Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Styling

#16801 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

_BataZiv_0809 wrote: 04/03/2021 18:57 Novi Zeland je otok pobogu, ne mozes pjeske uc :D

Mjere su tu da se uspori sirenje virusa kako zdravstveni sistem ne bi kolabirao, njima zapravo produzavamo ovo stanje...
Mjerama spasavamo zdravstveni sistem a ne gradjane. Gradjani ce oboliti prije ili kasnije. Mjerama kao da porucuju, niste jos na redu za virus, prolongiramo vas za slijedeci mjesec.
Ja_Ja

#16802 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ja_Ja »

MorningStar wrote: 04/03/2021 18:40
Ja_Ja wrote: 04/03/2021 18:28 Nisam imao zelju da ulazim u legalitet i ustavnost nosenja maski. Za mene je u doba pandemije suludo proglasiti mjeru zastite javnog zdravlja neustavnom. Al' hele nejse nije mi to kazem bila poenta. Poenta je da su mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata nerazumne jer kao sto vec neko rece, nema logike da je nesto uredu do 8 uvece ali nije poslije 8. Kao da virus ima radno vrijeme pa radi poslije 8. Prosla je godina od pocetka pandemije i glavne zdravstvene baje u svijetu se slazu da osnovne mjere poput nosenja maske preko usta i nosa, drzanja distance, i licne higijene uveliko smanjuju sirenje virusa.

Mi ni nakon godinu dana nismo apsolvirali to vec se bunimo kao i amerikanci sto se nama nesto zabranjuje a surle nam vise iznad maski ko kakvim neandertalcima.

Mislim da je pametnije bilo da smo prije godinu dana zatvorili sve na mjesec dana, uveli mjere kontrole i rijesili se kao Novi Zeland problema. Ova polovicna rijesenja samo produzavaju agoniju. Uz poticaje za tih mjesec dana vecina privrednih objekata bi prezivila. Mislim da se i danas moze nesto slicno napraviti. Zakljucaj citavu zemlju na 2-3 sedmice i ne daj nikom mrdnut i nakon par sedmica ce biti puno bolje i moci ce se otvoriti gotovo sve komotno.
Koristenje vecih kolicina secera je stetno za zdravlje, mozda jednu mjeru da se cokoladice mogu na bonove samo uzet u ogranicenoj kolicini, te obavezno kretanje u trku ili brzo hodanje jer je korisno za zdravlje - ako vas sluzbeno lice zatekne da hodate 300 maraka kazne , te zabraniti alkohol,duhan ograniciti vrijeme koje mozete provesti gledajuci tv i tako.

:D
Dobro tebi je Trump majkara, tako da i ne ocekujem nista pametnije od tebe. ;)
MorningStar

#16803 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MorningStar »

Ja_Ja wrote: 04/03/2021 19:09
Ja_Ja wrote: 04/03/2021 18:28 Nisam imao zelju da ulazim u legalitet i ustavnost nosenja maski. Za mene je u doba pandemije suludo proglasiti mjeru zastite javnog zdravlja neustavnom. Al' hele nejse nije mi to kazem bila poenta. Poenta je da su mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata nerazumne jer kao sto vec neko rece, nema logike da je nesto uredu do 8 uvece ali nije poslije 8. Kao da virus ima radno vrijeme pa radi poslije 8. Prosla je godina od pocetka pandemije i glavne zdravstvene baje u svijetu se slazu da osnovne mjere poput nosenja maske preko usta i nosa, drzanja distance, i licne higijene uveliko smanjuju sirenje virusa.

Mi ni nakon godinu dana nismo apsolvirali to vec se bunimo kao i amerikanci sto se nama nesto zabranjuje a surle nam vise iznad maski ko kakvim neandertalcima.

