2021 13:13
To su -invalidi(onaj koji je nesposoban ili onesposobljen za službu i zarađi-vanje radi izdržavanja sebe i svoje porodice, naročito onaj koji je onesposobljen u ratu, ratni invalid.) I, za takve s opravdanjem postoji, socijalna pomoc.. minimalna, dodushe.. no, s njihovim prohtjevima-dovoljna.
Profula ti cio balun :skoljka:
Truba

#283 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Pitam o bilmezima hipokondrima koji glume bolest

Evo u poneejeljak bih mogao poceti raditi u Frajlasingu
Potegnuo sam veze :lol:
Nocni cuvar objekata :lol: 1600

Samo ima jedna mala kvaka

Papiren bite :lol: test security
Truba

#284 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

stubrijez wrote: 05/03/2021 12:26 Vjeruj mi bruka je takvih. Prodji oko podne po gradu ti sto pune baste sjede satima piju kafe to su ti. On bi sad u penziju sa 25, 30, 45 godina nije bitno...ne treba im nista samo kutija cigara i pet maraka za kafu. Jos kad ih ko pocasti kafom premija, mogu jos dva sata duze peglat stolicu. Puno je takvih oko nas.
Fina neka ekipa
Ja bih spavao do 2 onda bajkom na vikendicu raditi
Il obratno spavao do 2 na vikendici pa radio i onda bajkom.kuci
moonca

#285 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

detroit-mercy wrote: 05/03/2021 13:24
Objasni u par rijeci, ako je moguce.. :)
moonca

#286 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Black swan wrote: 05/03/2021 13:25 Pitam o bilmezima hipokondrima koji glume bolest
.. ti mislish da glume, i oni su u to ubjedjeni... :-) :wink:
Truba

#287 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Ipak ciscenje :lol:
Za pocetak
28 godina pa cemo kasnije vidjeti kad naucim njemacki
1200
Nije lose
Jebote ovo
Semsa Suljakovic

#288 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Semsa Suljakovic »

WISAG ti ne gine, 10 eur satnica, subotom 25 % Zuschlag a nedjeljom i praznicima 75 %.
u-pet-deka

#289 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Zašto niko od naših ljudi (u Danskoj) nije zavarao vlasti po pitanju mentalnih problema? Sve što osobno znam i od onih kojima vjerujem znači indirektno, gotovo svi na socijalnoj penziji zbog problema s leđima. Nekoliko mentalnih slučajeva, ali ozbiljno vam nije potrebna doktorska diploma da biste utvrdili njihovo stanje. Ti su pukli kao lubenica. Ostali, kao moj tetak i tetka, gola katastrofa. Što je još gore, svojim ponašanjem su nadahnuli djecu da budu gotovo isti kao i oni.

I ja se pitam, kakav je to smisao života bez rada?
maiya

#290 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by maiya »

turgut wrote: 05/03/2021 11:00 @maiya

Imam poznanika vehabije koji mi je jednom priznao da je ženi naredio da podveže jajnike - ja ono wtf šta mi to pričaš i pod dva gdje ćeš to uraditi?
''vehabije'' kojima je životni stil imati što više djece rekao ženi da podveže jajnike? :-) ohani malo. on ima veze sa vehabijama koliko i ti.
vehabija da priča sa poznanicom o ženinim jajnicima i podvezivanju jajnika. LOL :lol: draga maiya skim se to ti družiš?

Dotični nigdje ne rade a svi te bradonje imaju iznad pristojne količine novca koji dobivaju iz islamskih zemalja...tako da to možeš prekrižiti. Rodica mi je jedna otišla u vehabije a inače je nula. Drugo ne druže se sa "nama otpadnicima" mislim ne druže se nešto duboko (što nije sa mnom slučaj).
u ovoj usranoj državi 40 % ljudi je nezaposleno. nezaposlenost nije nikakva vehabijska odlika. osim toga, ja koliko poznajem vehabije ljudi se slomiše radeći, e sad kakve klošare i nehljebare si ti upoznala nije mi poznato.
u ovoj usranoj državi pravo je čudo naći, dobiti i održati posao, za vehabije je to još 100X teže jer nit su članovi ni simpatizeri nekih stranaka ni političara niti cijelokupno društvo gleda na njih normalno kao na sve ostale nego uglavnom većsa predrasudama i jasno da će takav čovjek daleko teže dobiti posao.
Drugo ne druže se sa "nama otpadnicima" mislim ne druže se nešto duboko
a ti bi sa vehabijama neko duboko druženje? pojasni :D

Najbolji muslimani su u Bosni i Hercegovini
da slika i prilika BH bošnjačkog društva najbolje i dovoljno pokazuje kolike su Bošnje muslimančine :lol:

naše viđenje vjere je nešto najljepše i da naši djedovi nisu njegovali vjeru lijepo i umjereno islam ovdje ne bi opstao i eventualno bi se poubijali između sebe.

