Istinu govorim wrote: ↑03/03/2021 11:48
Nomen est omen.
Jedne prilike kad sam bio u Francuskoj hodam sa likom koji je navodno potomak neke aristokratske porodice, ono fin uglađen pravnik i prolazi kraj nas par gdje je on očigledno sa sjevera Afrike, a ona francuskinja i vode dijete. Govori on meni "Vidiš taj par ? " - "Vidim" -"Ono dijete, iako očigledno francuski državljanin i govori francuski i živi u Francuskoj nikad neće biti Francuz. Ti da dobiješ sutra državljanstvo bez da znaš riječi francuskog ćeš biti uvijek veći Francuz od njeg"
Djeca koja ne znaju ko su, ne znaju šta su sigurno da neće znati kuda idu. Ideja da se žrtvuje svoj identitet i ono ko si zarad integracije je u najmanju ruku smiješna, a u svakom slučaju za osudu. Vrlo brzo je se saznalo ko je nepoželjnog porijekla u Evropu prije 80 godina.
Ti Turci su savršen primjer kako dijaspora može koristiti svojim rođacima u matici, jer Angela Merkel (ili bilo ko drugi) mora razmišljat kako će njeni postupci biti viđeni u Turskoj, te prenijeti na glasače u Njemačkoj. Isto tako se pokazalo kako su Armeni Francuske doveli do toga da Francuska vrši pritisak i pokuša zaštiti Armeniju u skorašnjem ratu na Nagorno Karabakhu.
Pričam da kao društvo nedovoljno prozivamo i sramimo izdajice našeg naroda od Fikreta Abdića, pa do tih koji se odriču svoga identiteta
Ma mani mi te suplje nikad to djete nece biti francuz, ako taj tvoj "aristokrata" razmislja mislis da svi razmisljaju.
On razmislja tako jer se mozda boji da njegovoj guzici bude lose a sa druge strane vidjeli smo kako su evropljani otvorili vrata kad su izbjeglice iz Sirije provalili u EU, gdje su narodi sa nasih predjela izasli kad je kod nas bilo sranje.
Uostalom pokazi mi dio zemljske kugle gdje nema rasizma ili neke segregacije, pogledaj jebenu bosnu gdje te pocnu drugacije mjerit u zavisnosti kako se zoves a kamo sta drugo ?
Sta hocu s tim da kazem, kad se prica o zapadu uvijek se poziva na zapadni cinizam , licemjerstvo kojeg ima sto je cinjenica ...a onda pogledas vukojebine odakle dolaze ti sto najvise kritikuji pa vukovi bi se postidili da su iz tih predjela. Svi govore kako EU treba da se promjeni ali nedaj ti boze da pitas ove sto se bune da se oni prilagode...tad zadires u njihova ljudska prava
Sto se tice turske dijaspore, ako njemcima pukne film nogirat ce iz za 24 sata, mani mi price o tome da se njemci brinu o njima i njihovom misljenju ...njemci pokrenuli dva svjetska rata i oni ce da se brinu o nekim jebenim turcima.
Sa druge strane izdajice naroda, za tebe je Abdic izdajica, za dosta njih iz zapadne bosne on je i dalje "babo" uostalom ko odlucuje ko je izdajica a ko heroj..sda ?
A sto se tice izdaje identiteta...ko si ti da sramis nekog , sta si ti uradio tako vrijedno da mislis da imas pravo nekog kritikovat i uostalom kojeg idetiteta... bosnjackog/srpskog/hrvatskog ili sva tri ?