Mislim da je pametnije bilo da smo prije godinu dana zatvorili sve na mjesec dana, uveli mjere kontrole i rijesili se kao Novi Zeland problema. Ova polovicna rijesenja samo produzavaju agoniju. Uz poticaje za tih mjesec dana vecina privrednih objekata bi prezivila. Mislim da se i danas moze nesto slicno napraviti. Zakljucaj citavu zemlju na 2-3 sedmice i ne daj nikom mrdnut i nakon par sedmica ce biti puno bolje i moci ce se otvoriti gotovo sve komotno.
Koristenje vecih kolicina secera je stetno za zdravlje, mozda jednu mjeru da se cokoladice mogu na bonove samo uzet u ogranicenoj kolicini, te obavezno kretanje u trku ili brzo hodanje jer je korisno za zdravlje - ako vas sluzbeno lice zatekne da hodate 300 maraka kazne , te zabraniti alkohol,duhan ograniciti vrijeme koje mozete provesti gledajuci tv i tako.

Dobro tebi je Trump majkara, tako da i ne ocekujem nista pametnije od tebe. ;)
Zakonska osnova na koju vezes sankciju za nenosenje maske je "interes javnog zdravlja'' - sto zakonski apsolutno onda otvara mogucnost da se urade sve navedene stvari - jer pazi... korisne su za javno zdravlje - znas li koliko kardiovaskularnih bolesti i ostalih bi bilo u padu kada bi se takve mjere donijele... why not ?

Kakva je situacija za vakcine ? Ima li tu sankcija sto smo iza Ruande :lol:
Last edited by MorningStar on 04/03/2021 19:13, edited 1 time in total.
Ja_Ja

#16804 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ja_Ja »

Styling wrote: 04/03/2021 19:07
_BataZiv_0809 wrote: 04/03/2021 18:57 Novi Zeland je otok pobogu, ne mozes pjeske uc :D

Mjere su tu da se uspori sirenje virusa kako zdravstveni sistem ne bi kolabirao, njima zapravo produzavamo ovo stanje...
Mjerama spasavamo zdravstveni sistem a ne gradjane. Gradjani ce oboliti prije ili kasnije. Mjerama kao da porucuju, niste jos na redu za virus, prolongiramo vas za slijedeci mjesec.
Koncept je slican. Pjeske uci moze ilegalni imigrant. Ko sto moze brodom i do Novog Zelanda doci. Misljenja sam da ovo sto se kod nas trenutno radi, niti usporava niti spijecava sirenje. Ili napraviti tektonske promjene ili sve otvoriti pa kom' obojci kom' opanci.
Ja_Ja

#16805 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ja_Ja »

MorningStar wrote: 04/03/2021 19:13
Zakonska osnova na koju vezes sankciju za nenosenje maske je "interes javnog zdravlja'' - sto zakonski apsolutno onda otvara mogucnost da se urade sve navedene stvari - jer pazi... korisne su za javno zdravlje - znas li koliko kardiovaskularnih bolesti i ostalih bi bilo u padu kada bi se takve mjere donijele... why not ?
Ovdje pricamo o GLOBALNOJ pandemiji koja se "odjednom" pojavila i na koju treba reagovati. Prema tebi nista osim ultimativne "slobode" ne dolazi u obzir jer se ama bas sve moze dovesti u pitanje na nacin na koji ti dovodis u pitanje.
Styling

#16806 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Ja_Ja wrote: 04/03/2021 19:13
Styling wrote: 04/03/2021 19:07

Koncept je slican. Pjeske uci moze ilegalni imigrant. Ko sto moze brodom i do Novog Zelanda doci. Misljenja sam da ovo sto se kod nas trenutno radi, niti usporava niti spijecava sirenje. Ili napraviti tektonske promjene ili sve otvoriti pa kom' obojci kom' opanci.
Upravo tako. Ovo je neki polu-svedski model.
Styling

#16807 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Ja_Ja wrote: 04/03/2021 19:15
MorningStar wrote: 04/03/2021 19:13
Ovdje pricamo o GLOBALNOJ pandemiji koja se "odjednom" pojavila i na koju treba reagovati. Prema tebi nista osim ultimativne "slobode" ne dolazi u obzir jer se ama bas sve moze dovesti u pitanje na nacin na koji ti dovodis u pitanje.
I u najdemokratskijim zemljama uvode iznenadne lockdowne na pojavu novih slucaje, samo kod nas se nesto kofrcimo. Kod nas situaciju ne diktira pandemija nego ekonomija. Da je drzava voljna privrednicima pomoci niko ne bi imao nista protiv da se zatvorimo dvije hefte.
ultima_palabra

#16808 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by ultima_palabra »

A jesu li srcani udar, ciroza jetre i rak pluca zarazne bolesti? Sto se pravis pametan kad nisi...
Industrialyzer

#16809 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Industrialyzer »

Eto, vec ste sahranili Vladu, uveli lockdown i sta sve ne, i opet su donijeli razumne odluke. Cestitke Vladi KS :thumbup:
spinel_

#16810 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by spinel_ »

ultima_palabra wrote: 04/03/2021 19:52

A jesu li srcani udar, ciroza jetre i rak pluca zarazne bolesti? Sto se pravis pametan kad nisi...