ehe to je to, vjerujem da i ti dosljedno slijediš svog dedu i nanu i njihov način života kad je vjera u pitanju. :roll:
Muško sam zbog nicka si mislio da sam žensko.
Ovo zadnje ja sam iskren da slijedim naš bosanski islam s tim što ja volim da znam prijevode sura i kad klanjam sam kući ja sve na bosanskom jer tako osjetim bliskoću i ljepotu onoga što izgovaram. Ne mogu ja na njihovom jeziku dobiti bliskost prema suri ako stalno ne ponavljam prijevod a s druge strane treba znati i makar ono da znaš natući arapsku verziju sure ako se negdje vani nađeš da osjetiš... Jer danas je baš hodža rekao na hutbi da je naš ummet umjeren i da u svemu treba biti umjeren.
Ja ne volim u slučaju moje rodice što nosi nikab jer on je bio rezerviran samo za Poslanikove žene, drugo je što Arapi nose jer je to njima kultura tako su se oblačili i prije islama. Moja jedina kritika je što kroz vjeru nameću arapsku kulturu. A to je čista glupost jer se tim zloupotrebljava vjera.

Ja sam iskren čovjek i ovo za vehabiju je istina da mi je to rekao a imaju 4 djece i žive lagodno...ali imaju vehabije neka "sumnjiva" primanja tako da kažem. I nemoj ako si to vehabija da bi se uvrijedio ja sam iskren. Radim na plantažama i građevini i nisam ni na jednog naišao.

Duboko druženje mislio sam na iskreno prijateljstvo, jer se takvi zatvoreni prema ljudima van njihove zajednice. Žive paralelno sa stvarnošću...ne znam po tvom pisanju imam osjećaj da si se uvrijedio ili ti je to mehanizam odbrane.

I ako mi možeš se javiti privatno jer idemo s teme smatraš li ti da je arapska kultura = islam? značilo bi mi tvoje mišljenje.

I za kraj u Bosni i Hercegovini su ljudi dobri sve je to individualno jer se baš držim naših tradicionalnih tumačenja i pogleda i u tome sam baš baš sretan. Npr više volim otići u staru kamenu bosansku džamiju već ove što izgledaju kao svemirski brod. I to je dokaz da su naši preci živjeli u skladu s vjerom i bili skromni.
detroit-mercy

#291 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

u-pet-deka wrote: 05/03/2021 13:50 Zašto niko od naših ljudi (u Danskoj) nije zavarao vlasti po pitanju mentalnih problema? Sve što osobno znam i od onih kojima vjerujem znači indirektno, gotovo svi na socijalnoj penziji zbog problema s leđima. Nekoliko mentalnih slučajeva, ali ozbiljno vam nije potrebna doktorska diploma da biste utvrdili njihovo stanje. Ti su pukli kao lubenica. Ostali, kao moj tetak i tetka, gola katastrofa. Što je još gore, svojim ponašanjem su nadahnuli djecu da budu gotovo isti kao i oni.

Onda uglavnom od takvih ljudi cujes kako su Danci/Nijemci/Svedjani supci jer pobogu ne razumiju njihovu potrebu da leze na socijali i da u naponu svoje snage crpe resourse koji su namijenjeni ljudima kojima je to stvarno potrebno.
Mada generalno gledano, sta moze i nas covjek cuti/nauciti korisno od takvih zgubidana.
I ma koliko socijalan drzava bila, socijala je socijala, drzi te iznad vode ali ces vjecno ostati na drustvenom dnu.
stubrijez

#292 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

foxlife wrote: 05/03/2021 13:23
treba njima puno samo da ne rade al ne moze s neba pasti
takvima je san da su na budzetu da odu samo da ih vide na poslu a da onda odu na pauzu i sjede po citav dan gledaju sta drugi rade prepricavaju sta su vidjeli culi i sl
i kao sto kazes ispijanje kafa putovanje i sl
al posto nemaju posla onda posudjivanjem prosenjem nabave 10ak maraka dnevno i onda sa tim sjede po bastama traze cigarete i sl telefon je tu obavezan bez kredita i sl
Tacno. To i jesu ti sto rade po budzetu i wannabe budzetlije. Ljudi koji traze posao gdje se ne radi kad vec ne mogu u penziju sa 30. Neradnici i zavrse na radnim mjestima u drzavnoj sluzbi, po bolnicama i skolama. Znaci umjesto da opsluzuje i bude na raspolaganju gradjanima on kasni na posao sat vremena, onda se raspreme upale kompjuter i na kafu sat vremena. Poslije kafe odrade ako se bas mora i oko 11 na dorucak (interesantno sve drzavne sluzbe imaju pauzu - cuj pauza, dodjes nesto ti treba i poljubis vrata) i tu ubiju jos jedan sat, sat i po tu je vec podne proslo uveliko onda se vrte, tu po kancelarijama, one zenske izlete u Azel, muski puse kraj zadnjih vrata, onda malo pregledaju ima li se sta uradit tj. mora ako ne mora ostavi za sutra mozda nece trebat... I povrh svega tog ne rada ti mu dodjes da nesto zavrsis on sav ljut i nadrkan, i nastavnici u skoli kukaju djeca ne uce i medicinari samo pljuju pacijente svijet nekulturan i slicno... Evo samo jedan primjer... recimo ja nisam zadnjih deset godina zateko doktora u bolnici iza 13 sati. Nikad...
ovo sto pisem je u nasoj drzavi, kamo srece da imamo tako jaku socijalu pa neka ovakvi sjede primaju kod kuce, bolje to vec da te lijeci, cuva od lopova ili radi bilo sta kad mu se vec ne radi...
Last edited by stubrijez on 05/03/2021 14:53, edited 1 time in total.
stubrijez