Nisu. Ali upravo zbog tog zakljucavanja takvi ljudu umiru najvise.
I je li prosjek smrtnosti eto reci cu direktno od Covida 80+ godina? Mada nema sanse da ti ljudi u takvim godinama i starosti pored vec oslabljenog organizma nisu imale i neke druge bolescine koje je covid samo ubrzao iako im ne bi puno ostalo.
I sta dobijamo? Jebemo 7-8 milijardi ljudi za virus cija je smrtnost iskazana u promilima. I od gripe su ljudi u istoj brojci umirali samo to nikoga nije zanimalo. Sad najednom svi se brinu. Ma hajde.

Inace, pozdravljam ovu odluku. Razumijem da nisu mogli ukinuti ili ublaziti mjere ali sve drasticnije od sadasnjeg je terorizam i diktatura nad stanovnistvom.
invincible1921

#16811 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by invincible1921 »

Industrialyzer wrote: 04/03/2021 20:15 Eto, vec ste sahranili Vladu, uveli lockdown i sta sve ne, i opet su donijeli razumne odluke. Cestitke Vladi KS :thumbup:
Onaj dio za zdravstvo podrzavam 1/1 :thumbup:
ultima_palabra

#16812 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by ultima_palabra »

spinel_ wrote: 04/03/2021 20:24
ultima_palabra wrote: 04/03/2021 19:52

Nisu. Ali upravo zbog tog zakljucavanja takvi ljudu umiru najvise.
I je li prosjek smrtnosti eto reci cu direktno od Covida 80+ godina? Mada nema sanse da ti ljudi u takvim godinama i starosti pored vec oslabljenog organizma nisu imale i neke druge bolescine koje je covid samo ubrzao iako im ne bi puno ostalo.
I sta dobijamo? Jebemo 7-8 milijardi ljudi za virus cija je smrtnost iskazana u promilima. I od gripe su ljudi u istoj brojci umirali samo to nikoga nije zanimalo. Sad najednom svi se brinu. Ma hajde.

Inace, pozdravljam ovu odluku. Razumijem da nisu mogli ukinuti ili ublaziti mjere ali sve drasticnije od sadasnjeg je terorizam i diktatura nad stanovnistvom.
Umiru u Bosni, zbog katastrofalnog zdravstva generalno i zato sto su neke bolnice vidjele Covid kao priliku da se puknu tarabu i ne rade svoj posao.
Prpa.ba

#16813 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Vlada KS trenutno po pitanju COVIDa tacno onako kako ih i percipiram: nece nas zapanjiti pametnim odlukama i odlicnim rezultatima, ali makar imaju iskrenu namjeru da rade svoj posao i ponesto i ubodu. Potkapacitirani kakvi i jesu, zive u drugom mileniju u odnosu na krnju SDA i njene minorne satelite.
Login7777

#16814 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login7777 »

Kako doznajemo, sastanak je napustio premijer KS Edin Forto nakon diskusije se predstavnikom ministarstva zdravstva FBiH Goranom Čerkezom.

Naime, kako nam je ispričao izvor, Forto je u raspravu ušao populističkim pristupom i optužujući sve druge nivoe vlast za nenabavku vakcina. Na to mu je replicirao Čerkez riječima da Forto treba da se ostavi populizma i pomogne da se epidemiološka situacija stabilizuje. Uz to Čerkez je Forti naveo primjer Srbije koja je vakcinisala milion i po stanovnika, ali je epidemiološka situacija dramatična zbog nepoštivanja ili slabih mjera, te je poručio Forti: Umjesto što kritikijete sve druge, ostavite se populizma i donesite adekvatne mjere u KS.
Forto podvuko rep i pobjego.
Nero Histrion

#16815 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nero Histrion »

Login7777 wrote: 05/03/2021 10:55
Kako doznajemo, sastanak je napustio premijer KS Edin Forto nakon diskusije se predstavnikom ministarstva zdravstva FBiH Goranom Čerkezom.