#293 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

......
exliberal-ex

#294 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by exliberal-ex »

Ja mislio ovo tema gdje se ljudi sele ( i djelimicno zasto se sele) ispade opet samo jebena Danska...jos da je zviz aktivan eh gdje bi zavrsili :mrgreen:
Truba

#295 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Pa nije se doktor skolovao da radi od 8 do 4
maiya

#296 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by maiya »

Tačno tako a uvijek je par specijalista u bolnici za hitne slučajeve, usluge su ok samo poraditi na ljubaznosti sestara...ali opet i njih treba razumjeti jer puno pacijenata ide na jednu sestru.
u-pet-deka

#297 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

detroit-mercy wrote: 05/03/2021 14:47
u-pet-deka wrote: 05/03/2021 13:50 Zašto niko od naših ljudi (u Danskoj) nije zavarao vlasti po pitanju mentalnih problema? Sve što osobno znam i od onih kojima vjerujem znači indirektno, gotovo svi na socijalnoj penziji zbog problema s leđima. Nekoliko mentalnih slučajeva, ali ozbiljno vam nije potrebna doktorska diploma da biste utvrdili njihovo stanje. Ti su pukli kao lubenica. Ostali, kao moj tetak i tetka, gola katastrofa. Što je još gore, svojim ponašanjem su nadahnuli djecu da budu gotovo isti kao i oni.

Onda uglavnom od takvih ljudi cujes kako su Danci/Nijemci/Svedjani supci jer pobogu ne razumiju njihovu potrebu da leze na socijali i da u naponu svoje snage crpe resourse koji su namijenjeni ljudima kojima je to stvarno potrebno.
Mada generalno gledano, sta moze i nas covjek cuti/nauciti korisno od takvih zgubidana.
I ma koliko socijalan drzava bila, socijala je socijala, drzi te iznad vode ali ces vjecno ostati na drustvenom dnu.
Ljudi na socijalnim primanjima jedva sklapaju kraj s krajem. Još ako dvoje primaoca socijalnih usluga živi na istoj adresi, ovdje im umanje za oko 20 % jednom i drugm. Mogu samo pjevati borbene.
stubrijez

#298 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

maiya wrote: 05/03/2021 15:28 Tačno tako a uvijek je par specijalista u bolnici za hitne slučajeve, usluge su ok samo poraditi na ljubaznosti sestara...ali opet i njih treba razumjeti jer puno pacijenata ide na jednu sestru.
Sta ba..? Drugovi moji oni dizu sidro oko podne znaci radio je na pola radnog vremena i uzeo platu a onda kuci u svoju bajtu da radi privatno. Kako se nije skolovao? Ko radi onda od podne do 3 ili 4. Niko. Vakuum zdravstvenog sistema? Stvarno sam imao razumijevanja za zdravstvene radnike nije to lak poso ali brate mili zadnjih godina su postali najjaci od svih uhljeba, vucaraju se po bolovanjima, fingiraju, svaka dva mjeseca na godisnjem isl. to je realnost. Sto se tice raje vani na socijali vjerujte ima takvog naroda, vise voli lezat pa dobijat mrvice vec da se malo potrude. Ja sam bio kod prijatelja u svedskoj prije koju godinu onako usput on mi pokaze taj kvart gdje su socijalni, veli tu ima zema leze od 1992, nisu se pomakli. Ovaj covjek normalan, djecu iskolovo, dvije kuce ima i sve ostalo sto ti normalna drzava pruza. Jos ni on nije nesto pretjerano vrijedan da se razumijemo..
belfy

#299 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

moonca wrote: 05/03/2021 13:27
detroit-mercy wrote: 05/03/2021 13:24
Objasni u par rijeci, ako je moguce.. :)
zelio je reci da si poentu pogodila kao stormtruper iz Star Wars -a.
moonca

#300 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

belfy wrote: 05/03/2021 17:18 zelio je reci da si poentu pogodila kao stormtruper iz Star Wars -a.
:dajba:
nisi pomogao.. nisam gjedala.. :-)

.poente nije bilo....nije valjda da se ne zna ko je --socijalni slucaj... nije zavidan status, i cudi me, da se o istim toliko diskutuje i zavidi na statusu....... :zoka:
Post Reply