Naime, kako nam je ispričao izvor, Forto je u raspravu ušao populističkim pristupom i optužujući sve druge nivoe vlast za nenabavku vakcina. Na to mu je replicirao Čerkez riječima da Forto treba da se ostavi populizma i pomogne da se epidemiološka situacija stabilizuje. Uz to Čerkez je Forti naveo primjer Srbije koja je vakcinisala milion i po stanovnika, ali je epidemiološka situacija dramatična zbog nepoštivanja ili slabih mjera, te je poručio Forti: Umjesto što kritikijete sve druge, ostavite se populizma i donesite adekvatne mjere u KS.
Forto podvuko rep i pobjego.
Ne znak ko je taj "izvor" koji je ispricao gore navedeno, ali evo sta Forto kaze po pitanju napustanja sastanka:

“Međutim, postoji jedna stvar koju moram podijeliti s vama. Imali smo uvod u kojem se govorilo o tome šta je Federalna vlada do sad uradila na nabavci vakcina. Najbolje ću opisati to jednom hrvatskom riječi koja se zove ‘susramlje’. Susramlje je kad je vama neugodno, a neko drugi nešto radi. Meni je neugodno i mene je stid šta smo čuli u smislu nabavke vakcine sa federalnog nivoa. U martu 2021. oni razgovaraju o formiranju tijela za nabavku vakcina. Ono što sam tamo čuo nisam mogao vjerovati. Način na koji nam je to prezentirano, nisam mogao da vjerujem zbog toga sam izašao ranije sa tog sastanka jer je taj sastanak suštinski beskoristan”, kazao je Forto.
Styling

#16816 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Prpa.ba wrote: 04/03/2021 21:48 Vlada KS trenutno po pitanju COVIDa tacno onako kako ih i percipiram: nece nas zapanjiti pametnim odlukama i odlicnim rezultatima, ali makar imaju iskrenu namjeru da rade svoj posao i ponesto i ubodu. Potkapacitirani kakvi i jesu, zive u drugom mileniju u odnosu na krnju SDA i njene minorne satelite.
Dzaba da uvedes ne znam ti kakve mjere kad je narod glup i nedisciplinovan. Dzaba stoku moliti i opominjati.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#16817 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

dze i ti ides u lopovsko gnijezdo, pa oni papir nece maket ako nisu sebe ugradili u to...
made_in_sarajevo

#16818 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

ovo je premijer kojeg zelim vidjeti, ovo je promjena i za ovo sam glasao. ovih par sto drkaju na SDA nece nikad shvatiti ovo. na covjeku se vidi da se sjebo sta je cuo i sta je vidio. daj ti nama komisiju da se mi rastalimo pa sta ostane nek bude za vakcinu.

Forto jebi im mater svima redom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16819 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

Tlak mu je skocio...

Na forumz kazemo stavili gga na aparate

:-?
Styling

#16820 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

made_in_sarajevo wrote: 05/03/2021 11:16 ovo je premijer kojeg zelim vidjeti, ovo je promjena i za ovo sam glasao. ovih par sto drkaju na SDA nece nikad shvatiti ovo. na covjeku se vidi da se sjebo sta je cuo i sta je vidio. daj ti nama komisiju da se mi rastalimo pa sta ostane nek bude za vakcinu.

Forto jebi im mater svima redom
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16821 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

FORTO :izet: :izet: :izet:
Milenkov buraz

#16822 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Milenkov buraz »

Baš se osjeti po intonaciji glasa i disanju da se sjeb'o :-?
Login7777

#16823 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login7777 »

Kako je pobjegao tokom agresije na BiH, sad i bježi od odgovornosti za stanje u KS. A paušali liježu.
Ajs_Nigrutin

#16824 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ajs_Nigrutin »

Ma vakat za ulice Bgm, jedno 3 dana minimalno. Generalno zbog cijele (ne)situacije.
cyprus

#16825 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Ne znam jesam li kad prije vidio Fortu ovakvog :shock: :thumbup:
Locked